Εδώ μπορείτε να δείτε ψηφιοποιημένο το μυστικό σημειωματάριο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Εδώ μπορείτε να δείτε ψηφιοποιημένο το μυστικό σημειωματάριο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι Facebook Twitter
Το σημειωματάριο, γνωστό και ως «Κώδικας Αroundel» είναι το ζωντανό αρχείο ενός οικουμενικού μυαλού
0

Ο περισσότερος κόσμος φέρνει στο μυαλό του την εικόνα της Μόνα Λίζα στο άκουσμα του ονόματος Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Κάποιοι που είναι φανατικότεροι θαυμαστές του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη γνωρίζουν και για το ταλέντο στην μηχανική και την αστρονομία.

Όμως άγνωστες λεπτομέρειες και πτυχές της πολυσχιδούς αυτής προσωπικότητας που στιγμάτισε τις αναγεννησιακές τέχνες έρχονται στο φως χάρη στην ψηφιοποίηση των περίφημων σημειώσεών του που διατίθενται στο κοινό από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη.

«Το σημειωματάριο, γνωστό και ως «Κώδικας Αroundel» είναι το ζωντανό αρχείο ενός οικουμενικού μυαλού»,γράφει ο Jonathan Jones στον Guardian.

Εδώ μπορείτε να δείτε ψηφιοποιημένο το μυστικό σημειωματάριο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι Facebook Twitter

Για εκατοντάδες χρόνια, η τεράστια, μυστική συλλογή χειρογράφων παρέμεινε ως επί το πλείστον μακριά από τη δημόσια θέα, με εξαίρεση κάποιους συλλέκτες. Μετά το θάνατο του Ντα Βίντσι στη Γαλλία, ο μαθητής του Φραντσέσκο Μέλτσι έφερε πολλά από τα χειρόγραφα και τα σχέδια πίσω στην Ιταλία. Οι κληρονόμοι του Μέλτσι, οι οποίοι δεν είχαν ιδέα για τη σπουδαιότητα των χειρογράφων άρχισαν σταδιακά να τα ξεφορτώνονται. Ωστόσο, πάνω από 5.000 σελίδες σημειώσεων εξακολουθούν να υπάρχουν συγκεντρωμένες στον Κώδικά ο οποίος καταγράφει μεταξύ άλλων το όραμά του Ντα Βίντσι για τα πρώιμα αεροπλάνα, ελικόπτερα και υποβρύχια.

Τα ψηφιακά σημειωματάρια έκαναν το ντεμπούτο τους το 2007 χάρη σε ένα πρότζεκτ που έγινε σε συνεργασία της Βρετανικής Βιβλιοθήκης και της Microsoft με τίτλο "Turning the Pages 2.0" σε μια διαδραστική μορφή που επιτρέπει στους αναγνώστες να γυρίζουν τις σελίδες με τη βοήθεια animation. Το γλωσσάρι που τα συνοδεύει εξηγεί το κρυπτογραφημένο περιεχόμενο που περιβάλλει τα πολλά τεχνικά σχέδια, διαγράμματα και σχήματα.

Εδώ μπορείτε να δείτε ψηφιοποιημένο το μυστικό σημειωματάριο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι Facebook Twitter

«Ο καλλιτέχνης και ο αυτοδίδακτος πολυμαθής έκανε μια εντυπωσιακή προσπάθεια να κρατήσει τις ιδέες του μακριά από αδιάκριτα μάτια. Τώρα, χάρη στις ψηφιοποιημένες συλλογές όπως αυτή της Βρετανικής Βιβλιοθήκης, ο καθένας μπορεί να μελετήσει το μυαλό του Λεονάρντο», γράφει ο Jonathan Jones.

Για μια πιο πλήρη και αυθεντική εμπειρία μπορείτε να δείτε τις 570 ψηφιοποιημένες σελίδες του Codex Arundel εδώ.

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φυλαχτό που απεικονίζει τον Σολομώντα σε μάχη με τον διάβολο βρέθηκε στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αρχαίο φυλαχτό που απεικονίζει τον Σολομώντα σε μάχη με τον διάβολο βρέθηκε στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας

Το σπάνιο τεχνούργημα βρέθηκε κατά τη διάρκεια ενός συνεχιζόμενου ανασκαφικού έργου στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας στη Μικρά Ασία και χρονολογείται στον πέμπτο αιώνα
THE LIFO TEAM
Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Το μνημείο Ασλάν Καγιά (Βράχος του Λέοντος), ένα μνημείο 2.600 ετών που παρουσιάζει μορφές σφίγγας και μια εικόνα θηλυκής θεότητας που πλαισιώνεται από λιοντάρια
THE LIFO TEAM
Ναυάγιο Αντικυθήρων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, ένας θησαυρός της ενάλιας αρχαιολογίας

Η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: 124 χρόνια υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας» παρουσιάζει τις πιο σύγχρονες αποκαλύψεις και ευρήματα για το θρυλικό ναυάγιο, προσφέροντας την πληρέστερη μέχρι σήμερα καταγραφή της ιστορίας του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ποιοι ήταν οι οικισμοί που αναπτύχθηκαν στην αθηναϊκή πεδιάδα επί Οθωμανών; Ποιες είναι οι πηγές, τα σωζόμενα μνημεία, τα χωριά και τα μοναστήρια που απλώνονται στην περιοχή; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Γιώργο Πάλλη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Νέα έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Warwick δείχνει ότι η άνοδος του πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας ξεκίνησε τουλάχιστον έναν αιώνα νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε
THE LIFO TEAM
Τέχνη σε χρυσό - Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τo χρυσάφι των ελληνιστικών χρόνων έρχεται στο μουσείο Μπενάκη

Σημαντικά κοσμήματα αλλά και τα αποτελέσματα μιας ενδελεχούς έρευνας πάνω στην τεχνογνωσία της κατασκευής των κοσμημάτων των ελληνιστικών χρόνων αποτελούν τους δύο πυλώνες της μεγάλης έκθεσης που ξεκινά στο Μουσείο Μπενάκη. Τριάντα μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων από όλη την Ελλάδα και πέντε μουσεία του εξωτερικού συμμετέχουν στην έκθεση-σταθμό. Η επιμελήτρια Ειρήνη Παπαγεωργίου και ο κοσμηματοποιός και επιστημονικός σύμβουλος Άκης Γκούμας μας ξεναγούν στην έκθεση.
M. HULOT
Πως διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Ιστορία μιας πόλης / Πώς διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Δαυίδ Ναχμία για τη ζωή και την πορεία του πρωτοπόρου συνθέτη του ελαφρού τραγουδιού των αρχών του 20ού αιώνα Αττίκ, την «Μάντρα» του και την ιστορία του τραγουδιού «Ζητάτε να σας πω».
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Ιστορία μιας πόλης / Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Το Τμήμα Ιστορικών Φυτών του Κήπου είναι ίσως μοναδικό στον κόσμο και περιλαμβάνει φυτά όπως η μυρτιά, το κώνειο, ο δίκταμος και η ελιά. Η Κατερίνα Στέφη «ξεναγεί» την Αγιάτη Μπενάρδου σε μια έκταση 1.860 στρεμμάτων, στις βόρειες πλαγιές του Όρους Αιγάλεω.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μεταπτυχιακός φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Η Valeriana φαίνεται να έχει τα χαρακτηριστικά μιας πρωτεύουσας των Μάγια, με κεντρικές πλατείες, ναούς και χώρους λατρείας, καθώς και μια ειδικά διαμορφωμένη αυλή για το αρχαίο παιχνίδι με μπάλα των Μάγια
LIFO NEWSROOM
«Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Βιβλίο / «Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Ένα νέο βιβλίο επιχειρεί να καταρρίψει τους μισογυνιστικούς μύθους για τις αυτοκρατορικές γυναίκες της Ρώμης, οι οποίες απεικονίζονται μονίμως ως στρίγγλες, ραδιούργες σκύλες ή λάγνες λύκαινες.
THE LIFO TEAM