Μια «Μαμάκα» για την κάνναβη!

Μια «Μαμάκα» για την κάνναβη! Facebook Twitter
Είμαστε όχι μόνο μαμάδες αλλά και μπαμπάδες, γονείς, οικογένειες κ φίλοι από όλη την Αθήνα που διεκδικούμε το δικαίωμα στην πρόσβαση στην κάνναβη για ιατρική χρήση! Φωτό: Πάρις Ταβτιτιάν/ LIFO
23

Η συνομιλήτριά μου κι εκπρόσωπος των «Μαμάδων» Jackie Poitras, καναδικής καταγωγής, ζει στην Αθήνα με τον Έλληνα σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά πάνω από τριάντα χρόνια. Η ιατρική κάνναβη μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για τη 16χρονη επιληπτική κόρη τους Μάια, είναι όμως ακόμα παράνομη στην Ελλάδα. «Χρειάζεται να βγούμε προς τα έξω, να τολμήσουμε να διεκδικήσουμε επώνυμα κάτι που μπορεί να είναι το φάρμακο του παιδιού μας ή το δικό μας!», μου λέει. Η φωνή η δική της καθώς και άλλων γονέων παιδιών με προβλήματα υγείας που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την ιατρική χρήση της κάνναβης έρχεται να προστεθεί σε εκείνες πολλών άλλων ασθενών (ανάμεσά τους «επώνυμοι» όπως ο Χρήστος Ριγανάς κι ο Κωνσταντίνος Σύρος) αλλά και γιατρών (όπως ο Γιώργης Οικονομόπουλος) – που διεκδικούν δυναμικά χρόνια τώρα τη νομιμοποίησή της. Οι «Μαμάδες» ενώ τόσο οι προαναφερόμενοι όσο και η καθηγήτρια Ψυχιατρικής Μένη Μαλλιώρη, ο νευρολόγος Αντώνης Κερασνούδης, ο διατροφολόγος Μάριος Δημόπουλος και άλλοι ομιλητές μιλούν σήμερα στη Νομική Σχολή Αθήνας για την ιατρική κάνναβη και τη μείωση της βλάβης στα πλαίσια των εκδηλώσεων του 12ου Αντιαπαγορευτικού Φεστιβάλ (έναρξη εκδήλωσης 11.00) ενώ θα συμμετάσχουν και στο Street Parade που ακολουθεί (19.00) με αφετηρία και κατάληξη την πλατεία Κλαυθμώνος. Το «πράσινο φως» για τη βιομηχανική χρήση της κάνναβης και στην Ελλάδα ήδη δόθηκε, οι θεραπευτικές εφαρμογές της θα περιμένουν άραγε πολύ ακόμα; Η Πολιτεία δείχνει πάντως συναινετική διάθεση, κάτι ενθαρρυντικό.

— Πώς και γιατί «Μαμάδες για την Κάνναβη»;

Είμαστε όχι μόνο μαμάδες αλλά και μπαμπάδες, γονείς, οικογένειες κ φίλοι από όλη την Αθήνα που διεκδικούμε το δικαίωμα στην πρόσβαση στην κάνναβη για ιατρική χρήση! Ενδιαφέρον για συμμετοχή στον υπό σύσταση σύλλογό μας έχουν εκδηλώσει ως τώρα 65 άτομα, ενώ στην ιστοσελίδα που ανεβάσαμε πρόσφατα στο fb "Η Φαρμακευτική Κάνναβη - για το παιδί, την οικογένεια, τον άνθρωπό μας" έχουμε πάνω από 500 μέλη, κάτι ενθαρρυντικό για μια κίνηση που στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμα στο ξεκίνημα.

Κανονικά η φαρμακευτική κάνναβη θα έπρεπε να συνταγογραφείται και να χορηγείται ελεύθερα στα δημόσια νοσοκομεία μας! Στον Καναδά και πολλές αμερικανικές Πολιτείες όπως και σε αρκετές (14 ως τώρα) ευρωπαϊκές χώρες, αυτό είναι ήδη πραγματικότητα.

 

— Ήταν μαθαίνω η κόρη σας η αφορμή... Η καμπάνια για τη θεραπεία της Μάιας και την υποβολή ψηφίσματος στον υπουργό Υγείας που ανέβηκε στο Αvaaz στις 23/4 κοντεύει τις 40.000 υπογραφές.

Ακριβώς κι αυτό μας δίνει δύναμη κι ελπίδα! Η κόρη μου που σήμερα είναι 16 ετών, πάσχει από αναπηρία καθώς κι από σοβαρές επιληπτικές κρίσεις. Πάνε τρία χρόνια αφότου έμαθα για τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης, οι οποίες είναι μάλιστα ιδιαίτερα επωφελείς για τη συγκεκριμένη πάθηση – είχα δει τότε στο Διαδίκτυο το γνωστό ντοκιμαντέρ του CNN για τη μικρή Σάρλοτ (επίσης επιληπτική και φαρμακοανθεκτική, όπως και η κόρη μου) και πόσο την είχε βοηθήσει η αγωγή της που είχε κάνει μεγάλη αίσθηση – παρότι οι ιατρικές χρήσεις της κάνναβης είναι γνωστές καιρό τώρα, η πραγματική «επανάσταση» έγινε, θα έλεγα, αφότου κυκλοφόρησε εκείνο το ντοκιμαντέρ: Οι σχετικές σελίδες, φόρουμ, ομάδες πίεσης κ.λπ. πολλαπλασιάστηκαν, ειδικά στην Αμερική όπου η αποποινικοποίηση του φυτού προχωρά πια με γοργά βήματα. Όπως λοιπόν η Σάρλοτ, έτσι κι η κόρη μου ακολούθησε πολλές θεραπευτικές αγωγές χωρίς αποτέλεσμα. Μέχρι εγχείρηση για τοποθέτηση νευροδιεγέρτη της κάναμε, όμως οι κρίσεις της – που μπορεί να φτάσουν και τις δέκα ημερησίως - παραμένουν ανεξέλεγκτες με αποτέλεσμα να αυτοτραυματίζεται συχνά – φανταστείτε ότι φορά μόνιμα στο σπίτι κράνος... Γιατί να μην έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσει και η Μάια αυτή την αγωγή; Ο νευρολόγος πάντως που την παρακολουθεί είναι θετικός και μας ενθαρρύνει.


— Γνωρίζετε από «πρώτο χέρι τις ιδιότητες του φυτού; Υπήρξατε ποτέ η ίδια χρήστρια;

Κοιτάξτε, στα νιάτα μου είχα κι εγώ δοκιμάσει μαριχουάνα, δεν υπήρξα όμως ούτε φανατική, ούτε συστηματική χρήστρια. Το χειρότερο, δεν είχα καμιά «επίσημη» πληροφόρηση για τη θεραπευτική της δράση κι αυτό είναι το μεγάλο παράπονό μου διότι αυτά είναι γνωστά πράγματα από τη δεκαετία του '40, ειδικά δε για το θέμα της επιληψίας έχουν κυκλοφορήσει σχετικές ιατρικές μελέτες ήδη από τα 70's. Κανονικά η φαρμακευτική κάνναβη θα έπρεπε να συνταγογραφείται και να χορηγείται ελεύθερα στα δημόσια νοσοκομεία μας! Στον Καναδά και πολλές αμερικανικές Πολιτείες όπως και σε αρκετές (14 ως τώρα) ευρωπαϊκές χώρες, αυτό είναι ήδη πραγματικότητα: οι ασθενείς παίρνουν μια κάρτα από το υπουργείο Υγείας, πηγαίνουν στα ειδικά καταστήματα και την προμηθεύονται. Δικαιούνται όμως τώρα πια να την καλλιεργήσουν κιόλας, κάτι πολύ βασικό - γιατί να πληρώνουμε για κάτι που μπορούμε να καλλιεργήσουμε οι ίδιοι; Τα ασφαλιστικά ταμεία επίσης θα επωφεληθούν από τη μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων – η φαρμακευτική αγωγή της Μάιας π.χ. στοιχίζει 1000 Ευρώ το μήνα και δεν είναι η πιο ακριβή περίπτωση, ένας καρκινοπαθής ή με κατά πλάκας σκλήρυνση, παθήσεις για τις οποίες επίσης ενδείκνυται το φυτό, έχει πολύ περισσότερα έξοδα.

Μια «Μαμάκα» για την κάνναβη! Facebook Twitter
Πάνε τρία χρόνια αφότου έμαθα για τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης, οι οποίες είναι μάλιστα ιδιαίτερα επωφελείς για τη συγκεκριμένη πάθηση – είχα δει τότε στο Διαδίκτυο το γνωστό ντοκιμαντέρ του CNN για τη μικρή Σάρλοτ (επίσης επιληπτική και φαρμακοανθεκτική, όπως και η κόρη μου) και πόσο την είχε βοηθήσει η αγωγή της που είχε κάνει μεγάλη αίσθηση Φωτό: Πάρις Ταβτιτιάν/ LIFO


— Η ιδέα ενός νέου παιδιού να δοκιμάζει κάνναβη έστω και για ιατρικούς λόγους μπορεί να ακούγεται εξωφρενική σε κάποιους.

Ναι γιατί τη θεωρούν «ναρκωτικό» και τη συνδέουν με την παρανομία ή την μπερδεύουν με την ευφορική της χρήση. Υπάρχει μεγάλη προκατάληψη και παραπληροφόρηση σχετικά. Όμως ένας ασθενής, νέος ή μεγαλύτερος, δεν θα την καπνίσει ανεξέλεγκτα – θα του χορηγηθούν σταγόνες κανναβέλαιου ή σε άλλη πόσιμη είτε βρώσιμη μορφή υπό ιατρική επίβλεψη. Όσο για τα αποτελέσματα, αναφέρω ενδεικτικά την περίπτωση Ελληνίδας κοπέλας επιληπτικής από τα 3 (σήμερα είναι 26) με πολλά χρόνια χρήσης φαρμάκων και αντιψυχωτικών που αφότου άρχισε αγωγή με κανναβέλαιο είδε βελτίωση θεαματική: σε λίγες μόνο μέρες φύγανε τα ψυχωτικά επεισόδια, άρχισε να κάνει μπάνιο που το φοβόταν, να κοιμάται ήρεμα, να ξαναβρίσκει κάπως το νου της. Τα έχω δει με τα μάτια μου αυτά γιατί είμαστε φίλοι με την οικογένεια, τα είπα μάλιστα δημόσια σε εκδήλωση που έγινε στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες τον Γενάρη για τη βιομηχανική και φαρμακευτική κάνναβη.


— Ο υπουργός Υγείας έδειξε πάντως θετικός...

Πράγματι. Όταν προχτές συναντηθήκαμε μαζί του με τον γιατρό τον Γιώργη τον Οικονομόπουλο και τους ασθενείς Ριγανά, Σύρο, Μπάρκα για να του καταθέσουμε σχετικό υπόμνημα, υποσχέθηκε να εξετάσει άμεσα με τον ΕΟΦ το αίτημά μας να προχωρήσει η εισαγωγή στη χώρα όσων σχετικών φαρμακευτικών σκευασμάτων κυκλοφορούν στην ΕΕ. Ζητήσαμε επίσης – και εισακουστήκαμε – να συσταθεί μια ομάδα εργασίας για τον σχεδιασμό ενός εθνικού προγράμματος για την θεραπευτική κάνναβη με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας ασθενών. Το κλίμα είναι πολύ καλό κι αν έχουμε μπροστά μας ικανό χρόνο – κι εφόσον βέβαια οι πολιτικές εξελίξεις το επιτρέψουν! - θα καταφέρουμε τουλάχιστον να φτάσουμε στη μέση του δρόμου. «Πράσινο φως» υπάρχει και από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Μια «Μαμάκα» για την κάνναβη! Facebook Twitter
Όσο το φυτό δεν νομιμοποιείται οι χρήστες εκτίθενται στην παρανομία, την άγνοια και την εκμετάλλευση, συν ότι η ποιότητα του προσφερόμενου προϊόντος σε συνθήκες μαύρης αγοράς είναι συχνά αμφίβολη. Δίχως εξάλλου τη σωστή καθοδήγηση, δεν θα είναι αποτελεσματική ούτε η θεραπεία. Φωτό: Πάρις Ταβτιτιάν/ LIFO


— Φίλοι και συγγενείς πώς αντέδρασαν στην ιδέα να ξεκινήσει η Μάια μια τέτοια αγωγή;

Ήταν αρχικά δύσπιστοι αλλά στην πορεία όσο ενημερώνονταν - γνωρίζω προσωπικά μόνο, να φανταστείτε, τουλάχιστον εκατό ανθρώπους που τη χρησιμοποιούν για λόγους θεραπευτικούς - άρχισαν να ενδιαφέρονται και να ρωτάνε τι και πώς κι εδώ είναι το πρόβλημα: Όσο το φυτό δεν νομιμοποιείται οι χρήστες εκτίθενται στην παρανομία, την άγνοια και την εκμετάλλευση, συν ότι η ποιότητα του προσφερόμενου προϊόντος σε συνθήκες μαύρης αγοράς είναι συχνά αμφίβολη. Δίχως εξάλλου τη σωστή καθοδήγηση, δεν θα είναι αποτελεσματική ούτε η θεραπεία.

Γιατί η κάνναβη έχει τόσες θεραπευτικές εφαρμογές;

 

Ο γιατρός Γιώργης Οικονομόπουλος απαντά:

"Τη δεκαετία του '90 ανακαλύφθηκε στον οργανισμό το ενδοκανναβινοειδές σύστημα που ευθύνεται για την κατάσταση της ομοιόστασης του οργανισμού. Βρέθηκε ότι τα ενδοκανναβινοειδή, που ανιχνεύονται ήδη στο μητρικό γάλα, ρυθμίζουν τη λειτουργία αυτού του συστήματος και τα φυτοκανναβινοειδή που λαμβάνουμε προσκολλώνται στις αντίστοιχες υποδοχές και μιμούνται τη λειτουργία τους – υπάρχουν μάλιστα έρευνες που υποστηρίζουν ότι πολλές παθήσεις οφείλονται ακριβώς στη δυσλειτουργία του ενδοκανναββινοειδούς συστήματος. Γι΄αυτό η θεραπευτική κάνναβη έχει τόσες εφαρμογές. Γι΄αυτό και μεις λέμε διαρκώς ότι η κάνναβη δεν είναι ναρκωτικό αλλά βοτάνι θεραπευτικό! Πανάκειες βεβαίως δεν υπάρχουν, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και χρειάζεται ανάλογη διάγνωση και αγωγή".

Τι ζητούν οι ασθενείς (μαζί και οι Μαμάδες) που τάσσονται υπέρ της χρήσης της φαρμακευτικής κάνναβης

1.

Αποποινικοποίηση της χρήσης και κατοχής κάνναβης για θεραπευτική χρήση.


2.

Δυνατότητα αυτοκαλλιέργειας με ειδική άδεια του Υπουργείου Υγείας στον κάθε ασθενή για ένα ορισμένο αριθμό (πχ 6) φυτών για ιδία χρήση.

3.

Δημιουργία λεσχών/συλλόγων κάνναβης στα πρότυπα της Ισπανίας και της Ουρουγουάης, οι οποίες θα καλλιεργούν ποιοτική και οργανική κάνναβη σε ελεγχόμενο περιβάλλον με σκοπό την αλληλοϋποστήριξη και την παροχή συγκεκριμένης ποσότητας προϊόντων αποκλειστικά στα μέλη της λέσχης, τα οποία θα πρέπει να προσκομίσουν γνωμάτευση γιατρού και αποδεικτικά της πάθησής τους ώστε να έχουν δικαίωμα συμμετοχής. Σε αυτή την περίπτωση τα μέλη των λεσχών θα αποδίδουν στο κράτος τον επιβαλλόμενο φόρο επί του προϊόντος που θα αγοράζουν, ενώ οι λέσχες θα αποδίδουν έμμεση φορολογία και εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενούς τους.

4.

Δυνατότητα πιστοποίησης και ελέγχου της ποιότητας των προϊόντων της λέσχης από το Χημείο του Κράτους ή άλλο πιστοποιημένο εργαστήριο.

5.

Δυνατότητα παραγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων από κάνναβη (σε οικιακό, οικοτεχνικό ή βιομηχανικό επίπεδο) στη χώρα μας, ώστε να υποκατασταθούν οι εισαγωγές που μέχρι σήμερα γίνονται παράνομα ή ημι-νόμιμα, κοστίζουν πολύ και αφορούν σκευάσματα με χαμηλή περιεκτικότητα δραστικής- θεραπευτικής ουσίας.

6.

Νομιμοποίηση της εισαγωγής θεραπευτικών σκευασμάτων ιατρικής κάνναβης με αποδεδειγμένα θετική δράση, μέσω αντιπροσώπων και κατόπιν ιατρικής συνταγογράφησης.

7.

Απελευθέρωση και ενθάρρυνση της ιατρικής έρευνας πάνω στα Κανναβινοειδή, καθώς και στις θεραπευτικές ποικιλίες κάνναβης που ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες παθήσεις.

8.

Να μπορούν οι ιατροί να συνταγογραφούν νόμιμα την κάνναβη ή παράγωγά της, κατόπιν θεσμικής παρότρυνσης τους από τους Ιατρικούς Συλλόγους και το Υπουργείο Υγείας που θα πρέπει να αναλάβει και την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση ιατρών και ασθενών για τα θεραπευτικά οφέλη της κάνναβης. Κάλυψη της Κάνναβης από το ΕΣΥ.

9.

Επικαιροποίηση των Νόμων 3459/2006 και 4139/2013, για την αφαίρεση του φυτού της κάνναβης από τη λίστα των παράνομων ουσιών και τη δυνατότητα όσων σκευασμάτων εμπεριέχουν THC (τετραϋδροκανναβινόλη) να μπορούν να συνταγογραφούνται.

10.

Διευκρινιστικό έγγραφο από το Υπουργείο Υγείας όπου να ξεκαθαρίζεται ότι τα σκευάσματα λαδιού με υψηλή συγκέντρωση σε κανναβιδιόλη (CBD) και με μικρότερη από 0.2% συγκέντρωση σε THC μπορούν να κυκλοφορούν νόμιμα στην Ελλάδα, σύμφωνα με το νόμο 4139/2013.

Μια «Μαμάκα» για την κάνναβη! Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβτιτιάν/ LIFO

Σύλλογος "Ασθενείς Υπέρ της Χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης"

Σύλλογος "ΚΙΝΕΙCΑΝ το Ίαμα"

Σύλλογος "ΜΑΜΑΚΑ- ΜΑΜΑδες για την ΚΑνναβη"

Ελευθεριακός Σύνδεσμος Απεξάρτησης

Δίκτυο Ηλιόσποροι

23

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM