ΚΙΝΗΣΗ

Ιερά λείψανα με χορηγούς επικοινωνίας: Πίστη βαθιά ή στυγνή εκμετάλλευση;

Ιερά λείψανα με χορηγούς επικοινωνίας: Πίστη βαθιά ή στυγνή εκμετάλλευση; Facebook Twitter
«Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για το γεγονός της άφιξης των ιερών κειμηλίων. Όλα είναι θέμα καλής διάθεσης και στοιχειώδους εξυπνάδας» υποστηρίζει ο γενικός διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας. © ΑΠΕ/ΜΠΕ
7

Χιλιάδες πιστοί, υψηλοί προσκεκλημένοι, χέρια υψωμένα που κρατούσαν iΡhone, χορηγοί επικοινωνίας, μια ειδική πτήση, live streaming μεταδόσεις, ένα σύγχρονο site και διαφημιστικές καταχωρίσεις συμπληρώνουν το πάζλ με τίτλο: «Η Ελλάδα προσκυνά το ιερό σκήνωμα της Αγίας Ελένης». Ύστερα από 1.700 χρόνια, την περασμένη Κυριακή ήρθε στη χώρα μας το σκήνωμα της πρώτης χριστιανής αυτοκράτειρας από τη Βενετία, καθώς και ένα κομμάτι του Τιμίου Σταυρού. Θα βρίσκεται στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό της Αγίας Βαρβάρας, κοντά στο Αιγάλεω. Σημειωτέον, πριν από δύο χρόνια, το 2015, είχε γίνει κάτι παρόμοιο με τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας, που είχαν έρθει στη χώρα μας και τα προσκύνησαν περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι. Φέτος, οι προβλέψεις μιλούν για διπλάσιο νούμερο επισκεπτών. Όμως, τα ερωτήματα είναι πολλά, οι αντιδράσεις ακόμη περισσότερες και οι απαντήσεις ελάχιστες. Πού πηγαίνουν τα χρήματα; Γιατί η υποδοχή έγινε με τιμές αρχηγού κράτους; Τι σχέση έχουν με την Εκκλησία οι χορηγοί επικοινωνίας; Πολλοί είπαν ότι όλα γίνονται για να γεμίσει το παγκάρι στους δύσκολους καιρούς της οικονομικής κρίσης. Εμπόριο ελπίδας ή χριστιανική αλληλεγγύη; Θρησκευτική διπλωματία ή φόρος τιμής; Πολιτικό παρεμπόριο ή ιστορική στιγμή;

Επισκεφθήκαμε τη Μονή Πετράκη και μιλήσαμε με τον άνθρωπο στον οποίο ανήκει η πρωτοβουλία της άφιξης των ιερών κειμηλίων, τον γενικό διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον επίσκοπο Φαναρίου Αγαθάγγελο.

«Οι πιστοί που θα έρθουν να προσκυνήσουν, θα δουν το ιερό σκήνωμα της Αγίας Ελένης, το οποίο είναι τοποθετημένο εντός λάρνακας σε δύο λειψανοθήκες. Η μία λειψανοθήκη είναι μια ανθρωπόμορφη αργυρή κεφαλή με στέμμα, η οποία παρουσιάζει το πρόσωπο κεκοιμημένης γυναικός και εμπεριέχει εντός αυτής τμήμα της τιμίας κάρας. Η δεύτερη μεταλλική λειψανοθήκη έχει σχήμα ανθρώπινου σωματότυπου και εμπεριέχει στο εσωτερικό της τα λείψανα της Αγίας αριθμημένα και σφραγισμένα με ειδική σφραγίδα του Ρωμαιοκαθολικού Πατριαρχείου της Βενετίας. Η λειψανοθήκη αυτή είναι ενδεδυμένη με δύο ενδύματα που φορά η Αγία, ένα το παλαιό βενετσιάνικο ένδυμα και ένα αυτό που φιλοτέχνησε και πρόσφερε η Αποστολική Διακονία. Τα μοναδικά ιερά λείψανα της Αγίας Ελένης, τα οποία έχουν υποστεί τη διαδικασία της κανονικής αναγνώρισης κατά το έτος 1929, είναι αυτά που φυλάσσονται στη Βενετία. Πρόκειται περί των λειψάνων γυναικός που έζησε κατά τον 4ο αιώνα και απέθανε σε γεροντική ηλικία 80 με 85 ετών περίπου. Παράλληλα, τα ιερά λείψανα είναι τμήμα της κάρας (ινιακό οστούν, βρεγματικό οστούν, οφθαλμικές κόγχες, ρινικά οστά, θραύσματα) και το μεγαλύτερο τμήμα του υπολοίπου σώματος» θα μου πει ο επίσκοπος Φαναρίου.

Αναμφίβολα, δεν έχουμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε την προσδοκία του θαύματος από τις καρδιές των ανθρώπων και ματαίως αγωνίζονται κάποιοι να διακόψουν τη σχέση των ανθρώπων με τον Θεό.


Ποια ήταν η αφορμή; «Η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος εορτάζει τα 80 χρόνια διακονίας και προσφοράς στην οικουμένη και τι καλύτερο από την υποδοχή του σκηνώματος της Αγίας Ελένης καθώς και του Τιμίου Σταυρού. Θέλαμε με αυτό τον τρόπο να υπενθυμίσουμε σε όλη την Ευρώπη ότι οι ρίζες της ανάγονται στην αποστολική εποχή και το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι έχει διαμορφωθεί από τον βασικό πυλώνα της πίστης. Αυτή είναι η ομορφιά της οικουμενικότητας του ελληνικού πολιτισμού. Βέβαια, αυτή η πρωτοβουλία είχε αρκετές γραφειοκρατικές διαδικασίες, από τη μεγαλύτερη έως τη μικρότερη» απαντά.


Θυμίζω στον επίσκοπο ότι και πριν από δύο χρόνια είχε συμβεί ακριβώς το ίδιο με τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας. Πώς είναι δυνατόν να συμφωνεί η Εκκλησία με τα κοσμικά στοιχεία, δεχόμενη την υποδοχή των λειψάνων με τιμές αρχηγού κράτους; Πώς συμβαδίζει όλο αυτό το τελετουργικό με την ταπεινότητα που κηρύττει ο χριστιανισμός; «Θα ήθελα να σας πω ότι ο όρος "τιμές αρχηγού κράτους" αφορά μόνο την υποδοχή κοσμικών προσώπων και ποτέ δεν τον χρησιμοποίησε η Εκκλησία. Χρησιμοποιείται μόνο στο πρωτόκολλο της εθιμοτυπίας της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας και αφορά την υποδοχή των ηγετών. Επαναλαμβάνω ότι εμείς δεν υιοθετούμε τον όρο αυτόν. Υποδεχτήκαμε με ιεροπρέπεια και μεγαλοπρέπεια τα ιερά λείψανα και τον Τίμιο Σταυρό. Από κει και πέρα, τιμά την ελληνική πολιτεία το ότι τα ιερά κειμήλια έγιναν δεκτά παρουσία κορυφαίων πολιτικών προσωπικοτήτων».

 
Δεν πρόκειται για μια θρησκευτική εκμετάλλευση που εκδηλώνεται μέσω της λειψανολατρίας; «Θα μου επιτρέψετε να σας απαντήσω λέγοντας ότι όποιος θέλει, μπορεί να ακολουθήσει. Είναι μια ελεύθερη επιλογή του καθενός και μια ανοιχτή πρόσκληση στους ανθρώπους που επιλέγουν να προσκυνήσουν. Σ' εκείνους που είναι αρνητικοί ή εκφράζουν επιφυλάξεις λέω ότι εμείς δεν εκμεταλλευόμαστε κανέναν. Ελεύθερα έρχεται όποιος επιθυμεί. Πρόκειται για ένα εκκλησιαστικό και πολιτιστικό γεγονός με χαρακτήρα ιστορικής μνήμης. Κατανοώ ότι κάποιοι δεν μπορούν να αντιληφθούν αυτή την πραγματικότητα, ωστόσο ιστορικά είναι μια αλήθεια» λέει.


Το προσκύνημα των λειψάνων αποτελεί μια ιδιαίτερα επικερδή δραστηριότητα, αφού το χριστεπώνυμο πλήθος αφήνει τον οβολό του. Από τον ερχομό των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας τα έσοδα ξεπέρασαν τα 600.000 ευρώ. Επιβεβαιώνει το συγκεκριμένο ποσό; «Τα έσοδα ήταν 200.000 ευρώ και τα υπόλοιπα 400.000 αφορούν την εμπορική αξία των φαρμάκων που πρόσφεραν οι πολίτες. Το οικονομικό θέμα σε αυτή την προσπάθεια είναι το τελευταίο που θα έπρεπε να μας απασχολεί. Για εμάς δεν έχει καμία σημασία». Σπεύδω να αναφέρω ότι πολλοί αναρωτιούνται πού πηγαίνουν όλα αυτά τα χρήματα κι αυτό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό θέμα. «Πηγαίνουν στο κοινωνικό έργο της Αποστολικής Διακονίας. Δίπλα μας έχουμε ένα οικοτροφείο στο οποίο διαμένουν 90 φοιτητές, Έλληνες και ξένοι, χωρίς να πληρώνουν. Μισθοδοτούμε κάθε μήνα 600 ιθαγενείς κληρικούς σε Αφρική και Ασία. Όλες αυτές οι ανάγκες, λοιπόν, καλύπτονται από τα χρήματα αυτά, τα οποία είναι έσοδα ενός νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου που φορολογείται κανονικά, πληρώνει εισφορές και προσφέρει στην κοινωνία. Μόνο τα δύο τελευταία χρόνια μοιράσαμε βιβλία σε σχολεία του εξωτερικού, σε συλλόγους, στον στρατό και σε νοσοκομεία, των οποίων η εμπορική αξία αποτιμάται στα 500.000 ευρώ» τονίζει.

Ιερά λείψανα με χορηγούς επικοινωνίας: Πίστη βαθιά ή στυγνή εκμετάλλευση; Facebook Twitter
Το προσκύνημα των λειψάνων αποτελεί μια ιδιαίτερα επικερδή δραστηριότητα, αφού το χριστεπώνυμο πλήθος αφήνει τον οβολό του. ©ΑΠΕ/ΜΠΕ


Σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως η δημιουργία του site με live streaming μεταδόσεις, χορηγούς επικοινωνίας και γραφείο Τύπου, αυξάνοντας την καχυποψία περί εμπορικής εκμετάλλευσης των λειψάνων. Τι απαντά; «Εμείς δεν ζητήσαμε κανέναν χορηγό. Πρόκειται για χορηγούς που δεν έδωσαν χρήματα αλλά παραχώρησαν την τεχνογνωσία τους. Τα ΕΛΤΑ κυκλοφόρησαν μια σειρά γραμματοσήμων, ο ΟΤΕ μας βοήθησε στο οπτικοακουστικό υλικό και η αερογραμμές της οικογένειας Μουζενίδη διέθεσε το αεροσκάφος για τη μεταφορά και την επιστροφή των ιερών κειμηλίων. Επίσης, η ηλεκτρονική χρήση βοήθησε προκειμένου να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους που συνέβαλαν στο συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός. Δεν έπρεπε να πούμε ένα "ευχαριστώ" σε αυτούς τους ανθρώπους; Κάποιος διέθεσε αεροπλάνο για να έρθει το σκήνωμα στην Ελλάδα και πρέπει να το πούμε. Επίσης, το site δημιουργήθηκε για ενημερωτικούς λόγους. Ξέρετε πόσα ξένα πρακτορεία, είτε ειδήσεων είτε ταξιδιωτικά, αντλούν πληροφορίες από κει; Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για το γεγονός της άφιξης των ιερών κειμηλίων. Όλα είναι θέμα καλής διάθεσης και στοιχειώδους εξυπνάδας» υποστηρίζει ο γενικός διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας.


Οι εικόνες από την περιφορά της λάρνακας να είναι θολωμένη από την υγρασία και τον κόσμο να ταλαιπωρείται στην αναμονή για πολλές ώρες έκαναν τον γύρο του Διαδικτύου. Το 2015 είχαμε δει παρόμοιες σκηνές απείρου κάλλους με φωνές, υστερίες, σπρωξίματα στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», όπου οι μόνοι που δεν κατάφεραν τελικά να προσκυνήσουν ήταν οι καρκινοπαθείς. «Για την περιφορά που αναφέρετε τι έπρεπε να κάνουμε; Πρόκειται για φυσικά υλικά που επηρεάζονται από τη θερμότητα του ηλίου. Η λιτανεία είναι κάτι που ανήκει στην ορθόδοξη πίστη και συμβαίνει αρκετά συχνά, είτε στη μεταφορά εικόνων είτε στον επιτάφιο. Αυτή είναι η παράδοσή μας. Όσον αφορά τα υπόλοιπα που είπατε, εμείς δεν ζητήσαμε να πάνε τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας στο νοσοκομείο, η διοίκηση μας κάλεσε να τα πάμε. Τα υπόλοιπα ήταν ευθύνη των ανθρώπων του νοσοκομείου. Αναμφίβολα, δεν έχουμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε την προσδοκία του θαύματος από τις καρδιές των ανθρώπων και ματαίως αγωνίζονται κάποιοι να διακόψουν τη σχέση των ανθρώπων με τον Θεό. Εμείς θα συνεχίσουμε να διαδίδουμε την οικουμενικότητα του ελληνικού πολιτισμού» καταλήγει.

Και φυσικά, υπάρχει αντίλογος 

Ο «ιερές μπίζνες» μέσω της λατρείας των λειψάνων δεν είναι ένα φαινόμενο που απαντά μόνο στην εποχή μας – το συναντάμε εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Από την κάρα του Αγίου Ανδρέα έως την Αγία Ζώνη και τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας, αποτελεί συνήθη πρακτική εκ μέρους της Εκκλησίας, που συμβαδίζει πάντοτε με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Ποιοι είναι οι λόγοι που η επικρατούσα θρησκεία προχωρά σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες; Εν έτει 2017, δεν είναι αναχρονιστικό να καλείς τους πιστούς σε προσκύνημα σκηνωμάτων; «Χωρίς καμιά αμφιβολία, είναι μια αναχρονιστική πράξη, αν και ο χαρακτηρισμός είναι αρκετά επιεικής. Πρόκειται για ένα γεγονός του οποίου η ιστορία είναι πολύ παλιά, ενώ σύγχρονοι θεολόγοι είναι σίγουρο ότι θα σας πουν πως παραπέμπει σε αρχαιότερες μορφές της θρησκείας, όπως η μαγεία» λέει ο καθηγητής Κοινωνιολογίας και Κοινωνιολογίας της Θρησκείας του Παντείου Πανεπιστημίου, Αντώνης Παπαρίζος. Και προσθέτει: «Υπάρχουν δύο αιτίες που συνδέονται με αυτό το γεγονός. Η πρώτη είναι ότι ο μέσος άνθρωπος έχει την ανάγκη της αφής, μιας σχέσης άμεσης επικοινωνίας με ό,τι εμφανίζεται ως ιερό και άγιο καθώς και με εκείνο που ονομάζουμε "ανώτερες δυνάμεις" ή "Θεό", ιδιαίτερα στις μεσογειακές κοινωνίες. Επομένως, το σκήνωμα παραπέμπει σε μια άμεση, προσωπική σχέση, έστω και αν πρόκειται για ξύλο ή για κάτι που δεν βλέπουμε. Η λατρεία των σκηνωμάτων ή των σωμάτων των αγίων, ειδικά την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, έλαβε μεγάλες διαστάσεις, π.χ. την εποχή της εικονομαχίας είχαν βρεθεί τέσσερις κάρες του Αγίου Θωμά, πέντε δεξιά χέρια της Αγίας Ελένης, τρία αριστερά χέρια μιας άλλης αγίας. Η δεύτερη κύρια αιτία είναι ότι πρόκειται για μια λατρεία των προγόνων που απαντά στην ιστορία της ανθρωπότητας από πολύ παλιά και που η Ορθόδοξη Εκκλησία εξακολουθεί να διατηρεί έως σήμερα, στοχεύοντας στη βαθύτερη ανάγκη του ανθρώπου να προσεγγίσει τον άγιο, δηλαδή τον πρόγονο, μέσω της αμεσότητας και της αντίστοιχης λατρείας. Όμως ο άνθρωπος δεν χρειάζεται τέτοιες μορφές λατρείας για να κατανοήσει τον εαυτό του. Και αναμφισβήτητα θα έπρεπε η ίδια η Ορθόδοξη Εκκλησία να χειραφετηθεί από αυτή την αναχρονιστική λογική. Να την αποσιωπήσει, να την καταργήσει ή να την προσπεράσει σιωπηλά και να σταθεί σε μια άλλη αντίληψη της θεότητας που πρεσβεύει. Αυτή η σκοταδιστική λογική της κυρίαρχης Εκκλησίας βρίσκεται εντελώς έξω από την εποχή που ζούμε».

Η λατρεία των σκηνωμάτων ή των σωμάτων των αγίων, ειδικά την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, έλαβε μεγάλες διαστάσεις, π.χ. την εποχή της εικονομαχίας είχαν βρεθεί τέσσερις κάρες του Αγίου Θωμά, πέντε δεξιά χέρια της Αγίας Ελένης, τρία αριστερά χέρια μιας άλλης αγίας.

Τα παραδείγματα της εμπορικής εκμετάλλευσης των λειψάνων είναι πολυάριθμα. Από το 1964, οπότε η κάρα του Αγίου Ανδρέα ήρθε στην πόλη της Πάτρας σε μια τελετή κατά τη διάρκεια της οποίας συμπορεύτηκαν ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου με τον αρχηγό της ΕΡΕ, Παναγιώτη Κανελλόπουλο, έως το 2002, όταν ο βιομήχανος και πρώην διοικητής του Αγίου Όρους Κωνσταντίνος Λούλης ζητούσε από τον ηγούμενο Εφραίμ να του φέρει την Αγία Ζώνη στο ομώνυμο εργοστάσιο στη Μαγνησία για τα εγκαίνιά του. Ή την περιφορά της σε σπίτια προβεβλημένων πολιτικών καθώς και τις ευχαριστίες προς τους χορηγούς επικοινωνίας εκ μέρους του Εφραίμ, όπως η διάσημη για την εποχή αντιπροσωπεία αυτοκινήτων που φιλοξενούσε, λόγω μεγάλου παρκινγκ, τις ομιλίες του και βοηθούσε κατά πολύ την περιφορά της Τιμίας Ζώνης ανά την Ελλάδα. Όλα αυτά, φυσικά, σε συνδυασμό με την εκκλησιαστική περιουσία που είναι ανυπολόγιστη, αφού συμπεριλαμβάνει κατά προσέγγιση 10.000 νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, 2.500 μονές, 800 κτίρια και εκτάσεις 1.300.000 στρεμμάτων. «Επίσης, έχει ενδιαφέρον το ότι στην Ορθόδοξη Εκκλησία, εκτός από τις ηλεκτρονικές σελίδες της εκάστοτε μονής ή εκκλησίας, υπάρχουν αρκετοί ιερωμένοι που είτε έχουν προσωπικές σελίδες είτε συμμετέχουν ενεργά στα social media, π.χ. στο Facebook. Ξέρετε ότι υπάρχει μεγάλος ναός σε παρακείμενο νησί, που έχει φτάσει σε σημείο να πουλά παντόφλες του αγίου και πλήθος πιστών να τις αγοράζει σε τιμές απλησίαστες; Σαφέστατα, μιλάμε για εμπορευματοποίηση των αναγκών του ανθρώπου, που πάει ακόμα πιο μακριά όταν βλέπουμε να στήνονται έξω από τους ναούς πάγκοι με εικόνες, κομποσκοίνια και άλλα ιερά αντικείμενα. Πρόκειται για επιτήδειους που εμπορεύονται την πίστη του εκάστοτε ανθρώπου σε μεταφυσικές δυνάμεις. Και αυτό στηρίζεται στην άποψη της Εκκλησίας, η οποία λέει πως συγκεντρώνει χρήματα για να παράγει φιλανθρωπικό έργο ή για να συντηρήσει τους θεσμούς που έχει δημιουργήσει. Ιστορικά τα ιερατεία κινούνταν κατ' αυτό τον τρόπο, το ζήτημα όμως είναι κατά πόσο όλο αυτό πραγματοποιείται έντιμα. Η Ιερά Σύνοδος θα έπρεπε, με δική της πρωτοβουλία, να σταματήσει αυτήν τη χυδαία εμπορευματοποίηση και εκμετάλλευση του συναισθήματος του ανθρώπου και να μη δέχεται την άφιξη των σκηνωμάτων με τιμές αρχηγού κράτους, αποδίδοντας, πολύ απλά, θρησκευτικές τιμές. Με αυτό τον τρόπο ευνοεί την πολιτικοποίηση των αγίων, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε είτε σε εκλογική είτε σε πολιτική εκμετάλλευσή τους. Αναμφίβολα, λοιπόν, αναπτύσσεται μια σχέση αμοιβαίας εκμετάλλευσης, γι' αυτό ο διαχωρισμός κράτους-Εκκλησίας θα πρέπει να γίνει άμεσα, σε μια περίοδο που τα πολιτικά ήθη έχουν αλλάξει μορφή, αφού πολιτικοί ταγοί που δήλωναν άθεοι επισκέπτονται το Άγιο Όρος για να πάρουν ένα άτυπο χρίσμα. Επομένως, όταν εξυπηρετείς συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες, κρατάς την κοινωνία στο παρελθόν και δεν την αφήνεις να ανασάνει. Επίσης, επιτυγχάνεις μια συγκινησιακή δέσμευση με τρόπους ζωής και αντιλήψεις που δεν έχουν σχέση με τις ριζικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, όπως ο ορθολογισμός, η εκλογίκευση και ο σεβασμός των δικαιωμάτων. Η ψυχή του ανθρώπου έχει βαθύτερες ανάγκες που δεν αντιμετωπίζονται με την καλλιέργεια παραδοσιακών μορφών θρησκευτικότητας που δεσμεύουν τον άνθρωπο, τον καθηλώνουν και δεν επιτρέπουν τη χειραφέτησή του αλλά με τη συνάντηση των ανθρώπων με άλλους ανθρώπους. Οποιαδήποτε θρησκεία θέλει να έρθει σε επαφή με τα συναισθήματα των ανθρώπων μπορεί να το κάνει μέσω του διαλόγου, αλλά αυτό είναι κοπιαστικό και απαιτεί βαθύτατη καλλιέργεια. Αυτή την οδό την αρνούνται τα ιερατεία γιατί είναι δύσκολη, αντίθετα προτιμούν τη συγκίνηση που προκαλεί η λατρεία των λειψάνων και επιτυγχάνεται πιο εύκολα» καταλήγει ο κ. Παπαρίζος.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Ελλάδα
7

ΚΙΝΗΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαύριο: Πώς εξιχνιάστηκε η μεγάλη ληστεία στη χρηματαποστολή – Μεταξύ των συλληφθέντων σεσημασμένοι για απαγωγή

Ελλάδα / Λαύριο: Πώς εξιχνιάστηκε η μεγάλη ληστεία στη χρηματαποστολή – Μεταξύ των συλληφθέντων σεσημασμένοι για απαγωγή

Ανάμεσα στους δράστες, όλοι τους Έλληνες, είναι ένα άτομο που είχε απασχολήσει στο παρελθόν για την απαγωγή της κόρης ενός επιχειρηματία και ένας πατέρας με τον γιο του
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Ωραιότατο το άρθρο σας κύριε Πανταζοπουλε συγχαρητήρια. Στο άρθρο δίδετε το βήμα ώστε να μιλήσουν και οι δυο πλευρες, απο την μια ο καθηγητης Α.Παπαρίζος και απο την αλλη η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Καταρχάς θα ήθελα να πω οτι υπάρχουν μόνο 8 σχόλια το οποίο ποσό ειναι δυσανάλογο με τα "375 shares", τo οποίο με τη σειρά του σημαίνει οτι το θέμα ενδιαφέρει αλλα οι άνθρωποι εχουν κουραστεί με θέματα που αφορούν λείψανα Αγίων. Μου κανει εντύπωση που ουτε οι πεντικοστιανοι, ουτε οι Ιεχωβάδες έχουν έρθει να κάνουν "κατήχηση". Καλα οι Ευαγγελικοί ειναι απο καιρό απόντες. Θα μιλήσω ως Χριστιανός, ντόμπρα και σταράτα. Η Αποστολική Διακονία σε ολα τα σχόλια της δεν αναφέρθηκε καθόλου στη χριστιανική πίστη της σε λόγια του Ιησού Χριστού η σε λόγια της Αγιας Γραφης. Οσοι σχολιάζουν λοιπον, οταν σχολιάζουν μην νομίζουν οτι η Ορθόδοξη Εκκλησία ειναι η πραγματική Εκκλησία του Χριστού. Η εκκλησία που ίδρυσε ο Χριστός ηταν απλή χωρίς πολλά πολλά φαρφαρια και βασιζόταν στο πνευματικό κοματι του ανθρώπου παρα στο υλικο. Ο νόμος της Χριστιανοσύνης ειναι αγάπα τον πλησίον σου. Σε αυτο το σημειο να ευχαριστήσουμε την Αποστολική Διακονία για ολο το υλικό εργο που προσφέρει αλλα οσο για την πνευματική τροφη και το πνευματικό νερο πρέπει να στραφούμε στον Ιησου Χριστο για να το λάβουμε, οχι σε ανθρώπους, σε οργανώσεις, στην Εταιρία Σκοπιά η σε Αγίους. Ένας ειναι ο μεσίτης των χριστιανών ο Ιησούς, οχι "κάποιος" Άγιος που τα λείψανα του αναγνωρίστηκαν μολις πρόσφατα (1929) οπως λεει και το άρθρο σε τετοιο σημείο εκμετάλλευσης ωστε να κυκλοφορούν 5 χέρια της Αγίας Ελένης. Το μήνυμα του Ιησου ειναι απλο: "εχω καλά νέα" για ολους εσας που εχετε κάποιο πρόβλημα. Έρχομαι ταχέως λεει ο Χριστουλης και θα κανω τα πάντα νεα, θα λύσω τα προβλήματα της ανθρωπότητας. Εαν κάποιος εχει μια καλύτερη ελπίδα να μας την πει. Εαν κάποιος πιστεύει οτι δεν χρειαζόμαστε Χριστό και οτι μόνοι μας μπορούμε να τα καταφέρουμε σας εχω και αλλα νεα. Σύντομα οι άνθρωποι θα δείξουν τι ειναι ο καθένας. Η κακία του ανθρώπου θα αυξηθεί. ο υπομείνας εως τέλους θα σωθεί. Υπομονή λοιπόν αγαπητά μου αδέλφια.
Εγώ που είμαι πιστός, δεν ένιωσα ποτέ καμμία πίεση από κανένα παπά και καμμιά εκκλησία να πάω να προσκυνήσω το ένα λείψανο ή την άλλη εικόνα. Όσες φορές πήγα, πήγα επειδή το ήθελα. Επίσης, ποτέ κανείς δεν με υποχρέωσε να δώσω λεφτά στην Εκκλησία. Όσα έδωσα, τα έδωσα με τη θέλησή μου. Ακόμα και όταν περνάει δίσκος, μου έχει τύχει να μην έχω ψιλά ή πεντάευρο, και δεν έδωσα τίποτα χωρίς να στραβομουτσουνιάσει κανείς. Όσοι ψάχνετε να βρείτε αφορμές να οιμώξετε περί θεοκρατίας, Ιράν, Σαουδικής Αραβίας, μεσαίωνα και παπαδαριού, να πάτε να ψυχαναλυθείτε λίγο. Τσιρίζετε που ο πιστός δίνει πέντε ευρώ για μια λαμπάδα αλλά δεν έχετε πρόβλημα να δώσετε 30 ευρώ για μια μακαρονάδα στο σούπερ ντούπερ ντιζαϊνάτο εστιατόριο του τάδε τηλεοπτικού σεφ. Επιλογή το ένα, επιλογή και το άλλο.
To βασικό πρόβλημα είναι άλλο, πιο σοβαρό. Αυτή η γυναίκα ήταν μια αληθινή ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑ με ότι σημαίνει αυτό. Φαντάζεστε να έβλεπε τον εαυτό της να περιφέρεται στην... Αγιά Βαρβάρα ως μηχανή μετρητών; Δεν την σέβονται ούτε καν αυτοί που πιστεύουν. Γιατί ο σεβασμός προς ένα πρόσωπο είναι ίδιος είτε είναι ζωντανός είτε είναι πεθαμένος. Ήταν ένα σημαντικό πρόσωπο της ιστορίας της ανθρωπότητας, κανονικά θα έπρεπε να βρίσκεται σε κανένα μουσείο.
Σε μια κοινωνία που μετά από τόση μόρφωση και πνευματική καλλιέργεια, το μεγαλύτερο επίτευγμα που έχει να επιδείξει είναι ένα σημαντικό ρεύμα φιλοζωων-μισανθρωπων, που νοιάζονται περισσότερο για τα αδέσποτα παρά για τους άστεγους, ας μη βιαστούμε να καταδικάσουμε τα κακώς κείμενα στους κόλπους της Εκκλησίας. Και στο κάτω κάτω όπως τα Μαθηματικά κι η ποίηση δεν είναι για όλους, ετσι κι η θρησκεία δεν είναι για όλους. Πρόβατα όσοι τρέχουν πίσω από τα προσκυνήματα? Αφελείς? Για μερικούς ισως... Για κάποιους άλλους όμως τα "πρόβατα" αυτά ειναι περισσότερο Άνθρωποι, συγκριτικά τους άλλους... τους σπουδαγμενους... τους ψαγμένους... τους "ανθρωπιστές".
όσο πιο πολύ γνωρίζεις τους ανθρώπους τόσο περισσότερο αγαπάς τα ζώα, αυτό είναι φυσιολογικό. Αλλά αντί να προσκυνάς το πτώμα της αυτοκράτειρας στην Αγιά Βαρβάρα (πράξη για την οποία πιθανόν η ίδια θα σε πέταγε στο κλουβί με τις ύαινες) γιατί δεν πας σε καμιά φτωχή οικογένεια; Από θεωρίες χορτάσαμε. Τουλάχιστον εμείς την αγάπη μας για τα ζώα την κάνουμε ΠΡΑΞΕΙΣ.