Η άνοιξη στη ζωγραφική

Η άνοιξη στη ζωγραφική Facebook Twitter
0

Ο Μονέ, αναμφισβήτητα ο πιο σημαντικός ζωγράφος κήπων στην ιστορία της τέχνης, είπε κάποτε ότι χρωστάει τη ζωγραφική του στα λουλούδια. «Εκτός από τη ζωγραφική και την κηπουρική, δεν είμαι καλός για τίποτα» είχε δηλώσει το 1904. Στην έκθεση, ανάμεσα σε μια αξιόλογη επιλογή των έργων του, θα εκτεθεί και ένα μνημειακό τρίπτυχο με νούφαρα (Water Lilies, Agapanthus, 1915-26), τρία έργα που δεν παρουσιάστηκαν ποτέ μαζί, αλλά αγοράστηκαν από τρία διαφορετικά αμερικανικά μουσεία, το Cleveland Museum of Art (που είναι συνδιοργανωτής της έκθεσης), το Saint Louis Art Museum και το Nelson-Atkins Museum of Art. Στις 12 Νοεμβρίου του 1918, μια μέρα μετά την ανακωχή, ο Μονέ έγραψε στον στενό του φίλο, τον Γάλλο πρωθυπουργό Ζoρζ Κλεμανσό, ότι προτίθεται να δώσει δύο από τα μεγάλα έργα του προς το έθνος «για να τιμήσει τη νίκη και την ειρήνη». Το σχέδιο να εκτεθούν δώδεκα, τελικά, μεγάλα έργα στο Hotel Biron στο Παρίσι, το οποίο προοριζόταν να γίνει Μουσείο Ροντέν, δεν πραγματοποιήθηκε για οικονομικούς λόγους. Λίγους μήνες μετά τον θάνατο του Μονέ, τον Μάιο του 1927, εκτέθηκαν τα έργα που απαρτίζουν τον μεγάλο κύκλο με τα νούφαρα στο Musée de l' Orangerie  στο Παρίσι, όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα. Τα έργα του Τρίπτυχου του Αγάπανθου πουλήθηκαν χωρίς να εκτεθούν και είναι η πρώτη φορά που θα παρουσιαστούν μαζί.

Η άνοιξη στη ζωγραφική Facebook Twitter
Auguste Renoir, Monet Painting in His Garden at Argenteuil, 1873. Oil on canvas, 46.7 x 59.7 cm . Wadsworth Atheneum Museum of Art, Hartford, CT. Bequest of Anne Parrish Titzell, 1957.614 Photo (c) Wadsworth Atheneum Museum of Art, Hartford, CT

Ως πρωτοπόρο μέλος της avant-garde ομάδας των ιμπρεσιονιστών, ο Μονέ βρήκε στον κήπο ένα ιδανικό σκηνικό για να διερευνήσει τα απλά θέματα της σύγχρονης ζωής και τις νέες έννοιες της σύνθεσης και του χρώματος, που ήταν στο επίκεντρο του προβληματισμού των ιμπρεσιονιστών. Στον πίνακα του Ρενουάρ «Ο Μονέ ζωγραφίζει στον κήπο του στην Argenteuil», που συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση, ο ζωγράφος απεικονίζει τον φίλο του, Μονέ,  να ζωγραφίζει μια εκθαμβωτική σύνθεση από ντάλιες στον πρώτο κήπο του, στο σπίτι που νοίκιαζε το 1873 στην Argenteuil, κοντά στο Παρίσι. Αυτός περιλάμβανε τη γιγαντιαία Ντάλια Imperialis που είχε εισαχθεί στην Ευρώπη το 1863, καθώς και τη λαμπρή κόκκινη Ντάλια Juarezi, που εισαγόταν από το Μεξικό. Στο επόμενο κήπο του, μακριά από το Παρίσι, στο Vetheuil, στον ποταμό Σηκουάνα, φύτεψε ένα δάσος από ηλίανθους σε έναν κήπο στολισμένο με τα μπλε και άσπρα αγγεία που ταξίδεψαν μαζί του από το έναν κήπο στον επόμενο. Ο κήπος, ωστόσο, στο Giverny είναι αυτός που κυριαρχεί στο έργο του.

Η άνοιξη στη ζωγραφική Facebook Twitter
Claude Monet, Lady in the Garden, 1867. Oil on canvas, 80 x 99 cm .The State Hermitage Museum, St. Petersburg. Photo (c) The State Hermitage Museum. Photography: Vladimir Terebenin

Ο ζωγράφος, μετά τον θάνατο της πρώτης του συζύγου, Καμίλ, παντρεύτηκε την Άλις Χοσκέντε και το 1883 μετακόμισαν στο Giverny. Εκεί, το 1890 αγόρασε δικό του σπίτι, μαζί με  τη γύρω περιοχή, στην οποία δημιούργησε τον περίφημο κήπο του. Ο επισκέπτης μέχρι σήμερα αναγνωρίζει εικόνες από τους πίνακες του ζωγράφου: τα νούφαρα, τις κλαίουσες ιτιές, την ιαπωνική γέφυρα — όλα αυτά τα οποία ο Μονέ ζωγράφιζε επί τριάντα χρόνια, παίζοντας με το χρώμα και το φως. Ωστόσο, για εκείνον αυτά τα έργα είχαν και μια βαθύτερη σημασία. Ήταν η πολύ προσωπική του απάντηση στη μαζική τραγωδία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. «Χθες επανήλθα στην εργασία μου» έγραψε την 1η Δεκεμβρίου 1914. «Είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφευχθεί η σκέψη αυτών των θλιβερών καιρών. Όλο τα ίδια, ντρέπομαι να σκεφτώ τις μικρές μου αναζητήσεις για τη μορφή και το χρώμα, ενώ τόσο πολλοί άνθρωποι υποφέρουν και πεθαίνουν για μας». Μια σειρά από πίνακες με κλαίουσες ιτιές, ένα παραδοσιακό σύμβολο του πένθους, ήταν η πιο άμεση απόκριση του Μονέ στον πόλεμο, με τα μακριά κλαδιά του δέντρου, που κρέμονται πάνω από το νερό, να είναι η εύγλωττη έκφραση της θλίψης και της απώλειας.

Η άνοιξη στη ζωγραφική Facebook Twitter
Claude Monet, Nympheas (Waterlilies), 1914-15. Oil on canvas, 160.7 x 180.3 cm Portland Art Museum, Oregon. Museum Purchase: Helen Thurston Ayer Fund, 59.16 Photo (c) Portland Art Museum, Portland, Oregon

Ο Μονέ, ωστόσο, δεν ήταν ο μόνος γοητευμένος με τον κόσμο των κήπων. Αριστουργήματα των Ρενουάρ, Σεζάν, Πισαρό, Μανέ, Σάρτζεντ, Καντίνσκι, Βαν Γκογκ, Ματίς, Κλιμτ και Kλέε έχουν για θέμα τους, κήπους. Σε αυτούς τους καλλιτέχνες αλλά και άλλους, ο κήπος έδωσε την ελευθερία να ανοίξουν νέους δρόμους και να εξερευνήσουν τον συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο γύρω τους. Μέσα από το φως και το χρώμα των περισσοτέρων από 120 έργων βλέπουμε τον κήπο στην τέχνη με άλλα μάτια.

Η άνοιξη στη ζωγραφική Facebook Twitter
Wassily Kandinsky, Murnau The Garden II, 1910 . Oil on cardboard, 67 x 51 cm. Merzbacher Kunststiftung . Photo (c) Merzbacher Kunststiftung
Η άνοιξη στη ζωγραφική Facebook Twitter
Henri Matisse, The Rose Marble Table, Issy-les-Moulineaux, spring-summer 1917 Oil on canvas, 146 x 97 cm. The Museum of Modern Art, New York. Mrs. Simon Guggenheim Fund, 1956 Photo (c) 2015. Digital image, The Museum of Modern Art, New York/Scala, Florence / (c) Succession H. Matisse/ DACS 2015
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξίζει να τους προσέξετε: Νέα ονόματα στη σύγχρονη τέχνη

Εικαστικά / Αξίζει να τους προσέξετε: Νέα ονόματα στη σύγχρονη τέχνη που δείχνουν τη δουλειά τους τώρα

Οι αθηναϊκές γκαλερί και οι ανεξάρτητοι χώροι μοιάζουν αυτή την περίοδο να βρίσκονται σε μια διαρκή περίοδο δοκιμών, θέλοντας να προτείνουν και νεότερους καλλιτέχνες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σημαντικές εικαστικές εκθέσεις - Χειμώνας 2025

Εικαστικά / 10 νέες εικαστικές εκθέσεις για το επόμενο τρίμηνο

Καθώς το επόμενο διάστημα αποτελεί μεταβατική περίοδο εν αναμονή σημαντικών εκθέσεων που θα δούμε την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2025, κάνουμε μια σύντομη επισκόπηση των επόμενων εβδομάδων, στις οποίες κυριαρχεί η ελληνική εικαστική σκηνή, με σημαντικούς ζωγράφους και γλύπτες, ενώ επιστρέφει στην Εθνική Πινακοθήκη η περίφημη σειρά χαρακτικών του Γκόγια.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Τα χρήματα είναι δευτερεύον πράγμα»: Ο Τζεφ Κουνς στα 70

Εικαστικά / «Τα χρήματα είναι δευτερεύον πράγμα»: Ο πολυεκατομμυριούχος Τζεφ Κουνς στα 70

Λίγο πριν τα 70ά του γενέθλια, ο διάσημος και αμφιλεγόμενος εικαστικός συμμετέχει σ’ έναν «διάλογο» με το ίνδαλμά του, τον Πάμπλο Πικάσο. Υπάρχουν όμως κοινά στοιχεία ανάμεσά τους;
THE LIFO TEAM
Οι μεγάλες εκθέσεις του 2025

Εικαστικά / Οι μεγάλες διεθνείς εκθέσεις του 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Τα σχέδια των Dolce & Gabbana και η εμβληματική τέχνη του Anselm Kiefer, οι περφόρμανς του Leigh Bowery, οι γυναίκες της Suzanne Valadon και ο ονειρικός κόσμος του Wes Anderson βρίσκονται ανάμεσα στις πιο σημαντικές εκθέσεις της νέας χρονιάς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τεό Τριανταφυλλίδης 

Portraits 2025 / Τεό Τριανταφυλλίδης: «Υπάρχει μια υπεροψία ότι οι καλλιτέχνες είμαστε το ανώτατο ανθρώπινο επίτευγμα»

Eκφράζοντας την ανησυχία ενός ανθρώπου της γενιάς του, ενός καλλιτέχνη που τον απασχολεί τόσο ό,τι χάνεται όσο και το άδηλο μέλλον, ο Τεό Τριανταφυλλίδης πιστεύει ότι τα είδη της νοημοσύνης -η ανθρώπινη, η τεχνητή και της φύσης- μπορούν να ευνοήσουν το ένα το άλλο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Όλα θα πάνε καλά» λένε τα νέα έργα τέχνης του Γιάννη Βαρελά στο Ωνάσειο

Εικαστικά / «Όλα θα πάνε καλά» λένε τα νέα έργα τέχνης του Γιάννη Βαρελά στο Ωνάσειο

Τρεις νέες δημιουργίες του Έλληνα εικαστικού μαζί με έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση βρίσκονται πλέον τοποθετημένα στους χώρους του Ωνάσειου Νοσοκομείου.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ