25 μυστικά των σχέσεων που διήρκεσαν για πάντα

25 μυστικά των σχέσεων που διήρκεσαν για πάντα Facebook Twitter
Γελάνε μαζί. Με τα ίδια πράγματα. Κι αν όχι, γελάνε, επειδή γελάει ο σύντροφος τους.
1

Κάποιοι το παραδέχονται ανοιχτά, κάποιοι δεν το ομολογούν, αλλά και στις δύο περιπτώσεις η επιθυμία είναι μία, κοινή, σεβαστή, σχεδόν πανανθρώπινη: μία σχέση που θα κρατήσει, έναν σύντροφο που δεν θα φύγει στα δύσκολα, κάποιον που θα είναι δίπλα μας, ό,τι κι αν συμβεί, ακόμη κι όταν ο πρώτος έρωτας περάσει.

Ουτοπικό; Στη σημερινή εποχή μπορεί να φαντάζει ως τέτοιο, κάποιοι, όμως, τα κατάφεραν. Ζευγάρια που έμειναν μαζί, αν όχι "για πάντα", τουλάχιστον για πολύ πολύ καιρό. Τι έκαναν διαφορετικά αυτοί οι άνθρωποι; Διότι κατά καιρούς, δημοσιεύονται διάφορες μελέτες, που ναι μεν καταλήγουν στο ότι δεν υπάρχει συνταγή που θα ενώσει για καιρό ένα ζευγάρι, αλλά επισημαίνουν την ύπαρξη λεπτομερειών που κρατούν κάποια ζευγάρια μαζί... 

Σύμφωνα με τον ανανεωμένο οδηγό του LifeHack αρκούν μόνο 25 μικροπράγματα που άθελα τους -συνήθως- κάνουν τα ζευγάρια, βοηθώντας τη σχέση τους και τροφοδώντας την μόνο με θετικά ερεθίσματα, ακόμη και σε περιόδους που δεν είναι όλα ρόδινα. Ιδού, λοιπόν, τα μυστικά των "αιωνόβιων" ζευγαριών, κάποτε αυτονόητα, κάποτε όχι και τόσο... [Κάπου εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά ισχύουν για υγιείς σχέσεις, που βασίζονται στον σεβασμό, τη φροντίδα και την αγάπη, και όχι σε εξαρτητικές ή κακοποιητικές σχέσεις που "τρέφονται" από την τοξικότητα και τον πόνο].

1.

Δείχνουν σεβασμό ο ένας προς τον άλλο. Πάντα. Ό,τι και να γίνει. 

2.

Γελάνε μαζί. Με τα ίδια πράγματα. Κι αν όχι, γελάνε, επειδή γελάει ο σύντροφος τους. Σημαντικό. 

3.

Υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον στα όνειρα, τις επιδιώξεις και τις προσπάθειές τους. 

4.

Αφήνουν ζωτικό χώρο. Δεν "πνίγουν" τον σύντροφο τους. 

5.

Εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο. Ακούν και βλέπουν με ανοιχτή καρδιά. Ακόμα κι όταν οι δεύτερες σκέψεις καραδοκούν. Είμαστε "αθώοι" μέχρι αποδείξεως του εναντίου, οπότε δεν θυσιάζουμε την εμπιστοσύνη μας αμαχητί. 

6.

Δεσμεύονται. Ότι θα κάνουν πράγματα μαζί - ακόμα κι αν αυτό σημαίνει αμοιβαίες υποχωρήσεις.  

7.

Δεν πέφτουν ποτέ για ύπνο μαλωμένοι ή με απωθημένα. Ποτέ. Πάντα λύνουν τις διαφορές, πριν πέσουν στο κρεβάτι. 

8.

Συγχωρούν αληθινά και ξεχνάνε. Δεν κρατούν κακία, δεν δέχονται τη συγνώμη με μισή καρδιά. 

9.

Αφήνουν το παρελθόν τους ήσυχο. Δεν το επαναφέρουν μέσα στη σχέση, δεν το μνημονεύουν όταν περνούν κρίση. 

10.

Δεν ξεχνούν να λένε στο ταίρι τους όμορφα λόγια. Ότι ο άνθρωπος τους είναι όμορφος, ικανός, έξυπνος κι ότι τον θαυμάζουν. 

11.

Δεν προσπαθούν να αλλάξουν τον σύντροφο τους. Τον αποδέχονται και τον αγαπούν γι' αυτό που πραγματικά είναι. Η χειριστικότητα ζημιώνει τις σχέσεις πάντα. Ακόμα κι αν τον πρώτο καιρό δεν φαίνεται αυτή η φθορά. 

12.

Ενθουσιάζονται με τις μικρές χαρές της καθημερινότητας: μια βόλτα, ένα μικρό καφέ, ένα φιλί στα ξαφνικά. Δεν είναι δεδομένα. 

13.

Παραμένουν ειλικρινείς και πιστοί. Προσπαθούν τουλάχιστον για το ένα από τα δύο. Κυρίως το πρώτο, ακόμα κι όταν δεν είναι πιστοί. 

14.

Ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλο. Στα προβλήματα, στα καινούρια ξεκινήματα, στις προκλήσεις που όλα μοιάζουν κόντρα. 

15.

Δεν κριτικάρουν. Συμβουλεύουν, είναι καλοί ακροατές, αλλά ποτέ δεν ασκούν κριτική που θα ασκούσε ένας ξένος. 

16.

Συζητούν με τόλμη τα μεταξύ τους προβλήματα. Δεν αποκρύπτουν τις πραγματικές σκέψεις και επιθυμίες τους. 

17.

Δεν ξεχνούν ποτέ γιορτές, γενέθλια, επετείους. Ή τουλάχιστον προσπαθούν. Με τόση τεχνολογία τριγύρω, ας μπει ένα ξυπνητήρι, αν είναι να μείνει η σχέση ζωντανή. 

18.

Προσπαθούν να δίνουν τόσα, όσα παίρνουν. Κι ανταποδίδουν με τους δικούς τους τρόπους για να κρατιέται η σχέση γεμάτη. Δεν χρειάζεται να μιλάμε πάντα για υλικά αγαθά, αλλά για φροντιστικές κινήσεις.

19.

Αρχίζουν και τελειώνουν τη μέρα τους μαζί. Όσο συχνότερα γίνεται. Κι αν δεν γίνεται, κρατούν την επαφή αυτή με κάθε τρόπο.

20.

Ένα φιλί, όταν συναντιούνται και ένα φιλί όταν αποχωρίζονται. Μοιάζει γλυκερό, αλλά κρατά τη θερμοκρασία της σχέσης. 

21.

Δίνουν σημεία ζωής τακτικά, ακόμα κι όταν τα ωράρια και οι δουλειές τους είναι εξοντωτικά. 

22.

Απενεργοποιούν το τηλέφωνο τους για αρκετές ώρες μέσα στα Σαββατοκύριακα και τις μέρες άδειας. Είναι σημαντικό το ζευγάρι να μένει μόνο του, χωρίς να αποσπάται από κανέναν. 

23.

Ανταλλάσσουν σημειώματα με ωραία μηνύματα. Τα post-it δεν είναι μόνο για τη λίστα του σούπερ μάρκετ. 

24.

Δοκιμάζουν καινούρια πράγματα μαζί. 

25.

Θεωρούν ότι εκτός από εραστές, είναι και φίλοι και συνεργάτες και κυρίως: σύμμαχοι. 

Με στοιχεία από το LifeHack.org

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Σωστά όλα αυτά, και όντως ισχύουν και εφαρμόζονται αυθόρμητα στην 34χρονη υπέροχη σχέση-συμβίωση με την γυναίκα μου. Να προσθέσω δύο ακόμα "πραγματάκια", η βάση της σχέσης, πρέπει να είναι η σεξουαλική ικανοποίηση του ζευγαριού, (που με το πέρασμα του χρόνου, γίνεται υπέρτατη απόλαυση) και για τα όποια λάθη ή ζημιές, να χρησιμοποιούν το "δεν πειράζει". Μη θεωρείτε δεδομένο αυτό που έχετε, εκτιμήστε το, κι αγαπήστε το τρελά.ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΤΕ, ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙ.