Από την αποκιοκρατική ανθρώπινη ζωοπανήγυρη του 19ου/20ου αιώνα στα τουριστικά ανθρώπινα σαφάρι του 21ου
*
Tour operators στα νησιά Andaman της Ινδίας πωλούν "ανθρώπινα σαφάρι" στην προστατευόμενη περιοχή μιας ως τώρα "ανέγγιχτης" φυλής, παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις για απαγόρευση αυτής της πρακτικής.
Τουρίστες ταξιδεύουν κατά μήκος του δρόμου που διασχίζει το δάσος των Jarawa, αντιμετωπίζοντας τα μέλη της φυλής σαν ζώα σε πάρκο σαφάρι. Το 2013, οι αρχές των νησιών Andaman υποσχέθηκαν να ανοίξουν μία θαλάσσια οδό προς τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, χάρη στην οποία θα σταματούσε η διέλευση των τουριστών μέσα από την περιοχή των Jarawa. Η θαλάσσια αυτή οδός έγινε πρόσφατα προσβάσιμη.
Παρά τη δέσμευση όμως των αρχών να εγγυηθούν την ασφάλεια όλων των τουριστών που θα ακολουθούσαν αυτήν τη διαδρομή, πολύ λίγοι την προτίμησαν και η αγορά για τα ανθρώπινα σαφάρι συνεχίζει να ανθεί.
'Ενα τουριστικό γραφείο, το Tropical Andamans, τα διαφημίζει ως εξής: "Ο περίφημος όρμος των Jarawa είναι ένας πλανήτης από μόνος του. Είναι ο τόπος όπου κατοικούν οι παλιές φυλές που βρέθηκαν σ' αυτά τα νησιά. Οι φύλες που αποκαλούνται Jarawas είναι έξω από τον πολιτισμένο κόσμο. Είναι το θαύμα του σύγχρονου κόσμου επειδή τρέφονται με αγριόχοιρους, φρούτα και λαχανικά. Δεν μιλάνε καμιά γλώσσα γνωστή. Το μαύρο σαν την πίσσα δέρμα τους και τα κόκκινα μάτια τους θα σας αφήσουν έκθαμβους σε περίπτωση που τους συναντήσετε."
Survival International
FacebookTwitter 'Εκθεση "Humans Zoos - η εφεύρεση του αγρίου" στο Musée du quai Branly (2012). Παρίσι. FacebookTwitter Αριστ., αφρικανικό κοριτσάκι, "έκθεμα" στη Διεθνή 'Εκθεση των Βρυξελλών (1958). Δεξιά, ανθρώπινο "σαφάρι" στη γη των Jarawas, μιας "ανέγγιχτης" φυλής που ζούσε μέχρι τώρα απομoνωμένη στα νησιά Andaman της Ινδίας. Φωτ. South China Morning Post. FacebookTwitter "Οι δύτες". Διεθνής 'Εκθεση στην Amiens το 1906. FacebookTwitter Μουσείο του 'Ανθρώπου (Παρίσι) βιτρίνα 33, τμήμα Ανθρωπολογίας. Η "Αφροδίτη των Οτεντότων". FacebookTwitter Αριστ., η "Μαύρη Αφροδίτη". Δεξ., Αποικιακή έκθεση του Παρισιού (1906). "Πολλές ατραξιόν". FacebookTwitter Αριστ., το Σουδάν στο Παρίσι. Δεξ., μία αναμνηστική σε έκθεση της Μασσαλίας. FacebookTwitter Το Παρίσι υποδέχεται το εξωτικό Μαλαμπάρ (Ινδία). FacebookTwitter Παράσταση με Πυγμαίους στο παρισινό θέατρο Folies Bergère, (1886). Φωτ. CNRS. FacebookTwitter Ατραξιόν σε πανηγύρι. FacebookTwitter Κορεάτες επιδεικνύονται στην Ιαπωνία το 1914. FacebookTwitter Angers (Γαλλία). Εμβολιασμός στο Νέγρικο χωριό. FacebookTwitter Νέγρικο χωριό στη Βρέστη. Οι τραγουδιστές της φυλής (1913). FacebookTwitter Αριστ., "Καλά, καλά, μικρά Γαλλάκια". Δεξ., ο "μικρός άγριος του Saint-Ouen". FacebookTwitter Αριστ., Ινδιάνοι στο πάρκο του δάσους της Βουλώνης (Παρίσι). Φωτ. Pierre Petit. FacebookTwitter Νέγρικο χωριό. FacebookTwitter Ινδιάνοι Γκαλιμπίς στο ζωολογικό κήπο του δάσους της Βουλώνης (Παρίσι). FacebookTwitter Το κομβόι των τουριστών περιμένει να περάσει από τα εδάφη των Jarawas. Φωτ. The Miriam Shlesinger Human Rights Action. FacebookTwitter H επανεφέυρεση του αγρίου στον 21ο αιώνα. FacebookTwitter Andaman Trunk Road. Φωτ. voyagesdechannaryetfrancois.com FacebookTwitter India Adaman Islands. The Jarawa Chronicles. Φωτ. Claire Beilvert (beilvert.visura.co). FacebookTwitterFacebookTwitter Αριστ. φωτ. Ariberto di Blasoni/Survival. FacebookTwitter "Dance for me... dance now".