Η αξία του Βυζαντίου: Ένα νέο βιβλίο ανατρέπει όσα γνωρίζαμε

Η αξία του Βυζαντίου: Ένα νέο βιβλίο ανατρέπει όσα γνωρίζαμε Facebook Twitter
Βυζαντινές τοιχογραφίες στους εξωτερικούς τοίχους της κεντρικής εκκλησίας στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά.
60

Από μόνη της η λέξη Βυζάντιο -τουλάχιστον στα μάτια των ερευνητών της Δύσης- είθισται να σημαίνει κάτι αρνητικό και να παραπέμπει σε θρησκευτικό φανατισμό και δολοπλοκίες. Σε κάτι βαρύ και σκοτεινό.

Δεν είναι τυχαίο ότι το Βυζάντιο δεν εξετάστηκε συστηματικά ούτε από τους ιστορικούς, ούτε από τους φιλολόγους και χρειάστηκαν παρά πολλά χρόνια για να τεθεί στο επίκεντρο των επιστημολογικών μελετών ως ένα διευρυμένο πεδίο. Ακόμα και η περιοδολόγησή του φαντάζει προβληματική καθώς δεν μπορεί εύκολα κανείς να υποστηρίξει ότι ξεκινά με τη βασιλεία του Κωνσταντίνου (306-337) χωρίς να επικαλεστεί την «ανατολική» ερμηνεία που το θέλει άμεσα συνυφασμένο με την Ορθοδοξία ή αντίθετα να επιμείνει ότι η αρχή του έγκειται στον 6ο ή 7ο αιώνα χωρίς να θεωρηθεί ότι υποστηρίζει τον μεταρωμαϊκό του χαρακτήρα.

Όπως και να έχει, η μελέτη του Βυζαντίου ήταν πάντα οριακή σε επίπεδο πανεπιστημιακών σπουδών -όχι μόνο των ιστορικών αλλά ειδικά των πολιτισμικών- και έπρεπε να έρθει ο διεθνούς φήμης πανεπιστημιακός Πίτερ Μπράουν με το πολυσυζητημένο έργο του «Ο Κόσμος της Ύστερης Αρχαιότητας», το οποίο επικαλούνται όλοι όσοι θέλουν να ξεπεράσουν τον συντηρητικό κλασικό διαχωρισμό ανάμεσα στον αρχαίο και τον μεσαιωνικό κόσμο, για να ανοίξει την προοπτική της ερμηνείας του Βυζαντίου προς τον κόσμο της Μεσογείου.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μπράουν υπήρξε μια προσωπικότητα που επηρέασε όχι μόνο τις επόμενες γενιές των θεωρητικών -λένε πως ο Μισέλ Φουκώ εξαιτίας του ενέταξε στο γενεαλογικό του σύστημα τον κόσμο των Στωικών, ύστερα από μια θρυλική συνάντησή τους με μπόλικο σέρι- αλλά και άλλαξε εντελώς την ατζέντα της συζήτησης γύρω από το Βυζάντιο αποφεύγοντας, όπως λέει χαρακτηριστικά και η Κάμερον, «το αμάρτημα της ευρωκεντρικότητας».

Πεδίο ακμής του Βυζαντίου θεωρεί η ίδια ότι υπήρξε η περίοδος των Παλαιολόγων που αποθέωσε τα γράμματα και τις τέχνες δίνοντας ευκαιρίες στους πολίτες να μορφωθούν και να ανελιχθούν σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. 

Ωστόσο η σπουδαία ιστορικός και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Έιβεριλ Κάμερον, της οποίας το όνομα δεσπόζει πλέον σε επίπεδο βυζαντινών σπουδών, έχει πάει τη συζήτηση ένα βήμα παραπέρα: όχι μόνο δεν δέχεται την ερμηνεία που θέλει το Βυζάντιο ως κάτι ξένο, σκοταδιστικό και άμεσα συνδεδεμένο με την Ανατολή αλλά διαφωνεί ακόμα και με τον Μπράουν και τους ιστορικούς της Ύστερης Αρχαιότητας μιλώντας για έναν πιο «υβριδικό» χαρακτήρα, που κατά κάποιο τρόπο αποποιείται τη ρωμαϊκή του καταγωγή και το φέρνει πιο κοντά στην Ορθοδοξία.

Αρνούμενη κατηγορηματικά τις όποιες μανιχαϊστικές αντιλήψεις, η Κάμερον εξετάζει το Βυζάντιο ως ένα υπερεθνικό μόρφωμα που δεν βασιζόταν σε απολυταρχικές μεθόδους αλλά σε συγκεκριμένο habitus, ξεπερνώντας ακόμα και τον περιοριστικό όρο Αυτοκρατορία.

Τη συγκεκριμένη οπτική της Κάμερον έλαβε λοιπόν υπόψιν του ο Σταύρος Ζουμπουλάκης επιλέγοντας τη σχετική εισήγηση της σε σεμινάριο του περίοπτου Πίτερ Μπράουν για το αφιερωμένο στο Βυζάντιο τεύχος της Νέας Εστίας το 2008, επαναφέροντας έτσι -και μάλιστα μέσα από τα πιο αξιοσημείωτα πανεπιστημιακά σαλόνια- το Βυζάντιο με νέους όρους στο επίκεντρο του ελληνικού διαλόγου.

Στον κατατοπιστικότατο πρόλογό του στο βιβλίο Η αξία του Βυζαντίου της Averil Cameron, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση Πέτρου Γεωργίου, ο Σταύρος Ζουμπουλάκης επανοριοθετεί το Βυζάντιο σε επίπεδο σύγχρονων σπουδών και συμφωνεί, εν πολλοίς, με την Κάμερον πως η εξέτασή του έχει καταστεί δυσχερής για έναν επιπλέον λόγο: γιατί αυτός που το εξετάζει θα πρέπει όχι μόνο να είναι ιστορικός αλλά «και φιλόλογος, θεολόγος και λειτουργιολόγος», καθώς όλα αυτά διαδραματίζουν καθοριστικά ισότιμο ρόλο.

Όποιος επικαλείται την αξία του Βυζαντίου δεν επιτρέπεται, έτσι, να είναι θεολογικά αδαής ενώ πρέπει να γνωρίζει καλά αριστοτελική και πλατωνική φιλοσοφία. Η Κάμερον συνδυάζοντας τα παραπάνω χαρακτηριστικά και, διαθέτοντας μια συγκριτική ματιά που σπανίζει, δικαιώνει απόλυτα την αξία των πολιτισμικών σπουδών αφού αντιλαμβάνεται πως το Βυζάντιο επεκτείνεται σε διαφορετικά πεδία πέρα από αυτόν της θεολογίας ή της ιστορίας.

Το ευσύνοπτο βιβλίο της ξεκινάει απαντώντας στις θεωρίες που εμμένουν στον αρνητικό χαρακτήρα του Βυζαντίου, αρνούμενη τον απλό δυισμό της δυτικής υπονόμευσης ή της ελληνοπρεπούς ανάδειξής του. Πεδίο ακμής του Βυζαντίου θεωρεί η ίδια ότι υπήρξε η περίοδος των Παλαιολόγων που αποθέωσε τα γράμματα και τις τέχνες δίνοντας ευκαιρίες στους πολίτες να μορφωθούν και να ανελιχθούν σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο.

Σε αντίθεση με τις αυτοκρατορίες ή μοναρχίες της Δύσης το Βυζάντιο δεν διέθετε αυστηρά ταξική διαστρωμάτωση και κάστες. Και παρότι υπήρξε αυτοκρατορία -στον βαθμό που βασιζόταν σε ένα κοινό στρατιωτικό και οικονομικό κέντρο διοίκησης, διαθέτοντας παράλληλα ένα αρραγές νομικό σύστημα ως κληροδότημα από τη ρωμαϊκή του περίοδο-, ωστόσο ο βασικός λόγος της μακραίωνης επικράτησής του, σύμφωνα με την Κάμερον, είναι ότι χειρίστηκε με επιδεξιότητα «την ποικιλομορφία και την ανομοιομορφία» των διαφορετικών δεδομένων του.

Η αξία του Βυζαντίου: Ένα νέο βιβλίο ανατρέπει όσα γνωρίζαμε Facebook Twitter
Η Κάμερον δικαιώνει απόλυτα την αξία των πολιτισμικών σπουδών αφού αντιλαμβάνεται πως το Βυζάντιο επεκτείνεται σε διαφορετικά πεδία πέρα από αυτόν της θεολογίας ή της ιστορίας.

Σε αυτό το πλαίσιο η γνωστή ιστορικός επικαλείται τις μεγάλες διαφορές ακόμα και σε επίπεδο πίστης, καθώς ούτε η Ορθοδοξία ήταν η ίδια (άλλοι οι Αρμένιοι Χριστιανοί και άλλοι οι Κόπτες), επιμένοντας πως για να το μελετήσουμε τη συγκεκριμένη περίοδο πρέπει να ξεφύγουμε από τις άπειρες αγκυλώσεις. Επιπλέον, το Βυζάντιο δεν υιοθετούσε μηχανισμούς εξόντωσης, ως τρόπο άσκησης εξουσίας, καθώς δεν είχε καν Ιερή Εξέταση.

Κρίσιμη ως προς τον τρόπο επικράτησής του ήταν η αποδοχή από τους πολίτες και η ενότητα του, ακόμα και όταν χρειάστηκε να μετατοπιστεί η πρωτεύουσα από την Κωνσταντινούπολη στη Νίκαια. Και αυτό γιατί οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες είχαν τον τρόπο:

«Οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες γνώριζαν άριστα πώς να στήσουν με δημαγωγικό τρόπο το σκηνικό της αυτοκρατορικής αίγλης. Ακόμη και οι αγώνες ταχύτητας και τα θεάματα στον Ιππόδρομο, που παραδοσιακά οι Πατέρες είχαν καταδικάσει, εντάχθηκαν σε ένα αυτοκρατορικό ημερολόγιο που ήταν συνυφασμένο με το κυρίαρχο χριστιανικό έτος: "από τον ένατο και τον δέκατο αιώνα το τελετουργικό του Ιπποδρόμου ήταν τόσο έκδηλα χριστιανικό, ώστε έμοιαζε με θεία λειτουργία".

 

Ο πολιτισμός του Βυζαντίου διαμορφώθηκε με επίκεντρο αυτή την καθημερινή επίδειξη της αυτοκρατορικής εξουσίας, χωρίς την οποία δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Έτσι το γόητρο του αυτοκρατορικού αξιώματος επιβίωσε σε όλη την ιστορική διαδρομή του Βυζαντίου, παρά τις πολύ αντίξοες καταστάσεις και την αστάθεια, με τα συχνά πραξικοπήματα και ακόμα και τους εμφυλίους πολέμους».

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Κωνσταντίνου Ζ' του Πορφυρογέννητου ο οποίος διατήρησε αλώβητη την εξουσία του, επιβάλλοντας έναν καλομελετημένο τρόπο διοίκησης που διατηρούσε την ισορροπία ανάμεσα στην πολιτική και τη θεολογική εξουσία και απέφευγε τον απολυταρχισμό ούτως ώστε να μπορέσει να υπάρξει. Ούτε το σύστημα ήταν τόσο άρρηκτο αλλά ούτε και η ερμηνεία των κειμένων τόσο αδιασάλευτη.

Αυτή την αντιφατικότητα τονίζει διαρκώς στο βιβλίο της η Κάμερον επικαλούμενη τη «σχιζοφρενική σχέση» που διατηρούσαν οι χριστιανοί διανοούμενοι και συγγραφείς «με τον κλασικό πολιτισμό και φιλοδοξούσαν και επιζητούσαν να ιδιοποιηθούν και να εκμεταλλευτούν την ελληνική παιδεία ενώ ταυτόχρονα την καταδίκαζαν». Γι' αυτό και δεν αρκεί να καταφύγουμε στην κλασική εξίσωση που ήθελε όσους ασπάζονταν τον χαρακτηρισμό «Έλληνας» οπαδούς του αρχαίου κόσμου και όσους έλεγαν πως είναι «Ρωμιοί» της χριστιανοσύνης.

Η αξία του Βυζαντίου: Ένα νέο βιβλίο ανατρέπει όσα γνωρίζαμε Facebook Twitter
Μωσαϊκό που απεικονίζει τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ιωάννη Β' τον Κομνηνό και τη σύζυγό του Ειρήνη με την Παναγία στην Αγία Σοφία, περ. 1118

Κεντρικό ρόλο άλλωστε στην παιδευτική αξίωση, σύμφωνα με την Κάμερον, καταλάμβανε η αρχαία ρητορική: ο βασικός τρόπος ανάλυσης και προσέγγισης κάθε θέματος, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις λεγόμενες εκφράσεις (συγκεκριμένες ρητορικές ερμηνείες κειμένων και εικόνων). Η ίδια περαιτέρω υποστηρίζει ότι δεν έχει ακόμα μελετηθεί αρκετά η λογοτεχνία του Βυζαντίου καθώς η αποκωδικοποίησή των κειμένων δεν μπορεί να γίνει με τα σημερινά δεδομένα ενώ προϋποθέτει βαθιά γνώση ιστορίας κοινωνιολογίας και θεολογίας.

Το ίδιο ισχύει και για τη βυζαντινή τέχνη, ειδικά για τις εικόνες αφού πρέπει κανείς να γνωρίζει σε βάθος της σημασία της εικονομαχίας. Αλλά, εν προκειμένω, δεν μιλάμε για έναν φανατικό θρησκευτικό τρόπο ανάλυσης του δόγματος καθώς η Ορθοδοξία συνδεόταν με έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής, με τελετουργικά, με ένα σύστημα αξιών που η Κάμερον συνδέει με τον κοινωνιολογικό όρο habitus - την έξη που αφορά την ενσωματωμένη καθημερινή εμπειρία: «Ο εβδομαδιαίος και ο ετήσιος λειτουργικός και εορταστικός κύκλος, με τα κηρύγματα, τις καθιερωμένες αναγνώσεις από τα Ευαγγέλια και τους βίους των αγίων και με την ισχυρή οπτική εντύπωση που προκαλούσαν οι εικόνες και η θρησκευτική τέχνη, επιδρούσαν εξίσου στο νου και στην ψυχή των απλών ανθρώπων και της ελίτ».


Κεντρικό επομένως σημείο στη μελέτη της είναι ότι ξεπερνά τις κυρίαρχες ερμηνείες που δίνει κανείς στον όρο Βυζάντιο - από την εντελώς αρνητική, όπως εκείνη του Γίββωνα, που το εκλαμβάνει μόνο ως συνέχεια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας έως αυτή που επιμένει, ακόμα και όταν το υποστηρίζει, με τρόπο εμμονικό, στη σταδιακή παρακμή του. Και αυτό γιατί όσοι μιλούν για παρακμή επικαλούνται τη δογματική αδιαλλαξία στο ύστερο Βυζάντιο, κάτι που αρνείται η Κάμερον κάνοντας λόγο για αθρόα παραγωγή κειμένων, για αφειδώλευτο πλούτο μεταφράσεων και ανταλλαγή ιδεών.

Ακόμα και αν κάποιες στιγμές η ίδια δείχνει να μεροληπτεί, ωστόσο τα συμπεράσματά της βασίζονται σε ακριβή επιστημονικά δεδομένα λαμβάνοντας υπόψη αυτό που ξεφεύγει από τη ματιά του αρτηριοσκληρωτικά σκεπτόμενου ιστορικού ενώ η ίδια, σε καμία περίπτωση, δεν δείχνει να εμφορείται από το φανατισμό των κυρίαρχων Σχολών.

Ειδικά στην Ελλάδα είναι καιρός να λάβουμε υπόψη το σύγχρονο επιστημονικό διάλογο περί Βυζαντίου και να απαγκιστρωθουμε από τις ελληνοπρεπείς ιδέες -άμεσα συνυφασμένες με τις κινήσεις του αλυτρωτισμού- επαναπροσδιορίζοντάς το σε σχέση με τα αντιφατικά του μηνύματα που από τη μια ήθελαν τους Αυτοκράτορές του να επικοινωνούν άμεσα με τον Θεό και από την άλλη χάριζαν στον απλό κόσμο τη χαρά της πίστης, της απόλαυσης αλλά και της διασκέδασης.

Είναι πολύ σημαντικό για μια ιστορικό να αποθεώνει τη χαρά της αντίφασης δίνοντας την ευκαιρία να επανεξεταστεί ο τεράστιος πλούτος μιας άκρως ενδιαφέρουσας περιόδου, ακόμα και στις πιο αμφιλεγόμενες στιγμές της.

Βιβλίο
60

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πολυτεχνείο - Ένα παραμύθι που δεν λέει παραμύθια»

Βιβλίο / Το Πολυτεχνείο έγινε κόμικ: Μια νέα έκδοση για μια μονίμως επίκαιρη εξέγερση

Παραμονές της φετινής επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, οι εκδόσεις Red ‘n’ Noir κυκλοφόρησαν ένα έξοχο κόμικ αφιερωμένο σε αυτή, που το υπογράφουν ο συγγραφέας Γιώργος Κτενάς και ο σκιτσογράφος John Antono.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τον Μάλκολμ Λόουρι και το «Κάτω από το ηφαίστειο»

Βιβλίο / Το μεγαλόπνοο «Κάτω από το ηφαίστειο» του Μάλκολμ Λόουρι, μια προφητεία για την αποσύνθεση του κόσμου

Οι αναλογίες μεταξύ του μυθιστορηματικού βίου του Βρετανού συγγραφέα και του κορυφαίου έργου του είναι παραπάνω από δραματικές, όπως και αυτές μεταξύ της υπαρξιακής πτώσης του και του σημερινού, αδιέξοδου κόσμου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ψέμα μέχρι αποδείξεως του εναντίου

Βιβλίο / Ψέμα μέχρι αποδείξεως του εναντίου

Στο νέο του βιβλίο, «Ψέματα που μας έμαθαν για αλήθειες», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, ο Νικόλας Σμυρνάκης καταρρίπτει 23 μύθους που μας καταπιέζουν, βοηθώντας μας να ζήσουμε ουσιαστικότερα.
ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Βασίλης Σωτηρόπουλος: «Έχουν γίνει μεγάλα βήματα στη νομοθεσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, υπάρχουν όμως ακόμα σημαντικά κενά»

Βιβλίο / Βασίλης Σωτηρόπουλος: «Έχουν γίνει μεγάλα βήματα στη νομοθεσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, υπάρχουν όμως ακόμα σημαντικά κενά»

Μια διαφωτιστική συζήτηση με τον γνωστό δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω και συγγραφέα με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του ΛΟΑΤΚΙ + Δικαιώματα & Ελευθερίες (εκδ. Σάκκουλα), ένα μνημειώδες όσο και πολύτιμο βοήθημα για κάθε ενδιαφερόμενο άτομο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βασιλική Πέτσα: «Αυτό που μας πάει μπροστά δεν είναι η πρόοδος αλλά η αγάπη»

Βιβλίο / Η Βασιλική Πέτσα έγραψε ένα μεστό μυθιστόρημα με αφορμή μια ποδοσφαιρική τραγωδία

Η ακαδημαϊκός άφησε για λίγο το βλέμμα του κριτή και υιοθέτησε αυτό του συγγραφέα, καταλήγοντας να γράψει μια ιστορία για το συλλογικό τραύμα που έρχεται να προστεθεί στις ατομικές τραγωδίες και για τη σημασία της φιλικής αγάπης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Μιχάλης Γκανάς: Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

Απώλειες / Μιχάλης Γκανάς (1944-2024): Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

«Ό,τι με βασανίζει κατά βάθος είναι η οριστική απώλεια ανθρώπων, τόπων και τρόπων και το ανέφικτο της επιστροφής». Ο σημαντικός Έλληνας ποιητής έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Βιβλίο / «Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Μια αναδρομή στην έξοχη, προκλητική όσο και «προφητική» νουβέλα του Ουίλιαμ Μπάροουζ στην οποία βασίστηκε η πολυαναμενόμενη ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο που βγαίνει σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βιογραφίες: Aπό τον Γκαρσία Μάρκες στην Άγκελα Μέρκελ

Βιβλίο / Πώς οι βιογραφίες, ένα όχι και τόσο δημοφιλές είδος στη χώρα μας, κατάφεραν να κερδίσουν έδαφος

Η απόλυτη επικράτηση των βιογραφιών στη φετινή εκδοτική σοδειά φαίνεται από την πληθώρα των τίτλων και το εύρος των αφηγήσεων που κινούνται μεταξύ του autofiction και των βιωματικών «ιστορημάτων».
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ

σχόλια

10 σχόλια
Ανιβας μιας και ανεφερες οτι εχεις σπουδασει Αρχιτεκτονικη εγω θα ανησυχουσα γιατι δεν βαζεις στην λίστα με τα αξιοθεατα και τη Μονη Δαφνιου - για οταν με το καλο ξανανοιξει.Η Ουνεσκο κατι εχει πιασει. Και ενα ρεζουμε: στο Ελλαντα ασχολουμαστε με αυτες τις συζητησεις, ιδιως αυτοι που θελουν να αποδειξουν την προοδευτικοτητα τους, γιατι:- αδυνατουμε να συλλαβουμε οτι πρεπει τα ΚΕΠ να κκλεισουν και αντι να εχουμε υπαλληλους να ανταλασουν φαξ να εχουμε πραγματικη ηλεκτρονικη διακυβερνηση . Οπως στην Εσπερια.- αδυνατουμε να σεβομαστε το συνανθρωπο μας μη καπνιζοντας παντου- αδυνατουμε να σεβαστουμε το δημοσιο χωρο καταλαμβανοντας χωρους που θα επρεπε να μετακινουνται ΑΜΕΑ- κλπ κλπ. Η χωρα ζει ως μια προεκταση ενος κρατους φεουδαρχικου υποταγμενου σε μικροομαδες συμφεροντων.αδυνατουμε να συμπεριφερθουμε σαν το ελαχιστο υποδειγμα νεωτερικοτητας. Αντι για αυτο για να αποδειξουμε την συλλογικη μας "νεωτερικοτητα" και συγχρονια με τον πολιτισμενο κοσμο εχουμε αναλωθει σε τζαπα αποδομησεις - οι οποιες πληρωνουν διδακτορικα καριερες αυτοεικονες κλπ κλπ - χανοντας ολα τα ουσιωδη και καθημερινα.Καθε φορα που θα μου πει καποιος για την "ελληνοκεντρικη θεωρηση της ιστοριας" εγω θα ρωτησω αν εχει "ελληναραδικη θεωρηση της καθημερινοτητας" μου φαινεται... Ειναι πιο ουσιωδες ερωτημα αυτο.
Ειναι και αυτα που λες, ομως το θεμα, εδω, ειναι για το Βυζαντιο. Η 'ελληνοκεντρικη θεωρηση της ιστοριας' γινεται συνηθως απο αγνοια η, και, απο αυτους που εσυ ονομαζεις ελληναραδες, πανε χερι-χερι αυτα!
Έχω πάει στον προγενέστερο όσιο Λουκά και της ίδιας περιόδου νέα μονή Χίου. Έχω πάει στο Μυστρα στη μονεμβασια και στο κάστρο της Άρτας. Αλλά η βυζαντινή και μεταβυζαντινή αρχιτεκτονικη θα με συναρπαζε αν δούλευα σε εφορία αρχαιοτήτων. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να ανοίξει κάποτε η μονή Δαφνίου με τα εξαιρετικά ψηφιδωτά. Επίσης όταν διάβασα αυτό είπα ευτυχώς δεν ήμαστε μόνοι Πώς αφηγούνται την ιστορία στα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο. Μαρκ Φερο
Ο κατα εσενα 'νεολογισμος' αρχαιοελληνικος πολιτισμος υπαρχει, τοσο επιστημονικα οσο και στην καθομιλουμενη. Δεν ειναι ομως αποδεκτος στους κυκλους που ζουν με την εμμονη πιστη περι ελληνοκεντρικοτητας του πολιτισμου. Το οτι δεν εξαφανιζεται τιποτα ειναι γνωστο, γραφω: 'δεν υπαρχει παρθενογεννητος πολιτισμος, ολοι εχουν ριζες σε αλλους.' Ευχαριστω για την ευγενικη προτροπη σου, να παω παρα κατω, μερικα βηματα ετυχε να κανω κι εγω. Ειναι βαρυς ο μανδυας του αρχαιοελληνικου πολιτισμου που μας φορεσαν, οι κατακτησεις του ειναι πλεον παγκοσμιες, οχι δικη μας και μονο υποθεση. Σκληρο μεν αλλα...
Δεν ξέρω αν έχεις κάτι συγκεκριμένο υπόψη σου αλλά αυτά που λες (πχ αρχαιοελληνικοδυτικοευρωπαικος) φαίνονται παραληρηματικά.Η αποποίηση κληρονομίας είναι νομικός όρος. Από ότι καταλαβαίνω εσυ θες να τον κάνεις πολιτιστικό. Fair enough. Αφορά εσένα μόνον. Άσε εμάς να αυτοπροσδιοριστούμε (για να πω κάτι της μοδός) όπως θέλουμε.
Γραφω συγγεκριμενα, αν φαινονταοι παραληρηματικα ισως φταιει ο τροπος αναγνωσης και οι στερεοτυπιες στην ερμηνεια.Δεν αποποιουμαι καμια κληρονομια, προσπαθω ομως να κανω κατι προσωπικα για τον τοπο μου απο το να αναπαυομαι στις δαφνες αλλων για κα κρυψω τη φτωχεια μου. Ποιοι ειστε 'εσεις' που θελετε να αυτοπροσδιοριστειται οπως θελετε, εμεις, 'οι αλλοι' τι κανουμε, εχουμε λογο η τον αποκλειεις; Οσο για τις λεξεις μοδος: τις χρησιμοποιω στην εργασια μου εδω και 30-40 χρονια, δεν ειναι δικες μου. Υπηρχαν! Να σαι καλα Γραφων, σεβομενος τις αποψεις των αλλων σεβεσαι τον εαυτο σου.Εδω τελειωνω. Σε θεματα εθνικα, περι ζωων, ισοτητας, κρεατοφαγιας, τσιγαρου κ.α.π. δεν υπαρχει κλιμα συζητησης αλλα επιθεσεις και αυθαδεια αρκετη. Οταν η λογικη αισθανεται ανεπαρκης παιρνει το συναισθημα το πανω χερι. Και μετα τρεχα να βρεις...
Η ελληνοκεντικη θεωρηση της ιστοριας ειναι προβληματικη. Τι πρεπει να γινει; Παιδεια με κεντρο τον ανθρωπο. Το Ανατολικο Ρωμαικο κρατος περασε πολλες κρισεις, με τη βοηθειαδε του Πατρειαρχειου, μετεπειτα, ονομαστηκε Ελλαδα κι αυτο. Κατι σαν τις "αρχαιες κολωνες" στη μια πυλη της Ελληνικης Μητροπολης, οπου η Παναγια ειναι παρεα με αναπαστασεις αρχαιων κιωνων, δηθεν αποδειξη της στενης σχεσης μεταξυ του αρχαιοελληνικου πνευματος με την ορθοδοξια. Αν ποτε ειναι δυνατο κατι τετοιο!!!
δες τι ειναι τα σπολια και γιατι οι Ρωμεοι τα χρησιμοποιησαν εκτεταμενα. Η δε σχεση υπαρχει γιατι οι ορθοδοξες λατρευτικες παραδοσεις (Ανασταση - Αδωνης ,κλπ κλπ) ειναι αποηχος - καταλοιπα - αναγονται στις αρχαιοελληνικες κλπ κλπ. Να υπενθυμισω ΞΑΝΑ: δεν υπαρχει Ρωμαικος πολιτισμος, αλλα ΕλληνοΡωμαικος, μονο ετσι μπορει να γινει κατανοητο τι ηταν το Βυζαντικο "Ρωμεικο" κρατος.
Η εκμεταλευση αρχαιοελληνικων εθιμων κ πολιτισμου απο την νεοσυστατη τοτε χριστιανικη εκκλησια ειχε σκοπο την αποδοχη της νεας θρησκειας απο το λαο που δεν ηθελε να χασει τα "ειδωλολατρικα" εθιμα του και δεν ειναι δηλαδη αποηχος αλλα συμβιβασμος. Το να χτιζεται μια εκκλησια προς τιμη του αγιου Αρτεμη επανω στα ερειπεια του ναου της Αρτεμις δεν ειναι πολιτιστικη συνεχεια αλλα κατι αλλο. Και κατι ακομα: Οταν το Βυζαντιο, δηλ. το ανατολικο μερος της Ρωμαικης αυτοκρατοριας, δημιουργηθηκε, δεν υπηρχε πλεον ελλξνικος πολιτισμος, ουτε κρατος. Το οτι οι Ρωμαιοι βασιστηκαν ΚΑΙ στον αρχαιοελληνικο πολιτισμο ειναι γνωστο, κανενας πολιτισμος δεν ειναι παρθενογεννητος, ουτε ο αρχαιοελληνικος. Αυτα ελεγε και ο Αριστοτελης εξ αλλου! Το σημερινο νεοελληνικο εθνος βρισκεται στον ιδιο χωρο, περιπου, με το χωρο που εζησαν οι αρχαιοι Ελληνες. Φτανει αυτο.
Βεβαιως οταν ο Μαρκος Αυρηλιος εγραφε στην Ελληνικη και ο Ιουλιανος ξελαρυγιαζοταν στην Αντιοχεια ως ρητορας δεν μπορεις να λες οτι δεν υπηρχε ΕλληνοΡωμαικος πολιτισμος. Ειναι κοινα αποδεκτο γεγονος οσο φυσικα αποδεκτο ειναι οτι ο Μεγας Κωνσταντινος εγινε Καισαρας στο Γιορκ απο τις λεγεωνες του και συνενοηθηκε με τους πατερες του χριστιανισμου στα Ελληνικα στην Νεα Ρωμη.Απλα αδυνατουμε να καταλαβουμε αυτο τον κοσμο με τα σημερινα μετρα. Ειναι τελειως τρελο να λες οτι δεν υπηρχε "ελληνικος" πολιτισμος κατα την Ρωμη. Ο κλασσικος πολιτισμος εγινε ελληνιστικος αυτος ελληνορωμαικος, χριστιανοελληνορωμαικος και παει λεγοντας. Προφανως τιποτα δεν μεννει για παντα το ιδιο. Οσο για τους νεοΕλληνες, οχι δεν ειναι οτι ζουν στον ιδιο χωρο. Στο κατω κατω αγαπητε οι Τουρκοι το ιδιο κανουν. Οι νεοΕλληνες λοιπον ειναι η αχνη αντανακλαση του οικουμενικου πολιτισμου που υπηρξε καποτε ο Ελληνιστικος - και ω τι συμπτωση(;) κατοικουν στο χωρο που απετελεσε κοιτιδα του.
Να 'υπενθυμισω" κι εγω: Δεν υπαρχει παρθενογεννητος πολιτισμος, ολοι προερχονται απο αλλους. Πριν τους αρχαιοελληνες υπηραν πολλοι, δεν θα αναφαιρθω σε γνωστα. Πανω στον αρχαιοελληνικο στηριχτηκαν αλλοι, ο Ρωμαικος π.χ., ο οποιος υπαρχει παρα την υπενθυμιση, και οι μετεπειτα. Συμφωνα με την ιστορια ο χριστιανισμος εβλεπε παντα εχθρικα την αρχαια Ελλαδα και τις παραδοσεις τις οποιες καταπολεμησε, οπου μπορεσε, σαν ειδωλολατρικες. Με τον καιρο, και για να τραβηξει κοσμο, αναγκαστηκε να αποδεχτει μερικα ειδωλολατρικα εθιμα. Ετσι κρατωντας το γλεντι και αλλαζοντας τα ιεροτελεστικα χορτασε και το σκυλο και η πιτα εμεινε απειραχτη. Σε βυζαντινα νομισματα που εχω ο ιδιος γραφει μ.α. "ο εν θεω βασιλευς ρωμαιων", Le en Θeω bαςilevs Romeon για την ακριβεια. Οτι ο αρχαιοελληνικος πολιτισμος μεγαλουργησε και εθεσε τις βασεις του σημερινου Δυτικοευρωπαικου πολιτισμου ειναι γνωστο αλλα το επιμαχο θεμα ειναι, ειμαστε απογοννοι η οχι και που το στηριζουμε, περαν μιας πιστης που μας εμπεδωσε το σχολειο και, ολως παραδοξως, η εκκλησια; Ο ισχυρισμος οτι εν αρχη υπηρξε ο αρχαιοελληνικος πολισμος, μετα ο αρχαιοελληνικορωμαικος, μετα ο αρχαιοελληνικοχριστιανικος και κατοπιν ο αρχαιοελληνικοδυτικοευρωπαικος δειχνει τν εγωκεντρικη, ελληνοκεντρικη θεωρηση του κοσμου που μονο δεινα εχει επιφερει στο νεοσυστατο εθνος Ελλας.
@βεβαιωςτο αρχαιο-κατι πολιτισμος ειναι δικος σου αποκλειστικα νεολογισμος και πιστη.Μπορεις να πας παρακατω αν δεις οτι τα πραγματα εξελισονται αλλα σπανια καταστρεφονται.
Υπάρχει και μία θεωρία που λέει πως όταν έγινε η Άλωση της Πόλης ο περισσότερος ελληνικός λαός την είδε με ανακούφιση. Το Βυζάντιο είχε καταντήσει τυραννικό.Και πως γίνεται όμως να έχει πέσει το Βυζάντιο, αλλά το παπαδαριό επί Τουρκοκρατίας να ζει ζωή χαρισάμενη. Τόσο που η εκκλησία δεν ήθελε καθόλου την Επανάσταση.Ειναι αλήθεια όλα αυτά που γράφω ή φήμες;
Αυτά που γράφεις είναι χιλιομασημένες απλοποιήσεις χωρίς κριτήριο. 1. Όταν λες "ελληνικός λαός", τι εννοείς; Μόνο τους ελληνόφωνους ορθόδοξους; Μόνο τους ορθόδοξους; (για μεγάλο χρονικό διάστημα greco σήμαινε ορθόδοξος) Το σύνολο των υπηκόων της αυτοκρατορία; Ελληνόφωνους, Αρμένιους, Εβραίους, ορθόδοξους, τι; 2. Εσύ θα προτιμούσες να είσαι μέρος ενός κράτους που ουσιαστικά είναι μία πόλη (περιτριγυρισμένη από εχθρούς);3. Το "παπαδαριό" που λες ήταν ο μόνος θεσμός που απέμεινε και στον οποίο μπορούσαν να στραφούν οι ορθόδοξοι υπήκοοι και σταδιακά ανέλαβε ρόλο διοικητικό, δικαστικό, εκπαιδευτικό (δεν υπονοώ κρυφό σχολειό). Αντίστοιχα, ο σουλτάνος χρειαζόταν έναν ελεγκτικό μηχανισμό για μία πολύ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.
Όλα αυτά που λέει η συγκεκριμένη ιστορικός, τα λέει χρόνια στα μαθήματά του, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο κος Παναγιώτου, τον οποίο είχα την τύχη να τον έχω καθηγητή. Αλλά για άλλη μια φορά μας τρώει η ξενομανία και δεν έχουμε ιδέα τι λένε οι ακαδημαϊκοί της χώρας, αναζητώντας απελπισμένα την έγκριση από το εξωτερικό. Το ίδιο συμβαίνει με όσα υποστήριζε ήδη από την δεκαετία του '60 ο Μανούσος Μανούσακας, ξαφνικά συνειδητοποίησαν οι έξω τι συνέβαινε επί βενετικής κυριαρχίας στην Ανατολική Μεσόγειο και κάνουν λες και βρήκαν το Άγιο Δισκοπότηρο.
Καλό είναι να αποφεύγουμε να ποστάρουμε σε ΣΟΒΑΡΑ θέματα μετά τις 6μμ γιατί ομολογώ ότι προσπαθώ να καταλάβω έστω και μια γραμμή από αυτά που λένε οι παραπάνω αλλά άκρη δεν βγάζω.Το πρωί με το καφεδάκι είμαστε όλοι πιο νηφάλιοι.Θα μείνω μόνο στην εισαγωγική παράγραφο του άρθρου γιατί η αλήθεια είναι ότι εάν στραβώσω με κάτι από την αρχή, αδυνατώ να το κρίνω αντικειμενικά."Από μόνη της η λέξη Βυζάντιο -τουλάχιστον στα μάτια των ερευνητών της Δύσης- είθισται να σημαίνει κάτι αρνητικό και να παραπέμπει σε θρησκευτικό φανατισμό και δολοπλοκίες. Σε κάτι βαρύ και σκοτεινό. "Η εικόνα της Δύσης, για την μη δυτικούς ευρωπαίους, σαφώς και είναι χειρότερη, πιο άγρια και μεσαιωνική. Οι δύο απόψεις αλληλοεξουδετερώνονται.Δεν μπορεί να γίνει σύγκριση μεταξύ της περιόδου κυριαρχίας του Βυζαντίου με τα αντίστοιχα βασίλεια της Δύσης. Η Αναγέννηση ήλθε στη Δύση, κυρίως σε επίπεδο διανόησης, τουλάχιστον 2000 χρόνια μετά τους Ίωνες Φιλόσοφους, και 500 χρόνια μετά τους Βυζαντινούς ή ακόμη και τους Κινέζους.Γενικά, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχει αυτή η αρνητικότητα σε εμάς τους Έλληνες σχετικά με την καταγωγή μας.Έχει υπερισχύσει μια μηδενιστική, διεθνιστική αντίληψη η οποία παρότι αντιμάχεται την εθνικότητα, βασίζεται πάνω σ'αυτήν για να μας αποδείξει ... τι; Τα στοιχεία είναι αδιάσειστα.Μιλάμε την ίδια γλώσσα με τους Βυζαντινούς, οι οποίοι μιλούσαν την ίδια γλώσσα με τους αρχαίους Έλληνες.Όλες οι μορφές τέχνης των Βυζαντινών είνα βαθύτατα επηρεασμένες από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.Πιστεύουμε στην ίδια θρησκεία με τους Βυζαντινούς.Κατοικούμε στο ίδιο τόπο, στις ίδιες Βυζαντινές πόλεις, π.χ. Θεσσαλονίκη, Βέροια, Καβάλα, Καστοριά κλπ.Έχουμε (δυστυχώς) τους ίδιους εχθρούς.Εάν όλα αυτά τα στοιχεία δεν καθορίζουν την εθνικότητά μας, δεν ξέρω τι μπορεί να την καθορίσει.
dittoΝα το συνοψίσω:Δεν επιτρέπω στους ΧΑίτες και στους αριστεροχαρούμενους να κάνουν πινγκ πονγκ την ταυτότητά μου, κυρίως όταν αυτή είναι απόλυτα ξεκάθαρη.Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.. Ουψ! Μόλις ξεστόμισα αυτούσια μια βυζαντινή παροιμία.(σ.σ. κάτεργο = η θητεία στις αυτοκρατορικές γαλέρες, πάγκος = ο πάγκος των κωπηλατών) Αν μπορώ να το πω ευθαρσώς πάσχουμε από αριστερίτιδα. Φόβο μην τυχόν και φανούμε δεξιοί, εθνικισταί.Και επειδή είπε η χούντα Πατρίς Θρησκεία Οικογένεια εμείς δεν θα κάνουμε οικογένεια και θα δηλώνουμε απάτριδες.Δεν είναι ο Μελιγαλάς και η Μακρόνησος ο ελληνισμός. Αυτό ήταν εμφύλιος που έχει λήξει.Πάμε όλοι μαζί. Όχι να σφάξουμε γείτονες. Πάμε όλοι μαζί στο μέλλον μας.
Γράφων και mayers μπράβο... Ειδικά για το τελείωμα σου Γράφων... Και μία μικρή νύξη στα λεγόμενα σου: Ιστορία δεν πολυξέρω. Ξέρω λίγη Θεολογία και μου αρέσουν πολύ οι ακολουθίες της Εκκλησίας. Η δύση πήρε τον Αριστοτέλη (μέσω του Ακινάτη) και έφτιαξε νόρμες αυστηρότατες με αντίστοιχες αντιδράσεις κατόπιν. Η ανατολή, με τους δικούς της Πατέρες ''πάτησε'' στο υπέρλογο, στην πνευματικότητα και την αποκάλυψη και έφτιαξε έναν μυστικισμό, μία κουλτούρα πολύ ελεύθερη απο τους καπαδόκες και τους αλεξανδρινούς μέχρι τον Γρηγόριο Παλαμά. Ψάλουμε ακόμα ΣΗΜΕΡΑ τις υμνολογίες που συνέταξαν αλλά κατά τα άλλα έχουμε ένα ενοχικό σύνδρομο που προτιμά να πετάξει στα σκουπίδια 7-8 αιώνες απο την ταυτότητα μας...
@ ΑλιόσαΜέχρι πρότινος ήμουν μάχιμα άθρησκος. Την εκκλησία έμαθα να τη σέβομαι για ιστορικούς λόγους.Είτε συμφωνώ είτε διαφωνώ δεν έχω δικαίωμα να την προσβάλλω διότι προσβάλλω 1500 χρόνια ιστορίας μας. Είναι φορέας ιστορίας και πολιτισμού.ΥΓ Ο Παλαμάς είναι το επόμενό μου study case.
@ΓράφωνΟ Παλαμάς είναι κάπως δύσκολος… Είναι λίγο ελίτ. Αλλά σημαντικότατος και βασικός πυλώνας του Ανατολικού Χριστιανισμού. Χάρη σε αυτόν, ο ησυχασμός σώθηκε τον 14ο αι. όταν αμφισβητήθηκε εντόνως η όλη αξία του από την νοησιαρχική δύση με τον «λατινόφρονα» Βαρλαάμ και την περίφημη «ησυχαστική έριδα». Ουσιαστικά ήταν σύγκρουση δύο κόσμων τότε. Δεν πρέπει να ξεχνούμε πως οι (δύο) Θεολογίες, ουσιαστικά διαμόρφωναν τρόπους σκέψεις και ολόκληρες κουλτούρες. Μπορείς να καταλάβεις πάρα πολλά για την πορεία και την διαμόρφωση του δυτικού κόσμου, αν καταλάβεις σε τι Θεολογία και σε τι αντίληψη για τον άνθρωπο «πάτησαν» οι μεν και οι δε. Δεν είναι τυχαία όλα αυτά… Το σχίσμα δεν ήταν απλή διαφωνία στα επιμέρους. Ασχολείται πολύ με όλα αυτά σήμερα ο π. Νικόλαος Λουδοβίκος (κάπως δύσκολος και αυτός…). Με τον Παλαμά, ασχολήθηκε πρόσφατα-σχετικά (1960 και έπειτα- ο Θεολογικό-φιλοσοφικός χώρος (βλ. Φλωρόφσκυ, ρώσοι της διασποράς, Γιανναράς, Θεολογία του 60 κλπ).Ιδού μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη περί όλων τούτων (βυζαντίου, Αλβερέρ, Παλαμά, εθνικών ταυτοτήτων, νέο έλληνα) του π. Νικολάου Λουδοβίκου:http://www.oodegr.com/oode/koinwnia/ethnika/e8nikh_kata8lipsh_1.htm
ΒΥΖΑΝΤΙΟ στην ΑΜΕΡΙΚΗ : ( 1977- 2012 )6 φορες εχει διαφημιστει το Βυζαντιο με εκθεσεις στην Αμερικη απο το 1977 μεχρι το 2012.Η πρωτη εκθεση γινεται το 1977 στο Μητροπολιτικο Μουσειο Νεας Υορκης, πρωτο σκελος μιας 30-χρονης Τριλογιας για το Βυζαντιο. Η δευτερη γινεται το 1997 και η τελευταια το 2004. Πιο κατω οι τιτλοι των εκθεσεων και οι τρεις καταπληκτικοι καταλογοι τους. ΤΙΤΛΟΙ 1 )  ( 1977 ) ΤΙΤΛΟΣ : "Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ  - ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΠΟ 3ο ΜΕΧΡΙ 8ο ΑΙΩΝΑ 2 )  ΤΙΤΛΟΣ: " ΑΙΓΛΗ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ - Π ΑΠΟ ΤΟ 843 ΜΧ ΕΩΣ 1261 ΜΧ ( 11 ΜΑΡΤ- 6 ΙΟΥΛ 1997 )3 )  ΤΙΤΛΟΣ : ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΠΙΣΤΗ Κ ΔΥΝΑΜΗ - Π ΑΠΟ 1261 ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1557 ( 23 ΜΑΡΤ - 4 ΙΟΥΛ 2004 )ΟΙ  ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ 1 ) Age of spirituality: Late antique and early Christian art, third to seventh century : catalogue of the exhibition at the Metropolitan Museum of Art, November 19, 1977, through February 12, 1978 [Hardcover]http://www.amazon.com/Age-spirituality-Christian-exhibition-Metropolitan/dp/0870991795/ref=sr_1_8?s=books&ie=UTF8&qid=1347221675&sr=1-82 ) Glory of Byzantium: Arts and Culture of the Middle Byzantine Era, A.D. 843-1261 [Paperback]http://www.amazon.com/Glory-Byzantium-Culture-Byzantine-843-1261/dp/0300086164/ref=pd_sim_sbs_b_24 new from $115.00 16 used from $83.953 ) Byzantium: Faith and Power ( 1261-1557 )             http://www.amazon.com/Byzantium-1261-1557-Helen-C-Evans/dp/030010278X/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1347221068&sr=1-1&keywords=byzantium+faith+and+power ; 11 new from $49.95 37 used from $18.27Ενδιαμεσα της δευτερης και τριτης εκθεσης της τριλογιας, το Πολιτιστικο Ιδρυμα Ωνασης στο Μανχαταν, ανεβαζει μια σχετικη εκθεση μετα-βυζαντινης τεχνης. Οι Νιου Γιορκ Ταιμς δημοσιευουν θετικο αρθρο για την εκθεση στις 17 Ιαν, 2003.Η πεμπτη ανεβαστηκε την περιοδο 14 Νοεμβριου 2006 - 4 Μαρτιου 2007, στο πολιτιστικο κεντρο "Γκετι", του Λος Αντζελες. Ονομαζοταν "Ιερη Εικονα-Ιερος Τοπος : Εικονες απο το Σινα". Στα μπανερς που διαφημιζανε την εκθεση στους δρομους του ΛΑ, ειχανε την καταπληκτικη εικονα της Αγιας Θεοδοσιας η οποια κοσμουσε και το εξωφυλλο του καταλογου της εκθεσης. Εδω ο καταλογος της εκθεσης :Holy Image, Hallowed Ground: Icons from Sinai (Getty Trust Publications: J. Paul Getty Museum) [Paperback] http://www.amazon.com/Holy-Image-Hallowed-Ground-Publications/dp/089236856X/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1347220985&sr=1-1Τελος,το Μητροπολιτικο της ΝΥ ανεβαζει μια 6η εκθεση για το Βυζαντιο τον Μαρτιο του 2012. Κρατα μεχρι τον Ιουλιο της ιδιας χρονιας και ονομαζεται "Βυζαντιο και Ισλαμ - Μεταβατικη περιοδος". Οι ΝΥΤαιμς δημοσιευουν αρθρο για αυτην στις 15 Μαρτιου 2012.Πιο κατω δινω λινκς για το αρθρο και τον καταλογο της εκθεσης :Byzantium and Islam "Age of Transition" exhibition at the MET Published: March 15, 2012  ( Until July 2012 )http://www.nytimes.com/2012/03/16/arts/design/byzantium-and-islam-age-of-transition-at-the-met.html?_r=1 ;Byzantium and Islam: Age of Transition (Metropolitan Museum of Art) [Hardcover]http://www.amazon.com/Byzantium-Islam-Transition-Metropolitan-Museum/dp/0300179502/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1347221761&sr=1-1&keywords=byzantium+and+islam+age+of+transition
ΤΙ ( ΔΕΝ ) ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣΤο κειμενο αυτο εχει γραφτει πριν ακριβως 25 χρονια και το εχω κρατησει στο πρωτοτυπο. Δεν υπαρχει στο διαδικτυο. Δημοσιευτηκε στις 23(;) Δεκεμβριου 1992 / σελ 35 στην ΕλευθεροτυπιαΕιναι αρθρο του ιστορικου και καθηγητη χριστιανικων ρωμαικων σπουδων, Δαυιδ Τερνερ. Υποσημειωση κατω απο το αρθρο.Το παρον αρθρο παραλιγο να μην εβλεπε ποτε το φως της δημοσιοτητας, καθως στις 21 Δεκ.1992, μια ημερα προτου το παραδωσω, το σπιτι μου δεχτηκε την επιδρομη της αντιτρομοκρατικης υπηρεσιας "...κατοπιν προφορικης εντολης του κ. Τσεβα βασει πληροφοριων για πιθανες διασυνδεσεις μου με την 17 Νοεμ. Οι επιδρομεις πηραν μαζι τους τον Η/Υ μου, δυο γραφομηχανες, τον εκτυπωτη και πολλα προσωπικα μου συγγραματα και ολες τις δισκετες μου. ( Η υποσημειωση εχει αλλες πεντε γραμμες με αποριες για τις αρχες ). ΤΙ ( ΔΕΝ ) ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣΗ ΠΟΡΕΙΑ των μεγαλων εθνικων θεματων εδειξε τελικα ποια θα ειναι η πραγματικη θεση της Ελλαδας στη νεα..."Αγια Ρωμα'ι'κη Αυτοκρατορια" των κ. Κολ και Μιτεραν. Η επιθεση απο τον ξενο τυπο φαινεται ανελεητη, η realpolitik των συμμαχων μας κανει να νομιζουμε οτι ονειρευομαστε και το μαυρο προβατο η Ελλας, χωρις να εχει προκαλεσει κανεναν δειχνει να μην ξερει πως να αντιμετωπισει τα πυρα "εκ δυσμων και ανατολων".Κι εμεις τι κανουμε ; Κατεβαζουμε και ξεσκονιζουμε τα ιστορικα βιβλια για να αποδειξουμε οτι ο καθε Γιωργης Πιτζιδογλου οντως καταγεται απο το Μεγαλεξανδρο ( ο Ισοκρατης θα ελαμπε σημερα απ τη χαρα του ) και διοργανωνουμε φιεστες για τα 2.500 χρονια της δημοκρατιας ( ενα μνημοσυνο για τα θυματα αυτων των χρονων θα ηταν πιο καταλληλο, μαλλον !).Το θεμα, ομως, δεν ειναι καθολου αστειο. Πως βρεθηκαμε σε αυτη τη θεση ; Μηπως ευθυνομαστε κι εμεις ;Α ) Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΑΤΡΙΑΣΞεχναμε οτι ορισμενες ιστορικες συγκυριες (1) μας εχουν καταδικασει να μην εχουμε ιδεα για την ιστορικη μας υποσταση στο σημερινο κοσμο και να εχει περιοριστει ο ελληνικος λαος απλως στο ρολο του φυλακα της ολυμπιακης φλογας, χαρη στους γραφικους αρχαιους που...τοσο λατρευαν οι ευρωπαιοι φιλοαρχαιοελληνες-ιδρυτες της δυτικης πολιτιστικης αποικιας που λεγεται "νεοελληνικο κρατος". Η προσπαθεια που εγινε να ταυτιστει το κρατος αυτο με καποιο αρχαιοελληνικο προτυπο δημιουργησε δυο σταθμες για την ελληνικη ιστορικη μνημη γενικως και πιο συγκεκριμενα για την εξωτερικη πολιτικη, που παραμενουν καταστροφικες για την ελληνικη παρουσια στα Βαλκανια και στην ανατολικη Μεσογειο.Οι αντιληψεις για τα εθνικα θεματα βασιζονται πια σε ιστορικες εξηγησεις και δικαιολογιες, που εχουν σχεδον αποκλειστικη σχεση με την αρχαιοτητα - κατι εντελως ανοητο για τη σημερινη πολιτικη πραγματικοτητα.Η περιφρονηση, λογω της καθολικης αποδοχης των δυτικων αντιληψεων για την ιστορια μας, μιας ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ του λαου απο την Ελληνιστικη μεχρι την Οθωμανικη εποχη μεσα στο πλαισιο μιας συνθεσης πολιτισμων και θεσμων που ξεκινησε με το Μεγαλεξανδρο και στην ουσια αρχισε να μεταβαλεται μονο στον αιωνα μας με την πληρη ενταξη της Ελλαδος στον πολιτικο και τον πολιτιστικο χωρο της Δυσης.Β ) "ΒΥΖΑΝΤΙΝΙΣΜΟΙ"Οι σταθμες αυτες αποτελουν τραγωδια για το νεοελληνικο κρατος. Δημιουργηθηκαν διοτι η μεσαιωνικη υποσταση του ελληνικου λαου ( μεσα στο πλαισιο της Χριστιανικης Ρωμα'ι'κης - 'η Βυζαντινης αυτοκρατοριας ) οχι μονο δεν ηταν αρεστη - για διαφορους λογους - στους αρχαιολατρες Δυτικους και Ελληνες, αλλα διοτι η πολιτεια αυτη αντιπροσωπευσε μια πολιτικη, πολιτιστικη και θρησκευτικη ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ για την ιστορια της Ευρωπης, που πολεμηθηκε απο τη Δυση επι αιωνες ( ας μην ξεχναμε οτι η Δυση, και οχι οι Τουρκοι, ηταν κυριως υπευθυνη για την πτωση του"Βυζαντιου").Ακολουθως, οποια πτυχη της ελληνικης ιστοριας ερχεται σε κοντρα με τη φιλοσοφια της ενταξης της Ελλαδος στην Ευρωπη των αρχαιολατρων Δυτικων, απειλει αμεσα την ευαισθητη μυθολογια και raison d' etre του νεοελληνικου κρατους μεσα στο πλασιο της Ευρωπης και μπορει να θεωρηθει απορριπτεα 'η, στην καλυτερη περιπτωση γραφικη ( ξωκλησια και το τσουρεκι της γιαγιας).Ακριβως γι αυτο το λογο οι Δυτικοι εφευραν τη λεξη "Βυζαντιο" για να προσδιοριζουν τη Χριστιανικη Ρωμα'ι'κη Αυτοκρατορια, μεταλλασοντας της σε καποιο εξωτικο ιστορικο φαινομενο, ξενο ως προς την ιστορια της "δυτικης " Ευρωπης και παραλληλως αποσπωντας την πολιτιστικη συνεχεια του ελληνικου λαου απο την αρχαιοτητα μεχρι σημερα.Μηπως η αγνοια μας για την υποσταση του ελληνικου λαου στα δυο χιλιαδες αυτα χρονια, παιζει ρολο στην ανικανοτητα μας να διαμορφωσουμε μια εποικοδομητικη και αποτελεσματικη εξωτερικη πολιτικη ; Η αποτυχημενη προσπαθεια της Ελλαδος να παιξει σημαντικο ρολο στα Βαλκανια οφειλεται στο γεγονος οτι εχουμε λιβανισει τοσο πολυ το αρχαιο μας παρελθον - νομιζοντας οτι ετσι θα ειμαστε το καμαρι των ευρωπαιων "φιλων" μας-, που οι γειτονες μας και οι ιδιοι οι Δυτικοι δεν μας λογαριαζουν πια ως γνησιους απογονους των αρχαιων διαμεσου της χριστιανικης ρωμα'ι'κης παραδοσης, αλλα σαν αξιολυπητα πλασματα που ζουν σε ενα αρχαιοελληνικο ονειρο.Με αλλα λογια, προβαλλοντας αποκλειστικα τη σχεση μας με την αρχαια Ελλαδα, εκχωρουμε καθε δικαιωμα να παιξουμε ενα ρολο στα Βαλκανια ως λαος με ιστορικο κυρος και ΣΥΝΕΧΕΙΑ στην περιοχη και καταληγουμε να ειμαστε ενα γραφικο τουριστικο κεντρο για τους Δυτικους.Γ ) "ΩΡΕΣ ΕΥΘΥΝΗΣ"Την ευθυνη γι' αυτη την κατασταση την εχουμε μονο εμεις και ειναι καιρος πια να διορθωσουμε τα λαθη του παρελθοντος. Αυτο πρεπει να ξεκινησει απο το χωρο της λεγομενης "βυζαντινολογιας" και ο καθε επιστημονας στη χωρα που ασχολειται με αυτο τον κλαδο, πρεπει να αναλαβει τις ευθυνες του.Ο δρομος δεν θα ειναι ευκολος και το κυριο εμποδιο ειναι η ιδια η φυση των "βυζαντινων" σπουδων σημερα σε ολο τον κοσμο. Το "Βυζαντιο", αντι για τη ζωντανη και συνεχως μεταλλασσομενη πολιτεια που ηταν ( κυριως οταν ερμηνευεται περα απο τα δυτικα καπιταλιστικα-ορθολογιστικα κριτηρια της προοδου ), πολλες φορες αντιμετωπιζεται ως μια "παρακμη και πτωση" των πολιτιστικων, πολιτικων και κοινωνικων θεσμων του κοσμου της Υστερης Αρχαιοτητας. Επομενως, το κυριαρχο ελληνικο στοιχειο στην πολιτιστικη συνθεση της αυτοκρατοριας εκλαμβανεται, απο επιστημονες και μη, ως αναχρονιστικο στοιχειο και οχι ως ενδειξη μιας πραγματικης ελληνικης συνεχειας και διαχρονικης εξελιξης.Βεβαιως η Χριστιανικη Ρωμα'ι'κη Αυτοκρατορια ηταν οικουμενικο κρατος και οχι εθνικο. Παρομοιως οι "βυζαντινες" σπουδες σημερα δεν "ανηκουν" αποκλειστικα σε ενα λαο, οπως, π.χ., η γερμανικη ιστορια ερμηνευεται κυριως απο Γερμανους. Αυτο μπορει να ειναι θετικο στοιχειο, αλλα ειναι και δικοπο μαχαιρι διοτι αφηνει την αυτοκρατορια να νοηθει ως "ουδετερο" και συνθετο κρατος "αναμεσα Ανατολης και Δυσης", χωρις συγκεκριμενο πολιτιστικο χαρακτηρα.Παρα την πολιτικη "οικουμενικοτητα" της αυτοκρατοριας, οι πηγες ειναι σαφεις : Οι διαφοροι λαοι που αποτελουσαν το συνολο του κρατους αυτου ειχαν ξεκαθαρη ιδεα για την εθνικη 'η/και πολιτιστικη τους υποσταση ως Ρωμιοι ( ητοι Ελληνες ), Αρμενιοι, Βουλγαροι, Σλαβοι, Ισαυροι κ.λ.π. Μεσα, λοιπον, στο πλαισιο του οικουμενικου κρατους, ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΜΕ τη συνεχεια διαφορων λαων και παραδοσεων, αναμεσα τους και της - κυριαρχης - ελληνικης.Αρα, οταν μιλαμε για Μακεδονια 'η Κυπρο, δεν αρκει να αποδειξουμε οτι πριν απο χιλιαδες χρονια κατοικουσαν Ελληνες στην περιοχη, σαν τους φανατικους Εβραιους που επικαλουνται την Παλαια Διαθηκη για να δικαιολογουν τις διωξεις των Παλαιστινιων. Πρεπει να δειξουμε οτι διαμεσου της Ρωμα'ι'κης και της Οθωμανικης Αυτοκρατοριας υπαρχει συνεχεια, και μαλιστα λαμπρη, του ελληνικου πολιτισμου, στη χριστιανικη πλεον μορφη του. Ειναι δυνατον η ελληνικη ιστορικη μνημη να υπηρετει τα εθνικα συμφεροντα, οταν εστω και ενας Ελληνας εχει την αποψη οτι η χωρα ΚΑΤΑΚΤΗΘΗΚΕ στο Μεσαιωνα απο τους "Βυζαντινους"!Δ ) ...ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣΟι χριστιανικες ρωμα'ι'κες σπουδες, που παραμεληθηκαν απο τους "νεοαρχαιοελληνες" για τοσα χρονια υστερα απο την Επανασταση ( και ας παψουμε να μιλαμε για "Ανεξαρτησια", τη στιγμη που πραγματοποιηθηκε τοτε το σχεδιο του 1204 με την τοποθετηση ενος προτεσταντη γερμανου βασιλεα στη χωρα μας ), εξελιχθηκαν σε ενα καποιο εκκεντρικο κλαδο, οχι της μεσαιωνικης ιστοριας, αλλα των κλασσικων σπουδων - κυριως. Διοτι μονο επιστημονες με γνωση της αρχαιας ελληνικης διεθεταν την ικανοτητα να διαβαζουν τις πηγες. Ακολουθως, οι τελευταιοι δεν μπορουσαν παρα να συγκρινουν το "Βυζαντιο", παντα βασει δυτικων "διαφωτισμενων" κριτηριων, με την αρχαιοτητα, πολλες φορες προς οφελος της τελευταιας. Π.χ., η "βυζαντινη" φιλολογια ερμηνευθηκε απλως σαν ενδειξη "παρακμης" της ελληνικης γλωσσας.Το αποτελεσμα της "οικουμενοποιησης" των "βυζαντινων" σπουδων, για την Ελλαδα, ειναι η απομονωση της μεσαιωνικης ιστοριας απο τη συνεχεια του ελληνικου λαου. Πουθενα αλλου στον κοσμο δεν βλεπουμε επιστημονες και φοιτητες να τρεχουν στο εξωτερικο για να μελετανε την ιστορια των μεσαιωνικων προγονων τους. Πολλοι ξενοι επιστημονες δεν μεταχειριζονται σωστα - 'η καθολου - τη νεα ελληνικη γλωσσα, ενδειξη οτι δεν θεωρουν τη σημερινη Ελλαδα ως συνεχεια του μεσαιωνικου ελληνισμου. Η κατασταση αυτη πρεπει να αλλαξει.Η Ελλαδα διαθετει επιστημονες πρωτης ταξεως στον κλαδο των βυζαντινων σπουδων, αλλα υπαρχουν τεραστια κενα στην εκπαιδευση και στις δυνατοτητες για μετεκπαιδευση και μελετη. Η δραση, π.χ., του Κεντρου Βυζαντινων Σπουδων στο Εθνικο Ιδρυμα Ερευνων αποτελει λαμπρο παραδειγμα των ικανοτητων και της αποτελεσματικοτητας των ελληνων βυζαντινολογων. Επισης, οι γενναιες προσπαθειες των συναδελφων στις Εφοριες Βυζαντινων Αρχαιοτητων αποτελουν κατορθωματα για τη διασωση των υλικων τεκμηριων του παρελθοντος, μπροστα σε τεραστια προβληματα και εμποδια.Ειναι δυνατον ολα αυτα τα προσοντα να πανε χαμενα, αντι να τεθουν στην υπηρεσια της διαμορφωσης μιας σωστης και επιστημονικης ( και οχι απλως εθνικιστικης ) πολιτιστικης γραμμης, που θα θεσει στον ελληνικο λαο και στον κοσμο ολοκληρο την πραγματικη διασταση της Ελλαδος στην ευρωπα'ι'κη και ασιατικη ιστορια ; Ειναι δυνατον, για παραδειγμα, απο τους 130 επιστημονες που ειχαν συμβαλει στην προσφατη εκδοση του Oxford Dictionary of Byzantium, μονο 12 να ειναι ελληνικης καταγωγης ;Πρεπει να λεχθει, ομως, οτι μερικες φορες οι καθαρα σοβινιστικες - αν οχι και ρατσιστικες - προσεγγισεις της "βυζαντινης" ιστοριας απο ορισμενους ελληνες επιστημονες ΟΛΟΥ του πολιτικου φασματος, βοηθησε στην καλλιεργεια του μυθου οτι σχεδον ολα τα ελληνικα βιβλια περι της ελληνικης μεσαιωνικης ιστοριας δεν ειναι τιποτα αλλο απο προπαγανδα για νοσταλγους της "Μεγαλης Ιδεας". Ηταν φυσικο να ακολουθησει η ταυτιση της μεσαιωνικης παραδοσης - με τους βασιλιαδες και τους πατριαρχες - με το ...Ελλας, Ελληνων χριστιανων".Και ερωτω : Ποτε θα χρηματοδοτησουν οι μεγαλοι ευεργετες της χωρας ενα Κεντρο Χριστιανικων Ρωμα'ι'κων Σπουδων ( ας κρατανε οι Δυτικοι τον ορο "Βυζαντιο", εαν επιθυμουν ) με παγκοσμιο κυρος, οπως το Dumbarton Oaks Centre, στην Ουασιγκτον, οπου Ελληνες και ξενοι θα μπορουν να μελετανε τη μεσαιωνικη υποσταση του ελληνισμου και των αλλων λαων της περιοχης, με κριτηρια που δεν θα οριζονται απο συμφεροντα που πολλες φορες ειναι αντιθετα με αυτα της χωρας και των Βαλκανιων γενικως ;Οσο και καλοι να ειναι μεμονωμενοι ελληνες βυζαντινολογοι, χρειαζεται προσπαθεια απο το υπουργειο Πολιτισμου και αλλους φορεις, ωστε να προβαλλεται οπως της αρμοζει η μεσαιωνικη ΥΠΟΣΤΑΣΗ μας και να ξεπεραστει η νεοεεληνικη αγνοια 'η και φοβια για τη "Ρωμιοσυνη". Επαναλαμβανω οτι δεν μιλω για ρατσιστικες ανοησιες περι διαχρονικοτητας του καθαρου ελληνικου αιματος ουτε για τη διαμορφωση μιας πολιτικης που θα τονιζει σοβινιστικα "ελληνοπρεπεις" θεσεις. ( Στο κατω-κατω ο Ιουστινιανος γεννηθηκε στα Σκοπια, ο Κωνσταντινος ο ΙΑ' ηταν Σερβος, απο τη μητερα του, και ο Μεχμετ ο Πορθητης...μισος Ελληνας !).Ε ) ΕΛΠΙΔΕΣΗ συνεργασια των επιστημονικων και πολιτιστικων φορεων, εκκλησιων και κυβερνησεων στα Βαλκανια και στη Μεση Ανατολη μπορει να συμβαλλει στο ξεπερασμα των εθνικων διαφορων, που οξυνθηκαν - αν οχι και δημιουργηθηκαν - με την επιβολη του δυτικου συστηματος και νοοτροπιας του "εθνους κρατους" το 19ο αιωνα. Ετσι θα τονιστουν τα κοινα στοιχεια που μας συνδεουν, τα οποια ειναι πολυ περισσοτερα απο εκεινα που μας χωριζουν.Πρεπει να ξαναγραφτουν τα σχολικα εγχειριδια, να παρουσιαζεται το μεσαιωνικο ελληνικο στοιχειο στα νομισματα και αλλου, να καταργηθει η επισημη χρηση της λεξης "Βυζαντιο" και να παψει η Αρχαιοτητα να κατεχει τοσο αποκλειστικο ρολο στη ζωη μας.Η ειρηνη στα Βαλκανια μπορει να εξασφαλιστει μονο οταν ολοι οι λαοι της περιοχης, που εχουν και αυτοι παρομοια κενα στην ιστορικη τους συνειδηση - με τους Σκοπιανους σε εξεχουσα θεση στα κενα αυτα - παψουν να σκεπτονται μεσα στο πλαισιο δυτικων προτυπων και ξανανακαλυψουν τη γνησια εννοια της λεξης Οικουμενη. Χρειαζεται μια πραγματικη επανασταση στην ιστορικη μας συνειδηση, ωστε για δευτερη φορα να πεσουν τα ειδωλα...ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ(1) Βλ. Δ. Τερνερ, "Νεα Ταξη Πραγματων" μερος Α' και Β', περιοδικο Ανθη του Κακου, 1991, τευχ. 6 και 7. Επισης, εργα των Δημητρη Κιτσικη, Ιωαννη Ρωμανιδη, Αποστολη Αρτινου, αλλα και των Χρηστου Γιανναρα, πρωτοπρεσβυτερου Γεωργιου Μεταλληνου κ.α.
Εδώ το ΥπΠο έχει γραμμένο το Βυζάντιο.Έχουν γίνει σοβαρές ανασκαφές / αναστηλώσεις Βυζαντινών κάστρων; Υπάρχει ένα μουσείο που να σου δείχνει με ποια όπλα πολεμούσαν αυτοί οι άνθρωποι για 1000 χρόνια και επιβίωναν;Όλες οι ανασκαφές είναι κλασικοκεντρικές. Τελευταίως υπάρχει ένα ενδιαφέρον για την οθωμανική Αθήνα (και δικαίως).Για τη Βυζαντινή Ελλάδα; Το κάστρο της Μαΐνης που είναι; Το Δεσποτάτο της Ηπείρου και τα κτήριά του; Τα ναυπηγεία του Αιγαίου των Βυζαντινών που είναι; Οι βίγλες; Οι δρόμοι;Καλώς ή κακώς η Πόλη ανήκει στους Τούρκους που δεν κόπτονται ιδιαιτέρως για την ανάδειξη της Βυζαντινής της ιστορίας. Εδώ τι φτιάνουμε ωρέ παιδιά; Μυστράς, Μονεμβάσια, 5 εκκλησιές στη Θεσσαλονίκη και τέλος;
Ο Ράνσιμαν δεν γίνεται να μην αποτελεί σημείο αναφοράς καθότι υπήρξε από τους κορυφαίους βυζαντινολογους του 20ου αι. Προσωπική άποψη.Εξάλλου,οπως αναφέρεται στο άρθρο για να προσεγγίσει το Βυζάντιο κάνεις απαιτείται "όχι μόνο να είναι ιστορικός αλλά «και φιλόλογος, θεολόγος και λειτουργιολόγος», προσόντα που διέθετε ο Ρ.Οι οθωμανικές πηγές αφορούν κυρίως το ύστερο Βυζάντιο.
"Η Ιστορία των εθνικιστών είναι φτιαγμένη από πλαστές συνέχειες και βολικές αποσιωπήσεις, από φανταστικές κατασκευές, αναγκαίες ώστε να αφηγηθούν την ιστορία του ραντεβού ενός περιούσιου λαού με την γη που του επιφύλαξε το πεπρωμένο."Mark Mazower.Οπότε μην μας χαλάτε το όνειρο. Θέλουμε μια αυτοκρατορία με ενιαία εθνική ταυτότητα και ας είναι συνέχεια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας θα είναι ελληνική.
κοιτα το χαρακτηριστικο του νεοελληναρισμου ειναι ο φανατισμός η απουσία γνωσης και η κερκιδοποιηση παντων. Για πληροφορηση σου δεν υπηρχε Ρωμαικος πολιτισμος αλλα ελληνορωμαικος.
Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία αλλά δεν νομίζω πουθενά να αναφέρω την λέξη πολιτισμός. Η αυτοκρατορία ήταν ρωμαϊκή και έτσι την έγραψα. Δυτική ρωμαϊκή ανατολική ρωμαϊκή για δική σας πληροφορία και μετά βυζαντινή. Τώρα ο ελληνικός πολιτισμός με το "τίποτα δεν ξεπερνά το ανθρώπινο μέτρο " αν έχει σχέση με το βυζαντινό επειδή μιλούσαν την κυρίαρχη γλώσσα είναι άλλο θέμα. Τέλος για πληροφόρηση οι Ρωμαίοι ήταν οι νεοπλουτοι της εποχής τους. Άριστοι μηχανικοί αλλά με το πολιτισμό δεν είχαν πολύ σχέση και η γλυπτική τους ήταν βεριστικη όχι εξιδανεικευμενη.
Δεν έχω κανένα πρόβλημα να το κοπαναω παντού, ποσών δε μάλλον σε έναν Αττίλα (στον προφορικό λόγο ακούγεται σαν αστείο και όχι προσβλητικά):Η ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία, Ρωμανία για τους κατοίκους της, Βυζάντιο για τους μεταγενέστερους μελετητές, μιλούσε ελληνικά επισήμως από τον έκτο αιώνα (Ιουστινιανός).Ο χριστιανική ταυτότητα που είχε υιοθετηθεί για πολιτικούς λόγους ήταν η φιλοσοφική συνέχεια του νεοπλατωνισμού.Οι κάτοικοι της είχαν αποκτήσει κοινή συνείδηση, ότι δηλαδή είναι υπήκοοι στην ίδια κρατική οντοτητα, από τα χρόνια του Αλέξανδρου.Από τους Κομνηνούς και μετά δημιουργείται η πεποίθηση ότι είναι Έλληνες. Με το 1204 πείθονται.Το αποκορύφωμα είναι επί Παλαιολόγων όπου ο Πλήθων ο Γεμιστός λέει ότι "Έλληνες εσμέν το γένος ως η πάτριος γλώσσα και παιδεία μαρτυρεί".Κανένας δεν μιλάει για καθαροτητες αίματος ή δεν ξέρω γω τι άλλο.Ας το αντιστρέψουμε υπάρχει κανείς άλλος (Βούλγαροι, Σέρβοι ή άλλοι) που να νιώθουν κληρονόμοι; Αν δεν είναι οι Έλληνες οι κληρονόμοι του πολιτιστικού πλούτου της Πόλης ποιοι είναι;
Επειδή σας έχω χάσει προ πολλού σας ξαναγράφω αυτό που σχολιάσατε και σας ταιριάζει."Η Ιστορία των εθνικιστών είναι φτιαγμένη από πλαστές συνέχειες και βολικές αποσιωπήσεις, από φανταστικές κατασκευές, αναγκαίες ώστε να αφηγηθούν την ιστορία του ραντεβού ενός περιούσιου λαού με την γη που του επιφύλαξε το πεπρωμένο."Mark Mazower. Τώρα αν, λέω αν οι Έλληνες είναι κληρονόμοι ή είχαν εθνική ταυτότητα δεν το γνωρίζω και δεν θα κάνω τον Ιστορικό.Βέβαια εθνική ταυτότητα και πόλις κράτη, φιλιππικοί του Δημοσθένη και άλλα εμένα δεν μου κολλάνε. Αλλά μπορούμε να δεχθούμε πως ο πολιτισμός του Βυζαντίου είναι ελληνικός και ότι ο Βασίλιος ο Β' ο Βουλγαροκτόνος τύφλωσε χιλιάδες γιατί δεν ήταν Έλληνας.Ότι οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες γίνονταν Θεοί ενώ αυτό σταμάτησε γιατί οι Βυζαντινοί γινόταν μόνο Άγιοι.
@ annibasΕιλικρινά κι εγώ σας έχω χάσει παντελώς τελείως. Ίσως φταίει ο γραπτός λόγος.Η εθνική ταυτότητα έτσι όπως την αναφέρετε υπάρχει μετά τη γαλλική επανάσταση.Το ότι ο Δημοσθένης είχε δίκιο σε πολλά δεν σημαίνει ότι η επιγραφή "πολέμησαν άπαντες οι Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων" φέρει ψευδές περιεχόμενο.Ο Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος τύφλωσε τους Βούλγαρους (και δεν τους σκότωσε) διότι τους αντιμετώπισε ως υπηκόους της αυτοκρατορίας του.Ο Μιχαήλ Ψελλός έχει συνείδηση της ελληνικότητας, ο Πλήθων ο Γεμιστός επίσης. Της ελληνικότητας απαγκιστρωμένης από την ειδωλολατρία (Μέγας Βασίλειος).Το να επαναλαμβάνετε ως μάντρα μια ατάκα του Μαζάουερ δεν είναι και πολύ πρακτικό.Δεν υπάρχει καμία βολική συνέχεια στο ρωμαίηκο. Με πόνο κι αλλαγές υπάρχει χιλιάδες χρόνια τώρα. Κοντευουμε να εξαφανιστούμε γιατί απλούστατα σχεδόν δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουμε πια.Μου θυμίζουμε το ανέκδοτο με τον Θεό που λέει ότι περνάει κρίση ταυτότητας. Δεν πιστεύει πια ότι υπάρχει.Βλέπουμε γράμματα ελληνικά, συνήθειες κοινές αιώνων και λέμε όχι. Είναι εθνικισμός... Δεν είναι συνέχεια. Έχουμε γίνει ο αντίποδας της ΧΑ. Γιατί τόση φοβία;
Και βέβαια υπάρχουν Έλληνες και Ίωνες και Δωριείς αλλά δεν γίνετε μια αυτοκρατορία και μια πόλη τόσο πλούσια και σταυροδρόμι εμπορίου να είναι μόνο ελληνική. Στην μικρά Ασία και στον Πόντο υπήρχαν ελληνικές πόλις και αποικίες αλλά δεν ήταν μόνο Έλληνες αλλά και Χετταίοι και άλλα μέσα στους αιώνες.Τώρα για τον ελληνικό πολιτισμό και τέχνη δεν μπορώ να πω πως έκανε πολλά το Βυζάντιο μια και το κλείσιμο της σχολής τον Αθηνών η καταστροφή ή μετατροπή των ναών και τα αγάλματα που έγιναν ασβέστης. Δηλαδή εγώ συγκερασμό, γέφυρα ανάμεσα στο χριστιανισμό και στον Ελληνισμό δεν βλέπω ούτε πολλά κοινά. Αυτό είναι της Οθωμανικής αυτοκρατορίας διαχωρισμός και εμείς τον υιοθετήσαμε με τον Ελληνοχριστιανισμό. Είμαι Χ.Ο. αλλά δεν μπορώ να πω πως ο βλέπω την συνέχεια του Ελληνικού πνεύματος στο Χριστιανισμό. Το Βυζάντιο είχε τεράστια δύναμη και πλούτο και εξέλιξε πολύ την εκκλησιαστική ζωγραφική και αρχιτεκτονική-αν σκεφτούμε πως την ίδια εποχή του μεσαίωνα στην δύση δεν είχαν ούτε τον πλούτο ούτε την γνώση να κάνουν κάτι πέρα από ρομανικούς ναούς-αλλά πολλά στη βυζαντινή αρχιτεκτονική-τρούλος είναι εξέλιξη του ρωμαϊκού τόξου- τα πήραν από τους Ρωμαίους όχι από εμάς, μας αρέσει δεν μας αρέσει.
@ annibas 10.1.2018 | 12:34 Είστε σαφέστερος από πριν. Ευχαριστώ.Είναι ξεκάθαρο ότι η βίαιη επιβολή του χριστιανισμού έπληξε αυτό που λέμε ελληνικό πνεύμα. Είναι δεδομένο.Αυτό δεν σημαίνει ότι η φιλοσοφικότητα του ελληνικού νου δεν βρήκε το δρόμο της μέσα στην ορθοδοξία.Όλες οι θρησκευτικές έριδες επί Βυζαντίου ήταν ο συνδυασμός του γεγονότος ότι το δόγμα (πράγμα ακατανόητο προσωπικά μιλώντας) προσπαθούσε να συγκεραστεί με την ελληνική σκέψη.Οι δυτικοί ήταν πολύ πιο απλοί σε δογματικά θέματα. Γι' αυτό και πιο φανατικοί. Η απλούστερη αβρααμική θρησκεία που είναι το ισλάμ είναι αυτή που παράγει τους περισσότερους φανατικούς. Αλλά με ανακαλώ στην τάξη.Αν κάτι ελληνικό έσπασε με την επιβολή του χριστιανισμού κάτι άλλο δημιουργήθηκε μετά από 1000 χρόνια. Είναι ο νέος ελληνισμός που κατ' άλλους γεννάται το 1204 και κατ' άλλους το 1453.Προφανώς σε μια πολυεθνική αυτοκρατορία δεν υπάρχουν κανενός είδους "καθαρότητες" (γλωσσολογικές, αίματος, καλλιτεχνικές) αλλά υπάρχει με σαφήνεια κυρίαρχη κουλτούρα.Αν δεν σας κάνουν τα λεγόμενά μου, ως πολύ εθνικιστικά ή κολλημένα (είναι δικαίωμά σας), ακούστε έναν πιο αριστερό από εμένα:"Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις. Εκεί που πάει να σκύψει με το σουγιά στο κόκκαλο και το λουρί στο σβέρκο νάτη πετιέται αποξαρχής.Κι αντρειεύει και θεριεύει.Και καμακώνει το θεριό με το καμάκι του ήλιου."Ευελπιστώ να μην βγάλουμε και τον Ρίτσο εθνικιστή.Ή τον Καστοριάδη:- Εγώ θα διορθώσω το ρωμέϊκο;- Ναι κύριε, εσύ.Αν θέλετε πείτε ότι διαφωνείτε με τον χριστιανισμό. Δεν θάσαστε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος. Αλλά να πούμε ότι χάθηκε ο ελληνισμός εξαιτίας του είναι βαρύ.
Γράφων 10.1.2018 | 13:39 Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν πως δεξιός=πατριώτης=εθνικιστής =φασίσταςΑριστερός=προοδευτικός=εαμοβούλγαρος κ.α.Αλλά ας μην ξεχνάμε και το " Βουλιάζει όποιος σηκώνει τις μεγάλες πέτρες·"Ευχαριστώ που με βάλατε στην διαδικασία να διαβάσω και άλλο οπότε μάλλον να συνεχίσω να αμφιβάλω και όχι να καταλήγω.Καλό σας βράδυ.
@annibas 10.1.2018 | 18:16Εγώ εδώ γράφω από ψώνιο. Έστω και έναν να βοηθήσω ώστε να δει τα πράγματα λίγο πιο αλλιώς από την κυρίαρχη αφήγηση είναι για μένα χαρά.Εκτός από διάβασμα να προτείνω μια βόλτα στους Αγ. Πάντες πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, οι οποίοι έχουν χτιστεί πάνω σε ναό της Αφροδίτης; Ή στην πλ. Κλαυθμώνος - πλ. Αγ. Θεοδωρων όπου Θεμιστόκλειο τείχος μαζί με αυτό του Χατζή Αλή Χασεκή συνυπάρχουν;Ευχαριστώ σε κάθε περίπτωση.
Γράφων 10.1.2018 | 22:45 Ζω και εργάζομαι στα Γιάννενα και σπούδασα Αρχιτεκτονική σε μια από της ποιο βυζαντινές πόλεις της Ελλάδα, αν όχι την ποιο Βυζαντινή. Πήγαμε σε όλους τους Ναούς Ροτόντα, αχειροποίητο, Αγία Σοφία, Άγιο Δημήτριο-πάνω και κάτω-Όσιο Δαβίδ, παναγία χαλκέων κ.α.Αλλά πήγα και μόνος στο καλύτερο βυζαντινό μουσείο της Ελλάδα, το βυζαντινό μουσείο Θεσσαλονίκης.Εμείς έχουμε ένα βυζαντινό στην πόλη μας-που τα εκθέματα είναι μεταβυζαντινά-και έγινε εκεί για αν εξωραΐσει το παλάτι και τον τάφο του Αλί Πασά.Όταν πάω Αθήνα θα προτιμήσω το βράχο της Ακρόπολης, να δω την μετόπη με το πέπλο που σεβάστηκαν οι Χριστιανοί μια και τους έμοιαζε με τον Ευαγγελισμό και δεν θα πάω να δω κανένα βυζαντινό πέρα από την Καπνικαρέα ίσως.
Ας το αντιστρέψουμε υπάρχει κανείς άλλος (Βούλγαροι, Σέρβοι ή άλλοι) που να νιώθουν κληρονόμοι Πηγή: www.lifo.gr------------------------------------Για καποους ομοδοξους ''αδελφους'' ρωσους εχεις ακουσει; Το ξανθο γενος που ..... Ρωτα καποιον εθνικαρα να δεις τι θα σου πει
Η ταυτότητα του Ελληνα ηταν όπως σημερα λεμε Ευρωπαίος, δίνει μια πολιτιστικη ενωτητα αλλα δεν εμποδίζει σε τιποτα τις εθνικες μας συνειδησεις.Είμαι Ευρωπαίος αλλα Ελληνας, αν θα ζουσα τοτε θα είμουν Ελληνας αλλα Αθηναίος, και θα είχα ακριβως την ιδια αντιληψη στις διαφορες. Στην Ανατολικη Ρωμαικη Αυτοκρατορία εγινε μια αντιστροφη, η πολιτειακη ταυτοτητα συμπεριλαμβανε περισσότερες απο μια πολιτιστικες συνειδησεις/ταυτοτητες(αυτο που σημερα αποκαλουμε πολυεθνισμος) οπου η Ελληνικη ηταν μια απο αυτες, δεν υπηρξαν μονο Ελληνες Ρωμαίοι αυτοκρατόρες αλλα και μη-Ελληνες αλλα και σε επιπεδο πολιτων.Ειναι μπέρδεμα όταν ιστορικα κρινεις με συγχρονους όρους όπου πολιτισμικη και πολιτειακη ταυτότητα συνηθίζουν να είναι ταυτόσημες.Κοινως:Σημερα η πολιτισμικη και πολιτειακη ταυτοτητα είναι ταυτοσημη.Κατα την Αν.Ρωμ.αυτοκρατορία η πολιτειακη ταυτότητα είχε πολλες πολιτισμικες ταυτότητες.Και κατα τους αρχαίους χρόνους η πολιτισμικη ταυτότητα είχε πολλες πολιτειακες ταυτότητες.Η συγχυση νομίζω ερχεται στο ότι το Ελληνας τοτε και τωρα είναι η ίδια λεξη αλλα όχι το ίδιο νοημα. Ανα τους αιώνες αλλαζει το νόημα πολιτειακα/πολιτισμικα και ερχεται στο σημερα να εχει και τα δυο ταυτόχρονα. Νομίζω ότι αυτο είναι και που δυσκολευει τόσο τους φανατικους Ααααα αλλα και τους μηδενιστες Ααααα.Δεν είναι κακο να είμαστε γεωπολιτιστικα κληρονόμοι όλων των αιώνων (όχι μονο των μελετημενων) και θα συμφωνίσω με κατι που εγραψε ο Γραφων, μήπως πρέπει απλά να το αποδεχτούμε και να είμαστε ώριμοι και με το βάρος της ευθύνης; Πηγή: www.lifo.grΠεριεργως το ιστορικο πρόβλημα δεν είναι καν ιστορικο αλλα περισσότερο πολιτισμικο/φιλοσοφικο, για αυτο συμφωνω με την ωριμοτητα που προτάσει ο Γραφων, πολιτισμικη και φιλοσοφικη ωριμοτητα.
"Δυτική ρωμαϊκή ανατολική ρωμαϊκή για δική σας πληροφορία και μετά βυζαντινή."τι ακριβως ειναι η βυζαντινη αυτοκρατορια;;;; (θα ρωτουσε ενας ανθρωπος τον 16 αι)Θα μπορουσε να ξερει την Ελληνικη αυτοκρατορια οπως το λεγαν οι δυτικοι ή την Ρωμεικη οπως το ελεγε ο λαος αλλα το Βυζαντινη δεν θα σημαινε τιποτα.Φαινεται οι Βαραγγοι και Βικινγκ που πεθαιναν στην Ελλαδα και οι παπες τον 11 αι ξεραν χειροτερα για το τι ηταν η αυτοκρατορια απο τους χιπστερς τον 20αι.Τεσπα αυτος ο καημενος ο Μαζαουερ εχει κακοποιηθει για να ταιριαζει στους μυθους καποιων, τσιτατα και quotes αλλα ξεχναμε επιλεκτικα αυτα που μιλαν για την ευθεια σχεση ολοκαυτωματος Κεμαλισμου και Οθωμανικης αυτοκρατοριας, ή για το πως η Ελλαδα το 1920 οχι μονο καταπιεζε τους μουσουλμανικους πληθυσμους αλλα ψηφισαν κιολας μαζικα Κωνσταντιντο ενω αντιστοιχα δεν υπηρχαν οργανωμενοι διωγμοι (οπως στα υπολοιπα Βαλκανια η η εθνοκαθαραση στην Μ.Ασια) κλπ κλπ κλπ...
Όταν βάζεις εισαγωγικά δεν κακοποιεί κανένα.Συγκεκριμένα είναι από το "Θεσσαλονίκη πόλη τον φαντασμάτων".Θεσσαλονίκη που γεννήθηκε ο Κεμάλ το κίνημα των νεότουρκων."αλλα ξεχναμε επιλεκτικα αυτα που μιλαν για την ευθεια σχεση ολοκαυτωματος Κεμαλισμου και Οθωμανικης αυτοκρατοριας Πηγή: www.lifo.gr"Ολοκαύτωμα!!!-δηλαδή ο διωγμός και η εξαφάνιση από τον Χιτλερ τον Χίμλερ στους Εβραίους, Τσιγκάνους, ομοφυλόφιλους, με την βοήθεια πάντα και των τοπικών πληθυσμών-και γενοκτονία που έκαναν οι Νεότουρκοι ή ο Κεμάλ δεν γνωρίζω πως συνδέονται.Θα σας παρακαλούσα μια και είστε γνώστης απ' ότι φαίνεται να μου πείτε την βιβλιογραφία σας να ρίξω μια ματιά.
Ανιβα θα επρεπε μα ξερεις οτι στο μεταμοντερνο που ζουμε το να βάλεις εισαγωγικα δεν λεει απολύτως τιποτα. Το νοημα προκύπτει απο το context το ιδιο το κείμενο εχει μικρη αξια νοηματικα χωρις το κοντεξτ του. το δε σχολιο σου που παρουσιάζεις τη θεση σου κ ταυτόχρονα βαζεις κ ενα κουοτ που μπορει αλλα μπορει κ οχι να εχει σχεση η να προκυπτει απο αυτο ειναι πραιμ παράδειγμα οτι το οποιο νοημα γενιεται απο τα συμφραζομενα. Ειλικρινα δεν εντυπωσιαζομαι με κανενα κουοτ. Για τη κοινη γενεολογια ολοκαυτώματος κ αρμενικης γενοκτονιας δες τα αρχικα κεφαλαια της Ευρωπης του Χιτλερ του Μαζαουερ. Για τους μη διωγμους μουσουλμανικων πλυθησμων κ πως αυτοι ψηφισαν Κωτσο το 20 διαβασε πιο προσεκτικα την Θεσαλονικη πολη των φαντασμάτων.
Ευχαριστώ για την πληροφορία που θα τσεκάρω. Εγώ θα σας συστήσω να διαβάσετε ξανά το σχόλιο μου και τα δικά σας και να προσπαθήσετε να καταλάβετε. Απαντάτε με αυτό που έχετε στο κεφάλι σας και όχι αυτό που γράφει ο άλλος. Πουθενά δεν ανέφερα δυτική ρωμαϊκή και ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία και εσείς μου δώσατε την πληροφορία ότι έτσι της λενε. Πέμπτη δημοτικού πρέπει να το μάθαμε αυτό. Μετά λέτε εθνοκαθαρση και μετά γενοκτονία. Και τέλος δεν νομίζω πουθενά να λέω για το τι ψήφισαν οι μουσουλμάνοι και αν εκδιωχθηκαν. Αυτά είναι δικά σας και θέλετε να τα πείτε. Οπότε αντί για το ογκώδες Θεσσαλονίκη πόλη των φαντασμάτων, διαβάστε τα δικά σας σχόλια και τα δικά μου μια και τα γραπτά μένουν. Καλή σας ημέρα.
"Ειδικά στην Ελλάδα είναι καιρός να λάβουμε υπόψη το σύγχρονο επιστημονικό διάλογο περί Βυζαντίου και να απαγκιστρωθούμε από τις ελληνοπρεπείς ιδέες [...]"Αυτό δεν είναι προτροπή της συγγραφέως του βιβλίου αλλά της συγγραφέως του άρθρου.Ειδικά στην Ελλάδα; Ασχολείται κανείς άλλος μη ακαδημαϊκός, αλλά το ευρύ αναγνωστικό κοινό, με το Βυζάντιο;Στην Ελλάδα είμαστε φορείς και κληρονόμοι ενός μακραίωνου πολιτισμού. Αντί να το θεωρούμε είτε βαρίδι από το οποίο πρέπει να απαγκιστρωθούμε είτε σαν αιχμή δόρατος με την οποία πρέπει να "τους δείξουμε" μήπως πρέπει απλά να το αποδεχτούμε και να είμαστε ώριμοι και με το βάρος της ευθύνης;Ούτε άσωτοι υιοί ούτε μαμόθρεφτα. Απλά να χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας το παρελθόν ΜΑΣ (η αυτοκράτειρα Ειρήνη η ανωτέρω απεικονιζόμενη, με όλες της τις αντιφάσεις, μιλούσε Ελληνικά και ήταν από την Αθήνα).
τι λες καλε, ταραζει τους εθνομηδενιστικους μυθους διαφορτων και την αυτοεικονα που εχουν χτισει: καπνιζω σα τσιμινιερα μεσα σε μαγαζι καταλαμβανω πεζοδρομια που περνουν εγκυοι αλλα λεω κατι θολα για εθνικους μυθους, τρεις τεσερις σκορπιες ανακριβης παπαγαλιες, και τσουπ: να ενας εναλαχτικος της εποχης χωρις συμβασεις, τοσο ασυμβιβαστος και εναντια στο κατεστημενο οσο μια ... ιδρυματικη ηθοποιος-σκηνοθετης της στεγης.
Η Αθήνα είχε δύο τρεις μοναδικότητες μες στο Βυζάντιο.Δικό της αρχιτεκτονικό ρυθμό στους τρούλους (αθηναϊκός τρούλος).Τρεις αυτοκράτειρες ( Ειρήνη, Ευδοκία, Θεοφανώ).Και μια εικόνα φετίχ του Ελληνισμού: την Παναγία Σουμελά (Παναγία η Αθηνιώτισσα).Η Αθήνα εγκαταλείφθηκε μετά τον Χατζή Αλή Χασεκή γύρω στο 1790, όπου λιμός, φορολογία, κακοδιοίκηση και αρβανίτικες επιδρομές ξεπατωσαν τον πληθυσμό.
α απο που και ως που η Ειρηνη λεγοταν Ειρηνη η Αθηναια; αφου ο μυθος λεει οτι η αθηνα ηταν χωριο μεχρι τους Βαυαρους και οτι το ελληνικο-ρωμεικο εθνος-εθνοτητα εφευρεθηκε απο αυτους...ακου εκει Ειρηνη η Αθηναια.
Το πρόβλημα με το Βυζάντιο στην Ελλάδα είναι οτι κάθε φορά που κάποιος αναφέρεται σε αυτό, πετάγεται κάποιος σαν εσένα και κάνει ένα τέτοιο σχόλιο. Αν κόπτεσαι τόσο για το παρελθόν ΜΑΣ και την κληρονομιά μας, απαγκιστρώσου από τα απλοποιητικά σχήματα που έμαθες στο σχολείο και μάθε πως οι πρόγονοι σου, όσο υπήκοι υπήρξαν του Βυζαντίου άλλο τόσο υπήκοοι υπήρξαν της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Επειδή εσύ πάνω στη βάση της γλώσσας και της θρησκείας οικοιοποιήθηκες την πρώτη ως "ελληνική" και επειδή ο Τούρκος, επίσης πάνω στη βάση της γλώσσας και της θρησκείας, οικειοποιήθηκε την δεύτερη ως "τουρκική", αυτο δεν παύει να σημαίνει πως ο πραγματικός άνθρωπος που έζησε και ανάπνευσε στο Βυζάντιο και ο μεταγενέστερος συγγενής του, που έζησε και ανέπνευσε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, δεν θα σας κοιτάγαν και τους δύο -και εσένα και τον Τούρκο- σαν ουρανοκατέβατα ΟΥΦΟ.
Όρισέ μου το "σαν εσένα".Κατά τα λοιπά, μάλιστα...Και εγώ και ο Τούρκος έχουμε δύο ρουθούνια και δύο χέρια. Και όλοι είμαστε άνθρωποι σε αυτή τη γη. Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΑΓΙΔΑΤΗΣ ΓΗΣ ΟΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΠΑΤΡΙΔΑΜεγαλύτερες κοινοτυπίες δεν έχεις να πεις; Από τα ανωτέρω τίποτα δεν μας είπαν στο σχολείο.Δεν μας είπαν για τον Πλήθωνα τον Γεμιστό. Δεν μας είπαν για τον Μιχαήλ Ψελλό. Δεν μας είπαν για τους αθηναϊκούς τρούλους, για την Παναγία την Αθηνιώτισσα. Για την Παλαιολόγεια Αναγέννηση. Μας είπαν ότι το Βυζάντιο ήταν ελληνικό. Εγώ λέω ότι έγινε. Εξελίχθηκε. Και ότι εξελίσσεται φέρει διάφορα γόνιμα σπέρματα μέσα του.Το αντίστροφο από πολλούς εγκεφάλους.
@eple μου θυμιζεις διαφορες ευαγεις συλλογικοτητες που προβαλουν το επιχειρημα "ιδιος ο σεξισμος στην Αμερικη, ιδιος και στο Ισλαμικο Χαλιφατο", "τι Τραμπ τι Μπιν Λαντεν" "Τι δημοκρατια τι Χαλιφατο" "τι Σαμαρας τι Ερντογαν". Φυσικα ξεχναμε οτι το τελευταιο χαλιφατο πριν απο αυτο με τους αποκεφαλισμους, ήταν το αλλο (με αποκεφαλισμους επισης) η Οθωμανικη αυτοκρατορια. Τοσοι λαοι τοσες επαναστασεις τοσα σουβλισματα τοσοι πολεμοι μαλλον γιναν για παρεξηγηση της εποχης!!!! Σαν ουφο σιγουρα καποιον θα κοιταγαν αν τους εξηγουσε οτι δεν πειραζει ο ντεζιρμες και τα τσογλαν μποις, υπηκοος μιας ταξικης κοινωνιας ησουν και στις 2 περιπτωσεις.