Το αυχενικό σύνδρομο του κινητού είναι η νέα μάστιγα της εποχής

Το αυχενικό σύνδρομο του κινητού είναι η νέα μάστιγα της εποχής Facebook Twitter
Το γυρτό προς τα εμπρός κεφάλι για παρατεταμένες χρονικές περιόδους δημιουργεί πονοκεφάλους, ζαλάδες, οσφυαλγίες και μουδιάσματα στα άνω και κάτω άκρα.
0

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από σοβαρούς πόνους στο πάνω σημείο της πλάτης τους κάτι που προκαλείται από οξεία μυϊκή καταπόνηση. Ο πόνος αυτός οφείλεται στις ώρες που ξοδεύουν στα κινητά τηλέφωνα.

Φυσικά αυτή η στάση, με τον λαιμό σε κάμψη και το βλέμμα προς τα κάτω, δεν συμβαίνει μόνο όταν κανείς στέλνει γραπτά μηνύματα στο κινητό. Εδώ και πολλά χρονιά όλοι μας κοιτάζουμε προς τα κάτω για να διαβάσουμε ένα βιβλίο για παράδειγμα.

Το πρόβλημα με την αποστολή μηνυμάτων είναι ότι προστίθεται μια ακόμη δραστηριότητα, αυτή της πληκτρολόγησης, και επιπλέον τείνουμε να το κάνουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αυτό που ανησυχεί ιδιαιτέρως τους ορθοπεδικούς είναι ότι τα πολύ νέα παιδιά που βρίσκονται ακόμα στην ανάπτυξη μπορούν ενδεχομένως να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στη σπονδυλική τους στήλη.

Το ανθρώπινο κεφάλι ζυγίζει από 4,5-6 κιλά όταν βρίσκεται σε όρθια θέση. Όταν το κεφάλι γέρνει προς τα εμπρός το βάρος σχεδόν διπλασιάζεται ενώ όσο αυξάνουμε την κλίση του κεφαλιού τόσο περισσότερο αυξάνεται και το βάρος του.

Αυτό φυσικά δεν είναι πρόβλημα όταν στέλνουμε ένα μήνυμα, αλλά όταν περνάμε παραπάνω από δύο ώρες τη μέρα πάνω από το κινητό κατ' αυτόν τον τρόπο, τότε υπάρχει σοβαρό θέμα.

Η έλξη της βαρύτητας δημιουργεί αδικαιολόγητη πίεση στην σπονδυλική στήλη. Το γυρτό προς τα εμπρός κεφάλι για παρατεταμένες χρονικές περιόδους δημιουργεί πονοκεφάλους, ζαλάδες, οσφυαλγίες και μουδιάσματα στα άνω και κάτω άκρα.

Αυτό που ανησυχεί ιδιαιτέρως τους ορθοπεδικούς είναι ότι τα πολύ νέα παιδιά που βρίσκονται ακόμα στην ανάπτυξη μπορούν ενδεχομένως να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στην σπονδυλική τους στήλη γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο αυχενικό πρόβλημα.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε αυτά τα δυσάρεστα αποτελέσματα;


- Κρατήστε το κινητό σας στο επίπεδο των ματιών όσο το δυνατόν περισσότερο. Το ίδιο ισχύει και για όλες τις οθόνες - τα laptops και τα tablets θα πρέπει επίσης να τοποθετούνται έτσι ώστε η οθόνη να βρίσκεται στο επίπεδο των ματιών και να μην χρειάζεται να λυγίζετε το κεφάλι σας προς τα εμπρός ή να κοιτάτε προς τα κάτω για να το δείτε.


- Κάντε συχνά διαλείμματα από τις οθόνες. Για παράδειγμα, ορίστε ένα ξυπνητήρι που σας υπενθυμίζει να σηκωθείτε και να περπατήσετε κάθε 20 με 30 λεπτά.


- Εάν εργάζεστε σε γραφείο, βεβαιωθείτε ότι η οθόνη σας έχει ρυθμιστεί έτσι ώστε, όταν την κοιτάζετε, να κοιτάζετε προς τα εμπρός, με το κεφάλι να είναι ευθυγραμμισμένο με τους ώμους και τη σπονδυλική σας στήλη.

- Τεντωθείτε. Μια πολύ απλή και ανακουφιστική άσκηση είναι η στροφή του κεφαλιού αριστερά, επιστροφή σε ουδέτερη θέση και στη συνέχεια στροφή του κεφαλιού στα δεξιά. Στη συνέχεια γέρνουμε το κεφάλι δεξιά, επιστροφή σε ουδέτερη θέση, επανάληψη στην αριστερή πλευρά.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM