The Floating House: Μια κατοικία σε διαρκή διάδραση με τη φύση της Μεσσηνίας

Potiropoulos+Partners: The Floating House Facebook Twitter
0

Βασική επιλογή για την κατοικία The Floating House αποτέλεσε η επινόηση χειρονομιών που δεν αντιμετωπίζουν το κτίριο στενά, ως λειτουργία, αλλά ως ένα σύνολο πολλαπλών εμπειριών. Η αφήγηση που ξεδιπλώθηκε μέσα από τη συνθετική διαδικασία δεν είναι απλώς μια ειδυλλιακή, εικονογραφική μεταφορά αλλά μια διαρκής διάδραση με τη φύση που προτρέπει τον χρήστη να αφουγκραστεί τη συνομιλία του τόπου –της πανταχού παρούσας θάλασσας του μεσσηνιακού τοπίου– με τον σύγχρονο τρόπο κατοίκησης. Εννοιολογικά, η ηθική του σχεδιασμού προκύπτει από το «habitus», δηλαδή τις «συνήθειες», σχετίζεται με τον τρόπο ζωής, την ατμόσφαιρα της διαβίωσης, δεν απευθύνεται άμεσα στο κτίριο/κατασκευή αλλά κυρίως στο βίωμα που αυτό προκαλεί.

Ήδη από τη δεκαετία του ’50 οι επιστήμονες είχαν μιλήσει για διαρκώς επιταχυνόμενη πρόοδο της τεχνολογίας που θα επιφέρει γενικότερες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας.

Στο πλαίσιο αυτό όμως, και γενικότερα, μας απασχολεί το πώς μπορεί να εξελιχθεί, στο άμεσο και στο απώτερο μέλλον, η σχέση μεταξύ της προηγμένης τεχνολογίας και της ανάγκης να επαναπροσδιορίσουμε τις αρχετυπικές πλευρές της αρχιτεκτονικής προκειμένου η ζωή μας να γίνει πιο «γήινη» και παράλληλα να προστατευθεί το φυσικό περιβάλλον. Η διατύπωση τεκμηριωμένης αξιολογικής εκτίμησης για τη μελλοντική κατάσταση της αρχιτεκτονικής δεν είναι δυνατή. Ήδη από τη δεκαετία του ’50 οι επιστήμονες είχαν μιλήσει για διαρκώς επιταχυνόμενη πρόοδο της τεχνολογίας που θα επιφέρει γενικότερες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας. Αλλαγές που δίνουν την εντύπωση ότι προσεγγίζεται μια «ουσιώδης μοναδικότητα» στην ιστορία της ανθρώπινης κοινωνίας, η εμφάνιση μιας υπερευφυΐας με τεχνολογικά μέσα, της οποίας οι δυνατότητες θα είναι δύσκολο να γίνουν κατανοητές από τον άνθρωπο. Μια τέτοια «τεχνολογική μοναδικότητα» αντιμετωπίζεται ως ένας διανοητικός ορίζοντας γεγονότων, πέραν του οποίου το τι έπεται δεν μπορεί να προβλεφθεί εύκολα.

Potiropoulos+Partners: The Floating House Facebook Twitter
Potiropoulos+Partners: The Floating House Facebook Twitter

Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι: ποια η προοπτική της σχέσης της αρχιτεκτονικής με τον πολιτισμό, την κοινωνία και τη φύση υπό τη συγκεκριμένη οπτική, δηλαδή με βιώσιμο τρόπο; Τόσο ως προς το πώς μπορούμε να κάνουμε αρχιτεκτονική στην εποχή μας, για την εποχή μας, με τα μέσα της εποχής μας, όσο και ως προς την επανεξέταση ζωτικής σημασίας θεμάτων που σχετίζονται με αρχετυπικές ανθρώπινες ανάγκες και ταυτόχρονα με την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Η προβληματική αυτή αφορά την υποχρέωση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής να σταθεί κριτικά απέναντι στο λεγόμενο «design προβολής» και την τεχνολογία, να διερευνήσει εκ νέου τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά που οφείλουν να συγκροτούν τα κτίρια και τις πόλεις, συμβάλλοντας στον εκσυγχρονισμό του ίδιου του πυρήνα της σκέψης της.

Potiropoulos+Partners: The Floating House Facebook Twitter
Potiropoulos+Partners: The Floating House Facebook Twitter

Κατά τη σχεδιαστική επεξεργασία του Floating House προβλέφθηκε μια επιμήκης ορθοκανονική οργάνωση που θυμίζει ξύλινη προβλήτα ή πλοίο καθώς ταξιδεύει, η οποία συγκεντρώνει όλες τις στεγασμένες και υπαίθριες δραστηριότητες. Ακολουθώντας την εικόνα που ξεδιπλώνει το τοπιακό πανόραμα, η εσωτερική χωρική ανάπτυξη παραθέτει διαφορετικές προτεραιότητες θεάσεων και λειτουργικών ρόλων. Η αρχιτεκτονική ιδέα πραγματεύεται τον διάλογο μεταξύ του κτιρίου και του φυσικού χώρου στον οποίο εντάσσεται, ταξινομώντας το εσωτερικό του σε περιοχές εξωστρεφείς που ανοίγονται προς τη θέα της θάλασσας και σε εσωστρεφείς, για λόγους ιδιωτικότητας. Ο διάλογος αυτός, όπως εκφράζεται χωρικά, διαθέτει υλικότητα, πυκνότητα, βαρύτητα, θερμοκρασία και ακουστική ποιότητα, στοιχεία που δεν έχουν να κάνουν με αφηρημένες έννοιες αλλά με μια εμπεριστατωμένη εμπειρία. Η τελική δομή προκύπτει από την αλληλεπίδραση των επιμέρους αυτών χώρων-ενοτήτων μεταξύ τους και με το ευρύτερο περιβάλλον, ενόσω στο εσωτερικό του κτιρίου εισχωρούν με «δραματικό» τρόπο η τοπική βλάστηση και το φυσικό φως, επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση του μέσα με το έξω.

H ειδική έκδοση Architecture Design Map: The Leisure Architecture Issue δωρεάν στο σπίτι σας με ένα κλικ.

Design
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ADM3/22: THE LEISURE ARCHITECTURE ISSUE

ADM3/22: THE LEISURE ARCHITECTURE ISSUE

Η νέα συνεργασία της LiFO με το archisearch.gr και την Design Ambassador παρουσιάζει τις καινούργιες τάσεις στον χώρο του design, της αρχιτεκτονικής, του real estate και του hospitality, ενημερώνει για την εξέλιξη των σημαντικών έργων ανάπτυξης και μας συστήνει μερικούς από τους πιο επιδραστικούς και αξιόλογους αρχιτέκτονες. Με την έκδοση The Leisure Architecture Issue χαρτογραφούμε το νέο τοπίο στον τουρισμό και την ανάπτυξη, υπό το πρίσμα της καλής ζωής, του τόπου, της επιχειρηματικότητας, του οράματος των thought leaders, αλλά και των επιχειρηματιών που πρωταγωνιστούν με έργα, ιδέες, καινοτόμες προτάσεις και στρατηγικές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«A Future for the Past» μια έκθεση στο μουσείο Μπενάκη συνδέει την παραδοσιακή μαρμαροτεχνία με το σύγχρονο design

Design / Μια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη συνδέει την παραδοσιακή μαρμαροτεχνία με το σύγχρονο design

Η Νίκη και η Ζωή Μοσκόφογλου εξερευνούν τη μαγεία του μαρμάρου, συνδέοντας το παρελθόν και το παρόν ενός πολύτιμου υλικού με έργα σύγχρονου design και Τηνιακών μαρμαρογλυπτών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Δημιουργώντας σύγχρονα, βιώσιμα κτίρια που ενθαρρύνουν το ευ ζην των χρηστών-εργαζομένων

ADM 2024: The New Vision / Σύγχρονα, βιώσιμα κτίρια που ενθαρρύνουν το ευ ζην των χρηστών-εργαζομένων

Έχοντας σε προτεραιότητα τη βιώσιμη και αρχιτεκτονική μετεξέλιξη των έργων της, η Hellenic Properties συνεχίζει να επενδύει με προσήλωση και αφοσίωση στον πράσινο χαρακτήρα των έργων της, κάτι που αποδεικνύεται από τις πιστοποιήσεις με το διεθνές πρότυπο LEED.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
Ίμπιζα- Κάιρο- Σενζέν: Το ελληνικό γραφείο Minas Kosmidis Architects εξασκεί το εκλεκτικό του ύφος σε τρεις πόλεις-σταθμούς

ADM 2024: The New Vision / Ίμπιζα- Κάιρο- Σενζέν: Το ελληνικό γραφείο Minas Kosmidis Architects εξασκεί το εκλεκτικό του ύφος σε τρεις πόλεις-σταθμούς

Με έργα σε απροσδόκητα μέρη του πλανήτη, οι Minas Kosmidis Architects δημιουργούν, με επίκεντρο τις καθαρές γραμμές, τις εκάστοτε πολιτιστικές επιρροές και τα εκλεκτικά στοιχεία, με στόχο μια πολυαισθητηριακή εμπειρία κατοίκησης.
ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
Εξερευνώντας τα όρια του χώρου: Το όραμα του γραφείου PETRĀS architecture για το μέλλον της αρχιτεκτονικής

ADM 2024: The New Vision / Εξερευνώντας τα όρια του χώρου: Το όραμα του γραφείου PETRĀS architecture για το μέλλον της αρχιτεκτονικής

Ο Τσαμπίκος Πετράς διερευνά την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής στο πλαίσιο των σύγχρονων αλλαγών, αναζητώντας, μέσω της δημιουργικής προσέγγισης του γραφείου PETRĀS architecture, νέους τρόπους σύνδεσης των έργων με τον χρήστη, την ύλη και το νόημα.
ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
Αρχιτεκτονική και healthy living: Η ISOMAT δεσμεύεται στη βιώσιμη ανάπτυξη

ADM 2024: The New Vision / Αρχιτεκτονική και healthy living: Η ISOMAT δεσμεύεται στη βιώσιμη ανάπτυξη

Από την ανακαίνιση του Hilton Athens μέχρι το πρώτο ολοκληρωμένο κτίριο του Ελληνικού, τα καινοτόμα προϊόντα της ISOMAT ενισχύουν τα κορυφαία αρχιτεκτονικά έργα με λύσεις που υποστηρίζουν τις πιστοποιήσεις LEED, BREEAM και WELL.
THE LIFO TEAM
Στέλλα Πιερή: «Η αρχιτεκτονική της αειφορίας αναζωογονεί περιβάλλον και συναίσθημα»

ADM 2024: The New Vision / Στέλλα Πιερή: «Η αρχιτεκτονική της αειφορίας αναζωογονεί περιβάλλον και συναίσθημα»

Σε μια εποχή αυξανόμενων περιβαλλοντικών προκλήσεων, το αρχιτεκτονικό γραφείο Pieris.Architects αποδεικνύει ότι το κτίριο του αύριο μπορεί να είναι φιλικό προς το περιβάλλον και την κοινωνία, συνδυάζοντας τη βιωσιμότητα με την αισθητική και την ανθρώπινη ευεξία.
ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
Votanikos Business Park: Η Dimand μεταμορφώνει τις πρώην εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας

ADM 2024: The New Vision / Votanikos Business Park: Η Dimand μεταμορφώνει τις πρώην εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας

Tο όραμα της Dimand, που μέχρι σήμερα μεταφράζεται σε ένα χαρτοφυλάκιο γεμάτο καινοτόμα large-scale projects, εμπλουτίζεται με έναν κόμβο επιχειρηματικής δραστηριότητας που συνδυάζει χώρους πρασίνου και σύγχρονες υποδομές για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Βοτανικού.
ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Ρένα Σακελλαρίδου: «Θέλω η αρχιτεκτονική να έχει βάθος, σύνθεση, δομή»

ADM 2024: The New Vision / Ρένα Σακελλαρίδου: «Θέλω η αρχιτεκτονική να έχει βάθος, σύνθεση, δομή»

Η επικεφαλής του αρχιτεκτονικού γραφείου RS SPARCH και καθηγήτρια Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κοιτάζει πέρα από τα renders, προτείνει λύσεις για μια νέα σχέση μεταξύ πολιτείας και αρχιτεκτόνων και εξηγεί τη θέση της για μια αρχιτεκτονική με ουσία – και με φαντασία!
ΗΡΑ ΣΙΝΙΓΑΛΙΑ
Η A&M ARCHITECTS επαναπροσδιορίζει τον αρχιτεκτονικό ορίζοντα της Αθήνας αναβιώνοντας ένα κτίριο γραφείων γύρω από το ιστορικό κέντρο

ADM 2024: The New Vision / Η A&M ARCHITECTS επαναπροσδιορίζει τον αρχιτεκτονικό ορίζοντα της Αθήνας αναβιώνοντας ένα κτίριο γραφείων γύρω από το ιστορικό κέντρο

Ένας μοντέρνος ανασχεδιασμός που αγκαλιάζει την αρχαία κληρονομιά και εμπνέει τη σύγχρονη κουλτούρα στον χώρο εργασίας.
ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ