Η στιγμή που δυο αρσενικά λιοντάρια σε ένα πάρκο άγριας ζωής στην Αφρική φαίνεται να προσπαθούσαν να ζευγαρώσουν έκανε το γύρο του κόσμου και ήταν από τα πιο δημοφιλή θέματα συζήτησης την περασμένη εβδομάδα.
Τις φωτογραφίες με τα δύο ενήλικα λιοντάρια να δείχνουν αναπάντεχη τρυφερότητα το ένα προς το άλλο, τράβηξε πρόσφατα η Nicole Cambré, ενώ έκανε σαφάρι στην περιοχή Lagoon, στην Μποτσουάνα της Ν. Αφρικής. Όπως μάλιστα ανέφερε, ο ξεναγός της είπε πως τα δυο τους είχαν αυτή τη συμπεριφορά την τελευταία εβδομάδα ή τουλάχιστον τόσο ήταν το διάστημα που είχε γίνει αντιληπτή. Σύμφωνα μάλιστα με την ιστορία, υπήρχε και μια λέαινα στην περιοχή, η οποία όμως άφηνε παγερά αδιάφορα τα δύο μεγαλοπρεπή αρσενικά.
Ή μήπως τελικά δεν ήταν αρσενικά;
Το National Geographic έρχεται σήμερα να καταρρίψει την ιστορία των δύο ερωτευμένων αρσενικών λιονταριών με μια άλλη, εξίσου ενδιαφέρουσα και ανατρεπτική επιστημονική εξήγηση. Το ένα λιοντάρι είναι στην πραγματικότητα μια "genderfluid" λέαινα, ένα αρρενωπό θηλυκό.
Μία από τις φωτογραφίες δείχνει τα δύο ζώα να τρίβουν τα κεφάλια του, κάτι που δεν είναι ασυνήθιστο ως συμπεριφορά για το παιχνίδι κυριαρχίας, σημειώνει η Kathleen Alexander, μια πανεπιστημιακός που μελετά τα λιοντάρια στην Αφρική για πάνω από 20 χρόνια.
"Όσο για το ζευγάρωμα, ποτέ δεν έχω δει αλληλεπίδραση όπως αυτή μεταξύ αρσενικών όπως εδώ και έχω εργαστεί στην Μποτσουάνα για 20 χρόνια" αναφέρει , λέει. "Θα έλεγα ότι είναι πιο πιθανό να βλέπουμε μια λέαινα με χαίτη" αναφέρει στο National Geographic.
Οι λέαινες της Μποτσουάνα μπορεί να φέρουν μια γενετική προδιάθεση προς αυτό το φαινόμενο, σύμφωνα με τον Luke Hunter, πρόεδρο της ομάδας διατήρησης μεγάλων αιλουροειδών Panthera. 'Τα θηλυκά αυτά φέρουν χαίτη ως ένα σημάδι της αναπτυξιακής διαταραχής, είτε κατά τη σύλληψη ή στη μήτρα¨αναφέρει. "Στην πρώτη περίπτωση, η γενετική συμβολή του σπέρματος -που καθορίζει το φύλο του εμβρύου στα περισσότερα θηλαστικά- ήταν μάλλον παρεκκλίνουσα, δίνοντας ένα θηλυκό με κάποια αρσενικά χαρακτηριστικά. Εναλλακτικά, και ίσως πιο πιθανό, το πρόβλημα μπορεί να συνέβη κατά τη διάρκεια της κύησης, αν το έμβρυο εκτέθηκε σε αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων-ανδρικές ορμόνες όπως η τεστοστερόνη." αναφέρει ο καθηγητής.
Εάν μια μητέρα λέαινα είχε ασυνήθιστα υψηλά ανδρογόνα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι θηλυκοί απόγονοι μπορεί να έχουν "αρρενοποιημένη" εμφάνιση. Αυτό είναι επίσης κάτι που συμβαίνει και σε κάποια άλλα είδη και είναι μέρος της στρατηγικής επιβίωσης των θηλυκών.
Ένα αναλυτικό άρθρο για τα θηλυκά λιοντάρια με τις χαίτες είχε δημοσιευτεί στο National Geographic to 2014
Η σπάνια περίπτωση της Mmamoriri.
Μια τέτοια περίπτωση είχε απασχολήσει τα μίντια όταν δημοσιεύτηκε η περίπτωση της λέαινας Mmamoriri. Το θηλυκό λιοντάρι έχει υιοθετήσει αρσενικά χαρακτηριστικά προκειμένου να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης, όπως η χαίτη και ένας πιο βαθύς βρυχηθμός για να τρομάζει δυνητικά επιθετικές αγέλες. Η πιο σκούρα γούνα συνήθως υποδηλώνει υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης, γράφει ο ερευνητής Robynne Kotzee στο Africa Geographic, κάτι που εξηγεί και το γιατί η χαίτη της Mmamoriri είναι τόσο χτυπητή στο μάτι.
Ο Dr Simon Dures μελέτησε την αγέλη της Mmamoriri σαν μέρος της δουλειάς του με τα Zoological Society και Imperial College του Λονδίνου. Εξετάσεις αίματος αποκάλυψαν πως δεν διαθέτει το έξτρα χρωμόσωμα Y, κάτι που εν μέρει εξηγεί τα διφορούμενα χαρακτηριστικά της. Ωστόσο, δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, καθώς τα τελευταία χρόνια στον πληθυσμό των λιονταριών που ζουν στο Okavango Delta έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 5 ακόμη παρόμοιες περιπτώσεις από λέαινες με αρσενικά χαρακτηριστικά.
Την πρωτοανακάλυψαν οι επιστήμονες το 2012 και εικάζουν πως δεν μπορεί να κάνει μωρά. Σε παρόμοιες περιπτώσεις όμως, είναι βέβαιοι πως τα λιοντάρια αυτής της κατηγορίας αν αναπαραχθούν σίγουρα θα περάσουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους στους απογόνους τους. Το 2011, η Emma, μια λέαινα στο National Zoological Gardens στη Β. Αφρική είχε επίσης μια πολύ εντυπωσιακή χαίτη και είχε σημειώσει ανάπτυξη που θύμιζε τα σώματα των αρσενικών λιονταριών. Το θηλυκό λιοντάρι έχει υιοθετήσει αρσενικά χαρακτηριστικά προκειμένου να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης, όπως η χαίτη και ένας πιο βαθύς βρυχηθμός για να τρομάζει δυνητικά επιθετικές αγέλες και να προστατεύσει τα μικρά της.
Να σημειωθεί πως ίδια ακριβώς εξέλιξη έχει εντοπιστεί και σε άλλα είδη ζώων, όπως τα ελάφια.
Ένα ακόμη θηλυκό λιοντάρι με πλούσια χαίτη στο ζωολογικό κήπο τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ το 2008:
σχόλια