Το manspreading κάνει καλό στο φλερτ, λένε τώρα οι μελέτες

Το manspreading κάνει καλό στο φλερτ, λένε τώρα οι μελέτες Facebook Twitter
Όσοι έχουν πόδια ανοιχτά και απλωμένα, χωρίς επιτήδευση, είναι εκείνοι που έχουν την μεγαλύτερη επιτυχία στο αντίθετο φύλο.
5

Πριν από λίγους μήνες είχε γίνει τεράστιο θέμα με το φαινόμενο του manspreading: ολόκληρες καμπάνιες, ειδικά για τα μέσα μαζικής μεταφοράς του εξωτερικού καυτηρίαζαν την ενοχλητική συνήθεια αρκετών επιβατών να χύνονται στα καθίσματα και με τα πόδια τους να ενοχλούν - κάποτε και να παρενοχλούν - τους συνεπιβάτες τους. 

Ειδικώς, το "New Yorker" είχε αφιερώσει ολόκληρο εξώφυλλο προκειμένου να κάνει σαφείς τις προεκτάσεις του να μη σέβεται κάποιος τον ζωτικό χώρο του άλλου. Και μπορεί για την ώρα να μην υπάρχουν έρευνες ή στατιστικά στοιχεία για το πόσο ελαττώθηκαν τα κρούσματα manspreading στα τρένα, τα μετρό και τα λεωφορεία ανά την Ευρώπη, προέκυψαν, ωστόσο μελέτες που έδιναν πόντους σε αυτό τον εχθρό του savoir vivre και μάλιστα σε έναν αναπάντεχο τομέα της ζωής μας: τον ερωτικό. 

Ναι, κι όμως. Η έρευνα της Tanya Vacharkulksemsuk, από το Πανεπιστήμιο Berkeley, μεταξύ άλλων αξιοσημείωτων, είχε να προτάξει, ότι τελικά όσοι έχουν την τάση να απλώνονται και να καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο από εκείνον που τους αντιστοιχεί, έχουν την τάση να θεωρούνται πιο ελκυστικοί (!) στο φλερτ από άλλους πιθανούς ερωτικούς παρτενέρ που βρίσκονται στον ίδιο χώρο. 

Oι φωτογραφίες, στις οποίες οι συμμετέχοντες ήταν απλωμένοι, με χέρια - πόδια ανοιχτά και απλωμένα, χωρίς επιτήδευση (ακόμη κι αν δεν ήταν στις ωραιότερες στιγμές τους) ήταν εκείνες που είχαν την μεγαλύτερη επιτυχία στο αντίθετο φύλο.

Συγκεκριμένα, ομάδα αμερικανών ερευνητών με επικεφαλής την προαναφερόμενη κυρία, μπήκαν στη διαδικασία να μελετήσουν βιντεάκια από sites που προωθούν το speed dating, ενώ ταυτοχρόνως παρακολουθούσαν τα αποτελέσματα μίας εφαρμογής στο κινητό που εξυπηρετεί επίσης τη λογική των ραντεβού μεταξύ αγνώστων. 

Τα αποτελέσματα, ήταν τουλάχιστον εντυπωσιακά. Η Vacharkulksemsuk και η ομάδα της, μετά από αρκετούς μήνες παρατήρησης, συμπέρανε, ότι εκείνοι οι οποίοι απλώνονταν και ένιωθαν μια παραπάνω άνεση με το σώμα τους, ακόμη περισσότερο μάλιστα είχαν την τάση να εισβάλλουν στον ζωτικό χώρο του ραντεβού τους, ήταν εκείνοι που είχαν και τις περισσότερες επιτυχίες, ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου, οικονομικής κατάστασης ή εμφάνισης.  

Αντιθέτως, εκείνοι που κρατούσαν τις αποστάσεις και φρόντιζαν ώστε να μην ενοχληθεί κατά κανέναν τρόπο ο άνθρωπος που είχαν απέναντι τους, ήταν και εκείνοι στους οποίους δεν δινόταν δεύτερη ευκαιρία, ειδικά σε μια διαδικασία όπως αυτή του speed dating, όπου μέσα σε ελάχιστα λεπτά της ώρας, πρέπει να κερδίσεις τον άλλον. 

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, μετά τα βίντεο μπήκε στη διαδικασία να πειραματιστεί με τις συμπεριφορές ανθρώπων σε μία εφαρμογή για κινητά που λειτουργούσε όπως το Tinder. Συγκεκριμένα, 3 άντρες και 3 γυναίκες δέχθηκαν να φτιάξουν δύο διαφορετικά προφίλ στη συγκεκριμένη εφαρμογή. Στο πρώτο, οι φωτογραφίες τους θα τους έδειχναν σε χαλαρές στιγμές στον χώρο τους, με χέρια, πόδια και κορμό σε στάσεις που επιτρέπουν σε όλο το σώμα να απλωθεί. Στο δεύτερο προφίλ, οι φωτογραφίες θα ήταν πιο συντηρητικές, πιο επίσημες, πάντως όχι τόσο χαλαρές. 

 

Το αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμενο: οι φωτογραφίες, στις οποίες οι συμμετέχοντες ήταν απλωμένοι, με χέρια - πόδια ανοιχτά και απλωμένα, χωρίς επιτήδευση (ακόμη κι αν δεν ήταν στις ωραιότερες στιγμές τους) ήταν εκείνες που είχαν την μεγαλύτερη επιτυχία στο αντίθετο φύλο. Εκείνο που δεν ήταν αναμενόμενο ήταν το γιατί είχαν τέτοια επιτυχία. 

 

"Αυτοί οι υποψήφιοι εισέπρατταν εκτός από ενδιαφέρον και σχόλια για αυτό που ενέπνεε η φωτογραφία τους. Και αυτό, υπό μορφή σχολίων από τους ενδιαφερόμενους ήταν ότι είχαν να κάνουν με κυρίαρχες προσωπικότητες, που έλεγαν πολλά ακόμη κι αν χρησιμοποιούσαν μη λεκτικά μηνύματα και ότι η όλη στάση τους μαρτυρούσε πιο ανοιχτόμυαλους, ζεστούς και άμεσους χαρακτήρες", σχολιάζει η Vacharkulksemsuk και συνεχίζει: "Βασισμένοι στα αποτελέσματα ερευνών που εκπονήσαμε με τεστ και ερωτήσεις σε χιλιάδες singles, όλο αυτό αποδεικνύει ότι ο χώρος που καταλαμβάνει κάποιος, η μη λεκτική αφήγηση ενός σώματος στον χώρο, ακόμη και η κατάληψη που μπορεί να κάνει στον δικό μας ζωτικό χώρο κάνει το άτομο πιο ελκυστικό".

 

Η ερευνητική ομάδα που δημοσίευσε τη συγκεκριμένη μελέτη στο πλαίσιο έρευνας των κοινωνικών αλλαγών και της μετάβασης από συμπεριφορές του παρελθόντος στον σύγχρονο τρόπο επικοινωνίας, θεωρεί ότι υπάρχει άμεσος συσχετισμός ανάμεσα στο αίσθημα κυριαρχίας και ασφάλειας που θέλει να νιώσει κάποιος ανεξαρτήτως φύλου και γι' αυτό φυσικά υποκύπτει πιο εύκολα σε τέτοιου είδους προσωπικότητες. 

 

Την ίδια στιγμή, αυτοί οι άνθρωποι - αυτοί για τους οποίους το manspreading πήρε διαστάσεις κοινωνικού φαινομένου - βάσει της ίδιας έρευνας, φαίνεται ότι τα καταφέρνουν καλύτερα σε όλους τους τομείς της ζωής τους - στη δουλειά, στην οικογένεια, στις παρέες - ακόμη κι αν δεν θεωρούνται πάντα ευγενείς... 

 

Σ' αυτή τη ζωή κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις. 

 

Με στοιχεία από τον Guardian 

 

5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM

σχόλια

4 σχόλια
Ρε παιδιά είναι όντως τόσο διαδεδομένο το manspreading; Ώρες-ώρες νομίζω ότι μόνο εγώ δεν το έχω παρατηρήσει στα ΜΜΜ πέρα από ελάχιστες -ιστορικές σχεδόν- φορές.Κατά τα άλλα είχα δει ένα βίντεο όπου έλεγε ότι οι γυναίκες είναι αυτές που αποκλίνουν από τη πορεία τους για να περάσουν οι άνδρες στο δρόμο. Παίζει γενικά και αυτό;
Προσπαθούν μάταια οι ψευδοεπιστημονικές μεταμοντέρνες θεωρίες να επιβάλλουν τις ανόητες, ανεδαφικές, μη επιστημονικά αποδεδειγμένες, θεωρίες τους ότι όλα είναι επίκτητα και έρχεται η φύση, η βιολογία και σαρώνει όλες αυτές τις μπούρδες χωρίς να αφήνει τίποτα όρθιο. Κυρίαρχες προσωπικότητες, θράσος και αίσθημα ασφάλειας, κύριοι, γουστάρουν οι γυναίκες. Τα υπόλοιπα είναι για να πουλάνε κάτι "ακαδημαϊκοί" της πλάκας βιβλία.
Πώς σχετίονται τα δύο; Άλλο να εισβάλεις εν μέρει στο ζωτικό χώρο κάποιου με τον οποίο είστε εξ αρχής σε διαδικασία φλερτ, κάτι που μπορεί να εκληφθεί ως φιλική στάση, δημιουργία οικειότητας κλπ., άλλο να φωτογραφίζεσαι φαρδύς πλατύς στον καναπέ σου, και άλλο να απλώνεις τις ποδάρες σου στα ΜΜΜ και να στριμώχνεις τους συνεπιβάτες, που ουδεμία διάθεση εχουν να αναπτύξετε στενές επαφές τρίτου τύπου. Όποιος κάνει το ένα δεν σημαίνει ότι κάνει και το άλλο.
Να σου πω πώς συνδυάζονται: Γυναίκα μόνη, ψάχνει. Να σου τον ο manspreadαράς και της μοστράρει το καμάρι που έχει ανάμεσα στα σκέλια. Εδώ είμαστε, λέει η κυρία, για έναν πούτσο είναι ό,τι πρέπει. Όχι για περισσότερα, γιατί είναι γάιδαρος.