Το Bataclan, στο Παρίσι, αυτό το «κινέζικο» κτήριο με την 150χρονη ιστορία, είναι γνωστό στους μουσικόφιλους και κυρίως στους απανταχού ροκάδες λόγω των ηχογραφημένων live, που έχουν καταγραφεί εκεί από τα late sixties μέχρι σήμερα. Φυσικά, τα «ζωντανά» στο Bataclan είναι άπειρα, αλλά ουκ ολίγα είναι και τα LP/CD, που έφθασαν στ’ αυτιά μας απ’ αυτόν τον ωραίο συναυλιακό χώρο, που γίνεται, σήμερα, το κέντρο του ενδιαφέροντος, αλλά, δυστυχώς, για μη καλλιτεχνικούς λόγους.
Ίσως το πιο παλιό ηχογραφημένο ροκάδικο live στο Bataclan να είναι εκείνο των περίφημων Soft Machine από την 25/6/1969, αποσπάσματα του οποίου υπάρχουν σε διάφορα bootlegs (δυστυχώς όχι με καλή ηχητική απόδοση).
Στην ιστορία περνά επίσης το live των Lou Reed, John Cale και Nico της 29/1/1972, όταν λίγο μετά την διάλυση των Velvet Underground τραγούδησαν “Waiting for the man”, “Berlin”, “Heroin”, “Pale blue eyes” κ.λπ. Υπάρχουν διάφορα bootlegs με καλό ήχο.
Ένα από τα πιο γνωστά live που ηχογραφήθηκαν στο Bataclan ήταν το “Live Au Bataclan 1973” των Gong (Daevid Allen, Steve Hillage κ.ά.) από τον Μάιο του ’73, που αποτελεί ένα space-rock μνημείο.
Το ’73 (23/12) πάτησαν τη σκηνή του Bataclan οι New York Dolls, με David Johansen, Johnny Thunders, Sylvain Sylvain κ.λπ., τραγουδώντας “Vietnamese baby”, “Personality crisis” και άλλα διάφορα glam-punk στάνταρντ. Και από εδώ υπάρχουν πολλές ημιεπίσημες ή και επίσημες εκδόσεις.
Στο παρισινό venue μεγαλούργησαν επίσης οι Tangerine Dream την 2/2/1981 (από ’κει και το “Paris - February 2nd 1981” με τον πολύ καλό ήχο), αλλά και οι Camel χρόνια αργότερα (30/10/2000) με το “The Paris Collection”.
Γνωστό είναι επίσης το “Live from Bataclan” (11/2/1995) του πρόωρα χαμένου Jeff Buckley, με την πολύ ωραία απόδοση του “Hallelujah” του Leonard Cohen, το “The Unnamed Feeling E.P.” των Metallica με αποσπάσματα από το live στο Bataclan (“The four horsemen”, “Leper Messiah”…) της 11/6/2003, όπως και το “Once in a Livetime” των… συμφωνικών μεταλλάδων Dream Theater (25/6/1998).
Ηχογραφημένοι στο γαλλικό θέατρο έχουν υπάρξει επίσης οι Cure, οι 16 Horsepower, οι And Also the Trees, οι Foo Fighters και άλλοι πολλοί, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε και τους γάλλους καλλιτέχνες που εμφανίστηκαν και ηχογραφήθηκαν στη σκηνή του όπως τους σπουδαίους folkists Maxime Le Forestier και Jacques Higelin, τις τραγουδίστριες Zazie και Sappho, την περίφημη Brigitte Fontaine κ.ά.
σχόλια