ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο Facebook Twitter
Το Αφαία είναι τίμιο σε όλα του, είναι χαλαρό, αλλά δεν είναι χύμα, τα κάνει όλα προσεγμένα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Υπάρχει αυτή η κατηγορία των Αθηναίων που αντί να κάνει bar hoping προτιμά να χαλαρώνει με τις ώρες στα νεοκαφενεία. Έχει χτιστεί το νέο προφίλ γειτονιών αυτής της πόλης πάνω σε αυτά, δηλαδή όσοι βγαίνουμε προς Κεραμεικό και Βοτανικό μεριά ξέρουμε πως, αν δεν βρούμε τραπέζι στο Καμπεθόν, θα μετακινηθούμε να δούμε μήπως έχει στον Λούη.

Τα καφενεία για τους 30something είναι ένα τρόπος εξόδου χωρίς πολλές σκοτούρες, κράτηση δεν θέλουν, σερβίρουν πιάτα κατανοητά και ποτά γνώριμα, δεν μας κάνουν να νιώθουμε underdressed, δεν μας κοστίζουν πολύ.

Θα φύγω από τoν Κεραμεικό και θα σας πάω από την άλλη πλευρά της Πειραιώς, στα όρια Θησείου και Άνω Πετραλώνων, εκεί όπου υπήρχε ένα καλτ καφενείο, η Αφαία, που πήρε το όνομά του από τη μυθολογία, από την κόρη του Δία και της Κάρμης, της οποίας «της άρεσαν οι αγώνες και τα κυνήγια και ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στη θεά Άρτεμις. Ενώ έφευγε από τον Μίνωα, που τόσο την ποθούσε, ρίχτηκε σε δίχτυα ριγμένα για να πιάσει ψάρι».

Ξεβράστηκε στην Αίγινα όπου στέκεται και ο ναός της, εκεί την ερωτεύτηκαν οι ψαράδες του νησιού και προκειμένου να γλιτώσει και από αυτούς κρύφτηκε στο δάσος. «Η Άρτεμις την έκανε θεά και όχι μόνο οι Κρήτες αλλά και οι Αιγινήτες τη σέβονται», κατά τον Παυσανία.

Το Αφαία είναι τίμιο σε όλα του, είναι χαλαρό, αλλά δεν είναι χύμα, τα κάνει όλα προσεγμένα. Μας συστήνεται με δεκαπέντε περίπου πιάτα, με οικείες γεύσεις που όμως έχουν ένα μικρό twist και συνταγές που τις ξεκίνησαν άλλοι και έχουν αγαπηθεί πολύ μέσα στα χρόνια από τους Αθηναίους.

Εκείνοι που θέλησαν να πάρουν και να ανανεώσουν ένα καφενείο που θα έκλεινε αποφάσισαν να μην πειράξουν το παλιό του όνομα, καθάρισαν τον χώρο, τον έκαναν να δείχνει μεγαλύτερος και πιο φωτεινός. Ο Νίκος Λιάτης και ο Χρήστος Χρόνης άνοιξαν πριν από δύο χρόνια λίγα βήματα πιο πέρα το Ubuntu του Θησείου, ένα μικρό μοντέρνο καφέ «πακετάδικο» και εκεί γνωρίστηκαν με τον Γιώργο Στύλιο και τον Γιώργο Σκουταρίδη, έγιναν παρέα και είπαν να κάνουν κάτι όλοι μαζί.

Στο Αφαία στο Θησείο Facebook Twitter
Παιδιά του κέντρου και οι τέσσερις, ξέρουν από καφενεία και προσέγγισαν το δικό τους με φρέσκια ματιά. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Παιδιά του κέντρου και οι τέσσερις, ξέρουν από καφενεία, προσέγγισαν το δικό τους με φρέσκια ματιά, το ξανάνοιξαν χωρίς να το φορτώσουν με πολλή πληροφορία, παρά μόνο με έναν πίνακα και έναν καθρέφτη του street artist Βασίλη Γρυπάρη (aka Billy Gee), δύο έργα του που επικοινωνούν με το γύρω περιβάλλον και συνδέονται με τη σύγχρονη ιστορία της περιοχής.

Ο πεζόδρομος της οδού Θεσσαλονίκης που τελειώνει λίγο πιο πάνω από το Αφαία είναι ταυτισμένος με την τέχνη του δρόμου, ενώ τα βαγόνια των τρένων που βλέπουμε να περνούν πάνω από τα τραπέζια είναι όλα τους ζωγραφισμένα.

Το Αφαία είναι κυριολεκτικά (αλλά και με τη slang έννοια) μαγαζί-γωνία, έχει τοποθεσία φοβερή. Το λούζει ο ήλιος, από πάνω μας στέκεται η γέφυρα Πουλόπουλου, πιο πίσω είναι τα φουγάρα της Τεχνόπολης. Οι ρυθμοί είναι χαλαροί, η μουσική αυτού του καφενείου κινείται σε ό,τι πιο φρέσκο έχει να προσφέρει η ραπ σκηνή – κυρίως η ξένη. Την κουζίνα την έχει αναλάβει ο Γιώργος Σκουταρίδης, που πριν μαγείρευε στο Ραφίκι του Βοτανικού, από καφενεία έχει χορτάσει και στο δικό του θέλει να κάνει κάτι το διαφορετικό στο φαγητό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα γεμίσει τον κατάλογο με άγνωστες λέξεις.

 Στο Αφαία στο Θησείο Facebook Twitter
Έχουν και κατσικίσιο κορμό που τον βγάζουν πάνω σε ένα flatbread.

Πια δεν ψάχνει να βγει σε μέρη που προσφέρουν μπίρα-πατατάκι-τυρί – το έχουμε κάνει όλοι βέβαια αυτό και μια χαρά έχουμε περάσει. Αλλά από μια ηλικία και μετά θες να πιεις την μπίρα σου με ένα πιάτο που «θα σου πει» κάτι, όπως λέει. «Μπορείς να πεις ότι το μαγαζί είναι καφενείο, σε έναν πιο λαϊκό μπορείς να το περιγράψεις ως μεζεδοπωλείο και σε έναν χίπστερ ως μπιστρό ή γαστροκαφενέ, πες το όπως θες, δεν έχει σημασία. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι θα τρως κάτι comfort, θα μοιράζεσαι ιστορίες και απόψεις, θα μπορείς εύκολα να το κάνεις στέκι, αυτά είναι τα στοιχεία του παλιού καφενείου που θέλαμε να διατηρήσουμε». 

Το Αφαία είναι τίμιο σε όλα του, είναι χαλαρό, αλλά δεν είναι χύμα, τα κάνει όλα προσεγμένα. Μας συστήνεται με δεκαπέντε περίπου πιάτα, με οικείες γεύσεις που όμως έχουν ένα μικρό twist και συνταγές που τις ξεκίνησαν άλλοι και έχουν αγαπηθεί πολύ μέσα στα χρόνια από τους Αθηναίους. Αφράτο προζυμένιο ψωμί για να κάνουμε βούτες στα πιάτα παίρνουν από το Betty's Bakery, κάνουν πατάτες τηγανητές και τις συνοδεύουν με αγιολί με θυμάρι για να τους δώσουν το κάτι παραπάνω, κάνουν όμως και φωλιά πατάτας με αυγά, όπως την έμαθε στην Αθήνα το Basegrill.

 Στο Αφαία στο Θησείο Facebook Twitter
Την ταραμοσαλάτα τους την κάνουν μους και τη σερβίρουν με κράκερ ταπιόκας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
 Στο Αφαία στο Θησείο Facebook Twitter
Κοτόπουλο μπαλοτίνα με φρέγκολα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Θα βρείτε και μια μοντέρνα αθηναϊκή και μια ντοματοσαλάτα με λαδένια Κιμώλου και πίκλα κρεμμύδι, την ταραμοσαλάτα τους την κάνουν μους και τη σερβίρουν με κράκερ ταπιόκας, έχουν και φάβα, και κατσικίσιο κορμό που τον βγάζουν πάνω σε ένα flatbread, χοιρινά μπριζολάκια με μια bbq σφενδάμου αλλά και κοντοσούβλι μανιταριών ως vegan πρόταση.

Να δοκιμάσετε σίγουρα τα μακαρόνια με κιμά του Γιώργου, τα κάνει με paccheri και με μια κρέμα από πεκορίνο Αμφιλοχίας, και το κοτόπουλο μπαλοτίνα με φρέγκολα που στη σάλτσα του, η οποία κατά τα άλλα έχει ελληνικά μυρωδικά και αρώματα, προσθέτει yuzu kosho, το νέο του κόλλημα.

Η ρακή τους είναι από το Ρέθυμνο και το τσίπουρο είναι διπλής απόσταξης από τον Τύρναβο. Ψάχνετε μαγαζί που να σας δίνει τη δυνατότητα να πιείτε χύμα κρασί; Έχουν και είναι από την Κρήτη, από τα Μετέωρα και από τη Νάουσα. Σε μπίρες βρίσκουμε τις γνωστές καφενειακές αλλά και δύο ετικέτες από την καινούργια μικροζυθοποιία της Αθήνας, την 608.

Αίθρας 1, Θησείο. Ανοιχτά από τη 1 μ.μ. (εκτός Δευτέρας), 20 ευρώ το άτομο με ποτά. 

Στο Αφαία στο Θησείο Facebook Twitter
Να δοκιμάσετε σίγουρα τα μακαρόνια με κιμά του Γιώργου, τα κάνει με paccheri και με μια κρέμα από πεκορίνο Αμφιλοχίας.
Στο Αφαία στο Θησείο Facebook Twitter
Το Αφαία είναι ένα καφενείο που κάνει κάτι το διαφορετικό στο φαγητό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα γεμίσει τον κατάλογο με άγνωστες λέξεις. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Στο Αφαία στο Θησείο Facebook Twitter
Το Αφαία είναι τίμιο σε όλα του, είναι χαλαρό, αλλά δεν είναι χύμα, τα κάνει όλα προσεγμένα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
 Στο Αφαία στο Θησείο Facebook Twitter
Θα βρείτε και μια μοντέρνα αθηναϊκή σαλάτα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
CHECK Στο Αφαία στο Θησείο Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Γεύση
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ