Topio 7: Θανάσης Πολυζωίδης και Πανίτα Καραμανέα Facebook Twitter
«Tοπίο ροές» - Ανάπλαση Δημοτικού Πάρκου Σαλίνα, 2,5 στρ., Λάρνακα (Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός - Β’ Βραβείο).

Αν η Αθήνα ήταν παράδεισος: Το όραμα των Topio 7

0

— Μπορείτε να μας δώσετε ένα σχέδιο για κάποιον χώρο στην Αθήνα;
Η ανάπλαση του πλατώματος του Λυκαβηττού, ένας δημόσιος χώρος στην Αθήνα που μας έχει απασχολήσει, πήρε το πρώτο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό «Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου και υποστηρικτικών εγκαταστάσεων θεάτρου λόφου Λυκαβηττού, ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ - ΠΑΝ.ΟΡΑΜΑ». Στην ομάδα μελέτης της ήταν η Κατερίνα Ανδρίτσου, η Πανίτα Καραμανέα και ο Θανάσης Πολυζωίδης. Η αίσθηση του κενού χώρου, η δυνατότητα ενατένισης των μακρινών οριζόντων της πόλης και του αττικού ουρανού, ο βράχος με την έντονη γλυπτικότητα και οι μνήμες που συνοδεύουν το διατηρητέο θέατρο-μνημείο του Τάκη Ζενέτου είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τοποθεσίας που αποτελούν πηγή έμπνευσης. 

Η πρόταση βασίζεται στη δύναμη του αττικού τοπίου. Ακολουθείται μια τοπιακή προσέγγιση που δρα με λιτότητα και αφαίρεση, προκειμένου μέσα από τις συνθετικές χειρονομίες να αναδειχθεί η αξία του κενού χώρου και ο βράχος ως γλυπτικό στοιχείο. Η διαμόρφωση συνδιαλέγεται με το βραχώδες μέτωπο, οι νέοι κτιριακοί όγκοι έρχονται να ενταχθούν στο ξέφωτο, δημιουργώντας μια αίσθηση σεβασμού και δωρικότητας προς το αττικό τοπίο και το θέατρο-μνημείο του Ζενέτου. Προτείνεται ένα ανοιχτό δωμάτιο-αναπνοή για την πόλη, μια tabula rasa ευκαιριών και δράσεων. Ευνοείται η απρόσκοπτη κίνηση και το ξέφωτο προσφέρει ευελιξία σε διαφορετικές διατάξεις οργάνωσης εναλλασσόμενων δραστηριοτήτων. Ο κενός χώρος και η διατήρηση του ανοιχτού πεδίου είναι μια συνθήκη που η πρόταση καλείται να υπερασπιστεί. Οι συνθετικές χειρονομίες είναι διακριτές αλλά διακριτικές, μια και επιθυμία μας είναι να μη διαταραχθεί το φυσικό τοπίο, το τελικό αποτέλεσμα να μην είναι έντονα παρεμβατικό αλλά συμβιωτικό. 

H μεσογειακή παραλία, αυτό το παραθαλάσσιο ελληνικό τοπίο, είναι πάντα σημείο αναφοράς και επιρροής. Το τοπίο του ελληνικού καλοκαιριού, τοπίο αναψυχής και ρεμβασμού, των μακρινών οριζόντων, της ανεμελιάς των παιδικών χρόνων, γεμάτο αναμνήσεις και βιώματα.

— Ποιο σημείο της πόλης θα αλλάζατε ρεαλιστικά; Πού υπάρχει η δυνατότητα αλλά και η ανάγκη για περισσότερη φύση;
Η ανάγκη για περισσότερη φύση είναι επιτακτική στο πυκνοδομημένο κέντρο, εκεί όπου εκδηλώνεται η αστική συνθήκη στην πιο έντονη εκδοχή της. Στα χρόνια της περιβαλλοντικής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής η συμβίωση πόλης και φυσικών στοιχείων δεν αποτελεί πολυτέλεια ούτε υπερβολή. Είναι αναγκαίες οι στρατηγικές επεμβάσεις που αφορούν σύνολα και συστήματα και όχι οι αποσπασματικές επιμέρους χειρονομίες. Για παράδειγμα, η τακτική μείωσης της χρήσης του αυτοκινήτου και αύξησης του δημόσιου χώρου για τον πεζό και το ποδήλατο, που ακολουθεί το μοντέλο του superblock της Βαρκελώνης, κερδίζει ολοένα έδαφος στις σύγχρονες προσεγγίσεις για την πόλη του 21ου αιώνα. Οι μικρότερης κλίμακας επεμβάσεις, π.χ. η πολυσυζητημένη ενοποίηση ακαλύπτων χώρων και οδών, που έχει διερευνήσει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ΑθήναΧ4 ήδη από το 2010, μπορούν να αξιοποιήσουν ανενεργά κενά και να αποδώσουν στη γειτονιά φυτεμένους δημόσιους χώρους κοινωνικής συναναστροφής. Επιπλέον, στην κλίμακα των αστικών τετραγώνων ενδιαφέρον έχει η αποδέσμευση των επεμβάσεων από το έδαφος με τη δημιουργία βατών φυτεμένων δωμάτων, πράσινων βιοκλιματικών όψεων και κάθετων κήπων. Στη μεγαλύτερη κλίμακα της πόλης και του Λεκανοπεδίου συνολικότερα, μεγάλη ανακούφιση θα προσέφερε η αποκατάσταση και ανάδειξη των μπαζωμένων και υποβαθμισμένων ρεμάτων σε ένα σύστημα δημόσιων γραμμικών οικολογικών διαδρόμων και πάρκων, όπως και η αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου της Αθήνας. 

Αναδυόμενα τοπία Facebook Twitter
«Αναδυόμενα τοπία» - Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου και υποστηρικτικών εγκαταστάσεων θεάτρου λόφου Λυκαβηττού, 35,6 στρ.(Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προσχεδίων - Α’ Βραβείο).

— Τι είναι για εσάς η βιωσιμότητα; Πέρα από τα ESGs και τους ορισμούς, πώς πρέπει να ζούμε για να είμαστε«βιώσιμοι»;
Η βιωσιμότητα έχει να κάνει με θέματα διαχείρισης ενέργειας, περιβαλλοντικού αποτυπώματος και εν γένει οικολογικής συνείδησης, σχετίζεται, δε, με στρατηγικές τοπιακού σχεδιασμού για τη δημιουργία βιοκλιματικών, οικολογικών και αειφόρων τοπίων, ανθεκτικών στην κλιματική κρίση (π.χ. στρατηγικές για την αλλαγή του μικροκλίματος, μετρίαση της αστικής θερμικής νησίδας, αλλαγή αναλογίας πράσινου-χτισμένου, χρήση υδατοδιαπερατών υλικών και υδάτινων στοιχείων κ.ά.). Για μια πραγματική, αυθεντική βιωσιμότητα έχουμε ανάγκη από στρατηγικές για την προώθηση της οικολογικής συνείδησης (π.χ. ανακύκλωση), για τη διαχείριση του νερού, για την αύξηση και διασύνδεση της αστικής βιοποικιλότητας, για την ανάπτυξη δράσεων σε σχέση με την κλιματική κρίση αλλά και για την προώθηση της συλλογικής αλληλεγγύης (δημιουργία αυτοδιαχειριζόμενων κήπων/πάρκων, αστικών καλλιεργειών κ.λπ.). Πέρα από τους ορισμούς όμως, για να ζούμε βιώσιμα χρειάζεται να αναστοχαστούμε τόσο τη σχέση με τον εαυτό μας όσο και τη σχέση με το ευρύτερο πλαίσιο αναφοράς στο οποίο ζούμε και καταναλώνουμε. Καλό θα ήταν να απαλλαγούμε από το περιττό, τη σπατάλη, να ενστερνιστούμε μια ευρύτερη φιλοσοφία όπου φύση και άνθρωπος έχουν μια σχέση συμβίωσης και ώσμωσης και όχι ρήξης και ανταγωνισμού. Καθένας μας αποτελεί ένα μικρό μέρος ενός ευρύτερου παζλ, μια και είμαστε εμείς οι ίδιοι φύση και το φυσικό μας ενδιαίτημα είναι ο πλανήτης. Η συνειδητοποίηση ότι αποτελούμε τμήμα του συστήματος το οποίο καλούμαστε να διατηρήσουμε είναι κάτι που αφορά τόσο τις πολιτικές διαχείρισής του σε θεσμικό επίπεδο όσο και την απλή καθημερινότητα και την αλλαγή της νοοτροπίας μας σε σχέση με το φυσικό. 

Topio 7: Θανάσης Πολυζωίδης και Πανίτα Καραμανέα Facebook Twitter
«Aναδυόμενα τοπία» - Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου και υποστηρικτικών εγκαταστάσεων θεάτρου λόφου Λυκαβηττού 35,6στρ.(Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προσχεδίων - Α’ Βραβείο),

— Ποιος είναι ο αγαπημένος σας κήπος, σε οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο;
Ένας κήπος που μας εμπνέει είναι ο Βοτανικός Κήπος της Βαρκελώνης, επειδή συμπυκνώνει μια ενδιαφέρουσα συνθετική γραφή ενταγμένη σε ένα φυσικό τοπίο, με παράλληλη χρήση σύγχρονων υλικών όπως ο οξειδωμένος χάλυβας. Ο κήπος απλώνεται στο φυσικό ανάγλυφο και οργανώνεται σε ένα δυναμικό σύστημα γεωμετρικών χαράξεων και μονοπατιών με χώρους στάσης και ενατένισης των μακρινών θεάσεων της πόλης. Οι ενότητες κήπων αποτελούν θύλακες πλούσιας φύσης ειδών από όλες τις περιοχές του κόσμου με μεσογειακό κλίμα. Είναι ένας κήπος πορείας και ανάβασης στον λόφο που βαθμιαία μυεί τον επισκέπτη σε μια «διαδραστική» διαδρομή με επιμέρους επεισόδια προς ανακάλυψη, ένας φυτεμένος δημόσιος χώρος που στοχεύει στον εμπλουτισμό της εμπειρίας του επισκέπτη. 

— Ποιο είναι το αγαπημένο σας φυσικό τοπίο; Πότε βρεθήκατε εκεί, ποια ήταν τα πρώτα σας συναισθήματα, πως επηρέασε τη δουλειά σας;
H μεσογειακή παραλία, αυτό το παραθαλάσσιο ελληνικό τοπίο, είναι πάντα σημείο αναφοράς και επιρροής. Το τοπίο του ελληνικού καλοκαιριού, τοπίο αναψυχής και ρεμβασμού, των μακρινών οριζόντων, της ανεμελιάς των παιδικών χρόνων, γεμάτο αναμνήσεις και βιώματα. Παράλληλα, έχει πλούσια μεσογειακά οικοσυστήματα, έντονη βιοποικιλότητα και βλάστηση, σε αυτό εμφανίζονται αυξημένες συνθήκες συμβίωσης πανίδας και χλωρίδας. Η μεσογειακότητα ως τοπιακός χαρακτήρας και ως χωρική ποιότητα, στο πλαίσιο της οποίας ανασύρονται μνήμες γεμάτες φως και αισθήσεις, αποτελεί για τη δουλειά μας κεντρική συνθήκη έμπνευσης και επιστροφής.

Τοπίο ροές Facebook Twitter
«Τοπίο ροές» - Ανάπλαση Δημοτικού Πάρκου Σαλίνα 2,5στρ., Λάρνακα (Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός - Β’ Βραβείο)
Topio 7: Θανάσης Πολυζωίδης και Πανίτα Καραμανέα Facebook Twitter
“Ελαστικό όριο» - Ανάπλαση πρώην Νεκροταφείου Νεαπόλεως Νίκαιας 46στρ., (Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών - Α’ Βραβείο)
Topio 7: Θανάσης Πολυζωίδης και Πανίτα Καραμανέα Facebook Twitter
“Ελαστικό όριο» - Ανάπλαση πρώην Νεκροταφείου Νεαπόλεως Νίκαιας 46στρ., (Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών - Α’ Βραβείο)
Topio 7: Θανάσης Πολυζωίδης και Πανίτα Καραμανέα Facebook Twitter
Α’ Βραβείο : Περιοχή 2 – «Το Θέαμα» - Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Προσχεδίων “Διαμόρφωση διακριτών ελευθέρων χώρων στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά”.
Topio 7: Θανάσης Πολυζωίδης και Πανίτα Καραμανέα Facebook Twitter
«Οικολογικές διαδρομές» - Ανάπλαση και Επανάχρηση πρώην εξορυκτικών περιοχών λιγνίτη στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας 190ha, (Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών - Α’ Βραβείο),
Topio 7: Θανάσης Πολυζωίδης και Πανίτα Καραμανέα Facebook Twitter
B’ Βραβείο στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό ιδεών - «Ανάπλαση και ανάδειξη της οδού Πόρτο Χελίου – Όρμου Βερβερόντας του Δήμου Ερμιονίδος».
Οι Topio 7 οραματίζονται μια ονειρική πράσινη γωνιά στην Αθήνα Facebook Twitter
«Tοπίο ροές» - Ανάπλαση Δημοτικού Πάρκου Σαλίνα, 2,5 στρ., Λάρνακα (Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός - Β’ Βραβείο).

Architecture Design Map 5: The Green Issue

Η συλλεκτική έκδοση της LiFO σε συνεργασία με το Archisearch.gr και την Design Ambassador.

Design
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ADM 2023 - THE GREEN ISSUE

ADM5/23: THE GREEN ISSUE

Το δεύτερο «Green Issue» της σειράς ADM, της συνεργασίας της LiFO με το archisearch.gr και την Design Ambassador, καταπιάνεται ξανά με το σημαντικό ζήτημα της βιωσιμότητας, μας συστήνει κορυφαίους εκπροσώπους της αρχιτεκτονικής σκηνής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ανακαλύπτει νέα υλικά, εξερευνά πράσινους πύργους, νέα μουσεία και οικείους αστικούς πνεύμονες, προβληματίζεται γύρω από το ενεργειακό ζήτημα και παρουσιάζει τις καλές πρακτικές της ελληνικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«A Future for the Past» μια έκθεση στο μουσείο Μπενάκη συνδέει την παραδοσιακή μαρμαροτεχνία με το σύγχρονο design

Design / Μια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη συνδέει την παραδοσιακή μαρμαροτεχνία με το σύγχρονο design

Η Νίκη και η Ζωή Μοσκόφογλου εξερευνούν τη μαγεία του μαρμάρου, συνδέοντας το παρελθόν και το παρόν ενός πολύτιμου υλικού με έργα σύγχρονου design και Τηνιακών μαρμαρογλυπτών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Δημιουργώντας σύγχρονα, βιώσιμα κτίρια που ενθαρρύνουν το ευ ζην των χρηστών-εργαζομένων

ADM 2024: The New Vision / Σύγχρονα, βιώσιμα κτίρια που ενθαρρύνουν το ευ ζην των χρηστών-εργαζομένων

Έχοντας σε προτεραιότητα τη βιώσιμη και αρχιτεκτονική μετεξέλιξη των έργων της, η Hellenic Properties συνεχίζει να επενδύει με προσήλωση και αφοσίωση στον πράσινο χαρακτήρα των έργων της, κάτι που αποδεικνύεται από τις πιστοποιήσεις με το διεθνές πρότυπο LEED.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
Ίμπιζα- Κάιρο- Σενζέν: Το ελληνικό γραφείο Minas Kosmidis Architects εξασκεί το εκλεκτικό του ύφος σε τρεις πόλεις-σταθμούς

ADM 2024: The New Vision / Ίμπιζα- Κάιρο- Σενζέν: Το ελληνικό γραφείο Minas Kosmidis Architects εξασκεί το εκλεκτικό του ύφος σε τρεις πόλεις-σταθμούς

Με έργα σε απροσδόκητα μέρη του πλανήτη, οι Minas Kosmidis Architects δημιουργούν, με επίκεντρο τις καθαρές γραμμές, τις εκάστοτε πολιτιστικές επιρροές και τα εκλεκτικά στοιχεία, με στόχο μια πολυαισθητηριακή εμπειρία κατοίκησης.
ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
Εξερευνώντας τα όρια του χώρου: Το όραμα του γραφείου PETRĀS architecture για το μέλλον της αρχιτεκτονικής

ADM 2024: The New Vision / Εξερευνώντας τα όρια του χώρου: Το όραμα του γραφείου PETRĀS architecture για το μέλλον της αρχιτεκτονικής

Ο Τσαμπίκος Πετράς διερευνά την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής στο πλαίσιο των σύγχρονων αλλαγών, αναζητώντας, μέσω της δημιουργικής προσέγγισης του γραφείου PETRĀS architecture, νέους τρόπους σύνδεσης των έργων με τον χρήστη, την ύλη και το νόημα.
ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
Αρχιτεκτονική και healthy living: Η ISOMAT δεσμεύεται στη βιώσιμη ανάπτυξη

ADM 2024: The New Vision / Αρχιτεκτονική και healthy living: Η ISOMAT δεσμεύεται στη βιώσιμη ανάπτυξη

Από την ανακαίνιση του Hilton Athens μέχρι το πρώτο ολοκληρωμένο κτίριο του Ελληνικού, τα καινοτόμα προϊόντα της ISOMAT ενισχύουν τα κορυφαία αρχιτεκτονικά έργα με λύσεις που υποστηρίζουν τις πιστοποιήσεις LEED, BREEAM και WELL.
THE LIFO TEAM
Στέλλα Πιερή: «Η αρχιτεκτονική της αειφορίας αναζωογονεί περιβάλλον και συναίσθημα»

ADM 2024: The New Vision / Στέλλα Πιερή: «Η αρχιτεκτονική της αειφορίας αναζωογονεί περιβάλλον και συναίσθημα»

Σε μια εποχή αυξανόμενων περιβαλλοντικών προκλήσεων, το αρχιτεκτονικό γραφείο Pieris.Architects αποδεικνύει ότι το κτίριο του αύριο μπορεί να είναι φιλικό προς το περιβάλλον και την κοινωνία, συνδυάζοντας τη βιωσιμότητα με την αισθητική και την ανθρώπινη ευεξία.
ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
Votanikos Business Park: Η Dimand μεταμορφώνει τις πρώην εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας

ADM 2024: The New Vision / Votanikos Business Park: Η Dimand μεταμορφώνει τις πρώην εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας

Tο όραμα της Dimand, που μέχρι σήμερα μεταφράζεται σε ένα χαρτοφυλάκιο γεμάτο καινοτόμα large-scale projects, εμπλουτίζεται με έναν κόμβο επιχειρηματικής δραστηριότητας που συνδυάζει χώρους πρασίνου και σύγχρονες υποδομές για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Βοτανικού.
ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Ρένα Σακελλαρίδου: «Θέλω η αρχιτεκτονική να έχει βάθος, σύνθεση, δομή»

ADM 2024: The New Vision / Ρένα Σακελλαρίδου: «Θέλω η αρχιτεκτονική να έχει βάθος, σύνθεση, δομή»

Η επικεφαλής του αρχιτεκτονικού γραφείου RS SPARCH και καθηγήτρια Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κοιτάζει πέρα από τα renders, προτείνει λύσεις για μια νέα σχέση μεταξύ πολιτείας και αρχιτεκτόνων και εξηγεί τη θέση της για μια αρχιτεκτονική με ουσία – και με φαντασία!
ΗΡΑ ΣΙΝΙΓΑΛΙΑ
Η A&M ARCHITECTS επαναπροσδιορίζει τον αρχιτεκτονικό ορίζοντα της Αθήνας αναβιώνοντας ένα κτίριο γραφείων γύρω από το ιστορικό κέντρο

ADM 2024: The New Vision / Η A&M ARCHITECTS επαναπροσδιορίζει τον αρχιτεκτονικό ορίζοντα της Αθήνας αναβιώνοντας ένα κτίριο γραφείων γύρω από το ιστορικό κέντρο

Ένας μοντέρνος ανασχεδιασμός που αγκαλιάζει την αρχαία κληρονομιά και εμπνέει τη σύγχρονη κουλτούρα στον χώρο εργασίας.
ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ