Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να λέτε «όχι»

Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να λέτε «όχι» Facebook Twitter
Mια άρνηση που περιλαμβάνει κατηγορηματική διατύπωση -«Δεν απαντάω σε emails το βράδυ του Σαββάτου», είναι απείρως πιο αποτελεσματική από ένα αδύναμο «δεν μπορώ».
0

Το να είναι κανείς δοτικός και ευγενής είναι πραγματικά σπουδαίο. Είναι, όμως, και εξοντωτικό. Στην πραγματικότητα, έρευνες έχουν αποδείξει ότι να βοηθά κανείς τους συναδέλφούς του για παράδειγμα συχνά και χωρίς ποτέ να λέει "όχι", τελικά κάνει τον ίδιο χειρότερο στη δουλειά του και στην επίτευξη των δικών του στόχων. Ειδικά αν ανήκετε σε εκείνη την κατηγορία εργαζομένων που καταφέρνουν πάντα να χειρίζονται τις "τοξικές" καταστάσεις του γραφείου ή του όποιου εργασιακού χώρου, αν είστε ο παρήγορος ώμος και το αυτί στο οποίο καταλήγουν όλοι να εκμυστηρευτούν τα παράπονα και τα προβλήματα τους, τα νέα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. 

Αν είστε όλα αυτά και ζείτε μία τέτοια κατάσταση, το να ξεφύγετε από αυτήν και να αρχίσετε να λέτε "όχι" σε ανθρώπους που απαιτούν τον χρόνο και την προσοχή σας, δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση. Κυρίως, γιατί οι γύρω σας έχουν συνηθίσει να ακούν από εσάς μόνο το "ναι" και συχνά να εισπράττουν μια έτοιμη λύση στα προβλήματά τους. Όμως, αυτό μπορεί να αλλάξει, αν αρχίσετε να είστε προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο θα πείτε (τελικά) "όχι", αν επιλέξετε προσεκτικά τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσετε. Για παράδειγμα: μια άρνηση που περιλαμβάνει κατηγορηματική διατύπωση -"Δεν απαντάω σε emails το βράδυ του Σαββάτου", είναι απείρως πιο αποτελεσματική από ένα αδύναμο "δεν μπορώ". 

Το συμπέρασμα προέρχεται από τα αποτελέσματα έρευνας του 2012 που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Επιθεώρησης Καταναλωτή και εκεί βρέθηκε ότι η διατύπωση -ακριβώς όπως στις διαφημίσεις- είναι που κάνει τη διαφορά. Με το να πει κάποιος "δεν τρώω το τάδε προϊόν", όταν του προσέφεραν, ας πούμε, junk food, έκανε τους συμμετέχοντες στην έρευνα να νιώθουν πιο δυνατοί στο να αρνηθούν τον πειρασμό από το να ψελλίσουν απλώς "δεν κάνει", "δεν μπορώ" ή "δεν μου επιτρέπεται να το φάω". Το ίδιο ακριβώς σενάριο ίσχυε και για πράγματα που κάποιος ήθελε να αποφύγει, το γυμναστήριο, λόγου χάριν. Άλλη δυναμική έχει το να πει κανείς "δεν κάνω κοπάνα από το γυμναστήριο" από το "δεν μπορώ να κάνω κοπάνα από το γυμναστήριο". 

Η εξήγηση σε ό,τι αφορά την επιμονή στη διατύπωση έχει να κάνει με το πόσο χώρο αφηνει κανείς στο να παραβιαστεί αυτό που θέλει να κάνει από κάποιον άλλον λίγο αργότερα. Ανεξάρτητα από το αν απευθύνεται κανείς στον ίδιο του τον εαυτό ή σε έναν άλλον άνθρωπο το "δεν μπορώ" αφήνει την εντύπωση ότι δεν μπορείτε αυτή τη στιγμή, αλλά ίσως μπορέσετε λίγο αργότερα. Το "δεν κάνω", "δεν θέλω", "δεν θα γίνει" δεν αφήνει περιθώριο για καμία απολύτως διαπραγμάτευση. Είναι ένας γρήγορος, ξεκάθαρος και απολύτως κατηγορηματικός τρόπος να τοποθετήσετε τον εαυτό σας σε μία κατάσταση. Είναι κάτι που πρώτα το λέμε στον εαυτό μας και μετά με ευγένεια, αλλά κατηγορηματικά στους άλλους: "δεν θέλω να το κάνω". Είναι καλύτερο από το "όχι" και μας κάνει -επίσης- να νιώθουμε καλύτερα. 

Με στοιχεία από το ΝΥmag.com

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ