Υπάρχουν 6 σοβαροί λόγοι για τους οποίους πρέπει να κοιμάστε στην αριστερή σας πλευρά

Υπάρχουν 6 σοβαροί λόγοι για τους οποίους πρέπει να κοιμάστε στην αριστερή σας πλευρά Facebook Twitter
3

Για τους περισσότερους ανθρώπους ο ύπνος είναι αγαπημένη συνήθεια. Ξέρατε όμως ότι η στάση που κοιμάστε μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας; Σύμφωνα με άρθρο του ιατρικού site "Ηealthdigezt" - με ειδικότητα σε θέματα εκλαϊκευμένης επιστήμης - υπάρχουν τουλάχιστον 6 λόγοι για τους οποίους ο ύπνος στην αριστερή πλευρά του σώματος μπορεί να συνεισφέρει θετικά σε ό,τι αφορά την καλή κατάσταση ζωτικών οργάνων όπως η καρδιά, ο σπλήνας και τα έντερα.  Και να τα οφέλη, που κατά το άρθρο, προκύπτουν για την υγεία σας, αν φροντίζετε να κοιμάστε στην αριστερή σας πλευρά:

1.

Βελτιώνει τη λειτουργία του λεμφικού συστήματος

Το λεμφικό σύστημα παίζει ζωτικό ρόλο στο σώμα, αφού είναι υπεύθυνο για την απομάκρυνση των άχρηστων και τοξικών ουσιών από τον οργανισμό. O θωρακικός πόρος, ο κεντρικός αγωγός του λεμφικού συστήματος βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του ανθρώπινου σώματος και γι' αυτό τον λόγο ο ύπνος στα αριστερά βοηθάει το σώμα να επεξεργαστεί πιο αποτελεσματικά τις περιττές ουσίες. Επίσης, το λεμφικό σύστημα φροντίζει για τη μεταφορά λιπών, πρωτεϊνών και άλλων σημαντικών ουσιών στους ιστούς του οργανισμού και ο ύπνος στα αριστερά επιτρέπει στα κύτταρα να λαμβάνουν αυτά τα θρεπτικά συστατικά πολύ πιο γρήγορα. 

2.

Επιτρέπει στον σπλήνα να δουλέψει καλύτερα

Ο σπλήνας είναι το μεγαλύτερο όργανο του λεμφικού συστήματος και βρίσκεται (και αυτός) στην αριστερή πλευρά του σώματος. Όταν κοιμάστε στην αριστερή πλευρά, ο σπλήνας σας δουλεύει πιο αποτελεσματικά. Ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η βαρύτητα. Προωθεί τη ροή του αίματος προς το συγκεκριμένο όργανο, επιτρέποντάς του να φιλτράρει τις ακαθαρσίες ταχύτερα.

3.

Διευκολύνει την αποβολή των ακαθαρσιών από το σώμα

Η σύνδεση μεταξύ του λεπτού και του παχέος εντέρου βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του σώματος σας, στην περιοχή που ονομάζεται ειλεοτυφλική βαλβίδα. Όταν κοιμάστε στην αριστερή πλευρά σας, η βαρύτητα διευκολύνει τα απόβλητα να μετακινηθούν από το λεπτό στο παχύ έντερο. Αυτό επιτρέπει στο παχύ έντερο να αποβάλει τις ακαθαρσίες από το σώμα σας πιο γρήγορα.

4.

Μπορεί να μειώσει τη νυχτερινή καούρα

Αν υποφέρετε συχνά από καούρες, τότε δοκιμάστε να κοιμηθείτε στην αριστερή σας πλευρά. Σε αυτή τη στάση το στομάχι σας θα βρίσκεται κάτω από τον καρδιακό σφιγκτήρα που συνδέει τον οισοφάγο με το στομάχι. Ξαπλώνοντας στα αριστερά, αποτρέπεται η επιστροφή του περιεχομένου του στομάχου στον οισοφάγο. 

5.

Δεν επιβαρύνει το συκώτι

Επειδή το ήπαρ είναι στη δεξιά πλευρά του σώματος, αν κοιμάστε στη δεξιά πλευρά σας τότε σίγουρα το πιέζετε. Η αριστερή πλευρά στον ύπνο, ωστόσο, δεν θα επιτρέψει στις τοξίνες και σε άλλες βλαβερές ουσίες να επιβαρύνουν το συκώτι σας.

6.

Κάνει καλό στην καρδιά

Η αριστερή πλευρά της καρδιάς παίρνει αίμα από τους πνεύμονες και το διοχετεύει στο σώμα. Οπότε η αριστερή στάση στον ύπνο μπορεί να βοηθήσει την καρδιά να κάνει τη δουλειά της πιο εύκολα και αποτελεσματικά. Αν κοιμάστε αριστερά η βαρύτητα διευκολύνει τη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος.

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Χαζομάρες. Ο άνθρωπος αλλάζει καμιά δεκαριά φορές στάση όταν κοιμάται. Άσε που η συνηθέστερη στάση για όλους μας, είναι ο κορμός στο πάλι, τα πόδια μπρούμητα, το ένα σε γωνία 90 μοιρών, το άλλο έξω από το πάπλωμα, το ένα χέρι πάνω στον πισινό, το άλλο κάτω από το μαξιλάρι και το σάλιο να τρέχει.