Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Ένα αγέραστο άλμπουμ Facebook Twitter
Καθώς τα σοβιετικά μνημεία κατεδαφίζονται στην ανατολική Ευρώπη, το Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κόμμα της Γερμανίας (MLPD) έκανε το Σάββατο τα αποκαλυπτήρια ενός αγάλματος του Καρλ Μαρξ στην πόλη Gelsenkirchen της Δυτικής Γερμανίας, δίπλα σε ένα άγαλμα του Λένιν που είχε τοποθετηθεί το 2020.
0

ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ;
Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4% μόνο ασήμαντη δεν είναι, αλλά είναι καλύτερη από συρρίκνωση 6-8% και πολύ καλύτερη από 12-15%.

Διεθνείς σχολιαστές τον Μάρτιο ανέμεναν συρρίκνωση του ρωσικού ΑΕΠ κατά 15%, τη μεγαλύτερη από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης πριν από 30 χρόνια. Κατόπιν, Ρώσοι αξιωματούχοι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι θα συρρικνωθεί κατά 10%, και πιο πρόσφατα το ΔΝΤ έκανε λόγο για πτώση κατά 6% το 2022.

Σύμφωνα με έγγραφο του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών, που είδε το Reuters στα μέσα του Αυγούστου, οι Ρώσοι αναμένουν ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί «μόνο» κατά 4,2% φέτος και το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα θα μειωθεί κατά 2,8%.

Ακόμη πιο αισιόδοξες είναι οι τρέχουσες εκτιμήσεις, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο πρώτος αντιπρόεδρος Αντρέι Μπελούσοφ, βάσει των οποίων το ΑΕΠ της Ρωσίας θα συρρικνωθεί κατά «λίγο περισσότερο από 2%» το 2022 και «όχι περισσότερο από 1%» το 2023.

«Ο αντίκτυπος των κυρώσεων στη ρωσική οικονομία είναι πολύ άνισος. Σε ορισμένους τομείς ήταν καταστροφικές, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία. Ο πετρελαϊκός τομέας είναι σχετικά αλώβητος προς το παρόν», δήλωσε ο Janis Kluge, ανώτερο στέλεχος στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας. Σύμφωνα με τον Γερμανό οικονομολόγο, η Ρωσία συντάσσει τον επόμενο προϋπολογισμό στη βάση μια ετήσιας συρρίκνωσης του ΑΕΠ κατά 4%.

Τούτων και άλλων δοθέντων, ο Economist αναρωτήθηκε πρόσφατα αν αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία («Are sanctions on Russia working?», 27 Αυγούστου 2022), συμπεραίνοντας ότι έχουν πολλές ατέλειες.

Η κοινή διαπίστωση είναι ότι βραχυπρόθεσμα οι κυρώσεις δεν επέφεραν ζωτικό πλήγμα στη ρωσική οικονομία, όπως αναμενόταν. Απεναντίας, το μεν ρούβλι έχει σταθεροποιηθεί και η σχέση του με το δολάριο είναι η καλύτερη από το 2018 (1 δολάριο = 61,75 ρούβλια, σήμερα), οι δε εξαγωγές εκτιμώνται από τους Ρώσους ότι θα φθάσουν στα 337,5 δισ. δολάρια τη φετινή χρονιά, ήτοι θα είναι αυξημένες κατά 38% σε σχέση με το 2021.

Το αν θα προκαλέσουν μεγάλο πλήγμα, μένει να αποδειχτεί και εν πάση περιπτώσει αυτό θα συμβεί μόνον μεσο-μακροπρόθεσμα, σε ορίζοντα 3 έως 5 ετών, διότι οι επιπτώσεις ορισμένων κυρώσεων, όπως ο τεχνολογικός αποκλεισμός, παρουσιάζουν σημαντική «χρονική υστέρηση», σύμφωνα με τον Economist.

Ο Economist επισημαίνει ότι η μεγαλύτερη αδυναμία των κυρώσεων είναι ότι το πλήρες ή μερικό εμπάργκο δεν επιβάλλεται από περισσότερες από 100 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ: «Μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία προσαρμόζεται καλά σε σοκ και ευκαιρίες, ιδίως όταν οι περισσότερες χώρες δεν έχουν καμία επιθυμία να επιβάλουν τη δυτική πολιτική».

Πηγή: Economist, Reuters

• • •

ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΞΟΡΚΙΣΜΩΝ
Η αυτοαπακαλούμενη «Εκκλησία των Εθνών» πραγματοποίησε τελετές εξορκισμού στην οδό Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων σε κατοίκους και στο δημοτικό συμβούλιο.

Μπορεί στη χώρα μας το φαινόμενο να είναι περιορισμένο, ωστόσο αλλού φαίνεται ότι έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Η ρωσική εκκλησία ανάρτησε την Πέμπτη στην ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Μόσχας ένα σχέδιο κανόνων για τη ρύθμιση της πρακτικής του εξορκισμού προς διαβούλευση.

Το σχέδιο προβλέπει ότι μόνον ιερείς θα μπορούν να εξορκίζουν (δηλαδή θα αποτελεί μονοπώλιο της εκκλησίας), και ο εξορκισμός θα γίνεται «μόνο σε περιπτώσεις δαιμονικής κατοχής» και όχι σε άτομα με ψυχικές διαταραχές ή ασθένειες ή σε όσους «προσποιούνται κατοχή».

Η εκκλησία επεξεργάστηκε το σχέδιο σχεδόν επί μια τριετία, η δε αναγκαιότητα επιβολής ρυθμίσεων εξηγείται από το γεγονός ότι ενίοτε άρρωστοι υποβάλλονται σε ταπείνωση ή ψυχολογική βία κατά τη διάρκεια μαζικών εξορκισμών.

Την προηγούμενη δεκαετία αναφέρθηκαν τουλάχιστον δύο θάνατοι σχετιζόμενοι με εξορκισμούς. Ένα 9χρονο αγόρι φιμώθηκε, μαστιγώθηκε και πνίγηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια τελετής το 2019, και μια 25χρονη πέθανε το 2011, όταν οι γονείς της προσπάθησαν να την εξορκίσουν.

Πηγή: RT

• • •

ΔΙΧΩΣ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ΠΩΣ ΝΑ ΦΑΣ;
Η μουστάρδα εξαφανίστηκε από τα γαλλικά σούπερ μάρκετ, και η γαλλική γαστρονομία αισθάνεται πληγωμένη, δίχως το τρίτο απαραίτητο προϊόν στο τραπέζι μετά το αλάτι και το πιπέρι.

Ανήσυχος, επίσης, είναι ένας ακμαίος κλάδος της οικονομίας, δεδομένου ότι η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας μουστάρδας στον κόσμο.

Φαίνεται πως η κλιματική αλλαγή έβαλε το χέρι της. Η Γαλλία εισάγει το 80% της πρώτης ύλης της από τον Καναδά, όπου η τελευταία ξηρασία κατέστρεψε τις καλλιέργειες της Brassica juncea (κράμβη η βουρλοειδής) και της Brassica nigra (κράμβη η μαύρη), αντιστοίχως γνωστές ως καφέ και μαύρη μουστάρδα.

Οι κλιματικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες στον Καναδά και δεν ευνοούν την καλλιέργεια των σπόρων μουστάρδας. Το επίπεδο υγρασίας του εδάφους είναι χαμηλότερο από το 2021, χρονιά στην οποία παρήχθησαν περίπου 50.000 τόνοι μετά από πτώση σχεδόν 50% σε διάστημα ενός έτους — η χαμηλότερη παραγωγή εδώ και περίπου μισό αιώνα.

Η καναδική παραγωγή είναι περιζήτητη λόγω της ποιότητάς της. Οι περισσότερες καναδικές εξαγωγές κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ, αλλά η Ευρώπη είναι επίσης μεγάλος αγοραστής, ιδίως η Γαλλία, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λόγω τόσο των ελλείψεων από τον Καναδά όσο και των ζημιών στην εθνική συγκομιδή από την ξηρασία, σύμφωνα με την εταιρεία Gro Intelligence.

Πηγή: Le Monde, BFM Business

• • •

Ένα αγέραστο άλμπουμ Facebook Twitter
Μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας μουστάρδας στον κόσμο, η Γαλλία αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις.

ΜΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ
Ένας ιθαγενής, γνωστός ως «Ο άνθρωπος της τρύπας» (indio do buraco), πέθανε στη Βραζιλία. Ουδέποτε ήρθε σε επικοινωνία με άλλους ανθρώπους, ήταν το τελευταίο μέλος της φυλής του, και μαζί του πέθανε η γλώσσα και η κουλτούρα της.

Παρομοίως, στις 7 Οκτωβρίου 1992, ένας ηλικιωμένος άνδρας, ονόματι Tevfik Esenç, πέθανε στην Τουρκία, και μαζί του πέθανε και η γλώσσα Ubykh, την οποία κάποτε μιλούσαν 50.000 άνθρωποι στο βορειοδυτικό Καύκασο που εκδιώχθηκαν το 1864 στην Τουρκία.

Αντίθετα, όμως, με τον «άνθρωπο της τρύπας», η γλώσσα και η κουλτούρα των Ubykh δεν χάθηκε πλήρως, χάρη στον Ούγγρο γλωσσολόγο, Julius von Mészáros, που επισκέφθηκε την Τουρκία το 1930 και θεμελίωσε τη γλωσσολογία των Ubykh.

Ο Γάλλος καθηγητής, Ζώρζ Ντυμεζίλ, επισκέφθηκε επίσης την Τουρκία το 1930 και θα αναδεικνυόταν στον πιο διάσημο γλωσσολόγο των Ubykh. Σε συνεργασία με τον Esenç δημοσίευσε μια συλλογή λαϊκών παραμυθιών των Ubykh στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και το 1975 μια ολοκληρωμένη περιγραφή της μορφολογίας της γλώσσας.

Ο Esenç πέθανε το 1992 σε ηλικία 88 ετών. Στην επιτύμβια στήλη του από λευκό μάρμαρο έγραψαν, σύμφωνα με την επιθυμία του: «Αυτός είναι ο τάφος του Tevfik Esenç. Ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που μπόρεσε να μιλήσει τη γλώσσα που αποκαλούσαν Ubykh».

Πηγή: Incunabula

Ένα αγέραστο άλμπουμ Facebook Twitter
Η επιτύμβια στήλη γράφει: «Αυτός είναι ο τάφος του Tevfik Esenç. Ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που μπόρεσε να μιλήσει τη γλώσσα που αποκαλούσαν Ubykh».

• • •

ΚΑΛΟΔΙΑΤΗΡΗΜΕΝΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΦΛΑΜΙΝΙΑΣ ΟΔΟΥ
Ένα άριστα διατηρημένο τμήμα της ρωμαϊκής Φλαμινίας Οδού (Via Flaminia) αποκαλύφθηκε πρόσφατα σε βάθος 90 εκατοστών, κατά τη διάνοιξη του εδάφους για την εγκατάσταση ενός νέου αγωγού ύδρευσης στο Ριάνο του μητροπολιτικού δήμου της Ρώμης.

Κατασκευασμένη από τον Γάιο Φλαμίνιο και βελτιωμένη από τους επόμενους αυτοκράτορες, η Φλαμινία Οδός ξεκινούσε από τα βόρεια της Ρώμης, περνούσε πάνω από τα Απέννινα Όρη και κατέληγε στην ακτή της Αδριατικής Θάλασσας.

Ένα αγέραστο άλμπουμ Facebook Twitter
Ένα άριστα διατηρημένο τμήμα της ρωμαϊκής Φλαμινίας Οδού (Via Flaminia) αποκαλύφθηκε πρόσφατα στο Ριάνο του μητροπολιτικού δήμου της Ρώμης.

• • •

ΕΝΑ ΑΓΕΡΑΣΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ
Τέτοιες μέρες πριν από 55 χρόνια, το «Sgt. Pepper» των Μπητλς, που είχε κυκλοφορήσει λίγες βδομάδες νωρίτερα, τον Μάιο του 1967, ήταν στις δόξες του.

Σήμερα, παραμένει αγέραστο.

Η νοσταλγία δεν μπορεί να εξηγήσει τη φρεσκάδα του: «Είναι τώρα δυνατόν να δούμε το 'Sgt. Pepper' σαν τη σφραγίδα μιας εποχής –– από τα μέσα του '60 μέχρι τα μέσα του '70, όταν η ποπ είχε να κάνει πολύ με την καλή μουσική –– στην οποία παρήχθη μια μουσική από τις πιο βαθειές και προκλητικές και συγχρόνως από τις δημοφιλέστερες και εμπορικά πετυχημένες. Τούτη η δεκαετής αποθέωση του ροκ και της σόουλ υπήρξε το αποτέλεσμα μιας μοναδικής σύγκλισης κουλτούρας, εμπορίου, και τεχνολογίας...» (Jonathan Gould, “Why the Beatles’ ‘Sgt. Pepper’ hasn’t shown signs of aging”, The New Yorker, 26.06.2017)

Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; Facebook Twitter
Το εξώφυλλο του «Sgt. Pepper» των Μπητλς.
Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Get Back: Πόσο Beatles στα τελειώματά τους μπορεί να αντέξει κανείς;

Daily / «Get Back»: Πόσο Beatles στα τελειώματά τους μπορείς να αντέξεις;

Εξαρτάται από το πόσο έχει τη διάθεση να αφεθεί στην αβίαστη ροή και στην υποβλητική ισχύ του επικού ντοκιμαντέρ που συνέθεσε ο Πίτερ Τζάκσον για την περίεργη κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι Beatles στις αρχές του τέλους όχι μόνο των ‘60s αλλά και της ίδιας της θρυλικής μπάντας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τι διαβάζουμε σήμερα / Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας • • • μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε • • • τα ύστερα του κόσμου • • • η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; • • • πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα φύλλο χαρτιού Α4; • • • δύο επιστημονικά επιτεύγματα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
taliban

Τι διαβάζουμε σήμερα / Yπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς

Σήμερα: Νέος διαστημικός σταθμός • • • υπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς • • • τα Starbucks πέθαναν, ζήτω τα Stars Coffee • • • η Βουλγαρία απαγορεύει την εξαγωγή ξυλείας • • • η Airbnb θα χρησιμοποιεί «τεχνολογία αντι-πάρτι» • • • άνθρακας ο θησαυρός ενός σχεδόν αιώνα • • • Μαρσέλ Προυστ, από την πλευρά της μητέρας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παράνομες επιθέσεις των Ρώσων στο Χάρκοβο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παράνομες επιθέσεις των Ρώσων στο Χάρκοβο

Σήμερα: 34 χρόνια φυλάκιση σε ακτιβίστρια • • • προς πολιτική λύση της σύγκρουσης; • • • η μεγαλύτερη απάτη της τελευταίας γενιάς • • • πλήρης επικράτηση των τραμπικών • • • παράνομες επιθέσεις των Ρώσων στο Χάρκοβο • • • βρέθηκε πίνακας του Πικάσο σε έφοδο για ναρκωτικά • • • περί της συλλογικής ευθύνης
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ