Queer, ειλικρινές, μπροστά από την εποχή του: 24 χρόνια από την πρεμιέρα του «Ταλαντούχου κύριου Ρίπλεϊ»

Queer, ειλικρινές και μπροστά από την εποχή του: «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ» κλείνει τα 25 Facebook Twitter
Η ταινία συγκέντρωσε το πιο όμορφο και ταλαντούχο καστ από όλες τις ταινίες του Χόλιγουντ εκείνης της δεκαετίας.
0

Η ΠΡΩΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ της ταινίας «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ» ήταν, όπως θυμάται σήμερα ο παραγωγός της Γουίλιαμ Χόρμπεργκ, «μια απόλυτη καταστροφή». Η ταινία του Άντονι Μινγκέλα, μια νέα διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος της Πατρίσια Χάισμιθ, προσγείωνε τον τυχοδιώκτη Τομ Ρίπλεϊ (Ματ Ντέιμον) σ’ ένα κοσμοπολίτικο ιταλικό θρίλερ τη δεκαετία του ’50, όπου βρίσκεται σε μόνιμες διακοπές ο κακομαθημένος γόνος Ντίκι Γκρίνλιφ (Τζουντ Λο) μαζί με τη φίλη του Μαρτζ (Γκουίνεθ Πάλτροου), σα να είχε πέσει κατευθείαν από τον ηλιόλουστο σικελικό ουρανό.

Από πού ήρθε ο Τομ Ρίπλεϊ, γιατί βρέθηκε εκεί και, κυρίως, γιατί στη μέση της ταινίας σκοτώνει τον Ντίκι μέσα σε μια βάρκα στα ανοιχτά της Λιγουρίας; Το κοινό της προβολής εξεγέρθηκε. «Όταν το κουπί έπεσε στο κεφάλι του Τζουντ Λο, ήταν σα να είχε πέσει στο κεφάλι των θεατών», λέει ο Χόρμπεργκ. «Ήταν εντελώς απροετοίμαστοι γι’ αυτή την απότομη στροφή της ταινίας».  

Ο Σίντνεϊ Πόλακ, η εταιρεία παραγωγής του οποίου ήταν ο βασικός χρηματοδότης της ταινίας, έδωσε στον σκηνοθέτη μια συμβουλή καθώς συζητούσαν για τις αναπόφευκτες επεμβάσεις που θα ακολουθούσαν: «Μπορείς να οδηγήσεις το λεωφορείο όπου θέλεις, αλλά αν στο μπροστινό του μέρος ο προορισμός γράφει "κόλαση", πρέπει να ενημερώνεις τους επιβάτες κατά την επιβίβαση».

Αυτό που έκανε ο Μινγκέλα, φρέσκος από το Όσκαρ που είχε κερδίσει για τον «Άγγλο ασθενή», ήταν να αναδιαμορφώσει τα πρώτα λεπτά της ταινίας, ανακαλώντας το πνεύμα του Χίτσκοκ (οι τίτλοι αρχής παραπέμπουν στο North by Northwest, η μουσική θυμίζει το Vertigo). Πρόσθεσε επίσης μια ακολουθία από flashbacks, έγραψε μαζί με τον συνθέτη Gabriel Yared μια στοιχειωμένη άρια και μάλιστα έπεισε τη Sinéad O'Connor να την ερμηνεύσει. Η υπόλοιπη ταινία κύλησε χωρίς αλλαγές. Όταν βγήκε στις αίθουσες ανήμερα τα Χριστούγεννα, ανέβηκε κατευθείαν στην πρώτη θέση του αμερικανικού box office.

Παρά τις εξαιρετικές κριτικές, η ταινία δεν κατέληξε ως μια από τις μεγάλες επιτυχίες της χρονιάς. Η συγκομιδή πέντε μόλις υποψηφιοτήτων για Όσκαρ (όχι καλύτερης ταινίας όμως) έδειξε ότι και η ίδια η βιομηχανία, το σεβόταν μάλλον το φιλμ περισσότερο παρά το αγαπούσε, ειδικά από τη στιγμή που η ταινία δεν κέρδισε ούτε ένα.

«Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ» ήταν πάντα μια μελέτη αντιφάσεων. Η ταινία συγκέντρωσε το πιο όμορφο και ταλαντούχο καστ από όλες τις ταινίες του Χόλιγουντ εκείνης της δεκαετίας (εκτός από το κεντρικό ερωτικό τρίγωνο, σημαντικούς ρόλους είχαν στην ταινία ερμηνευτικά μεγαθήρια όπως η Κέιτ Μπλάνσετ και ο Φίλιπ Σίμορ Χόφμαν).

Αλλά υπήρχε και το θέμα του περιεχομένου: ένα περίεργο, κυκλοθυμικό, σέξι αλλά αντιηρωικό δράμα που τύχαινε επίσης να είναι ειλικρινά queer, γεμάτο προδοσίες και φονικά, και χωρίς κανενός είδους χάπι εντ. Ο Ματ Ντέιμον, η Γκουίνεθ Πάλτροου, ο σκηνοθέτης του «Άγγλου ασθενή» – όλα έμοιαζαν να υπόσχονται μια επική ιστορία αγάπης. Ο «Ρίπλεϊ» ήταν σχεδόν το ακριβώς αντίθετο, κάτι που, 25 χρόνια αργότερα, φαίνεται εντυπωσιακό και επίκαιρο, ακόμα κι αν τότε έμοιαζε ριζικά εκτός εποχής.

Queer, ειλικρινές και μπροστά από την εποχή του: «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ» κλείνει τα 25 Facebook Twitter
«Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ» ήταν πάντα μια μελέτη αντιφάσεων.

Ποιο ακριβώς είναι το παιχνίδι του Τομ, καθώς μιμείται τη συμπεριφορά του Ντίκι και στη συνέχεια ουσιαστικά γίνεται εκείνος; Στο μυθιστόρημα της Χάισμιθ, η σεξουαλικότητά του Τομ είναι κυρίως κωδικοποιημένη. Αλλά η εμμονή του Τομ με τον Ντίκι φαίνεται να επεκτείνεται πέρα από την επιθυμία του για κοινωνική αναρρίχηση. «Αισθανθήκαμε ότι το βιβλίο έπρεπε να επανεξεταστεί με γνώμονα την εποχή που γυρίζαμε την ταινία», λέει σήμερα ο Χόρμπεργκ. Θέλαμε να καταστήσουμε σαφή την έλξη του Τομ προς τον Ντίκι και την εμπειρία του ως καταπιεσμένου ομοφυλόφιλου άνδρα στη δεκαετία του 1950».

«Δεν θα ήθελα ποτέ να συμπεράνει κανείς ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των πράξεών του στην ταινία και της σεξουαλικότητάς του», δήλωνε ο Άντονι Μινγκέλα (που δυστυχώς έφυγε πρόωρα από την ζωή το 2008) στους New York Times το 1999. «Αλλά είναι επίσης θλιβερό να μπορείς να γράψεις για έναν γκέι χαρακτήρα μόνο αν συμπεριφέρεται σωστά – αυτό είναι ένα άλλο είδος τυραννίας».

Παρά τις εξαιρετικές κριτικές, η ταινία δεν κατέληξε ως μια από τις μεγάλες επιτυχίες της χρονιάς. Η συγκομιδή πέντε μόλις υποψηφιοτήτων για Όσκαρ (όχι καλύτερης ταινίας όμως) έδειξε ότι και η ίδια η βιομηχανία σεβόταν το φιλμ περισσότερο μάλλον, παρά το αγαπούσε, ειδικά από τη στιγμή που η ταινία δεν κέρδισε ούτε ένα. Ίσως μπορεί να υποτιμηθεί εύκολα, επειδή, παρά το ζοφερό και μελαγχολικό της θέμα, παραμένει εξαιρετικά ψυχαγωγική. Η ομορφιά και η κτηνωδία κατεβαίνουν μαζί σαν δροσερό Aperol.

Σε κάθε περίπτωση όμως της αξίζει μια πιο σοβαρή επανεκτίμηση, έστω και με αφορμή τη νέα σειρά με ήρωα τον Ρίπλεϊ που θα κυκλοφορήσει σύντομα στο Netflix με πρωταγωνιστή τον Άντριου Σκοτ.

The Talented Mr. Ripley Trailer (1999)

Με στοιχεία από Vanity Fair

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κλιντ Ίστγουντ έγινε 94 χρονών: Όλες οι ταινίες του μία προς μία

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Ο Κλιντ Ίστγουντ έγινε 94 χρονών: Όλες οι ταινίες του μία προς μία

Ένας από τους μεγαλύτερους Αμερικανούς σκηνοθέτες, πιθανότατα το τελευταίο ευρέως αναγνωρίσιμο κινηματογραφικό είδωλο μιας άλλης εποχής, ο Κλιντ Ίστγουντ κλείνει σήμερα τα 94.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Ιστορίες Καλοσύνης»: Θριαμβευτική επιστροφή ή ανυπόφορο πισωγύρισμα για τον Λάνθιμο;

The Review / «Ιστορίες Καλοσύνης»: Θριαμβευτική επιστροφή ή ανυπόφορο πισωγύρισμα για τον Λάνθιμο;

O Γιάννης Βασιλείου και ο Λουκάς Κατσίκας είδαν τις «Ιστορίες Καλοσύνης» του Γιώργου Λάνθιμου και του Ευθύμη Φιλίππου και αναλύουν τα επιτεύγματα, αλλά και τις αστοχίες της ταινίας. Με καλοσύνη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Λάνθιμος, Furiosa και Γιάννης Σπανός στους κινηματογράφους από αύριο

Πολιτισμός / Λάνθιμος, Furiosa και Γιάννης Σπανός στους κινηματογράφους από αύριο

Η προκλητική ανθολογία του Γιώργου Λάνθιμου, η νέα συμφωνία δράσης του Τζορτζ Μίλερ, μια έκπληξη από τη Γαλλία και ένα ωραιότατο ντοκιμαντέρ για τον Γιάννη Σπανό στο κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Λώξη»: Μια ιστορία συμπερίληψης

Ζούμε, ρε! / «Λώξη»: Μια ιστορία συμπερίληψης

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τους Δημήτρη Ζάχο και Θανάση Καφετζη, τους δύο δημιουργούς του ντοκιμαντέρ «Λώξη» ενώ ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης μοιράζεται την εμπειρία του από τη θεατρική ομάδα «Εν δυνάμει», μέλος της οποίας είναι και η Λωξάνδρα.
THE LIFO TEAM
Marcello Mio

Ανταπόκριση / Marcello mio: Η πιο meta ταινία του φετινού Φεστιβάλ Καννών

Διανύοντας τη δική της πορεία κάτω από τη σκιά της μητέρας της, Κατρίν Ντενέβ, και το φάντασμα του εξίσου διάσημου πατέρα της, η Κιάρα αποφασίζει να υποδυθεί τον Μαστρογιάνι και να βγει μόνη της στη σέντρα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
L'Amour Ouf

Ανταπόκριση / L'amour Ouf: Μία από τις χειρότερες ταινίες που έχουμε δει ποτέ στο διαγωνιστικό των Καννών

Αν την ταινία την είχε σκηνοθετήσει οποιοσδήποτε Αμερικανός και όχι ο Γάλλος Ζιλ Λελούς, όχι μόνο στις Κάννες δεν θα είχε ταξιδέψει αλλά δεν θα την είχε δει κανείς μας πουθενά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Parthenope

Ανταπόκριση / Parthenope: Η υπερβολή δεν είναι ποτέ αρκετή για τον Σορεντίνο

Στο πρόσωπο της grande bellezza που ανακάλυψε, της αποθεωτικά φωτογενούς 27χρονης Τσελέστε Ντάλα Πόρτα, ο Ιταλός δημιουργός συγκεντρώνει τα αντιφατικά του αισθήματα για τη γειτονιά της μνήμης του, τη Νάπολη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζία Ζάνγκε, ο εθνολόγος της κινεζικής συνείδησης

Ανταπόκριση / Τζία Ζάνγκε, ο Κινέζος εθνολόγος του σινεμά

Με το «Caught by the Tides», ο κορυφαίος σκηνοθέτης της Κίνας καταγράφει τις συντριπτικές αλλαγές στη χώρα μέσα από τον ποιητικό φακό του. Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος τον συνάντησε στις Κάννες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Γιατί δεν μου άρεσε το «Megalopolis» του Κόπολα»

The Review / «Γιατί δεν μου άρεσε το Megalopolis του Κόπολα»

Πόσα λεπτά χειροκροτούσαν όρθιοι οι θεατές και γιατί δεν έχει απολύτως καμία σημασία; Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Τάσος Μελεμενίδης συζητούν για τη φιλόδοξη νέα ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα που έκανε την πρεμιέρα της στις Κάννες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ