«Είναι το "ΟΧΙ" λευκό ή φωτισμένο, στεφάνι στο λόφο του Καλπακίου, εκεί από όπου ξεκίνησαν όλα» διαβάζω στην περιγραφή του παραπάνω βίντεο. «Είναι ο μαχητής, που άντεξε στη βαρυχειμωνιά. Άντεξε στις κακουχίες και οι σφαίρες είτε πέρασαν δίπλα του είτε έμειναν στο κορμί του τον έκαναν αθάνατο. Στέκεται εκεί κι αγναντεύει. Τους τόπους που έγιναν σύμβολο.»
Το Καλπάκι είναι ένα χωριό χτισμένο σε κομβικό σημείο, πάνω στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Κόνιτσας, έδρα του ομώνυμου δήμου. Στην περιοχή του πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου (Νοέμβριος 1940) σφοδρές συγκρούσεις, στις οποίες επικράτησε ο Ελληνικός Στρατός.
Το Καλπάκι έχει 558 κατοίκους. Aπέχει 34 χλμ BΔ από την πρωτεύουσα. Το Μνημείο των Πεσόντων είναι το γνωστότερο αξιοθέατό του και ο επιβλητικός ανδριάντας του "Μαχητή" ("Αγνώστου Στρατιώτη") δεσπόζει σε λόφο πάνω από το χωριό.
Επίσης στην περιοχή υπάρχει και η Σπηλιά του Στρατηγού Κατσιμήτρου. Κατά τη διάρκεια της μάχης, εδώ στεγάστηκε το αρχηγείο του Χαράλαμπου Κατσιμήτρου, διοικητή της VIII Μεραρχίας.
Τέλος, το Μουσείο Πολέμου '40-'41 περιλαμβάνει συλλογή από ενθυμήματα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου (όλμους, οβίδες, κινητήρα αεροπλάνου, όπλα, κράνη, εξάρτυση, στολές, πυξίδα, παράσημα, βιβλία, έγγραφα, το ιταλικό τελεσίγραφο της 28ης Οκτωβρίου 1940, φωτογραφικό υλικό). Στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου θα δείτε πυροβόλα του Ελληνικού Στρατού. Στο Μουσείο πραγματοποιείται ξενάγηση και παρέχεται πληροφόρηση σχετικά με τη μάχη του Καλπακίου.