Koυίζ: «Πόσα χρόνια θα ζήσεις;»

18




Το παρακάτω κουίζ
βασίζεται στον τρόπο ζωής των Αντβεντιστών της Έβδομης Μέρας (σ.σ.: χριστιανικό δόγμα που προέρχεται από τον προτεσταντισμό), οι οποίοι φημίζονται για τη μακροζωία τους. Αυτό το ίδιο πείραμα, τροποποιήθηκε από τον Thomas Perls, καθηγητή Γηριατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Δεν είναι τέλειο - ως πείραμα - αλλά είναι καλό.

"Οι άνθρωποι μου γράφουν και μου λένε ότι λατρεύουν τον υπολογιστή προσδόκιμου ζωής, αλλά βάσει αυτών που τους βγάζει, λογικά μέχρι τώρα θα είχαν ήδη πεθάνει", λέει ο Perls και συνεχίζει: "Και εγώ τους απαντώ: αυτό σημαίνει ότι προφανώς έχετε υιοθετήσει μερικές πολύ κακές συνήθειες, αλλά έχετε φανταστικά γονίδια που μέχρι τώρα σας έχουν προστατέψει από αυτές". 

Για το πείραμα, αρκεί να κάνετε τα εξής: Ξεκινήστε από την ηλικία των 86, αν είστε άντρες κι από την ηλικία των 89, αν είστε γυναίκες. (Συγνώμη κιόλας, αλλά σε γενικές γραμμές οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες).

Καπνίζετε; Αν ναι, αφαιρέστε 15 χρόνια, αν όχι μην προσθέτετε και μη αφαιρείτε τίποτα.

Έχετε κάποιες ζεν συμπεριφορές, που σας επιτρέπουν να διαχειρίζεστε πιο εύκολα το στρες; Αν ναι, προσθέστε πέντε χρόνια. Αν όχι, αφαιρέστε πέντε. 

Έχετε ανθρώπους στην οικογένεια σας που έζησαν πάνω από τα 95 τους ή και περισσότερο; Αν ναι, προσθέστε 10 χρόνια. Αν όχι, μην προσθέσετε, μην αφαιρέσετε τίποτα. 

Γυμνάζεστε πέντε φορές την εβδομάδα για περίπου 30 λεπτά κάθε φορά; Αν ναι, προσθέστε πέντε χρόνια, αν όχι, αφαιρέστε πέντε. 

Συνηθίζετε να κρατάτε σε εγρήγορση το μυαλό σας, μέσω γρίφων, μαθηματικών κουίζ ή ενεργής μάθησης ενός αντικειμένου που σας αρέσει; Αν ναι, προσθέστε πέντε χρόνια, αν όχι μην προσθέτετε και μην αφαιρείτε τίποτα.

Ο τρόπος που τρέφεστε σας βοηθά να διατηρείτε ένα υγιές, φυσιολογικό βάρος, ώστε να μη νιώθετε αργοκίνητοι ή καταβεβλημένοι; Αν ναι, μην προσθέσετε τίποτα. Αν όχι, αφαιρέστε πέντε χρόνια. 

Καπνίζετε; Αν ναι, αφαιρέστε 15 χρόνια, αν όχι μην προσθέτετε και μη αφαιρείτε τίποτα. 

Για την ιστορία, το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής είναι τα 68 έτη για τους άντρες και τα 73 για τις γυναίκες. Εσάς, τι σας έβγαλε τελικά το πείραμα; 

Με στοιχεία από το περιοδικό Popular Science

18

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ