Greenpeace: Περισσότερα μικροπλαστικά στο εμφιαλωμένο νερό, παρά στης βρύσης

Greenpeace: Περισσότερα μικροπλαστικά στο εμφιαλωμένο νερό, παρά στης βρύσης Facebook Twitter
Φωτογραφία: Freepik.com
0

Υπάρχουν περισσότερα μικροπλαστικά στο εμφιαλωμένο νερό, παρά στο νερό της βρύσης, σύμφωνα με τη Greenpeace. 

Το πρόβλημα των μικροπλαστικών που υπάρχουν στον αέρα που εισπνέουμε είναι τεράστιο, ανέφερ, μιλώντας στο ΕΡΤNews, ο γενικός Διευθυντής της Greenpeace στην Ελλάδα, Νίκος Χαραλαμπίδης.

«Καταπίνουμε τοξικές ουσίες οι οποίες επηρεάζουν από μέσα πλέον τον οργανισμό μας», εξήγησε ο κ. Χαραλαμπίδης, τονίζοντας πως «κάθε χρόνο έχουμε μερικές χιλιάδες επιπλέον πρόωρους θανάτους λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης». «Τελευταία ευρήματα αναδεικνύουν ότι (παραδείγματος χάρη) μέσα στο εμφιαλωμένο νερό υπάρχουν πολύ μεγάλες ποσότητες μικροπλαστικών, νανοπλαστικών, για την ακρίβεια μεγαλύτερες απ’ ότι στο νερό της βρύσης», ανέφερε ο κ. Χαραλαμπίδης.

Σχετικά με τα μικροπλαστικά που εισπνέουμε, ο κ. Χαραλαμπίδης είπε πως «δεν έχει ανινχνευθεί από πού προέρχονται, τι προέλευσης είναι τα μικροσωματίδια αυτά, τα νανοσωματίδια κλπ, από πού έχουν γεννηθεί. Ένα άλλο στοιχείο το οποίο αναδεικνύει η έρευνα αυτή, το οποίο είναι πραγματικά ανησυχητικό, είναι ότι μέχρι στιγμής θεωρούσαμε ότι το πρόβλημα με την πλαστική ρύπανση στον ανθρώπινο οργανισμό είναι μηχανικό, δηλαδή έχουμε μικροσωματίδια μέσα μας. Τώρα αρχίζουμε και βλέπουμε ότι κάποιες από τις χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από τα μικροπλαστικά μπαίνουν μέσα στον οργανισμό και αρχίζουν και επηρεάζουν ακόμα και το μεταβολισμό. Έχουν αρχίσει ερευνητές να κάνουν παραλληλισμούς και να βλέπουν χημικές ουσίες από μικροπλαστικά και από συγκεκριμένο τύπο πλαστικών να επηρεάζουν το παχύ έντερο, όπως συγκεκριμένες καρκινογόνες ουσίες και εκεί αρχίζουμε και τρομάζουμε πραγματικά, γιατί το θέμα δεν είναι ότι απλώς ότι καταπίνουμε κάποια πλαστικά, είναι ότι καταπίνουμε τοξικές ουσίες οι οποίες επηρεάζουν από μέσα πλέον τον οργανισμό μας», εξήγησε.

«Η χρήση πλαστικού συνεχίζει να αυξάνεται»

«Συνολικά στον πλανήτη, η χρήση πλαστικού έχει αυξηθεί και συνεχίζει να αυξάνεται. Άρα, ακόμη κι αν εμείς στον μικρόκοσμό μας δυσκολευόμαστε να βρούμε καλαμάκια ή βρίσκουμε μόνο χάρτινες συσκευασίες, η αλήθεια είναι ότι η χρήση πλαστικού διογκώνεται, αυξάνεται και απλώς αναζητούμε συνέχεια καινούριες χωματερές πλαστικού», είπε ακόμα ο ίδιος.

«Με βάση τις μετρήσεις που έχουμε στην Ελλάδα – με βάση τα δικά μας δεδομένα για το τι παράγει η χώρα – έχουμε κάθε χρόνο μερικές χιλιάδες επιπλέον πρόωρους θανάτους λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αυτό είναι κάτι το οποίο έρχεται και κάθεται πάνω από οτιδήποτε συζητάμε για τα πλαστικά» τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Greenpeace.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Περιβάλλον / Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Είναι σπάνιο προνόμιο πια στην Ελλάδα να επισκεφθεί κανείς μια απάτητη παραλία. Η LiFO είχε αυτή την ευκαιρία. Βρέθηκε στα «απάτητα» Σεκάνια της Ζάκυνθου, ακολουθώντας την επιστημονική ομάδα του WWF Ελλάς και είδε από κοντά πώς προετοιμάζεται η μοναδική αυτή παραλία για να φιλοξενήσει τις νέες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας καρέτα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στους 50 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο νότιο Πακιστάν – Θάνατοι από θερμοπληξία στην Ινδία

Περιβάλλον / Στους 50 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο νότιο Πακιστάν – Θάνατοι από θερμοπληξία στην Ινδία

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες – από καύσωνα ως ακραίο καύσωνα—θα επικρατήσουν σε πολλές περιοχές του κρατιδίου, όπως και στα βόρεια κρατίδια Πουντζάμπ και Χαριάνα
NEWSROOM
«Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Περιβάλλον / «Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Η Μπέλλα ασφυκτιά μέσα σε ένα μικρό ενυδρείο, που βρίσκεται σε εμπορικό κέντρο της Σεούλ - «Το να κρατάει κανείς αυτά τα πλάσματα σε αιχμαλωσία είναι απλώς ανήθικο», δήλωσε βιολόγος θαλάσσιας ζωής
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ