Ειδικός φωτισμός «χρωματίζει» τοιχογραφίες και ανάγλυφα του αιγυπτιακού Ναού της Ντεντούρ

Ειδικός φωτισμός «χρωματίζει» τοιχογραφίες και ανάγλυφα του αιγυπτιακού Ναού της Ντεντούρ Facebook Twitter
Πίσω από το θεαματικό αποτέλεσμα που μοιάζει εύκολο κρύβεται έρευνα περίπου 3 χρόνων... Φωτό: The Metropolitan Museum of Art / Filip Wolak
0

Ειδικός φωτισμός «χρωματίζει» τοιχογραφίες και ανάγλυφα του αιγυπτιακού Ναού της Ντεντούρ Facebook Twitter
Η εξωτερική άποψη του Ναού Φωτό: The Metropolitan Museum of Art

 

Ακριβώς, όπως τα αρχαιοελληνικά αγάλματα πιστεύεται και εν μέρει έχει διαπιστωθεί ότι ήταν έγχρωμα, το ίδιο ισχύει και για τις τοιχογραφίες, τα αγάλματα και αρκετά αντικείμενα του αρχαίου αιγυπτιακού ναού της Ντεντούρ.

Πάνω στη θεωρία αυτή εργάστηκαν επιστήμονες και αρχαιολόγοι των εργαστηρίων του Metropolitan Museum of Arts της Νέας Υόρκης και αποφάσισαν να δοκιμάσουν φωτισμό υψηλής τεχνολογίας, προκειμένου να χαρίσουν στους επισκέπτες του Μουσείου μία μοναδική εμπειρία.

Η αρχή έγινε με μία συγκεκριμένη τοιχογραφία και κάποια ιερογλυφικά του Ναού, τα οποία οι επισκέπτες του Μουσείου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν, ακριβώς όπως οι υπεύθυνοι του Τμήματος Αιγυπτιακής Τέχνης εκτιμούν ότι ήταν στην αρχική τους μορφή: έτσι, με τον ειδικό φωτισμό, προϊόν ψηφιακής τεχνολογίας και αρχαιολογικής μελέτης, οι επισκέπτες αντικρίζουν τον Ναό σε όλη τη δόξα και την αίγλη των πρώτων χρόνων της κατασκευής του, πριν από 2.000 χρόνια στις όχθες του Νείλου.

«Θέλαμε να αφηγηθούμε την ιστορία της τέχνης μέσω του Ναού και γι’ αυτό επενδύσαμε σε τεχνικές προβολής χαρτογράφησης», εξήγησε στα Μέσα ο διευθυντής του Εργαστηρίου του Μουσείου, Marco Castro Cosio.

Για τη δημιουργία της συγκεκριμένης εγκατάστασης επιλέχθηκε και χρησιμοποιήθηκε από τους ερευνητές μία και μοναδική σκηνή από τον εξωτερικό τοίχο του Ναού, στην οποία αναπαριστάται ο αυτοκράτορας Αύγουστος ως Φαραώ να κάνει αναθηματικές προσφορές σε δύο αιγυπτιακές θεότητες.  

Πίσω από το θεαματικό αποτέλεσμα που μοιάζει… εύκολο κρύβεται έρευνα περίπου 3 χρόνων και πολυάριθμης ομάδας ερευνητών, η οποία αναζητούσε τον σωστό τρόπο για να δημιουργηθεί μία εφαρμογή οπτικής (τουλάχιστον) αποκατάστασης του τμήματος της τοιχογραφίας που ο χρόνος είχε «αφαιρέσει» από την επιφάνεια του Ναού.

Δημιούργημα της Ρωμαϊκής περιόδου, ύστερα, μάλιστα, από απαίτηση του Αυτοκράτορα Αυγούστου, ο Ναός ήταν αφιερωμένος στην Ίσιδα και τον Όσι. Εκείνο, ωστόσο, που υπήρξε πραγματικό στοίχημα για αρχαιολόγους και επιστήμονες ήταν ακριβώς η περίοδος ανέγερσης του, γεμάτης από στοιχεία που μαρτυρούν την επιρροή της ρωμαϊκής τέχνης στον αιγυπτιακό πολιτισμό.

«Το πραγματικά συναρπαστικό σε ό,τι αφορά τα χρώματα του Ναού προκύπτει ακριβώς αυτή την περίοδο (τη Ρωμαϊκή). Τότε παρατηρείται η αλλαγή από τα παραδοσιακά αιγυπτιακά χρώματα – το καφέ, το πράσινο, το κίτρινο – σε μία χρωματική παλέτα που προσεγγίζει περισσότερο τα χρώματα της ίριδας», ανέφερε και αναφορικά με το όλο εγχείρημα η Marsha Hill, έφορος του Τμήματος Αιγυπτιακής Τέχνης του Μουσείου.

Βέβαια, το μοναδικό αυτό θέαμα, μιας πειραματικής διαδικασίας που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, δεν θα διαρκέσει για πολύ. Όπως έχει ενημερώσει η διεύθυνση του Μουσείου την έγχρωμη εκδοχή του Ναού οι επισκέπτες θα μπορούν να την απολαμβάνουν μέχρι τις 19 Μαρτίου και μόνο κάθε Παρασκευή και Σάββατο από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ…

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φυλαχτό που απεικονίζει τον Σολομώντα σε μάχη με τον διάβολο βρέθηκε στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αρχαίο φυλαχτό που απεικονίζει τον Σολομώντα σε μάχη με τον διάβολο βρέθηκε στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας

Το σπάνιο τεχνούργημα βρέθηκε κατά τη διάρκεια ενός συνεχιζόμενου ανασκαφικού έργου στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας στη Μικρά Ασία και χρονολογείται στον πέμπτο αιώνα
THE LIFO TEAM
Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Το μνημείο Ασλάν Καγιά (Βράχος του Λέοντος), ένα μνημείο 2.600 ετών που παρουσιάζει μορφές σφίγγας και μια εικόνα θηλυκής θεότητας που πλαισιώνεται από λιοντάρια
THE LIFO TEAM
Ναυάγιο Αντικυθήρων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, ένας θησαυρός της ενάλιας αρχαιολογίας

Η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: 124 χρόνια υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας» παρουσιάζει τις πιο σύγχρονες αποκαλύψεις και ευρήματα για το θρυλικό ναυάγιο, προσφέροντας την πληρέστερη μέχρι σήμερα καταγραφή της ιστορίας του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ποιοι ήταν οι οικισμοί που αναπτύχθηκαν στην αθηναϊκή πεδιάδα επί Οθωμανών; Ποιες είναι οι πηγές, τα σωζόμενα μνημεία, τα χωριά και τα μοναστήρια που απλώνονται στην περιοχή; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Γιώργο Πάλλη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Νέα έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Warwick δείχνει ότι η άνοδος του πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας ξεκίνησε τουλάχιστον έναν αιώνα νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε
THE LIFO TEAM
Τέχνη σε χρυσό - Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τo χρυσάφι των ελληνιστικών χρόνων έρχεται στο μουσείο Μπενάκη

Σημαντικά κοσμήματα αλλά και τα αποτελέσματα μιας ενδελεχούς έρευνας πάνω στην τεχνογνωσία της κατασκευής των κοσμημάτων των ελληνιστικών χρόνων αποτελούν τους δύο πυλώνες της μεγάλης έκθεσης που ξεκινά στο Μουσείο Μπενάκη. Τριάντα μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων από όλη την Ελλάδα και πέντε μουσεία του εξωτερικού συμμετέχουν στην έκθεση-σταθμό. Η επιμελήτρια Ειρήνη Παπαγεωργίου και ο κοσμηματοποιός και επιστημονικός σύμβουλος Άκης Γκούμας μας ξεναγούν στην έκθεση.
M. HULOT
Πως διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Ιστορία μιας πόλης / Πώς διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Δαυίδ Ναχμία για τη ζωή και την πορεία του πρωτοπόρου συνθέτη του ελαφρού τραγουδιού των αρχών του 20ού αιώνα Αττίκ, την «Μάντρα» του και την ιστορία του τραγουδιού «Ζητάτε να σας πω».
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Ιστορία μιας πόλης / Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Το Τμήμα Ιστορικών Φυτών του Κήπου είναι ίσως μοναδικό στον κόσμο και περιλαμβάνει φυτά όπως η μυρτιά, το κώνειο, ο δίκταμος και η ελιά. Η Κατερίνα Στέφη «ξεναγεί» την Αγιάτη Μπενάρδου σε μια έκταση 1.860 στρεμμάτων, στις βόρειες πλαγιές του Όρους Αιγάλεω.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μεταπτυχιακός φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Η Valeriana φαίνεται να έχει τα χαρακτηριστικά μιας πρωτεύουσας των Μάγια, με κεντρικές πλατείες, ναούς και χώρους λατρείας, καθώς και μια ειδικά διαμορφωμένη αυλή για το αρχαίο παιχνίδι με μπάλα των Μάγια
LIFO NEWSROOM
«Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Βιβλίο / «Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Ένα νέο βιβλίο επιχειρεί να καταρρίψει τους μισογυνιστικούς μύθους για τις αυτοκρατορικές γυναίκες της Ρώμης, οι οποίες απεικονίζονται μονίμως ως στρίγγλες, ραδιούργες σκύλες ή λάγνες λύκαινες.
THE LIFO TEAM