Η σιωπή κάνει καλό στον εγκέφαλο, λέει τώρα η επιστήμη

Η σιωπή κάνει καλό στον εγκέφαλο, λέει τώρα η επιστήμη Facebook Twitter
0

Από παλιά άνθρωποι που εκτιμούσαν τη σιωπή λίγο περισσότερο από το συνηθισμένο αυτόματα ή το κοινωνικό σύνολο τους αντιμετώπιζε με καχυποψία ή τους «φόρτωνε» με την ταμπέλα του «μονόχνωτου» και του «ιδιόρρυθμου». Πλέον, όμως, ήρθε η ώρα να πανηγυρίσουν οι θιασώτες του ρητού «τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι» και γενικώς όλοι εκείνοι που δεν εκτιμούν καθόλου τη φασαρία, τους θορυβώδεις χώρους και την ακατάπαυστη πάρλα.

Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: το 2011 το Φινλανδικό υπουργείο Τουρισμού προώθησε καμπάνια, η οποία χρησιμοποιούσε τη σιωπή ως... εξαγώγιμο προϊόν. Η συγκεκριμένη καμπάνια καλούσε τους τουρίστες να επισκεφθούν τη Φινλανδία και να ανακαλύψουν τις θεραπευτικές ιδιότητες και την ομορφιά των ήσυχων τοπίων της χώρας. Μάλιστα, είχαν προχωρήσει στη δημοσίευση διαφημιστικού υλικού, συγκεκριμένα μια σειρά υπέροχων φωτογραφιών που το βασικό τους σύνθημα ήταν το «Ησυχία, παρακαλώ» και συνοδευόταν από λίγες κουβέντες ακόμη: «Όχι άλλη κουβέντα, πράξεις!».

Σύμφωνα μάλιστα με την Eva Kiviranta, υπεύθυνη επικοινωνίας του ιστότοπου VisitFinland.com η κεντρική ιδέα ήταν η εξής: «Αποφασίσαμε ότι αντί να μιλάμε για το πόσο απόκοσμα ήρεμα είναι εδώ, ας το αναδείξουμε ακριβώς αυτή την ησυχία ως το καλύτερο που διαθέτουμε».

2 ώρες απόλυτης σιωπής αρκούν για να δημιουργηθούν νέα κύτταρα στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που συμμετέχει στη μεταφορά πληροφοριών από τη βραχυπρόθεσμη μνήμη στη μακροπρόθεσμη

Και μάλλον η υπεύθυνη επικοινωνίας αγνοούσε επιστημονικά project που διεξάγονταν πάνω στις ευεργετικές ιδιότητες της σιωπής.

Συγκεκριμένα, βάσει ερευνών που διεξάγονται από το 2013 έως σήμερα, στα Πανεπιστήμια του Όρεγκον και του Ντιουκ, τόσο σε νεογέννητα ποντίκια όσο και σε ανθρώπους, προέκυψε ότι δύο λεπτά απόλυτης ησυχίας, μπορούν να επιδράσουν στον εγκέφαλο μας το ίδιο χαλαρωτικά όσο αν κοιμόμασταν ένα 15’ της ώρας ή αν ακούγαμε την αγαπημένη μας μουσική για 5 λεπτά. Η μελέτη με τίτλο «Εγκέφαλος, δομή και λειτουργία» που δημοσιεύθηκε πριν από λίγο καιρό επισήμαινε ένα πραγματικά εκπληκτικό εύρημα των επιστημόνων: αρκούσαν 2 ώρες απόλυτης σιωπής για να δημιουργηθούν νέα κύτταρα στον ιππόκαμπο, στην περιοχή του εγκεφάλου που συμμετέχει στη μεταφορά πληροφοριών από τη βραχυπρόθεσμη μνήμη στη μακροπρόθεσμη και στην καλύτερη συγκράτηση αυτών των πληροφοριών...

Υπό αυτή την έννοια, οι επιστήμονες υποστήριζαν ότι η σιωπή βοηθά στην ανάπτυξη και τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου μας. Οι ίδιοι εξηγούν ότι έχει διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο ο θόρυβος και οι ομιλίες επιδρούν στη λειτουργία του εγκεφάλου μας, αναγκάζοντας τον να παράξει υψηλά επίπεδα ορμονών και προκειμένου να ανταποκριθεί σε μία multi-task απαίτηση. Τα κύματα ήχου επιδρούν στον εγκέφαλο, ο οποίος τα αντιλαμβάνεται ακόμη και όταν κοιμόμαστε, οπότε με έναν τρόπο αποσυμπιέζεται η ένταση και ο εγκέφαλος λειτουργεί σωστά: είτε με το να αναζητούμε ένα δίωρο σιωπής μέσα στη μέρα μας, είτε με το να κοιμόμαστε σε απολύτως ήσυχο περιβάλλον, όπου κανένας θόρυβος δεν θα μπορέσει να διαταράξει όχι τον ύπνο μας, αλλά τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου μας.

Στοιχεία από Nautil.us και LifeHack.org

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM