Κι αν μπορούσαμε να περιηγηθούμε σ' ένα σπίτι της αρχαίας Πομπηίας;

Κι αν μπορούσαμε να περιηγηθούμε σ' ένα σπίτι της αρχαίας Πομπηίας; Facebook Twitter
0

Πόλη - όνειρο στην ακμή της και εφιάλτης μετά τα χτυπήματα σεισμών και ηφαιστείων, η Πομπηία για πάντα θα αποτελεί πρόκληση για αρχαιολόγους, ιστορικούς και εξπέρ της ψηφιακής αναπαράστασης του μεγαλείου της. 

Το 62 μ.Χ δοκιμάστηκε από ισχυρότατο σεισμό, το 79 μ.Χ ισοπεδώθηκε από το ξέσπασμα του Βεζούβιου αφήνοντας πίσω της λιγοστά ερείπια και ακριβώς αυτά ήταν που υπέστησαν τις φθορές ισχυρού σεισμού που έπληξε τη Νάπολη στις αρχές της δεκαετίας του '80. Από τότε, επιστήμονες και καθηγητές αρχαιολογίας αναζητούσαν μία αξιόπιστη μέθοδο όχι απλώς καταγραφής των αρχαιολογικών ερειπίων, αλλά και επανασύνδεσης τους με αυτό που ήταν κάποτε.  

Κάπως έτσι γεννήθηκε το "Swedish Pompeii Project", ένα φιλόδοξο εγχείρημα που ξεκίνησε το 2000, με τη συνεργασία ιστορικών, αρχαιολόγων και ειδικών της virtual reality απεικόνισης, προκειμένου να "ξαναζήσει" ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο της θαυμαστής πόλης της αρχαιότητας. Περίπου 10 χρόνια, το Τμήμα Αρχαιολογίας και Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Lund είχε όλο το απαραίτητο υλικό για να εργαστεί πάνω σε κάτι που συνδύαζε τα αρχαιολογικά ευρήματα με την ψηφιακή φωτογραφία και τη δημιουργία - εν τέλει - τρισδιάστατων κτηριακών μοντέλων, που αναπαριστούσαν επακριβώς ένα οικοδομικό τετράγωνο της πόλης και ακόμη περισσότερο; Επέτρεπαν την είσοδο του virtual περιηγητή σε ένα τυπικό σπίτι της αρχαίας Πομπηίας. 

"Συνδυάζοντας παραδοσιακές και νέες τεχνολογίες μπορέσαμε να περιγράψουμε ένα κομμάτι της Πομπηίας με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια και λεπτομέρεια από κάθε άλλη φορά που επιχειρήθηκε κάτι αντίστοιχο", εξηγεί ο Nicoló Dell'Unto, καθηγητής ψηφιακής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Lund στη Σουηδία. 

Μεταξύ άλλων οι ερευνητές κατάφεραν να επεξεργαστούν και να απεικονίσουν τις επιφάνειες των δαπέδων της εποχής, να αποδώσουν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια την αρχιτεκτονική των κτηρίων της εποχής - τα πλούσια σπίτια, τις ταβέρνες, τα αρτοποϊια, τους κήπους, όλα βασισμένα στην ακριβή περιοδολόγηση και επίμονη μελέτη παλαιότερων αρχαιολογικών ευρημάτων.  Στα παρακάτω βίντεο μπορείτε να περιηγηθείτε στο project, το οποίο θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, αλλά και να ρίξετε μια ματιά στο εσωτερικό ενός σπιτιού της αρχαίας Πομπηίας. 

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κόλιν Ρένφριου, ο «λόρδος» της Κέρου

Απώλειες / Κόλιν Ρένφριου (1937-2024): Ο «λόρδος» της Κέρου

Αποδήμησε χθες ένας από τους πλέον επιφανείς αρχαιολόγους που στην Ελλάδα έγινε περισσότερο γνωστός για τις ανασκαφές του στην Κέρο και στο Δασκαλιό και για τη συμβολή του στη λύση του «μυστηρίου» που κάλυπτε για δεκαετίες τα ευρήματα των θέσεων αυτών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μικρά Ασία: Η πηγή στην αρχαιοελληνική Πέργη έχει ξανά νερό μετά από 1.800 χρόνια

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μικρά Ασία: Η πηγή στην αρχαιοελληνική Πέργη έχει ξανά νερό μετά από 1.800 χρόνια

Η κρήνη της Πέργης φέρνει νερό από τον κοντινό ποταμό Κέστρο στην Παμφυλία της Μικράς Ασίας - Τα σχέδια των Τούρκων αρχαιολόγων για πλήρη αποκατάστασή της
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Φυλαχτό που απεικονίζει τον Σολομώντα σε μάχη με τον διάβολο βρέθηκε στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αρχαίο φυλαχτό που απεικονίζει τον Σολομώντα σε μάχη με τον διάβολο βρέθηκε στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας

Το σπάνιο τεχνούργημα βρέθηκε κατά τη διάρκεια ενός συνεχιζόμενου ανασκαφικού έργου στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας στη Μικρά Ασία και χρονολογείται στον πέμπτο αιώνα
THE LIFO TEAM
Ναυάγιο Αντικυθήρων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, ένας θησαυρός της ενάλιας αρχαιολογίας

Η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: 124 χρόνια υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας» παρουσιάζει τις πιο σύγχρονες αποκαλύψεις και ευρήματα για το θρυλικό ναυάγιο, προσφέροντας την πληρέστερη μέχρι σήμερα καταγραφή της ιστορίας του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ποιοι ήταν οι οικισμοί που αναπτύχθηκαν στην αθηναϊκή πεδιάδα επί Οθωμανών; Ποιες είναι οι πηγές, τα σωζόμενα μνημεία, τα χωριά και τα μοναστήρια που απλώνονται στην περιοχή; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Γιώργο Πάλλη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Νέα έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Warwick δείχνει ότι η άνοδος του πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας ξεκίνησε τουλάχιστον έναν αιώνα νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε
THE LIFO TEAM
Τέχνη σε χρυσό - Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τo χρυσάφι των ελληνιστικών χρόνων έρχεται στο μουσείο Μπενάκη

Σημαντικά κοσμήματα αλλά και τα αποτελέσματα μιας ενδελεχούς έρευνας πάνω στην τεχνογνωσία της κατασκευής των κοσμημάτων των ελληνιστικών χρόνων αποτελούν τους δύο πυλώνες της μεγάλης έκθεσης που ξεκινά στο Μουσείο Μπενάκη. Τριάντα μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων από όλη την Ελλάδα και πέντε μουσεία του εξωτερικού συμμετέχουν στην έκθεση-σταθμό. Η επιμελήτρια Ειρήνη Παπαγεωργίου και ο κοσμηματοποιός και επιστημονικός σύμβουλος Άκης Γκούμας μας ξεναγούν στην έκθεση.
M. HULOT
Πως διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Ιστορία μιας πόλης / Πώς διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Δαυίδ Ναχμία για τη ζωή και την πορεία του πρωτοπόρου συνθέτη του ελαφρού τραγουδιού των αρχών του 20ού αιώνα Αττίκ, την «Μάντρα» του και την ιστορία του τραγουδιού «Ζητάτε να σας πω».
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Ιστορία μιας πόλης / Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Το Τμήμα Ιστορικών Φυτών του Κήπου είναι ίσως μοναδικό στον κόσμο και περιλαμβάνει φυτά όπως η μυρτιά, το κώνειο, ο δίκταμος και η ελιά. Η Κατερίνα Στέφη «ξεναγεί» την Αγιάτη Μπενάρδου σε μια έκταση 1.860 στρεμμάτων, στις βόρειες πλαγιές του Όρους Αιγάλεω.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ