Πορτρέτο του Όσκαρ Ουάιλντ επιστρέφει στη Βρετανία μετά από έναν αιώνα

Πορτρέτο του Όσκαρ Ουάιλντ επιστρέφει στη Βρετανία μετά από έναν αιώνα Facebook Twitter
Ο σπουδαίος διανοητής και δραματουργός Όσκαρ Ουάιλντ υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της φωτογραφικής τέχνης και εκτιμούσε απερίγραπτα, αυτά τα φωτογραφικά πορτρέτα.
0

Η εισβολή της φωτογραφίας στα σπίτια των αστικών κοινωνικών, κάπου στα μισά του 19ου αιώνα έδωσε την ευκαιρία σε πολλές αστικές οικογένειες -που δεν είχαν την ευχέρεια να πληρώνουν αδρά ζωγράφους και γλύπτες για τα πορτρέτα των μελών τους- να απαθανατίζουν πρόσωπα και στιγμές.

Να δημιουργούν οικογενειακές κάρτες -άλλη αστική παράδοση- για να εύχονται σε φίλους και οικείους. Ο σπουδαίος διανοητής και δραματουργός Όσκαρ Ουάιλντ υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της φωτογραφικής τέχνης και εκτιμούσε απερίγραπτα, αυτά τα φωτογραφικά πορτρέτα: σε ουκ ολίγα έχει αποτυπωθεί η ζωντάνια του προσώπου του, το σπινθηροβόλο βλέμμα και το υπέροχο στιλ του δανδή, που με κάθε τρόπο και σε κάθε του εμφάνιση στα λογοτεχνικά σαλόνια υποστήριζε. 

Κάποια από αυτά τα πορτρέτα έφεραν την υπογραφή του διάσημου Νεοϋορκέζου φωτογράφου Napoleon Sarony. Ο λόγος για πιστές απεικονίσεις του άντρα που υπήρξε ο συγγραφέας, ο οποίος αγαπούσε εξίσου τη φωτογραφία και τη ζωγραφική και όσο συχνά επιδίωκε να φωτογραφίζεται, άλλο τόσο επιδίωκε την επαφή του με ζωγράφους, τα έργα των οποίων θύμιζαν φωτογραφίες.

Μετά τον θάνατο του, ο πίνακας βρέθηκε στα χέρια του νόμιμου εκτελεστή της διαθήκης του, πρώην εραστή και πιστού του, Ρόμπερτ Ρος. Στη διάθεση του ιδίου είχαν βρεθεί άπειρα χειρόγραφα και ημερολογιακές σημειώσεις του συγγραφέα, έργα τέχνης που αγαπούσε, μεταξύ των οποίων και αυτή η ολόσωμη απεικόνιση του Ουάιλντ.

Εκείνη την περίοδο είναι που ο Ουάιλντ παραγγέλνει έναν ολόσωμο πίνακα του, σε φυσικό μέγεθος στον Αμερικανό ζωγράφο, Robert Goodloe Harper Pennington. Στον συγκεκριμένο πίνακα, ο Ουάιλντ ποζάρει σε όλη την ακμή του, ακριβώς στην ίδια στάση που ο Anthony van Dyck το 1635 είχε φιλοτεχνήσει τον Κάρολο Α'. Στέκεται με φινέτσα, κρατώντας με το ένα χέρι το μπαστούνι του και το άλλο τα γάντια του. Ο Pennington είχε χαρίσει αυτόν τον πίνακα στον συγγραφέα και τη μέλλουσα τότε σύζυγο του, Κόνστανς, ως γαμήλιο δώρο. Ήταν ένα έργο που ο Ουάιλντ λάτρεψε, ενώ το είχε τοποθετήσει ακριβώς πάνω από το τζάκι της οικίας του στο Λονδίνο. 

Πορτρέτο του Όσκαρ Ουάιλντ επιστρέφει στη Βρετανία μετά από έναν αιώνα Facebook Twitter
Το πορτρέτο του Όσκαρ Oυάιλντ από τον Robert Goodloe Harper Pennington, 1884

Το 1890, δηλαδή μερικά χρόνια αργότερα είχε δημοσιεύσει το εμβληματικό μυθιστόρημα του, Το Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι, και στα όσα γράφει εκεί, φαίνεται πόσο τον επηρέασε το να ποζάρει για τον Pennington, πόσο διαμόρφωσε τους χαρακτήρες του βιβλίου του -τον ζωγράφο Μπάζιλ Χόλγουορντ και τον νεαρό Ντόριαν- αυτή η επαφή.  Το πορτρέτο θα μείνει για χρόνια πάνω από το τζάκι του Ουάιλντ, μέχρι που θα ξεσπάσει το σκάνδαλο που τελικώς στοίχισε τα πάντα στον ταλαντούχο Ιρλανδό: τη φήμη, την καριέρα, την περιουσία, την ίδια του τη ζωή. 

Ο πίνακας πωλήθηκε από τον ίδιο τον Ουάιλντ σε ένα ζευγάρι φίλων του, τον Έρνεστ και την Άντα Λέβερσον και όταν κάπως διευθετήθηκαν οι περιπέτειες του με τον Νόμο και εξέτισε την -περί σοδομίας- ποινή του στις φυλακές του Ρέντινγκ, το ζευγάρι του τον επέστρεψε. Μπορεί πια να μην είχε, όπως έλεγε το σπουδαίο σπίτι για να φιλοξενήσει το έργο που τον έδειχνε νέο και σε όλο το σφρίγος της νιότης του, ωστόσο είχε σκοπό να τον φυλάξει στο μικρό δωμάτιο που νοίκιαζε τώρα πια στο Κένσινγκτον.

Μετά τον θάνατο του, ο πίνακας βρέθηκε στα χέρια του νόμιμου εκτελεστή της διαθήκης του, πρώην εραστή και πιστού του, Ρόμπερτ Ρος. Στη διάθεση του ιδίου είχαν βρεθεί άπειρα χειρόγραφα και ημερολογιακές σημειώσεις του συγγραφέα, έργα τέχνης που αγαπούσε, μεταξύ των οποίων και αυτή η ολόσωμη απεικόνιση του Ουάιλντ. Ο πίνακας πωλήθηκε το 1928, 9 χρόνια μετά και τον θάνατο του Ρος, με αγοραστή τον Αμερικανό συλλέκτη William Andrews Clark. Ο συγκεκριμένος θεωρείται ότι έχει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές με αντικείμενα που αφορούν τον Όσκαρ Ουάιλντ στον κόσμο.

Όσο για τον πίνακα; Για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα θα επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Μουσείο Τέιτ στο πλαίσιο της πρώτης queer έκθεσης που γίνεται ποτέ στη χώρα. Αυτή θα είναι και η πρώτη φορά, που ο πίνακας που του ενέπνευσε ένα από τα πιο διάσημα μυθιστορήματα του θα εκτεθεί στο ευρύ κοινό, ενδεχομένως δίπλα από αντικείμενα που είχε μαζί του στο κελί, κατά τη διάρκεια της τιμωρητικής φυλάκισης του... 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Εικαστικά / Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά με μια σημαντική έκθεση τη μνήμη του σκηνοθέτη, διανοούμενου, ιστοριοδίφη και ερευνητή του λαϊκού μας πολιτισμού, συνδημιουργού του θρυλικού «Παρασκηνίου». Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Σκεύας, μας μιλά γι’ αυτήν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μεγάλη έκθεση του Steve McQueen για τα κινήματα που διαμόρφωσαν τη Μεγάλη Βρετανία

Εικαστικά / Η Μεγάλη Βρετανία που αντιστάθηκε υπάρχει ακόμα στις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης

Από τις σουφραζέτες των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, η έκθεση σε επιμέλεια του Steve McQueen συγκεντρώνει τις πιο δυνατές εικόνες μιας χώρας που βγήκε πολύ συχνά και πολύ δυνατά στους δρόμους.  
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος» Ή MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε λάθος»

Εικαστικά / Martin Gayford: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος»

Ένας από τους πιο επιδραστικούς κριτικούς τέχνης της Βρετανίας μιλά στη LiFO για τις τάσεις που διαμορφώνουν τη σύγχρονη τέχνη, τις φιλικές του σχέσεις με θρυλικούς καλλιτέχνες όπως ο Freud και ο Hockney, αλλά και για το αν η κριτική μπορεί όντως να επηρεάσει τα πράγματα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η πρώτη μεγάλη έκθεση της οραματίστριας καλλιτέχνιδας Ithell Colquhoun

Εικαστικά / Τα σουρεαλιστικά αριστουργήματα της Ithell Colquhoun σε μια μεγάλη έκθεση

Το πολύχρωμο και αποκρυφιστικό σύμπαν της ξετυλίγεται στην πρώτη μεγάλη έκθεση για την οραματίστρια καλλιτέχνιδα, που εξερευνά τη θέση των γυναικών και τη σημασία του φύλου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Εικαστικά / Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Ένας νέος καλλιτέχνης δημιουργεί μοναδικά αντικείμενα ανάλογα με τη διάθεσή του, ονειρεύεται έναν χώρο όπου θα δημιουργεί απερίσπαστος και δεν τον νοιάζει καθόλου να βιοποριστεί από την τέχνη.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Μια νέα έκθεση με χαρακτικά της ώριμης περιόδου της Βάσως Κατράκη

Εικαστικά / Βάσω Κατράκη: Η τέχνη της συγκινεί ακόμα

Έργα της σημαντικής Ελληνίδας χαράκτριας που παραπέμπουν στη βία της δικτατορίας, αλλά και άφυλες μορφές της όψιμης περιόδου της με αναφορά στην ελληνική αρχαιότητα, που υπερβαίνουν το ατομικό και γίνονται μέρος της συλλογικής μνήμης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Εικαστικά / Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Ο κόσμος της σύγχρονης τέχνης έχει καταντήσει να μοιάζει με τσίρκο. Αλλά ο πραγματικός κακός της ιστορίας δεν είναι οι καλλιτέχνες, αλλά η σύγχρονη αγορά της τέχνης, η αξία της οποίας ξεπερνά πλέον τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως
THE LIFO TEAM
Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Εικαστικά / Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Μια νέα έκθεση στο Άμστερνταμ με πρόσφατα έργα του Κίφερ αναδεικνύει τη σύνδεσή του με τον Βαν Γκογκ και προκαλεί ήδη πολλές συζητήσεις. Ο σπουδαίος Γερμανός καλλιτέχνης εμπνέεται σταθερά, εδώ και 60 χρόνια, από τον Ολλανδό ζωγράφο. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Helmut Lang: What remains behind

Εικαστικά / Helmut Lang: Από το θρυλικό rubber dress στα πρωτόγονα γλυπτά του

Ο καλλιτέχνης και πρώην σχεδιαστής μόδας διατηρεί την προσήλωσή του στα υλικά και παρουσιάζει γλυπτά που θίγουν τη διαρκή εμμονή του με το θέμα της μνήμης, σε ένα σπίτι-σύμβολο του μοντερνισμού στο Λος Άντζελες.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
62 λεπτά με τον Ανέστη Ιωάννου

Εικαστικά / Από τη Νεφελοκοκκυγία στο skate και το τζιν: Το Εικαστικό Σύμπαν του Ανέστη Ιωάννου

Ο νεαρός εικαστικός αναζητά μια νέα μορφή ελευθερίας και απογείωσης, συνδέοντας τη δυναμική της street culture με την ουτοπία των Ορνίθων και των τσαρουχικών ονείρων, αναζητώντας μια έξοδο από το αστικό τραύμα σε έναν κόσμο γεμάτο δυνατότητες και φαντασία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο καινοτόμος κεραμίστας–γλύπτης Brian Rochefort παρουσιάζει στην Αθήνα νέα του έργα

Εικαστικά / Brian Rochefort: Ο ριζοσπάστης της κεραμικής παρουσιάζει τα νέα του έργα στην Αθήνα

Είναι διάσημος για τη δημιουργία μεγάλων, ζωηρών κεραμικών γλυπτών με μοναδικές υφές και αφηρημένα μοτίβα, ενώ οι συνθέσεις του ισορροπούν μεταξύ αταξίας και αρμονίας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τα ιστορικά έργα του Κώστα Πανιάρα από βινύλ σε μια νέα έκθεση

Εικαστικά / Τα ιστορικά έργα του Κώστα Πανιάρα από βινύλ σε μια νέα έκθεση

Το βινύλιο υποκαθιστά το χρώμα σε μια σειρά έργων που παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία τη δεκαετία του ’80 στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη από τον Αλέξανδρο Ιόλα. Σαράντα χρόνια μετά, η γκαλερί The Breeder τα επανασυστήνει στο κοινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατσαδιώτης

Εικαστικά / «Tα έργα μου είναι σκοτεινά, αλλά δεν τα έχω σκεφτεί ποτέ ως προκλητικά»

Μία μέρα μετά τον βανδαλισμό των έργων του από τον βουλευτή της Νίκης, ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης μιλά στη LiFO για τη δουλειά του που προκάλεσε τέτοιες αντιδράσεις σε συγκεκριμένες ομάδες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Μια πολύ καλή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Εικαστικά / «Μια πολύ κακή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Πώς η ανάγκη μιας κολεκτίβας καλλιτεχνών για χώρο εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο φιλόξενα κουίρ σποτ στο κέντρο της πόλης: Μέσα από τις αφηγήσεις των παιδιών που το έφτιαξαν και το έζησαν.  
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ