Τα εγκαταλελειμμένα νεοκλασικά της Πλάκας, η Πλατεία Συντάγματος, οι ποδηλατόδρομοι

Τα εγκαταλελειμμένα νεοκλασικά της Πλάκας, η Πλατεία Συντάγματος, οι ποδηλατόδρομοι Facebook Twitter
Η οικία στην οποία διέμενε και πέθανε ο ποιητής Κωστής Παλαμάς, στην οδό Περιάνδρου 5, ένα κτίριο της δεκαετίας του 1920, είναι εγκαταλελειμμένο και έτοιμο να καταρρεύσει.
0

Τα νεοκλασικά κτίρια της Πλάκας

Ο αναγνώστης της LiFO Νίκος Κότης μας γράφει: «Αν κάνετε ένα οδοιπορικό στην Πλάκα, θα δείτε ότι πολλά νεοκλασικά κτίρια είναι βανδαλισμένα με γκράφιτι και tags ή έτοιμα να καταρρεύσουν από την εγκατάλειψη και την αδιαφορία.

Ως παραδείγματα σας αναφέρω: 1) Το κτίριο στην οδό Πελοπίδα απέναντι από τον Πύργο των Ανέμων στη Ρωμαϊκή Αγορά. Πρόκειται για ένα όμορφα ανακαινισμένο κτίριο που ανήκει στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών και είναι βανδαλισμένο με σπρέι από άκρη σ' άκρη. Παρακάτω, επίσης στη Ρωμαϊκή Αγορά, το ίδιο συμβαίνει και με το Ίδρυμα «Μελίνα Μερκούρη».

2) Μερικά από τα νεοκλασικά κτίρια που βρίσκονται στην οδό Τριπόδων, τον πλέον ιστορικό δρόμο της Αθήνας, είναι επίσης βανδαλισμένα.

3) Η οικία στην οποία διέμενε και πέθανε ο ποιητής Κωστής Παλαμάς, στην οδό Περιάνδρου 5, ένα κτίριο της δεκαετίας του 1920, είναι εγκαταλελειμμένο και έτοιμο να καταρρεύσει. Αυτά και άλλα πολλά, επίσης ιστορικά κτίρια της Πλάκας ρημάζουν καθημερινά. Είναι κρίμα γιατί είναι η πιο ιστορική περιοχή της Αθήνας και εκατομύρια τουρίστες περνάνε από εκεί κάθε μέρα.

Η κάτω μεριά της Πλατείας Συντάγματος

Τα εγκαταλελειμμένα νεοκλασικά της Πλάκας, η Πλατεία Συντάγματος, οι ποδηλατόδρομοι Facebook Twitter
Η τεράστια ουρά των ταξί στην είσοδο της Ερμού.

Η πύλη προς την οδό Ερμού είναι ένα από τα πιο ακατάστατα σημεία της πόλης. Θα περίμενε κανείς στη «βιτρίνα» της Αθήνας, που είναι η κεντρική της πλατεία, να υπάρχει μια τάξη. Δυστυχώς, δεν υπάρχει.

Τουλάχιστον έξι περίπτερα και το γιγαντιαίο box της ανακύκλωσης μπλοκάρουν τον δρόμο. Προσθέστε σε αυτά τις επεκτατικές τάσεις των δύο επιχειρήσεων που θέλουν να έχουν τραπεζοκαθίσματα στον πεζόδρομο (μη φανταστείτε απλά τραπεζοκαθίσματα, μιλάμε για ολόκληρες εγκαταστάσεις με decks, κλιματισμό, γυάλινο φράχτη και πρασινάδα γύρω-γύρω), τα σκουπίδια, τους κράχτες των κέντρων ομορφιάς, τα δεκάδες μηχανάκια, τις στάσεις των λεωφορείων και την τεράστια ουρά των ταξί και θα καταλάβετε πώς περίπου βιώνει το «πάω στη δουλειά μου» κάθε Αθηναίος που εργάζεται στο κέντρο. Συμπληγάδες!

Η έλλειψη ποδηλατόδρομων

Τα εγκαταλελειμμένα νεοκλασικά της Πλάκας, η Πλατεία Συντάγματος, οι ποδηλατόδρομοι Facebook Twitter
Φωτο: Εurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος

Αν εξαιρέσεις τον μεγάλο ποδηλατόδρομο Γκάζι - Φάληρο, το κέντρο της Αθήνας και τα νότια προάστια δεν διαθέτουν άλλο κανονικό ποδηλατόδρομο. Η κατάσταση των δρόμων και η ανύπαρκτη οδηγική συνείδηση καθιστούν την πρωτεύουσα μια πόλη εχθρική και επικίνδυνη για τους ποδηλάτες.

Ξεκινάμε την καταγραφή των προβλημάτων της Αθήνας. Περιμένουμε και τις δικές σας ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ μαζί με τις καταδεικτικές ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ στο [email protected].
Βοηθήστε μας να κάνουμε την πόλη μας καλύτερη.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Αθήνα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι όμορφοι συριακοί Ιβίσκοι

Αστικό πράσινο / Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι συριακοί ιβίσκοι

Εκατοντάδες δέντρα της Αθήνας πεθαίνουν. Είναι συριακοί ιβίσκοι που ξεραίνονται ο ένας μετά τον άλλο, από μια ασθένεια που πρώτη φορά επελαύνει στο αστικό πράσινο. Η LiFO έμαθε ποια είναι η μυστηριώδης ασθένεια που αποδεκατίζει τους ιβίσκους και ρώτησε τον δήμο τι κάνει γι' αυτό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Αθήνα / Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Στην τελική τροχιά για την υλοποίησή του μπαίνει το πρότυπο πάρκο στον Φαληρικό Όρμο, το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που έχει γίνει ποτέ στην Περιφέρεια Αττικής. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του, πώς διασώθηκε στο παρά πέντε και ποιο θα είναι το προφίλ του έργου.
LIFO NEWSROOM