«Αλέξη, θυμήσου...»

«Αλέξη, θυμήσου...» Facebook Twitter
Photo:©SOOC
11

 

«Όταν το άδικο γίνεται νόμος, η αντίσταση γίνεται καθήκον», «Οργανώνουν τη φτώχεια μας, οργανώνουμε την αντίστασή μας», «Πάρτε πίσω τον νόμο-λαιμητόμο», «Αλέξη, θυμήσου, ήμασταν μαζί σου»... Η πλατεία Συντάγματος δεν καταλήφθηκε παρά από τα... "βρώμικα", «ντου» στη βουλή δεν έγινε ούτε ελικόπτερα εθεάθησαν στην οροφή της, όμως η πρώτη μεγάλη γενική απεργία επί Σύριζα με αφορμή την ασφαλιστική μεταρρύθμιση υπήρξε μαζικότατη - «λουκέτο» είχανε βάλει μέχρι και οι Έβγες. Η κεντρική πορεία στην Αθήνα, τώρα – επίσης η μεγαλύτερη επί ημερών Τσίπρα - ήταν αναμφίβολα μεγάλη (κάπου 50.000 διαδηλωτές), χαλαρή όμως σε γενικές γραμμές και σίγουρα όχι από αυτές που «ρίχνουν κυβερνήσεις», όπως θα προδιάθετε η κατάσταση πραγμάτων που ζούμε ή όπως κάποιοι ευσεβείς πόθοι με τις καλύτερες ή τις χειρότερες (πάντα υπάρχουν χειρότερες!) προθέσεις θα ήθελαν.

 

Επιπλέον, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε έναν μόλις χρόνο πριν, απουσιάζει ένα δυνατό ανταγωνιστικό πολιτικό αφήγημα ή πρόσωπο που να εμπνέει ελπίδα και όραμα, κάτι που ωστόσο μπορεί να αποβεί και θετικό σε βάθος χρόνου με όρους κινηματικούς. Παραφράζοντας εξάλλου ένα γνωστό γνωμικό, «μην διατυπώνεις περισπούδαστες θεωρίες και προβλέψεις, η ζωή γελάει παρέα με την ιστορία».

 

Παρά τα «εθιμικά» επεισόδια, οριακά θύμισε τις μεγάλες αντιμνημονιακές διαδηλώσεις της προ Σύριζα εποχής, τόσο αριθμητικά όσο και σε πάθος, οργή, δυναμισμό – είναι βέβαια ακόμα νωρίς να προδικάσει κανείς το αύριο των κινητοποιήσεων καθώς όλα τα μέτωπα παραμένουν ανοικτά, όμως δύο τινά συμβαίνουν: είτε ο πολύς κόσμος, όσο να απογοητεύτηκε από την αριστερή «πρώτη» την έχει σιωπηρά έστω και... σιχτιρίζοντας αποδεχτεί ως «το μη χείρον, βέλτιστον», είτε ξενερώνει και μόνο στην ιδέα για νέες εκλογές εφόσον όποιος και να βγει, αυτοδύναμος ή «οικουμενικός», μια από τα ίδια ουσιαστικά θα είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει (χώρια η φασαρία), είτε έχει παραιτηθεί από την ιδέα ότι μπορεί (πια) να αλλάξει οτιδήποτε έτσι, επιλέγοντας ιδιώτευση και «ο σώζων εαυτόν». Επιπλέον, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε έναν μόλις χρόνο πριν, απουσιάζει ένα δυνατό ανταγωνιστικό πολιτικό αφήγημα ή πρόσωπο που να εμπνέει ελπίδα και όραμα, κάτι που ωστόσο μπορεί να αποβεί και θετικό σε βάθος χρόνου με όρους κινηματικούς. Παραφράζοντας εξάλλου ένα γνωστό γνωμικό, «μην διατυπώνεις περισπούδαστες θεωρίες και προβλέψεις, η ζωή γελάει παρέα με την ιστορία».

«Αλέξη, θυμήσου...» Facebook Twitter
Photo:©SOOC

Ούτε «η αστική τάξη βγήκε στους δρόμους» σύσσωμη λοιπόν, ούτε νοικοκυρές με κατσαρόλες εθεάθησαν, ούτε η πρωτεύουσα "αλώθηκε" από φορτηγά και τρακτέρ απεργών – δεν ξέρω (ή μάλλον υποψιάζομαι) τι «γραμμή» ή πόσες «ετοιμοπόλεμες» δυνάμεις έχουν στα γραφεία της Συγγρού, ήταν πάντως σαφής η... ιδεολογική ηγεμονία της ευρύτερης αριστεράς στη συγκέντρωση και την πορεία, όπου άλλωστε καλούσε αντιπολιτευόμενο εαυτόν και το κυβερνών κόμμα (πάντως όχι, πανό ή πλακάτ με συριζέικη υπογραφή δεν είδα). Δάσκαλοι, καθηγητές, γιατροί, δικηγόροι, νοσοκομειακοί, μηχανικοί, επαγγελματίες, εργατοϋπάλληλοι, φοιτητές, οικοδόμοι, τεχνικοί, συνταξιούχοι, όλοι ήταν εκεί ενώ ένα μοναχικό πανό στο Σύνταγμα προσπαθούσε να αναβιώσει τις λαϊκές συνελεύσεις τού '12.

Αρκετή παρουσία είχε η νεολαία, ενώ έβλεπες και οικογένειες με μικρά παιδιά. Στην πορεία που ξεκίνησε κατά τις 12.30 έντονο αγωνιστικό «παρών» είχε το ΠΑΜΕ, που έθεσε εαυτό «κεφαλή» της πορείας και είχε αρκετό «λαό», ενώ για πρώτη φορά εδώ και χρόνια συμπορεύθηκε με ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ - από τις ελάχιστες πρωτότυπες ειδήσεις μιας κατά τα άλλα μάλλον προβλέψιμης στην εξέλιξή της διαδήλωση, η οποία άρχισε να διαλύεται κατά τις 2.00 λίγο μετά την παράδοση του ψηφίσματος των συνδικαλιστικών οργανώσεων στον Βούτση αλλά και τα επεισόδια που εκδηλώθηκαν, παρά την παρουσία 6.000 αστυνομικών που πάντως απέφυγαν τις συνήθεις προκλήσεις: οι πρώτες αψιμαχίες μεταξύ ΜΑΤ και μαύρου μπλοκ γρήγορα επεκτάθηκαν σε πέτρες, μολότοφ και χημικά εκατέρωθεν και συνέχισαν για κανα τρίωρο πέριξ του Συντάγματος και της Ακαδημίας ώσπου περιορίστηκαν στα Εξάρχεια (όπου στην πλατεία ειδικά, δεν ξέρω τι απέμεινε να καταστραφεί).

Μικροτραυματισμοί, σπασίματα, καμένα αμάξια, δύο προσαγωγές, ένας ξυλοδαρμός δημοσιογράφου από αγνώστους, κάποια μεγάλα κανάλια αίφνης ένθερμοι σύμμαχοι λαϊκών κινητοποιήσεων που μέχρι πρότινος απαξίωναν και συκοφαντούσαν, τα επεισόδια στην Αθήνα πάλι ανάμεσα στις πρώτες ειδήσεις διεθνώς, το μνημονιακό θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται, η βρώση των σαρκών μας επίσης, βάλτωμα κι αδιέξοδο, πίκρα αλλά και πείσμα, «είναι ο καπιταλισμός, ανόητε», μην είναι όμως κι ο κακός μας ο καιρός; «Όποιοι μας κοροϊδεύουν, πέφτουν», ανέφερε εμφατικά ένα άλλο πανό, ποιος όμως άραγε τους δίνει – διαχρονικά - αυτό το δικαίωμα;

11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

4 σχόλια
ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ!!Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2016 που δόθηκε στη δημοσιοτητα Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015, γράφτηκε κατ’ εφαρμογή του Μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στις 19 Αυγούστου με τους πιστωτές, σηματοδοτώντας την ολοκληρωτική της παράδοση σε ΕΕ και ΔΝΤ. Στο 10ο υποκεφάλαιο μάλιστα του 3ου κεφαλαίου παρουσιάζονται λεπτομερώς οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης για τα έτη 2015-2016. Με βάση λοιπόν τις προβλέψεις η δημοσιονομική προσαρμογή του 2015 είναι 1.541,2 εκ. ευρώ και 5.732,5 εκ. ευρώ για το 2016. Σύνολο 7.273,7 εκ. ευρώ.Τα όσα προβλέπονται στο σκέλος των εσόδων είναι ενδεικτικά. Από τους έμμεσους φόρους το 2016 προβλέπεται να εισπραχθούν 24,74 δισ. ευρώ (όταν για το τρέχον έτος οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τους έμμεσους φόρους στα 23,60 δισ.) και από τους άμεσους 20,03 δισ. ευρώ (19,16 δισ. το 2015). Υπάρχει δηλαδή καθαρή αύξηση της φορολογίας από το 2015 στο 2016 παρότι το ΑΕΠ, δηλαδή η αξία των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται στη χώρα, θα μειωθεί: από 175,658 δισ. ευρώ σε 174,438 δισ. ευρώ (-0,7%). Αθροιστικά προκύπτει επιπλέον φορολογική επιβάρυνση ύψους 2.004 εκ. ευρώ ή σε ποσοστό 4,7%. του δημόσιου χρέους, που το 2016 θα διαμορφωθεί στα 327,6 δισ. ευρώ ή 187,8% του ΑΕΠ, από 316,5 δισ. ευρώ ή 180,2% του ΑΕΠ στο τέλος του 2015. Το χρέος αυξάνεται και μαζί το μερίδιο του διακρατικού (επίσημου) χρέους σε βάρος του ιδιωτικού (ομολογιακού) που από 91% το 2009 περιορίστηκε στο 18,2% του χρέους στις 30 Σεπτεμβρίου 2015, λόγω των αλλεπάλληλων δανείων από τον περιβόητο Μηχανισμό στον οποίο πλέον οφείλουμε το 68,1% του χρέους της κεντρικής διοίκησης.Για τόκους το 2016 θα καταβληθούν 5,93 δισ. ευρώ (3,4% του ΑΕΠ), από 5,83 δισ. το 2015 (3,4% του ΑΕΠ) και 5,53 δισ. το 2014 (3,1% του ΑΕΠ). Είναι ένα ποσό που υπερβαίνει σημαντικά τις δαπάνες του υπουργείου Παιδείας (4,876 δισ. ευρώ) ακόμη και τις δαπάνες των υπουργείων Υγείας και Πολιτισμού και Αθλητισμού μαζί (4,397 δισ. ευρώ συν 383 εκ. ευρώ)! Ισούται επιπλέον με το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών της γενικής κυβέρνησης που το Σεπτέμβριο του 2015 έφταναν τα 5,95 δισ. ευρώ, όταν τον Ιανουάριο του 2015 ανέρχονταν σε 3,88 δισ. ευρώ. Πρακτικά λοιπόν η κυβέρνηση προχώρησε σε παύση πληρωμών στους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, στην τοπική αυτοδιοίκηση ακόμη και στους φορολογούμενους, καθυστερώντας την επιστροφή φόρων, για να πληρώνει τόκους σε ένα χρέος παράνομο και απεχθές!
Όποιοι μας κοροϊδεύουν, πέφτουν», ανέφερε εμφατικά ένα άλλο πανό, ποιος όμως άραγε τους δίνει – διαχρονικά - αυτό το δικαίωμα; Πηγή: www.lifo.grΚανείς δεν σας κορόιδεψε απλά εσείς ζητάται η Eλλάδα να έχει 3 δημόσια και ιδιωτικό τομέα που να μην φορολογείται.εεε δεν γίνεται....sillyένας ξυλοδαρμός δημοσιογράφου από αγνώστους Πηγή: www.lifo.grΑλληλεγγύη στο άγνωστο...
ανακριβειες ελεγε το πανο, επρεπε να λεει "οποιοι μας κοροιδευουν, παμε στον επομενο να μας κοροιδεψει"επαγελματιες χρησιμοι, για τους εαυτους τους, ηλιθιοι.
Ο κόσμος θα ψηφίσει αυτόν που θα τον υποσχεθεί μείωση της φορολογίας. Οι ψευδαισθήσεις κατέρρευσαν. Και ένα κούτσουρο να βάλεις απέναντι στα λαϊκιστικά κόμματα τύπου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΛΑΕ θα κερδίσει το κούτσουρο.
Το θέμα δεν είναι ποιος θα υποσχεθεί μείωση της φορολογίας, αλλά ποιος μπορεί όντως να μειώσει τη φορολογία και με ποιον τρόπο. Δεν είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Όποια κυβέρνηση και να βγει, δυστυχώς δεν γίνεται να μειώσει τη φορολογία. Η ΕΕ, μέσα από τους θεσμούς, θέλει αίμα, θέλει αυξημένη φορολογία και μειωμένες συντάξεις. Καμία πολιτική δύναμη δεν μπορεί να προβάλει αντίσταση σε αυτό, αλλιώς χάνουμε τα χρήματα που έρχονται από την Ένωση. Ο μόνος τρόπος να αρνηθείς αυτά τα μέτρα που πλήττουν τόσο κόσμο, είναι να είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις ό,τι επακολουθήσει, το οποίο με πολύ μεγάλη πιθανότητα είναι να μας πετάξουν έξω από την ΕΕ. Νομίζω όμως πως δεν γίνεται και να είμαστε μέσα στην ΕΕ και να μην εφαρμόσουμε αυτά τα φριχτά μέτρα. Όσο θέλουμε να είμαστε μέσα στην ΕΕ, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να μειώσει τη φορολογία, όσο και αν το θέλει δυστυχώς. Και νομίζω πως αυτό ακριβώς πρέπει να αποφασίσουμε σαν λαός. Μέσα στην ΕΕ και αγγούρι ή έξω από την ΕΕ και όλα τα παρατράγουδα που θα επακολουθήσουν;
καμια σχεση. που το εχεις δει οτι η ΕΕ θέλει "αυξημενη φορολογια"Και οσο για τις συνταξεις θελει συνταξεις που να τις πληρωνουμε εμεις και οχι αυτοι ειναι δικαιο αυτο.Εγω ξερω οτι οι ελληνικες κυβερνησεις προτιμουν να πληρωσω εγω αυξημενες εισφορες σημερα, για να παρω αυριο μειωμενη συνταξη, με μοναδικο σκοπο να μην μειωθουν οι (ορισμενες παραφουσκωμενες) συνταξεις σημερα. ολοι στην πρεσσα, για να μην παραδεχθουν οτι εδιναν συνταξεις που απλα δεν εβγαιναν απο πουθενα (εκτος αν θεωρεις δικαιο να λαβουν συνταξεις γυναικες σημερα 50 χρονων με παιδια 25 χρονων σημερα γιατι ετυχε να εχουν ανηλικο τεκνο το ... 93.) και να τις πληρωνω εγω και εσυ και ο μισθωτος των 500Ε.
ειλικρινα επειδη φαινεσαι ατομο με ενδιαφεροντα αποψεις κλπ. Δωσε μια παραπομπη που να φαινεται οτι η ΕΕ ή (πολυ περισσοτερο) το ΔΝΤ εχει ζητησει αυξηση φορολογιας.Μια. Και επισης να μου εξηγησεις μετα, πως θα πληρωθουν οι μη μειωμενες συνταξεις με ... μειωμενη φορολογια. ΕΚτος αν πληρωθουν σε δραχμες οποτε ΟΚ. Ειναι γνωστη η αξιοπιστια του εκδοτη των δραχμων, δηλ του Ελληνικου κρατους.
Μειωση δαπανών του κράτους & προσέλκυση ξένων επενδυτών.Αυτά είναι. Γραμμένα σε πέτρα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Μόνο αυτό. Ή το καταλαβαίνουμε ή συνεχίζουμε να κάνουμε τα κορόιδα. Φυσικά αυτά τα 2 οι Έλληνες και η κυβέρνηση που ψήφισαν 3 φορές σε ένα χρόνο δεν τα θέλουν. Αυτοί θέλουν τα άλλα...
προς atman Από τα 38 προαπαιτούμενα του Άρθρου 1 της νέας συμφωνίας :Οι αλλαγές στη φορολογίαΠιο αναλυτικά στην φορολογία οι αλλαγές συνοψίζονται τις εξής: Αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για το αγροτικό ντίζελ από τα 66 στα 200 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου 2015 και στα 330 ευρώ, από την 1η Οκτωβρίου 2016. Προβλέπονται έσοδα 13 εκατ. ευρώ το 2016, 66 εκατ. το 2017 και 105 από το 2018 και μετά. Επανέρχεται η προκαταβολή φόρου 55% για τους αγρότες για τα εισοδήματα του 2014 (από 27,5%) Αυξάνεται σταδιακά η προκαταβολή φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες από το 55% για τα περυσινά εισοδήματα σε 75% για τα εισοδήματα του 2015 και σε 100% για τα εισοδήματα του 2016. Συνολικά αναμένονται έσοδα 370 εκατ. ευρώ από αγρότες και επαγγελματίες. Μειώνεται το ακατάσχετο όριο μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ. Για τις καταθέσεις το ακατάσχετο όριο μειώνεται στα 1.250 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο αλλά μόνο για ένα πιστωτικό ίδρυμα. Καταργείται ο «προληπτικός» φόρος 26% για συναλλαγές με χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς (π.χ Κύπρος, Βουλγαρία) Καταργείται η έκπτωση φόρου 2% για την εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά. Πρόβλεψη για 28 εκατ. ευρώ από το 2016 και μετά. Καταργείται η έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων έως 1,5% επί των πωλήσεων των πρακτόρων ΟΠΑΠ Αυξάνονται κατά 4% κάθε χρόνο από το 2016 έως και το 2020, συντελεστές φόρου και εισφοράς για τα πλοία Α΄ κατηγορίας που είναι νηολογημένα με ελληνική σημαία και των πλοίων ελληνικών συμφερόντων με ξένη σημαία Παρατείνεται για τέσσερα ακόμη χρόνια (έως το 2019) η ειδική εισφορά σε ναυτιλιακές εταιρείες Αυξάνεται η αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, εκχωρώντας στη ΓΓΔΕ εξουσιοδότηση έκδοσης υπουργικών αποφάσεων οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν σε θέματα παρατάσεων προθεσμιών για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, χορήγησης ρυθμίσεων και ποινικών διώξεων για μη καταβολή βεβαιωμένων οφειλών. Μεταφέρονται όλες οι αρμοδιότητες και καθήκοντα που άπτονται φορολογικών και τελωνιακών υποθέσεων από τη γενική γραμματεία του ΣΔΟΕ και κάθε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου στη ΓΓΔΕ στην οποία προστίθενται και 500 νέες οργανικές θέσεις που θα καλυφθούν αρχικά από προσωπικό που υπηρετεί ήδη στο Δημόσιο. Μετατάσσεται το μοσχαρίσιο κρέας από το 23% στο 13% και επιβάλλεται συντελεστής 23% σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια με εξαίρεση την προσχολική αγωγή (η ρύθμιση ισχύει αναδρομικά από τις 20 Ιουλίου) με προβλεπόμενη αύξηση εσόδων 168 εκατ. το 2015 και 240 εκατ. ευρώ το 2016. Ανοίγει ο δρόμος για την άμεση εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ (θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016) με στόχο 2,650 δισ. ευρώ για το 2015 αλλά παρατείνεται και για φέτος η έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων εφόσον αυτά παρέμειναν για όλο το 2015 κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα. Καταργείται η απαλλαγή για τον ΕΟΤ (προβλέπονται έσοδα 1,5 εκατ. ευρώ) και έτσι φορολογείται για τα μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρούμενα ακίνητά του σε πρόσωπα πλην ελληνικού δημοσίου, καθώς και η προβλεπόμενη από φέτος απαλλαγή των ενοικιαζόμενων δωματίων ατομικών επιχειρήσεων. Επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ από το υπουργείο Οικονομίας στους ιδιοκτήτες οχημάτων τα οποία δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ για διάστημα μεγαλύτερο από έξι μήνες. Το πρόστιμο βεβαιώνεται από τη φορολογική διοίκηση. Πρόβλεψη για 15,4 εκατ. ευρώ φέτος και 56,3 εκατ. το 2016. Αύξηση φόρου στα ποτά. Ο συντελεστής αιθυλικής αλκοόλης αυξάνεται από 2.450 ευρώ σε 2.548 ανά 100λιτρο άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης.
@heliosora τα προαπαιτουμενα εχουν συμφωνηθει μαζι με την κυβερνηση ωστε τα εξοδα να ταυτιζονται με τα εσοδα. Αν τα εξοδα ειναι χαμηλοτερα προφανως απαιτουνται λιγοτερα εξοδα. Καποια σκανδαλωδη φορολογικα καθεστωτα (πχ μηχανικων πριν το 2010 το οποιο το ξερω ΠΑΡΑ πολυ καλα), ή ισως τον αγροτων, ναι μπηκαν απο πιεση για εξορθολογισμο και δικαιοσυνη. Θα επρεπε να εισαστε οι πρωτοι που θα ειχατε εξεγερθει για το φορολογικο των μηχανικων αλλα επρεπε να επιβληθει απεξω.Καποια μετρα εξορθολογισμου ερχονται απεξω, αλλα θα επρεπε να τα ζηταμε εμεις.Οι συντελεστες ομως προκύπτουν μονο απο την ελληνικη κυβερνηση και απο τα εσοδα που θελει να διαχειριστεί και να ξοδεψει αυτη.
εγω θα αποκτησω λιγο ελπιδα για αυτη τη χωρα αν καταλαβω γιατι εγινε η διαδηλωση σημερα:για την μη περαιτερω αυξηση των εισφορων, σε νεους, χαμηλομισθους και της ανεργίας, ή για την καμια μειωση των υφισταμενων συντάξεων;και τα δυο μαζι δεν γινεται. Εκτος αν προτιμαμε πληρωμη και ονομαστικη αυξηση σε δραχμες, και μετα καλη τυχη στο σουπερ μαρκετ (για οτιδηποτε πιο πολυτελες δεν το συζητω καν)