Κάνει να πίνουμε νερό από ένα πλαστικό μπουκάλι που έχει μείνει για ώρα στην τσάντα μας;

Κάνει να πίνουμε νερό από ένα πλαστικό μπουκάλι που έχει μείνει για ώρα στην τσάντα μας; Facebook Twitter
Πρέπει να ξεδιψάμε με νερό, να μην αφήνουμε μπουκάλια μέσα στο αυτοκίνητο ή σε μέρη στο σπίτι όπου τα βλέπει ο ήλιος και μπορεί να αλλοιώσει το περιεχόμενό τους. Φωτ.: Jonathan Cooper/ Unsplash
0

Καθημερινά διαπιστώνουμε τις κακές περιβαλλοντικές συνθήκες στις οποίες ζούμε: κλιματική αλλαγή, αφρικανική σκόνη, ξηρασία, παρατεταμένη ζέστη. Καιρός είναι να διαπιστώσουμε και πόσα επικίνδυνα συστατικά έχουν ενταχθεί στη διατροφή μας, και τι μπορούν να μας προκαλέσουν, ειδικά όταν διαταράσσουν το ορμονικό σύστημα, καθώς έτσι μπορεί να επηρεαστεί ακόμα και το αναπαραγωγικό σύστημα.

Η υπογονιμότητα, η στειρότητα και αρκετά εκ γενετής προβλήματα που παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση στην εποχή μας οφείλονται σε στοιχεία που περιλαμβάνει το καθημερινό μας μενού, ενώ δεν θα ’πρεπε. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, μια σημαντική αιτία για την αύξηση κάποιων σοβαρών προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους ανθρώπους πολλά χρόνια είναι η καταστολή της έκφρασης των φυλοσύνδετων χαρακτηριστικών και η αλλαγή στη γονιμότητα, που προκαλούνται από ορμονοδιαταράκτες. Για παράδειγμα, τα πλαστικά μπουκάλια, αν μείνουν σε ένα ζεστό αυτοκίνητο ή μια κλειστή τσάντα για ώρες, ελευθερώνουν μικροποσότητες πλαστικού μέσα στο υγρό που περιέχουν.

Μεγάλη ζημιά κάνει επίσης ο φούρνος μικροκυμάτων, ειδικά όταν τα τρόφιμα ζεσταίνονται σε κάποια πλαστικά σκεύη αντί σε γυάλινα πιάτα, καθώς, όσο το φαγητό ζεσταίνεται, εμπλουτίζεται με προσμείξεις από το πλαστικό. Οι προσμείξεις αυτές αποκαλούνται «θάλεξ».

Σε αυτές πρέπει να προσθέσουμε χρωστικές, συντηρητικά και νιτρώδη – αυτά που χρησιμοποιούνται για παράδειγμα στο κρέας ώστε να μη γίνεται καφέ όσο μένει στο ψυγείο ωμό και να διατηρήσει το ρόδινο χρώμα του. Επίσης, υπάρχουν προσμείξεις που εισβάλλουν στον οργανισμό μας από τα αποπνικτικά σύννεφα σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Αυτή την εποχή, που αρκετές επικίνδυνες προσμείξεις δεν βρίσκονται μόνο στα τρόφιμα αλλά και στον αέρα που αναπνέουμε, η βασική οδηγία των ειδικών είναι να αποφεύγουμε να εκθέτουμε τον εαυτό μας σε αποπνικτική ατμόσφαιρα και κυρίως να αποφεύγουμε να κάνουμε γυμναστική σε τέτοιες συνθήκες

Φέτος έχουμε από νωρίς μεγάλο πρόβλημα με την αφρικανική σκόνη που μεταφέρεται στην ευρωπαϊκή ήπειρο, και στη χώρα μας. Πέρα από την αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργεί η σκόνη, εισπνέουμε και προσμείξεις μετάλλων και οτιδήποτε άλλο συμπαρασύρει το σύννεφο σκόνης από τις περιοχές από τις οποίες περνά. Όλα αυτά εγκλωβίζονται στο κροσσωτό επιθήλιο των πνευμόνων, δημιουργώντας μια χρόνια φλεγμονή ή ακόμα και ασκώντας τοξική επίδραση αν πρόκειται για συστατικά που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται μέσα στους πνεύμονές μας. Όλα αυτά τα στοιχεία επιδρούν στην υγεία άμεσα, καθώς από τα χρόνια του Ιπποκράτη γνωρίζουμε ότι είμαστε ό,τι τρώμε, ό,τι πίνουμε και ό,τι αναπνέουμε.

Για παράδειγμα, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος, όσα γνωρίζαμε από τον παππού και τη γιαγιά –π.χ. πως κάνει καλό στην καρδιά να πίνουμε ένα ποτηράκι αλκοόλ κάθε μέρα– δεν ισχύουν πλέον. Δυστυχώς, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί η εποχή που η ελληνική οικογένεια μαζευόταν γύρω από ένα τραπέζι πίνοντας ένα ή και δύο ποτηράκια κόκκινο κρασί που όντως έκανε καλό στην καρδιά ως πηγή της αντιοξειδωτικής ουσίας ρεσβερατρόλης. Σήμερα, δυστυχώς, κανένας νέος δεν πίνει κόκκινο κρασί. Οι έφηβοι και οι νέοι αγοράζουν μικρές φιάλες ουίσκι ή βότκα και πίνουν αυτά τα ποτά ανακατεύοντάς τα με ό,τι άλλο βάλει ο νους: ενεργειακά ποτά, αναψυκτικά με ταυρίνη ή με μπόλικη ζάχαρη ή ακόμα και απευθείας μεταξύ τους. Όλα αυτά έχουν προκαλέσει αύξηση στους ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους και στους καρκίνους του γαστρεντερικού, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Για να προστατέψουμε τον εαυτό μας πρέπει να ξεκινήσουμε από τη διατροφή, βγάζοντας από αυτήν οτιδήποτε πολύ επεξεργασμένο και «πλαστικό». Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να τρώμε υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα, πρέπει να ξεδιψάμε με νερό, να μην αφήνουμε μπουκάλια μέσα στο αυτοκίνητο ή σε μέρη στο σπίτι όπου τα βλέπει ο ήλιος και μπορεί να αλλοιώσει το περιεχόμενό τους. Επίσης, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τη ζέστη που φέτος φαίνεται να σπάει κάθε ρεκόρ – ήδη οι θερμοκρασίες θυμίζουν Ιούλιο και μοιάζει σαν η εποχή να έχει προσπεράσει δυόμισι μήνες.

Αυτή την εποχή, που αρκετές επικίνδυνες προσμείξεις δεν βρίσκονται μόνο στα τρόφιμα αλλά και στον αέρα που αναπνέουμε, η βασική οδηγία των ειδικών είναι να αποφεύγουμε να εκθέτουμε τον εαυτό μας σε αποπνικτική ατμόσφαιρα και κυρίως να αποφεύγουμε να κάνουμε γυμναστική σε τέτοιες συνθήκες γιατί κατά την άσκηση η αναπνοή γίνεται πιο γρήγορη και πιο κοφτή.

Αν έχουμε υποκείμενα αναπνευστικά νοσήματα, είμαστε ευαίσθητοι, έχουμε δερματικές ή διατροφικές αλλεργίες, προσέχουμε λίγο παραπάνω και προστατεύουμε τον εαυτό μας. Επίσης, πλένουμε καλά τα νωπά τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά που τρώμε ωμά, και όταν είναι δυνατό τα καταναλώνουμε με το φλούδι, αφού τα έχουμε πλύνει καλά, γιατί χρειαζόμαστε τις φυτικές τους ίνες.

Προτιμούμε ένα μήλο, ένα πορτοκάλι, μία μπανάνα, ένα ροδάκινο, μία χούφτα φράουλες ή λίγα μανταρίνια από ένα κρουασάν σε αλουμινένιο σακουλάκι. Φροντίζουμε να προσλαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες από φυτικές ίνες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες, και αποφεύγουμε οτιδήποτε πολύ συνθετικό που μπορεί να περιέχει ορμονοδιαταράκτες οι οποίοι, μεταξύ άλλων, αλλοιώνουν και τα φυλοσύνδετα χαρακτηριστικά στα αγόρια, δημιουργώντας προβλήματα σαν τον υποσπαδία (ανατομικές διαταραχές της ουρήθρας), για τον οποίο θα διαβάσετε στη διπλανή σελίδα.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο

Ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταγράφει τις δράσεις του ιδρύματος στον τομέα της υγείας, ειδικότερα στην Ογκολογία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ