Η Παλμύρα πριν και μετά το ISIS - Ένας τρισδιάστατος οδηγός ανάμεσα στα χαλάσματα

Η Παλμύρα πριν και μετά το ISIS - Ένας τρισδιάστατος οδηγός ανάμεσα στα χαλάσματα Facebook Twitter
0

Η Παλμύρα, διάσημη για τις άριστα διατηρημένες ελληνορωμαϊκές της αρχαιότητες, καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος τον Μάιο του 2015 και παρέμεινε στα χέρια τους μέχρι πριν από μερικές μέρες, όταν και την ανακατέλαβαν οι δυνάμεις του συριακού στρατού.

Καθ΄όλη τη διάρκεια της κατοχής από το ΙΚ, η διεθνής κοινότητα εξέφραζε φόβους για την ολοσχερή εξαφάνιση των ιστορικών μνημείων και εν μέρει, είχε δίκιο. Πόσο μεγάλο είναι το μέγεθος της καταστροφής που έχουν υποστεί τα υπέροχα μνημεία της Αρχαίας Παλμύρας;

Η εφημερίδα «Guardian» δημιούργησε έναν οπτικό, τρισδιάστατο οδηγό και ιχνηλατεί βήμα προς βήμα το μέγεθος της ζημιάς των αρχαιοτήτων.

Η Παλμύρα πριν και μετά το ISIS - Ένας τρισδιάστατος οδηγός ανάμεσα στα χαλάσματα Facebook Twitter

Ναός του Μπελ

Η Παλμύρα πριν και μετά το ISIS - Ένας τρισδιάστατος οδηγός ανάμεσα στα χαλάσματα Facebook Twitter

Το 2009 / Το 2016

Μία και μοναδική, πέτρινη αψίδα είναι ότι έχει απομείνει από το πιο σημαντικό μνημείο της Παλμύρας και τον πιο αναγνωρίσιμο αρχαίο ναό στη Μέση Ανατολή. Τον Αύγουστο του 2015, το ISIS ανατίναξε το ναό, καταστρέφοντας δύο εσωτερικά ιερά αφιερωμένα στην ανώτερη θεότητα της Παλμύρας, τον Μεσοποτάμιο θεό Μπελ, που λατρεύονταν στην Παλμύρα ως μέρος της τριάδας με τον σελήνιο θεό Αγκλιμπόλ και τον ηλιακό θεό Γιαρχιμπόλ.

Η Αψίδα του Θριάμβου

 

Η Παλμύρα πριν και μετά το ISIS - Ένας τρισδιάστατος οδηγός ανάμεσα στα χαλάσματα Facebook Twitter

Το 2010/ Το 2016

Σύμβολο των ερειπίων της Παλμύρας, η τριπλή Αψίδα χρονολογείται από την εποχή του αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου (193-211 μ.Χ.). Ήταν τοποθετημένη στην αρχή της περίφημης οδού με τους κίονες. Οι τζιχαντιστές την ανατίναξαν τον περασμένο Οκτώβριο, αφήνοντας μόνο τις δύο πλαϊνές σειρές κιόνων.

Ναός του Μπάαλ Σαμίν

 

Η Παλμύρα πριν και μετά το ISIS - Ένας τρισδιάστατος οδηγός ανάμεσα στα χαλάσματα Facebook Twitter

Το 2008/ Το 2016

Ο ναός του Μπαάλ Σαμίν κατασκευάσθηκε το 17 μ.Χ., ενώ το κτίσμα επεκτάθηκε σημαντικά από τον αυτοκράτορα Αδριανό το 130 μ.Χ. Ήταν ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κτίσματα της Παλμύρας. Το κεντρικό κτίριο ανατινάχτηκε από το ISIS τον Αύγουστο του 2015. Ο ναός ήταν αφιερωμένος στο θεό του ουρανού και των ανέμων και οι κίονες του έφεραν ελληνικές και αραμαϊκές επιγραφές.

Η Ακρόπολη της Παλμύρας

 

Η Παλμύρα πριν και μετά το ISIS - Ένας τρισδιάστατος οδηγός ανάμεσα στα χαλάσματα Facebook Twitter

Το 2015/Το2016

Από τα μνημεία που υπέστησαν τις μικρότερες ζημιές. Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ανατίναξαν μία σκάλα που οδηγούσε στην είσοδο της ακρόπολης καθώς οπισθοχωρούσαν στα κύρια μνημεία που βρίσκονται από κάτω. Το οχυρό που χρονολογείται από το 13ο αιώνα υπέστη ακόμη μερικές ζημιές κατά τη διάρκεια της κατοχής από τους τζιχαντιστές, αλλά σε γενικές γραμμές παρέμεινε ανέπαφο.

Το Λιοντάρι της Αλ Λατ

 

Η Παλμύρα πριν και μετά το ISIS - Ένας τρισδιάστατος οδηγός ανάμεσα στα χαλάσματα Facebook Twitter

Το 2008 / Το 2016

Αφιερωμένο σε μία προ - ισλαμική, αραβική θεότητα, αυτό το βάρους 15 τόνων και ηλικίας 2000 ετών άγαλμα ήταν πολύ βαρύ για να μεταφερθεί όταν οι επιμελητές και οι αρχαιολόγοι της Παλμύρας προσπάθησαν να σώσουν κάποια από τα πολύτιμα αντικείμενα της περιοχής κατά την εκκένωσή της. Η μύτη του λιονταριού έσπασε όταν οι τζιχαντιστές το έριξαν κάτω, αλλά το υπόλοιπο άγαλμα γλύτωσε την ολοσχερή καταστροφή.

Η Μεγάλη Κιονοστοιχία και το Ρωμαϊκό Θέατρο

 

Η Παλμύρα πριν και μετά το ISIS - Ένας τρισδιάστατος οδηγός ανάμεσα στα χαλάσματα Facebook Twitter


Το ρωμαϊκό θέατρο του 2ου αιώνα βρέθηκε ανέπαφο μετά την ανακατάληψη της Παλμύρας. Τον Ιούλιο του 2015, το ISIS έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που κατά τα φαινόμενα, έδειχνε εφήβους μαχητές της οργάνωσης να εκτελούν 25 άντρες μέσα στον αρχαίο χώρο. Η Μεγάλη Κιονοστοιχία της Παλμύρας έχει υποστεί μόνο μικρές ζημιές. Τα σωζόμενα τμήματα μιας αρχαίας κιονοστοιχίας, μήκους ενός χιλιομέτρου, που ένωνε το ναό του Μπελ με τη δυτική πύλη της πόλης παραμένουν ανέπαφα.

Όσο για το τι πρόκειται να γίνει από εδώ και πέρα στην Παλμύρα, ο κορυφαίος αρχαιολόγος της Συρίας και διευθυντής αρχαιοτήτων της χώρας Maamoun Abdelkarim δήλωσε ότι οι παγκοσμίου φήμης ναοί της Παλμύρας που έγιναν σκόνη θα αναστηλωθούν. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε τους ναούς κατεστραμμένους» τόνισε και πρόσθεσε ότι η διαδικασία αναστήλωσης θα πάρει μέχρι και πέντε χρόνια. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί που εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους σχετικά με το πόσο εφικτή είναι μια διαδικασία αναστήλωσης την ώρα που ο πόλεμος ακόμη μαίνεται.

Η Παλμύρα πριν και μετά το ISIS - Ένας τρισδιάστατος οδηγός ανάμεσα στα χαλάσματα Facebook Twitter
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φυλαχτό που απεικονίζει τον Σολομώντα σε μάχη με τον διάβολο βρέθηκε στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αρχαίο φυλαχτό που απεικονίζει τον Σολομώντα σε μάχη με τον διάβολο βρέθηκε στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας

Το σπάνιο τεχνούργημα βρέθηκε κατά τη διάρκεια ενός συνεχιζόμενου ανασκαφικού έργου στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας στη Μικρά Ασία και χρονολογείται στον πέμπτο αιώνα
THE LIFO TEAM
Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Το μνημείο Ασλάν Καγιά (Βράχος του Λέοντος), ένα μνημείο 2.600 ετών που παρουσιάζει μορφές σφίγγας και μια εικόνα θηλυκής θεότητας που πλαισιώνεται από λιοντάρια
THE LIFO TEAM
Ναυάγιο Αντικυθήρων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, ένας θησαυρός της ενάλιας αρχαιολογίας

Η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: 124 χρόνια υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας» παρουσιάζει τις πιο σύγχρονες αποκαλύψεις και ευρήματα για το θρυλικό ναυάγιο, προσφέροντας την πληρέστερη μέχρι σήμερα καταγραφή της ιστορίας του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ποιοι ήταν οι οικισμοί που αναπτύχθηκαν στην αθηναϊκή πεδιάδα επί Οθωμανών; Ποιες είναι οι πηγές, τα σωζόμενα μνημεία, τα χωριά και τα μοναστήρια που απλώνονται στην περιοχή; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Γιώργο Πάλλη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Νέα έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Warwick δείχνει ότι η άνοδος του πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας ξεκίνησε τουλάχιστον έναν αιώνα νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε
THE LIFO TEAM
Τέχνη σε χρυσό - Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τo χρυσάφι των ελληνιστικών χρόνων έρχεται στο μουσείο Μπενάκη

Σημαντικά κοσμήματα αλλά και τα αποτελέσματα μιας ενδελεχούς έρευνας πάνω στην τεχνογνωσία της κατασκευής των κοσμημάτων των ελληνιστικών χρόνων αποτελούν τους δύο πυλώνες της μεγάλης έκθεσης που ξεκινά στο Μουσείο Μπενάκη. Τριάντα μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων από όλη την Ελλάδα και πέντε μουσεία του εξωτερικού συμμετέχουν στην έκθεση-σταθμό. Η επιμελήτρια Ειρήνη Παπαγεωργίου και ο κοσμηματοποιός και επιστημονικός σύμβουλος Άκης Γκούμας μας ξεναγούν στην έκθεση.
M. HULOT
Πως διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Ιστορία μιας πόλης / Πώς διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Δαυίδ Ναχμία για τη ζωή και την πορεία του πρωτοπόρου συνθέτη του ελαφρού τραγουδιού των αρχών του 20ού αιώνα Αττίκ, την «Μάντρα» του και την ιστορία του τραγουδιού «Ζητάτε να σας πω».
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Ιστορία μιας πόλης / Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Το Τμήμα Ιστορικών Φυτών του Κήπου είναι ίσως μοναδικό στον κόσμο και περιλαμβάνει φυτά όπως η μυρτιά, το κώνειο, ο δίκταμος και η ελιά. Η Κατερίνα Στέφη «ξεναγεί» την Αγιάτη Μπενάρδου σε μια έκταση 1.860 στρεμμάτων, στις βόρειες πλαγιές του Όρους Αιγάλεω.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μεταπτυχιακός φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Η Valeriana φαίνεται να έχει τα χαρακτηριστικά μιας πρωτεύουσας των Μάγια, με κεντρικές πλατείες, ναούς και χώρους λατρείας, καθώς και μια ειδικά διαμορφωμένη αυλή για το αρχαίο παιχνίδι με μπάλα των Μάγια
LIFO NEWSROOM
«Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Βιβλίο / «Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Ένα νέο βιβλίο επιχειρεί να καταρρίψει τους μισογυνιστικούς μύθους για τις αυτοκρατορικές γυναίκες της Ρώμης, οι οποίες απεικονίζονται μονίμως ως στρίγγλες, ραδιούργες σκύλες ή λάγνες λύκαινες.
THE LIFO TEAM