Ναι ή όχι στην εξόρυξη του χρυσού; Μια απάντηση από έναν καθηγητή Εδαφολογίας

Ναι ή όχι στην εξόρυξη του χρυσού; Μια απάντηση από έναν καθηγητή Εδαφολογίας Facebook Twitter
33

Στον αστερισμό του χρυσού κινείται η χώρα αυτές τις μέρες, αφού η μεγαλύτερη ξένη επένδυση στην Ελλάδα στον τομέα της εξόρυξης χρυσού –από την εταιρεία Eldorado Gold– έχει εξελιχθεί στην πιο επεισοδιακή των τελευταίων ετών. «Αυτές οι καθυστερήσεις έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα κόστη και τον προγραμματισμό της Eldorado και τελικά υπονομεύουν τη δυνατότητά μας να προωθήσουμε αποτελεσματικά την ανάπτυξη και λειτουργία αυτών των περιουσιακών στοιχείων», σημείωσε στην ανακοίνωσή της η εταιρεία, ενώ ο George Burns, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, σχολίασε: «Είναι εξαιρετικά ατυχές να βρισκόμαστε σε αυτό το αδιέξοδο όταν θα έπρεπε να υλοποιούμε ένα σημαντικό επιχειρηματικό σχέδιο και να προσθέτουμε άλλες 1.200 θέσεις εργασίας στο σημερινό εργατικό δυναμικό μας, περίπου 2.400 ατόμων, στην Ελλάδα. Πάντως, η ημερομηνία-κλειδί είναι η 22η Σεπτεμβρίου, οπότε εκπνέει το τελεσίγραφο της εταιρείας προς την ελληνική κυβέρνηση». Ειδικότερα, το σκηνικό έχει ως εξής: υπέρμαχοι και πολέμιοι της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη βορειοανατολική Χαλκιδική, μια καναδική εταιρεία που απειλεί να φύγει από τη χώρα ακόμα μια φορά, όπως είχε απειλήσει να κάνει τον Αύγουστο του 2015 και τον Ιανουάριο του 2016, απώλεια θέσεων εργασίας που φημολογείται ότι θα ξεπερνούν τις 2.000, περιβαλλοντικές επιπτώσεις, φόβος νέων διαπληκτισμών και «ρήγμα» στην τοπική κοινωνία. Όλα τα παραπάνω συναποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά μιας υπόθεσης που προκαλεί αναβρασμό στην πολιτική και κοινωνική ζωή. «Ο τόπος δεν χωράει άλλους ανέργους», «έξω οι χρυσοθήρες», «με πόσο χρυσάφι αλλάζεις το καθαρό νερό σου», είναι μερικά από τα συνθήματα που θα συναντήσεις στην περιοχή της Χαλκιδικής, τα οποία περιγράφουν τις συνθήκες ενός «ακήρυχτου διχασμού» και αποτυπώνουν την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα. Ναι ή όχι στην εξόρυξη του χρυσού; Πρόκειται, τελικά, για μια χρυσοφόρο επένδυση που θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας ή για μια επικείμενη οικολογική καταστροφή που θα επηρεάσει τις επόμενες γενιές; Τις απαντήσεις δίνει ο ομότιμος καθηγητής Εδαφολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ασχολείται με το συγκεκριμένο ζήτημα περισσότερο από μία δεκαετία.

Η επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές θα έχει σοβαρές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις είτε στον πρωτογενή τομέα παραγωγής (γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, υλοτομία, αλιεία) είτε στον δευτερογενή (μεταποίηση γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων), καθώς και στον τριτογενή, κυρίως στον τουρισμό.

Οι λόγοι των αντιδράσεων

Τέτοιου μεγέθους δραστηριότητα σε μια περιοχή ιδιαίτερου κάλλους που θα προκαλέσει τόσο μεγάλη και μη αναστρέψιμη καταστροφή δεν έχει επιχειρηθεί ποτέ ξανά στη χώρα μας. Με αυτό ως δεδομένο, οι κάτοικοι της περιοχής, και όχι μόνο, αντέδρασαν και αντιδρούν μαζικά, ανεξάρτητα από ιδεολογίες και πολιτικές πεποιθήσεις, κι έχουν δημιουργήσει ένα πρωτοφανές για τα δεδομένα της περιοχής, εμβληματικό, ζωντανό και αγωνιστικό κίνημα, το Κίνημα των Σκουριών. Πρόκειται για ένα κίνημα που γνώρισε από πολύ κοντά την αστυνομική καταστολή και τις δικαστικές διώξεις. Αναλογιστείτε ότι η απήχηση αυτού του κινήματος έφτασε μέχρι τους αυτόχθονες πληθυσμούς του Αμαζονίου, εκπρόσωποι των οποίων επισκέφτηκαν την περιοχή για να δουν τι ακριβώς συμβαίνει και να γνωρίσουν μέλη του κινήματος από κοντά.

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις – Συνέπειες

Αποστράγγιση του κατάφυτου όρους Κάκαβος (όπου βρίσκεται η θέση Σκουριές), το οποίο τροφοδοτεί με νερό περίπου τη μισή Χαλκιδική. Επακόλουθη καταστροφή του δάσους και εξαφάνιση της άγριας πανίδας. Επιφανειακή εξόρυξη (24.000 τόνοι την ημέρα) με χρήση εκρηκτικών (4-6 τόνοι την ημέρα), διασπορά στην ατμόσφαιρα χιλιάδων τόνων σκόνης πετρώματος που περιέχει χαλαζία, αμίαντο και βαρέα μέταλλα, όλα τοξικά για τον άνθρωπο, τα ζώα και τα φυτά. Η λεπτή αυτή σκόνη θα μετακινηθεί με τον άνεμο και θα καλύψει ακόμη και μακρινές περιοχές. Παράλληλα, κατασκευή δύο χωμάτινων φραγμάτων ύψους περίπου 150 μέτρων σε μια ιδιαίτερα σεισμογόνο περιοχή για τη δημιουργία λιμνοδεξαμενών, στις οποίες θα αποτεθούν τα τοξικά απόβλητα, τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 66 εκατομμύρια τόνους της επεξεργασίας του εξορυσσόμενου πετρώματος. Η επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές θα έχει σοβαρές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις είτε στον πρωτογενή τομέα παραγωγής (γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, υλοτομία, αλιεία) είτε στον δευτερογενή (μεταποίηση γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων), καθώς και στον τριτογενή, κυρίως στον τουρισμό.

Ναι ή όχι στην εξόρυξη του χρυσού; Μια απάντηση από έναν καθηγητή Εδαφολογίας Facebook Twitter
Τέτοιου μεγέθους δραστηριότητα σε μια περιοχή ιδιαίτερου κάλλους που θα προκαλέσει τόσο μεγάλη και μη αναστρέψιμη καταστροφή δεν έχει επιχειρηθεί ποτέ ξανά στη χώρα μας.

Οι μύθοι – Υπάρχει κάτι θετικό;

Α) Η μεταλλευτική δραστηριότητα ασκείται στην περιοχή από την αρχαιότητα, επομένως μπορεί να συνεχιστεί; Είναι αλήθεια ότι ένα μέρος αυτής της περιοχής έχει μακρά μεταλλευτική ιστορία. Αλλά ο βαθμός και οι μέθοδοι εκμετάλλευσης που εφαρμόζονταν παλιότερα διαφέρουν πάρα πολύ από αυτές που σχεδιάζεται να εφαρμοστούν. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η ποσότητα που εξορυσσόταν στο παρελθόν κατά τη διάρκεια ενός έτους τώρα σχεδιάζεται, και είναι τεχνικά δυνατό, να εξορύσσεται σε ένα 24ωρο. Επιπλέον, δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην περιοχή επιφανειακή εξόρυξη, επομένως δεν είναι γνωστές οι συνέπειες αυτής της δραστηριότητας στους εργαζόμενους και σε κατοίκους των γύρω περιοχών.


Β) Τέτοιου είδους δραστηριότητες ασκούνται σε άλλες χώρες, γιατί όχι κι εδώ; Αυτό πράγματι συμβαίνει, για παράδειγμα στον Καναδά και στις σκανδιναβικές χώρες, αλλά τέτοιες δραστηριότητες αναπτύσσονται σε σημεία που απέχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα από κατοικημένες περιοχές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, περίπου ο μισός πληθυσμός του Δήμου Αριστοτέλη (οι κάτοικοι των χωριών Μεγάλη Παναγία, Νεοχώρι, Παλαιοχώρι, Στάγειρα, Γομάτι, Στρατονίκη, Αρναία) ζει σε απόσταση μικρότερη των 10 χιλιομέτρων από τις Σκουριές.


Γ) Έχουμε χρυσό, γιατί να μην τον εκμεταλλευτούμε; Καταρχάς, ο τίτλος της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» ίσως να είναι παραπλανητικός, καθώς το 95% των μετοχών ανήκει σε πολυεθνική εταιρεία (Eldorado Gold), επομένως ο πιθανολογούμενος χρυσός δεν θα είναι ελληνικός.


Η επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές, πέρα από λίγες και προσωρινές θέσεις εργασίας, δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτα θετικό στην περιοχή.

Απώλεια θέσεων εργασίας

Πράγματι μιλάμε για θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης, και λέγεται αρκετά συχνά ότι αυτές οι θέσεις εργασίας θα είναι περισσότερες από 5.000. Αλλά στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της «Ελληνικός Χρυσός» αναφέρεται ότι θα απασχολούνται 1.300 άτομα από τον 9ο χρόνο λειτουργίας των μεταλλείων κι έπειτα. Δεν αναφέρεται όμως πουθενά, ούτε διατυπώνεται από κανέναν –από τους υποστηρικτές της επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας–, πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν οριστικά από άλλες δραστηριότητες. Για παράδειγμα, στον τουρισμό και στα συναφή επαγγέλματα, στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στην αλιεία, στη μελισσοκομία, στη μεταποίηση και στις κατασκευές, που μπορούν να ασκούνται για πάντα. Εξάλλου, κανείς απ' όσους αντιτίθενται σε αυτή την επέκταση δεν ζητά να διακοπούν οι μεταλλευτικές δραστηριότητες, όπου αυτές ασκούνται από χρόνια, και να χάσουν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι. Εκείνο για το οποίο αγωνίζονται οι κάτοικοι της περιοχής, της Χαλκιδικής αλλά και της Βόρειας Ελλάδας, είναι να σταματήσει άμεσα η επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές, να αποκατασταθεί το περιβάλλον που έχει βάναυσα υποβαθμιστεί και να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους τα παλαιά μεταλλεία με μειούμενο ρυθμό. Εξάλλου, σε έργα αποκατάστασης του περιβάλλοντος μπορούν να απασχοληθούν πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Ελλάδα
33

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

Ελλάδα / Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

«Ευχόμαστε να είναι ο κύριος σεισμός, διότι έχει επίκεντρο στην λίμνη Τριχωνίδα κάτω από το Θέρμο, που είχε προκαλέσει τις μεγάλες ζημιές η σεισμική δόνηση τον Απρίλιο του 2007» τόνισε
LIFO NEWSROOM
Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Ελλάδα / Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Η Μεσίνα στην Ιταλία ήταν το πιο πολυσύχναστο επιβατικό λιμάνι της Ε.Ε., με 11,3 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ ακολουθούν το Ρέτζιο ντι Καλάμπρια στην Ιταλία με 11,1 εκατομμύρια επιβάτες και ο Πειραιάς με 9,6 εκατομμύρια
LIFO NEWSROOM
Θεσσαλονίκη: Φιλόλογος έμαθε σε μαθητές το τραγούδι «Ω έλατο» στη νοηματική

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Φιλόλογος έμαθε σε μαθητές το τραγούδι «Ω έλατο» στη νοηματική

«Μέσα από αυτή τη δράση, αναδείξαμε την ομορφιά και τη δύναμη της νοηματικής γλώσσας, δίνοντας στα παιδιά ένα ακόμη εργαλείο έκφρασης και επικοινωνίας», σημειώνει ο εκπαιδευτικός
LIFO NEWSROOM
Ελληνική ιθαγένεια για 10 μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας με το επώνυμο «De Grece»

Ελλάδα / Ελληνική ιθαγένεια για 10 μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας με το επώνυμο «De Grece»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει συζήτηση για υποψηφιότητα των "De Grece" με τη ΝΔ» και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «δημιουργεί ανυπόστατα σενάρια»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

14 σχόλια
Κάποτε στα πλαίσια μιας συζήτησης με φίλους τους έστειλα το κάτωθι e-mail, μετά από σχετική έρευνα που έκανα. Καθηγητής πανεπιστημίου δεν είμαι αλλά ανάγνωση ξέρω. Επίσης, αυτό που είναι σαφές σε εμένα είναι ότι έχουμε ένα κράτος που μόνη του σκέψη είναι η εξυπηρέτηση ημετέρων και πολίτες που μόνη τους έγνοια είναι να βρουν ένα ανώτερο σκοπό στη ζωή τους, μπερδεύοντας την πολιτική με τη θρησκεία.Το κείμενο ήταν επικαιροποιημένο μέχρι Γενάρη του 2016."Θυμάμαι το 1998 όταν πήγαινα φροντιστήριο αφίσα στα Εξάρχεια: "Όλοι στην Χαλκιδική Όχι στην εξόρυξη χρυσού στα μεταλλεία Κασσάνδρας".Τότε τα μεταλλεία ανήκαν στην TVX Hellas, θυγατρική της καναδικής TVX Gold. Μετά από τον παρατεταμένο σάλο η εταιρεία δεν έβγαλε ποτέ τελικά τον χρυσό και έτσι πτώχευσε. Το ελληνικό δημόσιο βρέθηκε με ένα αγγούρι στον ποπό. Όπως κάνει πάντα το ελληνικό δημόσιο σε αυτές περιπτώσεις τάκανε μούσκεμα. Έδωσε την περιουσία της πτωχευμένης TVX Hellas AE στην νεοσύστατη Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, έναντι 11 εκατ. ευρώ. Η πραγματική αξία όμως ήταν πολύ παραπάνω. Η Ελληνικός Χρυσός ήταν κυριότητας της European Goldfields Ltd, η οποία ήταν (αρχικά και βασικά) κυριότητας του Ρουμάνου Frank Timis. Από αυτόν αγόρασε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ του Μπόμπολα, το 2006, στην συμμετοχή του στην μαμά εταιρεία της Ελληνικός Χρυσός, την European Goldfields.Αργότερα, το 2011, η Eldorado αγόρασε από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ την πλειοψηφία της Ελληνικός Χρυσός αλλά και το μεγαλύτερο ποσοστό της European Goldfields. Άρα σήμερα η Ελληνικός Χρυσός ανήκει κατά 5% στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ και κατά 95% στην European Goldfields. Η European Goldfields με την σειρά της ανήκει κατά περίπου 19% στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ του Μπόμπολα και κατά περίπου 80% στην καναδική Eldorado. Άρα ο Μπόμπολας εμπλέκεται άμεσα κατά 5% και έμμεσα κατά περίπου 18% (το 19% του 95%). Τα ρέστα είναι καναδέζικη πολυθενική. Πάει καλά;Η ελληνική αριστερά εχθρεύεται την επένδυση ψυχή τε και σώματι από το 1983, αλλά ας επικεντρωθούμε στην μετά το 2000 εποχή. Από το 2001 η προηγούμενη μαμά εταιρεία των μεταλλείων, TVX Gold, φώναζε "βοήθεια" και έλεγε στο ελληνικό κράτος "ή με αφήνεις να σκάψω, δηλαδή μαζεύεις τα παιδιά με τις μολότοφ, ή βαράω κανόνι". Η ελληνική αριστερά και τότε όπως και σήμερα έλεγε την μαμά εταιρεία εκβιάστρια. Η ελληνική αριστερά είχε και τότε προσπαθήσει να πει κάτι για τους περιβαλλοντικούς όρους αλλά τζίφος. Τελικά η ελληνική TVX Hellas πτώχευσε το 2003 και τα μεταλλεία περιήλθαν εκ νέου στο ελληνικό δημόσιο. Εκεί το ελληνικό δημόσιο τα έκανε μούχτι. Μια επένδυση εκατομμυρίων του έμεινε αμανάτι και στην διεθνή πιάτσα έγινε γνωστό ότι κουμάντο στην Ελλάδα κάνουν "τα παιδιά με τα μαλλιά και με τα μαύρα ρούχα". Έτσι λοιπόν, είτε από πανικό είτε ως πολιτική χάρη σε φιλικό επιχειρηματία, δίνει σε τιμή χαρίσματος και χωρίς διεθνή διαγωνισμό, τα μεταλλεία σε εταιρεία συμμετοχών του Μπόμπολα, δηλαδή την μεγαλύτερη ελληνική κατασκευαστική, ο οποίος μετά καθίσταται ο προνομιούχος στρατηγικός εταίρος της Eldorado καθώς την έμπασε στο παιχνίδι γιατί κάποιος έπρεπε να βγάλει τον χρυσό. Αυτό το "χάρισμα" είναι που κυνηγάει ακόμα και σήμερα την Ελληνικός Χρυσός καθώς αρχικά η Κομισιόν, η οποία προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και μετά το ίδιο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο και την δικαίωσε σε βάρος της χώρας μας, δέχτηκαν ότι αυτή η συμπεριφορά ήταν αθέμιτη κρατική ενίσχυση εταιρείας και το κράτος πρέπει να την ανακτήσει μαζί με τους σχετικούς φόρους. Η εταιρεία προσέφυγε κατά αυτής της απόφασης αλλά ηττήθηκε.Αντίθετα, αναφορικά με τα περιβαλλοντικά τόσο η παλιά TVX Hellas όσο και η Ελληνικός Χρυσός έχουν κερδίσει όλα τα σχετικά δικαστήρια που έχουν γίνει. Άρα, καταλήγουμε στο αρχέγονο ότι ανήκομεν σε ένα κράτος το οποίο μόνο γεωγραφικά είναι στην Ευρώπη, καθώς ευνοεί κατά βούληση και κατά παραβίαση κάθε έννοιας δικαίου σφετέρους, μαζί με μια αριστερά, που προτιμά να ηγείται εξαθλιωμένων ανέργων παρά λογικών εργαζομένων, πάνε πίσω την χώρα στερώντας θέσεις εργασίας, παραγωγικές επενδύσεις, φήμη, εξαγωγές, πλούτο και πάνω απ' όλα λογική. Η νυν κυβέρνηση είναι αριστερή αλλά και βαθύ κράτος: έτσι ανακαλεί την άδεια της εταιρείας ετσιθελικά προεκλογικά για να χάσει από την εταιρεία οριστικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά αφού ήδη την έχει φέρει στα πρόθυρα της πτώχευσης όπως παλαιότερα την TVX Hellas. Απλά να ειπωθεί ότι με τον μεταλλευτικό κώδικα, τα royalties και το αν η σύμβαση εξόρυξης είναι επαρκώς επικερδής για την Ελληνική Δημοκρατία, κράτος και αριστερά ελάχιστα ασχολούνται."ΠΗΓΕΣ:https://en.wikipedia.org/wiki/European_Goldfieldshttp://www.reds.gr/our_identity/http://www.naftemporiki.gr/finance/story/996599/o-triakontapentaetis-polemos-gia-ton-elliniko-xrusohttps://left.gr/news/k-igglezi-i-eldorado-mas-ekviazei-theloyme-ependyseis-me-ayti-ti-logikihttps://www.rizospastis.gr/story.do?id=1061029http://tvxs.gr/news/%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BD%CE%AD%CE%B1/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%87%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B5http://www.naftemporiki.gr/finance/story/84320/ptoxeusi-tis-tvx-hellas-2http://www.tovima.gr/finance/finance-business/article/?aid=259484http://tvxs.gr/news/ellada/eyropaiko-dikastirio-anagnorizei-oti-ksepoylithikan-ta-metalleia-stin-ellinikos-xrysoshttp://www.cnn.gr/news/ellada/story/14251/aporriptei-to-eyropaiko-dikastirio-tin-prosfygi-tis-ellinikos-xrysoshttp://www.naftemporiki.gr/finance/story/996599/o-triakontapentaetis-polemos-gia-ton-elliniko-xrusohttp://tvxs.gr/news/ellada/prosorini-diakopi-ton-ergasion-stis-skoyries-me-entoli-skoyrletihttp://www.kathimerini.gr/32594/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/posa-kerdizei-to-ellhniko-kratos-apo-thn-paraxwrhsh-twn-metalleiwn-toy-pros-ekmetalleysh-apo-tritoys
Για την εκτίμηση της αξιοπιστίας του άρθρου, θα ήταν χρήσιμο να ξέρουμε αν μιλαει ο "καθηγητής Εδαφολογίας" ή το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ (http://www.avgi.gr/article/10811/5852404/diaphonies-apochoreseis-kai-e-epomene-mera). Η μήπως η δεύτερη ιδιότητα είναι άσχετη με το θέμα;
Ο καθηγητής εδαφολογίας κ. Κυριάκος Παναγιωτόπουλος δε δικαιολογεί την ιδιότητα του με αυτό το άρθρο. Δε μας χάρισε λίγη από τη σοφία του, παρά μας λέει πράγματα που ξέρουμε. Κατ'αρχήν είναι απαράδεκτο ένας καθηγητής να χρησιμοποιεί ως επιχείρημα το " .... Επιπλέον, δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην περιοχή επιφανειακή εξόρυξη, επομένως δεν είναι γνωστές οι συνέπειες αυτής της δραστηριότητας στους εργαζόμενους και σε κατοίκους των γύρω περιοχών. ....." Με αυτό το σκεπτικό, θα κυκλοφορούσαμε ακόμη με μουλάρια. Στην περιγραφή που κάνει ο κύριος καθηγητής, συμπεραίνει κανείς ότι το εργοτάξιο του μεταλλείου, είναι ένα μεγάλου μεγέθους εργοτάξιο λατομείο, όπως τα εκατοντάδες λατομεία με τα οποία είναι διασπαρμένη η Ελλάδα. Και πάντως ούτε καν πλησιάζει, κι ούτε έχει σχέση, με τη μόλυνση των λατομείων της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα. Το άρθρο αυτό, εμένα πάντως με έπεισε ότι η επένδυση της Eldorado πρέπει να συνεχιστεί και να ενθαρρυνθεί.
Αν αυτή είναι ψύχραιμη απάντηση από επιστήμονα, τότε εγώ είμαι αστροναύτης. Η τοποθέτηση του είναι εμφανώς προκατειλημένη εναντίον της επένδυσης. Από τη στιγμή που ένας επιστήμονας είναι στρατευμένος στη μεριά αυτών που αντιδρούν, από τη στιγμή που οι θέσεις του δεν επιβεβαιώνονται από πειραματικά δεδομένα,κάθε ερμηνεία που δίνει χάνει το κύρος της και είναι απλά γνώμη, σαν κι αυτήν που ο καθένας έχει κι από μία..
Καλά τα λες μιλάει για το κίνημα των σκουριων και την απήχηση του καθώς είχε επισκέψεις και συμπαράσταση από φυλές του Αμαζονίου. Εξισώνει την αντιμετώπιση που έχουν εδώ με την αντιμετώπιση των δολοφόνων μεταλλωρύχων στην βραζιλια
Χαίρομαι που ανεβάσατε ένα άρθρο με επιστημονικό πρόσημο για το θέμα. Πραγματικά τις τελευταίες ημέρες έχουμε βομβαρδιστεί με τόσες πολλές πληροφορίες ώστε να αποκτήσουμε τη συνηθισμένη (μηντιακής προέλευσης πάντα) "εμπειρογνωμοσύνη", που μας επιτρέπει να γινόμαστε "ειδικοί" σε ένα ζήτημα για μόλις λίγα 24ωρα (μέχρι αυτό να φύγει απ'την επικαιρότητα). Ομολογώ ότι η πρώτη μου αντίδραση (όπως και την προηγούμενη φορά που η διαμάχη της κυβέρνησης με την Eldorado είδε τα φώτα της δημοσιότητας) ήταν το να πάει το μυαλό μου στη γνωστή κωμικοτραγική σχέση στ(οργής) της "Τσίπρας & Σια" με την επιχειρηματικότητα - για την ακρίβεια τα περισσότερα στοιχεία δικαίωναν (τουλάχιστον στη συνείδηση του μέσου παρατηρητή με έλλογη σκέψη) την εταιρεία, ενώ δε νομίζω ότι έμειναν πολλοί ασυγκίνητοι μπροστά στο ενδεχόμενο της ανεργίας των μεταλλωρύχων (οι οποίοι παρεμπιπτόντως πολύ κακώς έγιναν "μπαλάκι" μεταξύ εταιρείας και κυβέρνησης - και οι δύο πλευρές έπρεπε να τους δείξουν περισσότερο σεβασμό).Θα μπορούσαμε να πούμε (και όντως ειπώθηκαν) πολλά για την οικονομική, αναπτυξιακή, νομική, πολιτική, κοινωνική, ακόμα και περιβαλλοντολογική διάσταση του θέματος - και ίσως όλα να έχουν μια δόση αλήθειας, όπως και ίσως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να έχουν αντιστοίχως διαμορφώσει τη δική τους υστερόβουλη ατζέντα και να εξυπηρετούν αμφιλεγόμενα και μη συμφέροντα και σκοπιμότητες. Υπάρχει όμως ένα ακλόνητο (και εξαιρετικά απλούστατο έως απλοϊκό) ερώτημα που με έκανε να συνειδητοποιήσω το μέγεθος της ασχετοσύνης μου, όπως και το πόσο απλά και λογικά φαίνονται όλα στη "μακροσκοπική", επίπεδη παρατήρηση που σου επιτρέπει ο μηντιακός φακός: Πώς θα ένιωθα εγώ αν μια εταιρεία αποφάσιζε να κάνει ένα ορυχείο κοντά στο σπίτι μου;Μόνο οι κάτοικοι των περιοχών που επηρεάζονται από την επένδυση γνωρίζουν πραγματικά και το τί συνεπάγεται αυτή (αυτοί θα επωμιστούν τόσο τις άμεσες όσο και μακροπρόθεσμες συνέπειές της) και η θέλησή τους θα πρέπει να γίνει σεβαστή, όποια κι αν είναι - οι υπόλοιποι απλώς "ρητορεύουμε" εκ του ασφαλούς και πραγματευόμαστε με πολιτικοοικονομικούς όρους το δικαίωμα στην υγεία κάποιων... "άλλων". Το πώς αισθάνεσαι απέναντι στη ρύπανση (όπως και σε κάθε πρόβλημα άλλωστε), μπορείς να το συνειδητοποιήσεις μόνο όταν ζεις μέσα σε αυτή (όταν την εισπνέεις στον αέρα και τη γεύεσαι στο νερό που πίνεις) - και δε χρειάζεσαι καν οικολογική συνείδηση γι'αυτό, μια δοκιμή θα σε πείσει...
Και τι σημαίνει αυτό; Έχει μήπως δική του επιχείρηση εξόρυξης και θέλει να την αναλάβει αυτός;Ή μήπως τον έχουν λαδώσει τα πουλιά και τα δέντρα για να τα υπερασπιστεί; Έχετε καταλάβει για το πράγμα μιλάμε;Κάτι μου λέει πως ο Έλληνας αύριο αν του έλεγαν πως θα του χαρίσουν όλο το χρέος αν έκαιγε όλα του τα δάση θα το έκανε, τέτοιο τζιμάνι που είναι.Μήπως κάτι αντίστοιχο δεν έκανε και το καμάρι μας;
Ο κ.Παναγιώτόπουλος είναι (ή ήταν δεν ξέρω αν αποχώρησε) και μέλος του Σύριζα Χαλκιδικής (http://www.avgi.gr/article/10811/5852404/diaphonies-apochoreseis-kai-e-epomene-mera) εκτός φυσικά και αν πρόκειται για σατανική σύμπτωση. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του.
Την οικολογική μας αναισθησία τη δείχνουμε καθημερινά με τον καταναλωτισμό μας, το πόσο λίγο ανακυκλώνουμε κτλ. Για τη δε Αριστερά, η οικολογία ήταν πάντα η πρόφαση στην έχθρα της για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Αν ήταν ΔΕΚΟ, κανείς δεν θα έλεγε τίποτα.Σε τέτοιες εξορύξεις το 80% είναι κόστος. Και κόστος, πέρα από κάποια μηχανήματα που εισάγονται, σημαίνει χρήμα που κινείται πολλαπλασιαστικά στην οικονομία. Το κέρδος της "ξένης" εταιρίας, μείον κόστος, μείον φόρους, δεν συγκρίνεται με το κέρδος για το κράτος.
Το κέρδος της "ξένης" εταιρίας, μείον κόστος, μείον φόρους, δεν συγκρίνεται με το κέρδος για το κράτος.Το μεσοπρόθεσμο κέρδος. Ξέρουμε νούμερο αλήθεια και είμαστε τόσο σίγουροι;
Σοβαρα τωρα, ψυχραιμη και αντικειμενικη αναλυση? Και που ειναι ο αντιλογος, γιατι δεν φιλοξενειτε παραλληλα ενα αλλο αρθρο που να υποστηριζει την αλλη πελυρα?
περίμενα να διαβάσω μια επισταμένη ανάλυση του ρίσκου που ενέχει μια τέτοια επιχείρηση. Αντ’ αυτού διάβασα το εγκώμιο του κινήματος των Σκουριών και πως η Ελληνικός Χρυσός ανήκει στους κακούς ξένους.
Δυστυχώς η οικολογία έχει φτάσει να ταυτιστεί με την ανοησία, τον αριστερό κρατισμό, τους άπλυτους, το χόρτο, τις καταλήψεις, τις ΜΚΟ Κάιντα όπεν μπόρντερς.Ενώ θα έπρεπε να ταυτιστεί με την αγάπη στον τόπο, τις ομορφιές της και την διατήρηση της εθνικής κληρονομιάς.Δυστυχώς έχετε μπερδευτεί άσχημα.
Να σας κάνω εγώ μια ανάλυση του πόσο πολύ συμφέρουν την Ελληνική οικονομία τα καμένα δάση με τα αυθαίρετα με την άνοδο στην οικοδομή, και τον αποχαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων;Γιατί τότε όλοι φωνάζουν όταν έχουμε φωτιές;
να μαι παλι.δεν ειναι κατι προσωπικο αλλα νομιζω πως μου δίνεις τα καλύτερα πατήματα, ωστε να αναπτυξω την σκέψη μου.Επειδή επιμένεις για τα καμένα δάση, να αποσαφηνίσουμε τα εξής. Το καμένο δάσος δεν σου δίνει την δυνατότητα να διαχειριστεις την ακεραιοτητα του εδάφους( επειδή δεν προλαβαίνεις να κάνεις αντιπλημμυρικα και αντιδιαβρωτικά σε 3 μήνες που μεσολαβούν συνήθως από την πυρκαγιά), πράγμα κρίσιμο για την διαχρονική πορεία της χώρας, εδώ με αρκετές εκπτώσεις είναι αλήθεια αυτό διασφαλίζεται. Το ότι ένα δάσος καίγεται δεν σημαίνει ότι αποχαρακτηρίζεται όπως δεν νομίζω πως αποχαρακτηρίζεται κι εδώ.Το καμένο δάσος δεν έχει χωροταξία με απλά λόγια ένα καμένο δάσος μπορεί να προκαλέσει ζημιές, εδώ δεν θέλει κανείς να προκληθούν ζημιές είτε για λόγους δημόσιας εικόνας είτε για τις αποζημιώσεις. Ο μοναδικός οικοδομικός οργασμός στην Ελλάδα υπάρχει στην Μύκονο Σαντορίνη αντε και σε κανα 2 περιοχές της Κρήτης,δεν υπάρχει μεσαία τάξη πλεόν, που θα δίνει κίνητρα και αξία για καταπατημένα και αυθαίρετα.Όντως χάνεται ένα δάσος, αλλά νομίζω ότι είναι υποχρεωμένοι να το παραδώσουν αναδασωμένο, συν τα αντισταθμιστικά σε αναδασώσεις σε γειτονικές περιοχές. Η φύση αγαπητέ μου θα επανέλθει το πιστεύω και το έχω δει. Δουλειά μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι ο αντίκτυπος όταν τελειώσει αυτό το χειρουργείο στην μάνα γη να μην αφήσει ψεγάδια και να μην ξεσπιτώσει τους κατοίκους που ωφελήθηκαν από αυτήν.Κι ας πάμε στον Κύριο Καθηγητή, λυπάμαι που το λέω εριστικά αλλά εαν επικαλείσαι την αυθεντία σου οφείλεις να είσαι αυθεντία και όχι ευχάριστος στο κοινό σου. Από το πρώτο επιχείρημα αρχίζει και χωλαίνει η επιχειρηματολογία. Πως γίνεται ο Κάκαβος να είναι και ο υδροδότης της μισής Χαλκιδικής αλλά παράλληλα να είναι και το κουτί της Πανδώρας που αν το ανοίξουμε θα γεμίσουμε αρσενικό, εφόσον περιέχεται στα εκεί πετρώματα είναι αδύνατον να μην υπάρχει και στο νερό, οπότε το νερό που θα απομακρύνει η εταιρεία δεν πρέπει να λείψει σε κανέναν.Το δεύτερο επιχείρημα θα το χαρακτήριζα καφενειακό , χαλαζίας βαρέα μέταλλα τι ικανότητα έχουν ώστε να μεταφερθούν από αέρος. Να υπενθυμίσουμε ότι ο χαλαζίας είναι το δεύτερο πιο συχνό ορυκτό στον Φλοιό της γης. Σίγουρα θα εκπέμπονται αιωρούμενα σωματίδια αλλά η ειδικότητα σας δεν μπορεί να μπορεί να θέσει ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών.Επόμενο το χωμάτινο φράγμα ύψους 150 μέτρων,σε μία σεισμογόνο περιοχή. Δηλαδή στο Ευπάλιο Φωκίδας με τα 5,1 και φάτσα των κορινθιακό έχουμε 2 χωμάτινα φράγματα ένα του Μόρνου με 125 μέτρα και 20-25 χιλιόμετρα μακρύτερα το χωμάτινο φράγμα της μεγαλύτερης τεχνητής λίμνης στην Ελλάδα με ύψος 153 μέτρα, λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα από το επίκεντρο του σεισμού του 1966, μην προκαλείται πανικό χωρίς λόγο.Όσο για τις δουλειές, πραγματικά υπάρχει ελπίδα όταν παίρνουν το μέλι με 2 ευρω το κιλό οι χονδρέμποροι, το πρόβειο για λίγο καιρό ακόμη 1 ευρώ το λίτρο.Μην μπαίνετε στην ατραπό των συναδέλφων μου δασολόγων που μίλησαν για δάσος που προσομοιάζει με αρχέγονο και γελάγαν και οι πέτρες. Είναι ένα πολύ παραγωγικό δάσος αλλά όχι δεν προσομοιάζει σε τίποτα με αρχέγονο.Τέλος να σας δικαιολογήσω ότι κανείς δεν θέλει ορυχεία, χωματερές , εργοστάσια και αυτοκινητόδρομους στην πίσω αυλή του, αλλα δυστυχώς έτσι είναι η ζωή , δεν συνομωτεί κανείς για να επιτύχεις αυτο που θέλεις. Ευφυϊα έχουμε, μπορούμε να μετριάσουμε ή να μηδενίσουμε τα αρνητικά από κάθε μας πράξη. Και μια γενική παρατήρηση όταν το γραμματικό έκαιγε και κατέστρεφε δρόμους όλα ήταν αγνά, εξάλλου καμένο χαρτί ήταν η Φυλή. Όταν προκρίθηκε η κατασκευή αγωγού με 6 αντλιοστάσια , και κόστος 10 εκατομμύρια, για την μεταφορά των αστικών λυμάτων από την ΛΑυρεωτική στην Ψυττάλεια όλα ήταν ΟΚ. Μην περιμένουμε κάτι καλύτερο σαν χώρα.
Αλλά αντ'αλλα της Παρασκευής το γάλα.Μπερδεύεις την βούρτσα με ....... Δεν ξέρω εγώ τι.Έχεις ιδέα πως αναγεννιέται ένα δάσος?Έχεις ιδέα ότι είμαστε ακόμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση κι όχι στο κέρας της Αφρικής και επιβάλλεται η περιβαλλοντική αποκατάσταση. Έχεις ιδέα πόσο ευλογημένος τόπος είναι η Χαλκιδική που οι αναδασώσεις εκει θα πετύχουν ανεξαιρέτως.Εκτός αν τα χρήματα που δοθούν στο πράσινο Ταμείο δοθούν για πεζοδρομήσεις και αναπαλαιωσεις διατηρητέων στην Θεσσαλονίκη και Αθήνα
Αν είστε όντως δασολόγος μου θυμίζετε μία άλλη περίπτωση που χρειαζόταν να εξηγήσω σε έναν γεωλόγο γιατί είναι καταστροφικό να κοπούν 15 ψηλά πεύκα από το πάρκο Κύπρου και να γίνει το Πάρκινγκ.Χρειάστηκε να μιλήσουμε για βιομάζα, μικροκλίμα, ενεργειακή έκλυση υλικών, την χλωρίδα που αναπτύσσεται σε μικρού βάθους έδαφος, τη σημασία του ελεύθερου χώρου στο αστικό τοπίο, την ηχορύπανση, και την ψυχολογική επίδραση του πράσινου στην καθημερινότητα, για να πειστεί...Τελικά η συζήτηση θα καταλήξει μάλλον στα Πανεπιστήμια και τη λειτουργία τους...
Ας μην πάμε την κουβέντα στο αστικό πράσινο, πραγματικά εκει θα δεις πόση σαπίλα υπάρχει στην ελληνική κοινωνία.Πότε δεν είπα ότι δεν θα θιχτεί το περιβάλλον στην Χαλκιδική, αλλά ότι οφειλουμε να τηρήσουμε αυστηρές προδιαγραφές, και δόξα τω Θεώ τεχνολογίες εχουμε ώστε οι δικλίδες ασφαλείας να μπορούν να τηρηθουν. Και το επιχείρημα που είπε ο διευθύνων σύμβουλος ότι για κάθε δέντρο που θα κοπεί 2 φυτεύονται και μένα μου φαίνεται αστείο και ξέρω ότι δεν θα αποκτήσουμε ξάνα το ίδιο δασος, αλλα δεν χάνεται το μοναδικο δάσος, τέτοια εχει η Μακεδονία και η Θράκη εκατοντάδες.Από άποψη βιοποικιλότητας δεν είναι μοναδικό είναι κοινό. Δεν θα έπαιρνα την ίδια θέση ακόμη και με αυστηρότερες εγγυήσεις για ένα δάσος στην βορεια Ροδόπη (δραμα-ξανθη), στον Ταΰγετο, στην βορεια Πίνδο, σε περιοχές της Εύβοιας, στις Κυκλάδες.Τώρα που είπες για τα πεύκα. Θυμήθηκα σκηνικό στην περιοχή μου που άνοιξε ρουθούνι και δεν αναδείχτηκε από κανέναν, κόψανε 250 χρονών δρυ και για να χρυσώσουν το χάπι , στην θέση της φύτεψαν 5 πανσέδες από ανθοπωλείο, ςγω ειρωνια ειδα μονο τιποτα αλλο. Βλέπεις στην Ιταλία κέδρους (Που δεν είναι καν ενδημικα) να δαπανούν 60 70 χιλιάδες ευρώ για να τους διατηρήσουν ασφαλείς και υγιείς κι εμείς εδώ κόβουμε πεύκα πλατάνια κυπαρίσσια ακάλυπτους για να φυτέψουμε νεραντζιές και δαφνοκερασα.Ψάξε να δεις ποιος είναι υπεύθυνος για το αστικό πράσινο στην αθηνα
Τέτοιο άρθρο γράφω κι εγώ που δεν είμαι εδαφολόγος. Περιμέναμε από έναν επιστήμονα να μας πει αυτά που δεν ξέρουμε.- Πως ακριβώς θα γίνεται η επιφανειακή εξόρυξη; Πόση επιφάνεια δάσους θα καταλάβει (σε απόλυτο νούμερο αλλά και ως ποσοστό του υπάρχοντος δάσους);- Πόσο μετάλλευμα θα βγαίνει απ' την γη κάθε μέρα; Πόσο απ' αυτό θα μετατρέπεται σε πολύτιμα μέταλλα;- Πόσα θα είναι τα απόβλητα της επεξεργασίας και πως θα διαχειρίζονται; Θα πετιούνται στην θάλασσα; Στο διπλανό ρέμα; Θα ξαναθάβονται στην γη;- Πως ακριβώς θα μολυνθεί ο αέρας, το νερό και η θάλασσα; Πια χημικά θα ελευθερώνονται στον αέρα και ποια θα καταλήγουν στη θάλασσα;- Αν όλα τα παραπάνω είναι επικίνδυνα, τότε υπάρχει κάποια άλλη ασφαλής μέθοδος επεξεργασίας; Τι γίνεται στα μεταλλεία σε άλλα μέρη του κόσμου; Τι κάνουν για παράδειγμα οι Σουηδοί;Τέτοια ερωτήματα πρέπει να μας απαντήσει ο εδαφολόγος και όχι ποιο είναι το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.
Ο ομότιμος καθηγητής εκφράζει άποψη και για θέματα πολιτικής, κάτι που στις φιλελεύθερες δημοκρατίες ο καθένας έχει φυσικά το δικαίωμα να κάνει. Ταυτόχρονα όμως σε θέματα που δε έχουν να κάνουν με την ειδικότητά του (π.χ. για την «εθνικότητα» των κεφαλαίων), η άποψη του έχει το ίδιο βάρος που έχει η άποψη του κάθε μπάρμπα στο καφενείο.Τόσες υπηρεσίες του δημοσίου και τόσα δικαστήρια (και μάλιστα ο Άρειος Πάγος, πολλές φορές και με διαφορετικές συνθέσεις) δε κατάφεραν να βρουν κάτι απαγορευτικό για την επένδυση. Άρα δύο είναι τα τινά: είτε οι κυβερνητικοί αντιδρούν για μικροπολιτικούς λόγους, είτε ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός είναι βαθιά διεφθαρμένος και εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης. Εγώ πιστεύω το πρώτο, αλλά αν ισχύει το δεύτερο τότε προφανώς η Χαλκιδική είναι το τελευταίο από τα προβλήματά μας. Δηλαδή τα θέματα προστασίας περιβάλλοντος εξαρτώνται από τις ευαισθησίες του εκάστοτε υπουργού και μόνο; Ποιος του έχει δώσει το δικαίωμα να αποφασίζει και με ποια ιδιότητα; Ακόμα και αν «σωθεί» η Χαλκιδική, ο υπουργός θα πρέπει να αποφασίζει για κάθε έργο που γίνεται στη χώρα από εδώ και πέρα;
Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιό σας, η άποψή του είναι ως οικονομολόγου και πολιτικού αναλυτή του καφενείου. Αν είναι δυνατόν να εξισώνει τους μισθούς απ'τη μελισσοκομία και τον τουρισμό με τους μισθούς μιας εταιρείας εξόρυξης. Επίσης πουθενά δεν αναφέρεται ότι στα οργανωμένα κράτη οι εταιρείες αυτές καταβάλουν σημαντικά ποσά για την άδεια εξόρυξης και μετέπειτα πληρώνουν φόρους. Όσο για το περιβαλλοντικό αναρωτιέμαι αν διαμαρτυρήθηκεε ποτέ κανείς για την οικολογική καταστροφή από τον άναρχο τουρισμό της Χαλκιδικής.
Σε μια χωρα και οχι σε μια μπανανία ο υπουργός πρέπει να αποφασίζει για το γενικό και τοπικό συμφέρον . Βασικά πράγματα σε μια δημοκρατία δηλαδή...
Εμμμμμ όχι. Στις λαϊκές δημοκρατίες, ίσως. Στις φιλελεύθερες δημοκρατίες το τι μπορεί και το τι δεν μπορεί να κάνει ένας υπουργός ορίζονται σαφώς από το Σύνταγμα και τους νόμους. Αν δε του αρέσουν οι νόμοι μπορεί να εισηγηθεί τη μετατροπή τους. Αν δε το κάνει είναι υπόλογος απέναντι στο νόμο, και αν χάσει την πληρώνουμε (κυριολεκτικά και πολύ ακριβά) όλοι μας. https://en.wikipedia.org/wiki/Rule_of_law
Δείτε πρώτα ποιοί έδωσαν το οκ γα την επένδυση...Διακρίνω πως η οικολογική συνείδηση ορισμένων είναι λάστιχο όταν έχουμε να κάνουμε με οικονομικό συμφέρον (που και εκεί φάνηκε πως ηταν ελάχιστο). Εκτός αν θεωρείτε πως το δάσος αυτό αντιστοιχεί μόνο σε 1500 θέσεις εργασίας...Μετά γκρινιάζετε για τους καύσωνες, τους τυφώνες, τις φωτιές, τη σκόνη από την Αίγυπτο...Δίχως να καταλαβαίνετε πως όλα αυτά συνδέονται.
Ο James Cameron σας το έκανε μπανάλ cartoon μήπως και καταλάβετε... Έγινε η μεγαλύτερη κινηματογραφική επιτυχία...Αλλά και πάλι... Μήπως στα σχολεία αντί να διδάσκουν με τόσο σθένος Θρησκευτικά να διδάσκανε και λίγη Γεωλογία, δασολογία και Περιβαλλοντική Οικονομία;Ποιούς συμφέρει βέβαια...
Στην προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού κάλλους δεν χωράνε μικροπολιτικά συμφέροντα. Ναι, η κυβέρνηση είναι ανίκανη, αλλά τέτοιες επενδύσεις να μας λείπουν.