Ό,τι περίσσεψε από τα σοκολατένια αυγά: 4 δημιουργικές συνταγές

Ό,τι περίσσεψε από τα σοκολατένια αυγά: 4 δημιουργικές συνταγές Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
1

Η παράδοση θέλει τα σοκολατένια πασχαλινά αυγά να έχουν την τιμητική τους τις ημέρες του Πάσχα.

Το σοκολατένιο αυγό με την περίτεχνη διακόσμηση μας ταξιδεύει στην παιδική ηλικία, αν και είναι αλήθεια ότι οι εραστές της σοκολάτας δεν έχουν συγκεκριμένο ηλικιακό προφίλ.

Έτσι, το Πάσχα είναι μια καλή αφορμή για όλους να παραδοθούν στο πάθος τους με το άλλοθι του παραδοσιακού σοκολατένιου αυγού. Και είναι βέβαιο πως όταν παραδίνεσαι στο πάθος, παρασύρεσαι σε υπερβολές του τύπου «όσα και να πάρω δεν είναι αρκετά».

Αν σε αυτά προσθέσεις και όσα θα φτάσουν ως τραταρίσματα από γνωστούς και φίλους προς τα παιδιά ή εσένα, τα αποθέματα μεγαλώνουν.

Αν, λοιπόν, μετά το Πάσχα βρεθείς με μια καλή προμήθεια από σοκολατένια «γλυπτά» ή και τα περισσεύματά τους, θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις τη δημιουργικότητα σου με τη σοκολάτα στο επίκεντρο.

Το σοκολατένιο αυγό, όταν λιώσει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν επικάλυψη σε μπισκότα, κρουασάν, κουλουράκια πασχαλινά, κέικ και φρέσκα φρούτα.

Ο chef Νίκος Μάρας, με εμπειρία πολλών χρόνων σε εστιατόρια της Αθήνας, δεν κρύβει την αδυναμία του στα γλυκά.

«Είναι μια διαρκής αναζήτηση το γλυκό, όπως και η μαγειρική», λέει και προσθέτει με χαμόγελο: «Πιστεύω ότι με απλά υλικά μπορείς να δημιουργήσεις πιάτα εύκολα, ευφάνταστα και γευστικά».

Ό,τι περίσσεψε από τα σοκολατένια αυγά: 4 δημιουργικές συνταγές Facebook Twitter
Ο πρόσχαρος σεφ Νίκος Μάρας μπήκε στην κουζίνα του Nice n Easy και δημιούργησε εύκολες, γρήγορες και γευστικές συνταγές. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ζητήσαμε από τον Νίκο να μας δώσει ιδέες για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε στην κουζίνα μας το σοκολατένιο πασχαλινό αυγό που έμεινε και μαζί με αυτό τα κουλουράκια και το τσουρέκι που πάντα υπάρχουν σε περίσσευμα.

Οι γενικές συμβουλές που δίνει για τη διαδικασία «ανακύκλωσης» των σοκολατένιων αυγών αναφέρουν ότι μπορούμε να φτιάξουμε σοκολατάκια λιώνοντας σε μπεν μαρί το σοκολατένιο αυγό, προσθέτοντας ξηρούς καρπούς, αρωματίζοντας με λικέρ της αρεσκείας μας και απλώνοντάς τα στη συνέχεια στη λαδόκολλα μέχρι να κρυώσουν.

Επίσης, το σοκολατένιο αυγό, όταν λιώσει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν επικάλυψη σε μπισκότα, κρουασάν, κουλουράκια πασχαλινά, κέικ και φρέσκα φρούτα.

Μους σοκολάτας με κρουτόν τσουρέκι και κραμπλ κουλουράκι

Ό,τι περίσσεψε από τα σοκολατένια αυγά: 4 δημιουργικές συνταγές Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

150 γρ. πασχαλινό σοκολατένιο αυγό
60 γρ. γάλα
250 γρ. φυτική σαντιγί
150 γρ. τσουρέκι κομμένο σε κύβους
50 γρ. βούτυρο
50 γρ. φουντούκια σπασμένα
150 γρ. κουλουράκια πασχαλινά τριμμένα
40 γρ. ζάχαρη
Για γαρνίρισμα φρούτα τους δάσους

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το βούτυρο με τα φουντούκια, τα κουλουράκια και τη ζάχαρη σε μία λεκάνη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σε ταψί με λαδόκολλα απλώνουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 20 λεπτά. Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα το τσουρέκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 10 λεπτά.

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα στους 80 βαθμούς, ρίχνουμε μέσα το πασχαλινό αυγό, ανακατεύουμε και όταν κρυώσει προσθέτουμε τη σαντιγί και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει αφράτη μους. Τοποθετούμε τα τριμμένα κουλουράκια επάνω στη μους σοκολάτας, γαρνίρουμε με το τσουρέκι και φρούτα τους δάσους.

Τρουφάκια

Ό,τι περίσσεψε από τα σοκολατένια αυγά: 4 δημιουργικές συνταγές Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 8 κομμάτια

200 γρ. ζαχαρούχο γάλα
25 γρ. βούτυρο
75 γρ. κουλουράκια πασχαλινά τριμμένα
75 γρ. πασχαλινό σοκολατένιο αυγό
Κακάο σκόνη για επικάλυψη

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ζαχαρούχο γάλα με το βούτυρο για 4 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το πασχαλινό αυγό, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τα τριμμένα κουλουράκια. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο για 90 λεπτά μέχρι να παγώσει. Πλάθουμε σε μπαλάκια των 20 γρ. και τα περνάμε με τη σκόνη κακάο απ' όλες τις μεριές. Σερβίρουμε αμέσως.

Πουτίγκα τσουρέκι με σοκολατένιο αυγό

Ό,τι περίσσεψε από τα σοκολατένια αυγά: 4 δημιουργικές συνταγές Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

800 γρ. τσουρέκι
3 αυγά
375 ml γάλα
250 ml κρέμα γάλακτος
40 γρ. βούτυρο
110 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια στικ
1 κ.σ. κανέλα σκόνη
30 ml λικέρ πικραμύγδαλο
100 γρ. πασχαλινό αυγό
50 γρ. σταφίδες
50 γρ. goji berry

Εκτέλεση

Κόβουμε το τσουρέκι σε κύβους. Σε μπολ ρίχνουμε τα αυγά και τη ζάχαρη και χτυπάμε με σύρμα για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το τσουρέκι και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Τοποθετούμε το τσουρέκι σε ένα πυρίμαχο σκεύος, ρίχνουμε το μείγμα και αφήνουμε για 5 λεπτά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με παγωτό ή κρέμα.

Banoffee

Ό,τι περίσσεψε από τα σοκολατένια αυγά: 4 δημιουργικές συνταγές Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

500 ml φυτική κρέμα
1 ζαχαρούχο γάλα
80 γρ. βούτυρο λιωμένο
350 γρ. κουλουράκια
2 μπανάνες κομμένες στα τέσσερα

Για γαρνίρισμα

Σοκολατένιο αυγό σε κομμάτια
Φύλλα δυόσμου
Raspberry, φράουλες ή blueberry

Εκτέλεση

Σε κατσαρολάκι τοποθετούμε το κουτί με το ζαχαρούχο γάλα, καλύπτουμε με νερό και βράζουμε για 5 ώρες σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Ρίχνουμε στο μούλτι τα κουλουράκια και χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Σε κατσαρόλα σε μέτρια προς σιγανή φωτιά ρίχνουμε τη σκόνη από τα κουλουράκια, καβουρντίζουμε για 1 λεπτό, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Χτυπάμε στο μίξερ το βρασμένο ζαχαρούχο γάλα και προσθέτουμε σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει μους.

Τοποθετούμε το μείγμα από τα κουλουράκια, την μπανάνα, τη μους και γαρνίρουμε με κομμάτια σοκολατένιου αυγού, δυόσμο και φρούτα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 29.4.2019

Γεύση
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούν να μας ταΐσουν οι σεφ

Γεύση / «Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούμε να μας ταΐσουν οι σεφ

Πήραμε τηλέφωνο τις αγαπημένες μας μαγείρισσες και τους μάγειρες της Αθήνας (και όχι μόνο), τους πετύχαμε στη λαϊκή, τους ρωτήσαμε τι βρήκαν ωραίο, τι ήταν μάπα και τι καλό θα μας μαγειρέψουν τους επόμενους μήνες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET «ταξιδεύει» τον Παναγιώτη Ορφανίδη σε μια από τις πιο αγαπημένες της οινοπαραγωγικές περιοχές, μοιράζεται ιστορίες από το τελευταίο της ταξίδι εκεί και εξηγεί με απλά λόγια τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

1 σχόλια
"τα σοκολατένια πασχαλινά αυγά (...) που πάντα υπάρχουν σε περίσσευμα"Δεν ξέρω τι λέτε εσείς πάντως απ' το τσουρέκι με γέμιση πραλίνας φουντουκιού και απ' το αυγό σοκολάτας γάλακτος περίσσευμα δεν έμεινε κανένα διά μετουσιωση.