Το Λος Άντζελες αποχαιρετά την πιο διάσημη γέφυρά του

Το Λος Άντζελες αποχαιρετά την πιο διάσημη γέφυρά του Facebook Twitter
0
Το Λος Άντζελες αποχαιρετά την πιο διάσημη γέφυρά του Facebook Twitter

Μιλάμε για ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σημεία του Λος Άντζελες. Η Sixth Street Viaduct είναι, κατά γενική ομολογία, η πιο όμορφη από τις 14 προπολεμικές γέφυρες που περνούν πάνω από το ποτάμι της πόλης, το οποίο χωρίζει το ανατολικό από το Downtown L.Α. Έχει μήκος ένα χιλιόμετρο περίπου, διαθέτει τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας και από κάτω της περνούν δύο αυτοκινητόδρομοι, γραμμές τρένου και αρκετοί ακόμα μικρότεροι δρόμοι.

Μεταξύ άλλων, έχουν γυριστεί σκηνές από τις ταινίες «Grease», «Drive», «The dark knight rises», «To live and die in L.A.», «Terminator 2 & 3», «SWAT», «Repo Man», «Point Blank», «The naked gun», «The Purge», «Gone in 60 seconds» και αμέτρητα βιντεοκλίπ από καλλιτέχνες όπως οι Kanye West, Madonna, Kid Rock, ΙΝΧS, Foo Fighters, Pharell. Έχει υπολογιστεί ότι η γέφυρα χρησιμοποιείται ως σκηνικό για 80 περίπου ταινίες, σειρές, μουσικά βίντεο και διαφημίσεις κάθε χρόνο.

Παρόλη την ομορφιά της, η γέφυρα άρχισε να αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα δύο δεκαετίες μόλις από την ολοκλήρωσή της. Το 2004 η Υπηρεσία Μεταφορών (Department of Transportation) της πόλης έδωσε 70% πιθανότητες να καταρρεύσει σε μελλοντικό ισχυρό σεισμό. Φαίνεται πως οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν υπάρχει τρόπος να σωθεί, αν και στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές μέθοδοι συντήρησης.

Καθεμία από τις γέφυρες που περνούν πάνω από το ποτάμι του Λος Άντζελες είναι διαφορετική. Χτίστηκαν όλες μεταξύ του 1920 και των αρχών της δεκαετίας του 1930 και παραμένουν χαρακτηριστικό δείγμα του οράματος του αρχιμηχανικού Μέριλ Μπάτλερ για μια «όμορφη πόλη». Μια γέφυρα που βρίσκεται περίπου στον δρόμο που χρησιμοποίησαν οι Ισπανοί «κονκισταδόρες» για την εξερεύνηση της Καλιφόρνια τον 17ο αι. διαθέτει στύλους σε ύφος μπαρόκ, ενώ σε μια άλλη, που λέγεται Olympic Avenue, είναι κυρίαρχα τα ελληνορωμαϊκά σχέδια.

Η συγκεκριμένη είναι περισσότερο μοντέρνα (δηλαδή για την εποχή που κατασκευάστηκε, το 1932) και η γραμμή της αρ ντεκό. Εκτός από την εμφάνισή της, η γέφυρα είχε και σημαντικό σημειολογικό συμβολισμό. Ήταν το πέρασμα που χρησιμοποιούσαν παραδοσιακά τα μέλη των ισπανόφωνων κοινοτήτων του ανατολικού Λ.Α. προς το Downtown, τον τόπο εργασίας τους.

Παρόλη την ομορφιά της, η γέφυρα άρχισε να αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα δύο δεκαετίες μόλις από την ολοκλήρωσή της. Το 2004 η Υπηρεσία Μεταφορών (Department of Transportation) της πόλης έδωσε 70% πιθανότητες να καταρρεύσει σε μελλοντικό ισχυρό σεισμό. Φαίνεται πως οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν υπάρχει τρόπος να σωθεί, αν και στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές μέθοδοι συντήρησης.

H γέφυρα έκλεισε στις 27 Ιανουαρίου και ο δήμος του Λος Άντζελες διοργάνωσε μια εκδήλωση προς τιμήν της, κατά τη διάρκεια της οποίας προβλήθηκε η ταινία «Grease». Αναμένεται να κατεδαφιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες και η νέα γέφυρα που θα πάρει τη θέση της υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμη το 2019. 

Urban Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέντε διαφορετικές βόλτες στην Αθήνα

Αθήνα / Πέντε διαφορετικές βόλτες στην Αθήνα

Πέρα από τα πάρκα και τους λόφους της Αθήνας, που όλοι γνωρίζουμε και επισκεπτόμαστε συχνά, υπάρχουν πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες εναλλακτικές διαδρομές που αξίζει να εξερευνήσουμε.
ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ: Α. ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ, Γ. ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ, Λ. ΛΙΑΚΑΚΟΥ, M. HULOT, Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Δέκα σημεία του Πειραιά που δεν γνωρίζουν οι Αθηναίοι

Urban Culture / Δέκα σημεία του Πειραιά που δεν γνωρίζουν οι Αθηναίοι

Ένα μικρό οδοιπορικό σε περισσότερο ή λιγότερο γνωστά τοπόσημα και γειτονιές του Πειραιά που παρουσιάζουν ιστορικό, αρχιτεκτονικό, κοινωνιολογικό αλλά και πολιτιστικό ενδιαφέρον με «ξεναγό» τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου, Νίκο Διαμαντή.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύχτα είναι μεγάλη στο λιμάνι του Πειραιά

Urban Culture / Η νύχτα είναι μεγάλη στο λιμάνι του Πειραιά

Μια βόλτα τον χειμώνα στο βραδινό λιμάνι μοιάζει με μεταμεσονύκτια προβολή στο σινεμά. Μόνο που εδώ η εικόνα και ο ήχος δεν έρχονται από την οθόνη αλλά από την «αστική ευθύνη» που έχει η πρωτεύουσα να υποδέχεται και να αποχαιρετά εμπορεύματα, ταξιδευτές και νησιώτες σε μια αδιάκοπη ανθρωπολογική ταλάντωση.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο Στέφανος ερωτεύτηκε τα picó με την πρώτη ματιά

Μουσική / Ο Στέφανος και το picó του: Η κουλτούρα του καρναβαλιού της Κολομβίας έφτασε στην Αθήνα

Ένας Ελληνοαρμένιος από την Αιθιοπία θέλει να μετατρέψει την αθηναϊκή νύχτα σε ένα μεγάλο πάρτι σαν αυτά που γίνονται στο καρναβάλι της Καραϊβικής Ακτής της Κολομβίας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι Αθηναίες κυκλοφορούν "οπλισμένες": Neon, γκλιτεράτα μπρελόκ και γατο-σιδηρογροθιές - Μικροπράγματα

Urban Culture / Οι Αθηναίες κυκλοφορούν «οπλισμένες»: Neon, γκλιτεράτα μπρελόκ και γατο-σιδηρογροθιές

Έξι Αθηναίες μάς μιλούν για τα όχι και τόσο αθώα μπρελόκ αυτοάμυνάς τους, για αυτές τις φούξια γάτες που κρεμούν στα κλειδιά τους για να μη φοβούνται να επιστρέψουν μόνες στο σπίτι τα βράδια.
ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ
Τι συμβαίνει με το lean στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Lean: Το ναρκωτικό της γενιάς του τραπ

Το κωδεϊνούχο κοκτέιλ που συνδέθηκε με την κουλτούρα του τραπ είναι ένα φτηνό ναρκωτικό και πολύ εύκολο στην παρασκευή του, που έχει γίνει το αγαπημένο των εφήβων και των νεαρών ηλικιών. Και είναι ένα πολύ δημοφιλές ναρκωτικό που για την Ελλάδα είναι σαν να μην υπάρχει.
M. HULOT