Βιβλία που γράφτηκαν για τον Κάστρο: από τις ελεγείες στις σκοτεινές σελίδες και τανάπαλιν

Βιβλία που γράφτηκαν για τον Κάστρο: από τις ελεγείες στις σκοτεινές σελίδες και τανάπαλιν Facebook Twitter
Σε όλες αυτές τις 3.614 σελίδες οι αλήθειες εναλλάσσονται με τα ψέματα. Όπως συμβαίνει στην περίπτωση κάθε ανθρώπου που πόνταρε τα πάντα στην εξουσία, που γαντζώθηκε στον μύθο του και στην κατασκευή του μύθου του.
0

 3.614 σελίδες για τον Φιντέλ. Και λίγες είναι. Και όχι πάντα οι καλύτερες. Πολλές παράγραφοι είναι ανοικονόμητες. Θα συναντήσεις πολλές στρεβλώσεις, αναγκαστικά. Αλλού διαφωνείς, αλλού συμφωνείς. Κάποιες στιγμές εκνευρίζεσαι. Άλλες, σκέφτεσαι τις τρέλες της Ιστορίας, τις ταινίες που έχεις δει (στην Αλκυονίδα και στο Studio κυρίως), τις περιδινήσεις των μύθων, τα λόγια και τα χρόνια, τα μυθιστορήματα της εφηβείας. Και τις μουσικές. Κυρίως τις μουσικές. Καθότι, όπως συμβούλευσε σοφά ο πολύς Νόρμαν Μέιλερ τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, «Πρόεδρε, καλύτερα να μην τσαμπουκαλεύεσαι μ' έναν λαό που δεν καταλαβαίνεις τη μουσική του». Οι μύθοι είναι οι μουσικές της Ιστορίας. Και οι μύθοι για να φτιαχτούν, να απλωθούν, να γίνουν έως και ακαταμάχητοι, δεν μπορεί παρά να βασίζονται σε αληθινό υλικό. Αλλιώς κρατάνε ελάχιστα, εξαχνώνονται τάχιστα, λες και δεν υπήρξαν ποτέ. Μύθος ο Λέναρντ Κόεν, μύθος και ο Φιντέλ Κάστρο. Κι έτσι, έσπευσα να χωθώ στον λαβύρινθο της βιβλιοθήκης μου και να εντοπίσω πέντε βιβλία για τον Κάστρο, ενώ ματαίως έψαξα για άλλα δύο που έπεσαν θύματα δανεισμού ή μετακόμισης. Ιδίως το ένα, γραμμένο από τον ίδιο τον Κάστρο και με τίτλο «Η ιστορία θα με δικαιώσει» (μτφρ. Ανδρέας Λασκαράτος, εκδ. Αιώρα, 2009), είχε προκαλέσει πολλές γόνιμες συζητήσεις στην παρέα. Κι άλλο ένα, επίσης γραμμένο από τον ίδιο, δεν πρόλαβα καν να το διαβάσω, πήγε τωόντι αδιάβαστο. Πρόκειται για το «Εκείνα τα χρόνια - Μια αυτοβιογραφία» (μτφρ. Κατερίνα Κανελλοπούλου, εκδ. Τόπος, 2008). Βρήκα, πάντως, το βιβλίο του Ιγνάσιο Ραμονέ, «Εκατό ώρες με τον Φιντέλ - Βιογραφία σε δύο φωνές» (μτφρ. Τιτίνα Σπερελάκη, εκδ. Πατάκης, 2007), τη δίτομη «Αυτοβιογραφία του Φιντέλ Κάστρο» του Norberto Fuentes (μτφρ. Στέλλα Δούκα & Τιτίνα Σπερελάκη, ο πρώτος τόμος, μτφρ. Στέλλα Δούκα & Δάειρα Ζιούβα & Τιτίνα Σπερελάκη, ο δεύτερος, εκδ. Πατάκη, 2008), το βιογράφημα «Ο άγνωστος Φιντέλ Κάστρο» του Serge Raffy (μτφρ. Ελένη Τσεζερόλε, εκδ. Κριτική, 2004) και το ιστοριογράφημα «Τα παιδιά από το Ντολόρες - Ο Φιντέλ Κάστρο και η γενιά του: από την επανάσταση στην εξορία» του Patrick Symmes (μτφρ. Ελένη Πουλάκου, εκδ. Πάπυρος, 2008).

Βιβλία που γράφτηκαν για τον Κάστρο: από τις ελεγείες στις σκοτεινές σελίδες και τανάπαλιν Facebook Twitter
Norberto Fuentes, Η αυτοβιογραφία του Φιντέλ Κάστρο (δύο τόμοι), Μτφρ.: Στέλλα Δούκα, Τιτίνα Σπερελάκη, Δάειρα Ζιούβα, Εκδόσεις Πατάκη, Σελίδες: 775 & 1.245
Βιβλία που γράφτηκαν για τον Κάστρο: από τις ελεγείες στις σκοτεινές σελίδες και τανάπαλιν Facebook Twitter
Ιγνάσιο Ραμονέ, Εκατό ώρες με τον Φιντέλ - Βιογραφία σε δύο φωνές, Μτφρ.: Τιτίνα Σπερελάκη, Εκδόσεις Πατάκη, Σελίδες: 664

2.

Αλήθειες και Ψέματα. Σε όλες αυτές τις 3.614 σελίδες οι αλήθειες εναλλάσσονται με τα ψέματα. Όπως συμβαίνει στην περίπτωση κάθε ανθρώπου που πόνταρε τα πάντα στην εξουσία, που γαντζώθηκε στον μύθο του και στην κατασκευή του μύθου του. Που φυλακίστηκε και φυλάκισε. Που διώχθηκε και δίωξε. Που θέλησε να παίξει με την Ιστορία και τις διελκυστίνδες της. Πέρα από τις αλήθειες και τα ψέματα, πέρα από τους μύθους και τη γοητεία των μύθων, μέσα από τις σελίδες αυτές διαπιστώνουμε, ξανά, και πάλι, ότι ένα ορισμένο είδος ανθρώπων τείνει να εκλείψει, όπως έχουν ήδη εκλείψει οι λεγόμενες «μεγάλες αφηγήσεις», τα μεγάλα στοιχήματα. Ευτυχώς και καλώς, από πολλές απόψεις. Διότι αυτοί οι άνθρωποι, οι bigger than life, και αυτές οι αφηγήσεις και αυτά τα στοιχήματα οδηγούν στην καταπίεση, στη σύγκρουση, στην εξόντωση του «άλλου», και όχι στη δεξίωσή του, στον αφανισμό του διαφορετικού, του διιστάμενου, του διαφωνούντος, και όχι στη συγκατοίκηση με αυτό. Από την άλλη, η ζωή μοιάζει να γίνεται έτσι πολύ πεζή, να χάνει κάτι από τη διάσταση του οράματος. Ας είναι. Θα συνηθίσουμε, ήδη συνηθίζουμε, να ζούμε μακριά από τις αξιώσεις κάθε μεγαλείου, να είμαστε (δικαίως) καχύποπτοι απέναντι στην όποια πρόκληση και πρόσκληση που έχει να κάνει με ριζικές αλλαγές. Και θα καταφεύγουμε ολοένα και περισσότερο σε ένα είδος ελαφρώς νοσηρής, πάντως ακόμη εμπνευστικής, νοσταλγίας για ό,τι κάποτε υπήρξε έστω και στρεβλά τολμηρό και μεγαλειώδες. Διαβάζουμε στο πόνημα του Serge Raffy ότι ο ποιητής (αρχικά υπερρεαλιστής και κατόπιν σταλινικός) Λουί Αραγκόν χαρακτήρισε τον Κάστρο οπαδό του «αληθοφανούς ψέματος». Για άλλους, ο Κάστρο θα είναι ο «Απόστολος με το αμπέχονο». Για όλους, πέρα από ένας άνθρωπος γαντζωμένος στην εξουσία (που δεν του δόθηκε, που την κέρδισε με τα όπλα και την εξέγερση), θα είναι ένα σύμβολο, ένας θρύλος. Και οι θρύλοι, όσο πιο γοητευτικοί είναι, τόσο πιο πολλούς κινδύνους εμπεριέχουν. Όπως και να 'χει, η εποχή μας, αν μη τι άλλο, μας επιτρέπει να επιλέγουμε αν θα μείνουμε προσκολλημένοι στους μύθους ή εάν θα φροντίζουμε, διαρκώς, να τους ξεφλουδίζουμε και να προτιμάμε τη ζωή απαλλαγμένη από την παρηγορία τους.

3.

Δυο λόγια για τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Γράφτηκαν και θα γραφτούν πολλά για την Κούβα και για τον Κάστρο. Μην ξεχνάμε και τη μεγάλη μυθική σκιά που άπλωσε στην ιστορία της Κούβας και του Κάστρο ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Μην ξεχνάμε ότι πιο πολλές αλήθειες θα συναντήσουμε στα μυθιστορήματα του Πέδρο Χουάν Γκουτιέρες παρά στις βιογραφίες του Κάστρο. Μην ξεχνάμε την παρουσία του άλλου Ερνέστου, του Χέμινγουεϊ, στην Καραϊβική. «Ως άνθρωπος», λέει ο Κάστρο στον Ιγνάσιο Ραμονέ για τον μεγάλο συγγραφέα, «μου φαινόταν στις συνήθειές του, στις πράξεις του, στις υποθέσεις του, πολύ ανθρώπινος. Πάντα μου άρεσε η λογοτεχνία του. Διάβασα πάνω από μία φορά μερικά από τα μυθιστορήματά του».

 

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Claude Pujade-Renaud

Το Πίσω Ράφι / «Οι γυναίκες του λαθροθήρα»: Μια εντελώς διαφορετική οπτική σε ένα θρυλικό ερωτικό τρίγωνο

Η Claude Pujade-Renaud ανατέμνει την ιστορία της σχέσης του Τεντ Χιουζ με τη Σίλβια Πλαθ και την Άσια Ουέβιλ δημιουργώντας ένα ερεθιστικό ψηφιδωτό από δεκάδες διαφορετικές αφηγήσεις.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Τζον Ρ. Ρ. Τόλκιν: Ο άρχοντας του δευτερεύοντος κόσμου

Βιβλίο / Τζον Ρ. Ρ. Τόλκιν: Ο άρχοντας του δευτερεύοντος κόσμου

Κι αν η Μέση Γη εξυψώθηκε στη φαντασμαγορία που όλοι γνωρίζουμε μέσα απ’ τις ταινίες του Πίτερ Τζάκσον, δεν ξεχνάμε ποτέ εκείνη τη στιγμή της πρώτης βραδινής ανάγνωσης, των απρόσμενων αράδων που σχημάτισαν αμέσως ένα σύμπαν αυτονόητο.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Ο Ερρίκος Σοφράς μιλά για τα «Σονέτα» του Σαίξπηρ: «Θεωρώ το ποίημα έναν οργανισμό ζωντανό, αιμάτινο»

Βιβλίο / Ο Ερρίκος Σοφράς μιλά για τα «Σονέτα» του Σαίξπηρ: «Θεωρώ το ποίημα έναν οργανισμό ζωντανό, αιμάτινο»

Η νέα, εμπλουτισμένη και αναθεωρημένη έκδοση των «Σονέτων» από τους Αντίποδες, σε μετάφραση Ερρίκου Σοφρά, αναδεικνύει τη διαρκή ανάγκη του ποιητή για ελευθερία και καινοτομία, που φτάνει να καταργεί ακόμα και τις ποιητικές και κοινωνικές συμβάσεις.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Οι 10 συν 2 ξένοι τίτλοι της χρονιάς

Βιβλίο / 12 μεταφρασμένα βιβλία που ξεχώρισαν το 2024

Mια millennial συγραφέας και το μεταφεμινιστικό της μυθιστόρημα, η μεταφορά ενός κλασικού βιβλίου σε graphic novel, αυτοβιογραφίες, η επανασύνδεση της ανθρώπινης και της φυσικής ιστορίας σε 900 σελίδες: αυτοί είναι οι ξένοι τίτλοι που ξεχωρίσαμε τη χρονιά που πέρασε.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Γκάρι Ιντιάνα δεν μένει πια εδώ 

Απώλειες / Γκάρι Ιντιάνα (1950-2024): Ένας queer ήρωας του νεοϋορκέζικου underground

Συγγραφέας, ηθοποιός, πολυτάλαντος καλλιτέχνης, κριτικός τέχνης, ονομαστός και συχνά καυστικός ακόμα και με προσωπικούς του φίλους, o Γκάρι Ιντιάνα πέθανε τον περασμένο μήνα από καρκίνο σε ηλικία 74 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζούλια Τσιακίρη

Οι Αθηναίοι / Τζούλια Τσιακίρη: «Οι ταβερνιάρηδες είναι ευεργέτες του γένους»

Με διαλείμματα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έχει περάσει όλη της τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας - το ξέρει σαν την παλάμη της. Έχει συνομιλήσει και συνεργαστεί με την αθηναϊκη ιντελεγκέντσια, είναι άλλωστε κομμάτι της. Εδώ και 60 χρόνια, με τη χειροποίητη, λεπτολόγα δουλειά της στον χώρο του βιβλίου και με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» ήξερε ότι δεν πάει για τα πολλά. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα απ’ όσα της επιφύλαξε η μοίρα «εις τον ρουν της τρικυμιώδους ζωής της».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«H woke ατζέντα του Μεσοπολέμου», μια έκδοση-ντοκουμέντο

Βιβλίο / Woke ατζέντα είχαμε ήδη από τον Μεσοπόλεμο

Μέσα από τις «12 queer ιστορίες που απασχόλησαν τις αθηναϊκές εφημερίδες πριν από έναν αιώνα», όπως αναφέρει ο υπότιτλος του εν λόγω βιβλίου που έχει τη μορφή ημερολογιακής ατζέντας, αποκαλύπτεται ένας ολόκληρος κόσμος βαμμένος στα χρώματα ενός πρώιμου ουράνιου τόξου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της νεωτερικότητας

Βιβλίο / Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της εποχής μας

Το δοκίμιο «Νεωτερικότητα και χυδαιότητα» του Γάλλου συγγραφέα Μπερτράν Μπιφόν εξετάζει το φαινόμενο της εξάπλωσης της χυδαιότητας στην εποχή της νεωτερικότητας και διερευνά τη φύση, τα αίτια και το αντίδοτό της.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
«Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Βιβλίο / «Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Μια κουβέντα με τη Δανάη Σιώζιου, μία από τις πιο σημαντικές ποιήτριες της νέας γενιάς, που την έχουν καθορίσει ιστορίες δυσκολιών και φτώχειας και της οποίας το έργο έχει μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες.
M. HULOT