56isles ή αλλιώς Παριανή μπίρα

56isles ή αλλιώς Παριανή μπίρα Facebook Twitter
0
56isles ή αλλιώς Παριανή μπίρα Facebook Twitter
6isles είναι τα 56 μικρά και μεγάλα νησιά των Κυκλάδων και από εκεί δανειστήκαμε το όνομα της μπίρας

Αν αφαιρούσαμε τον ενθουσιασμό και τον αυθορμητισμό από μια καινούργια επιχειρηματική προσπάθεια, αυτό που θα έμενε θα ήταν, άραγε, ένα πιο στέρεο, λιγότερο αβέβαιο εγχείρημα ή μήπως μια απόπειρα που θα υπέφερε από έλλειψη φαντασίας και φρεσκάδας σε τέτοιο βαθμό, ώστε θα ήταν καταδικασμένη να σβήσει από ανία;


Αυτές τις σκέψεις περί επιχειρηματικής επιτυχίας κάνω κρατώντας στα χέρια μου τον πιο φρέσκο καρπό του «δέντρου» της ελληνικής μικροζυθοποιίας που ολοένα και μεγαλώνει. Ο λόγος για την 56isles, το πρώτο δημιούργημα της Μικροζυθοποιίας Πάρου, μιας εταιρείας που και αυτή είναι πολύ πρόσφατη παρουσία στο επιχειρηματικό στερέωμα, φτιαγμένη από επιχειρηματίες νέας γενιάς.


Ο Νικόλας Παυλάκης από την Πάρο και ο Μαρίνος Αλεξάνδρου από τη Λεμεσό της Κύπρου γνωρίστηκαν στο Λονδίνο, δουλεύοντας σε εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα μετά τις μεταπτυχιακές σπουδές τους στον τομέα των Business Econοmics. Όμως, το μεράκι και των δύο να φτιάξουν στην Ελλάδα μια επιχείρηση που να συνδέεται με την πρωτογενή παραγωγή ένωσε τα επιχειρηματικά τους βήματα.

Η φιλοσοφία του μικροζυθοποιείου στην Πάρο δεν σχετίζεται μόνο με τον ποσοτικό προσδιορισμό της ετήσιας παραγωγής αλλά κυρίως με τους ποιοτικούς στόχους της. Θέλουμε να πειραματιστούμε επιπλέον με την παραγωγή της νησιωτικής γης, όπως με το μέλι και άλλα προϊόντα που θα προσδώσουν ιδιαιτερότητα στις ποικιλίες μπίρας που θα παραχθούν.


Ο Νικόλας Παυλάκης θυμάται: «Κάναμε τις πρώτες συζητήσεις στο Λονδίνο τον Αύγουστο του 2012 και τις συνεχίσαμε στην Πάρο λίγο αργότερα, οπότε και πήραμε την απόφαση να προχωρήσουμε. Από τις διάφορες επιλογές που εξετάσαμε, ο χώρος της μικροζυθοποιίας παρουσίαζε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η προσπάθεια που γεννήθηκε τότε οδήγησε το 2014 στην ίδρυση της Μικροζυθοποιίας Πάρου. Τότε ξεκίνησε μια ακόμη περιπέτεια, ένα διαρκές ψάξιμο στις γεύσεις και τα αρώματα της μπίρας. Συνεργαστήκαμε με γευσιγνώστες και ανθρώπους που ξέρουν καλά τα μυστικά της μπίρας, κάναμε δοκιμές με ειδικούς αλλά και απλούς καταναλωτές πριν καταλήξουμε στις τελικές συνταγές». Τους πρώτους μήνες του 2016 ολοκληρώθηκε το τελικό στάδιο της παραγωγής και από τον Απρίλιο η 56isles κυκλοφόρησε στην αγορά.

Η προσωπικότητα της 56isles χτίζεται από την ειδική σύνθεση των πρώτων υλών της. Καταλαβαίνεις ότι η μπίρα αυτή σέβεται τις βασικές αρχές της κατηγορίας Pilsner στην οποία θεωρητικά ανήκει, αλλά εύκολα διακρίνεις και τη διάθεση διαφοροποίησης. Ο Νικόλας εξηγεί πως ένα από τα ωραιότερα ελληνικά κυκλαδονήσια χαρίζει ένα μέρος της γοητείας του στο νέο προϊόν. «Η χρήση νερού από πηγή του νησιού παίζει σημαντικό ρόλο στην προσωπικότητα του προϊόντος. Η ποιότητα των πρώτων υλών κάνει τη διαφορά. Η χρήση κριθαριού που καλλιεργείται στο νησί δίνει έναν ιδιαίτερο γευστικό χαρακτήρα που οφείλεται στο μικροκλίμα του τόπου. Η αλμύρα της θάλασσας αλλά και η ηλιοφάνεια προσθέτουν τη δική τους πινελιά στην καλλιέργεια, αναδεικνύοντας συγκεκριμένα γευστικά χαρακτηριστικά. Παράλληλα, η χρήση ποικιλιών ποιοτικού λυκίσκου από διάφορες χώρες, αλλά και βύνης με έντονα αρωματικό και γευστικό χαρακτήρα αναδεικνύουν με τα επιμέρους συστατικά τους τη συνταγή».


Από τους δημιουργούς της παριανής μπίρας αναζητήθηκε ένα όνομα που να παραπέμπει όχι μόνο στην Πάρο αλλά ευρύτερα στα νησιά του Αιγαίου. Ένα όνομα που να μην ακούγεται κοινότοπα «τουριστικό», αλλά να μένει εύκολα στη μνήμη τόσο του Έλληνα όσο και του αλλοδαπού καταναλωτή. «56isles είναι τα 56 μικρά και μεγάλα νησιά των Κυκλάδων και από εκεί δανειστήκαμε το όνομα της μπίρας», σχολιάζει με χαμόγελο ο Νικόλας, συμπληρώνοντας ότι στην επιλογή του ονόματος και στον σχεδιασμό του λογότυπου καθοριστική ήταν η συμβολή της εταιρείας MMK Design Team.

56isles ή αλλιώς Παριανή μπίρα Facebook Twitter
Μαρίνος Αλεξάνδρου, Νικόλας Παυλάκης


Η πρώτη παρουσία της 56isles στην τοπική αγορά της Πάρου ήταν εντυπωσιακή, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των δημιουργών της, αφού η πρώτη παρτίδα που κυκλοφόρησε στην αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας εξαντλήθηκε πολύ πριν από την Κυριακή του Πάσχα. Ο Μαρίνος δηλώνει αισιόδοξος για την προσπάθεια που καταβάλλεται: «Παρά την κρίση στην αγορά, ακουμπάμε σε ευνοϊκές καταναλωτικές τάσεις, όπως είναι η στροφή σε τοπικές μικροζυθοποιίες και η αναζήτηση από τους καταναλωτές περισσότερο ποιοτικών ελληνικών προϊόντων, περιορισμένης παραγωγής».


Τα άμεσα σχέδια, όπως τα καταγράφει ο Νικόλας, είναι πολύ συγκεκριμένα: «Μέσα στο καλοκαίρι πρόκειται να διατεθεί μια ακόμη ετικέτα, η 56isles Weiss. Ταυτόχρονα, ανταποκρινόμενοι στο ενδιαφέρον που έχει ήδη εκδηλωθεί, ολοκληρώνουμε το δίκτυο της ευρύτερης διανομής εκτός Πάρου, με στόχο να καλυφθούν εξειδικευμένα σημεία της κρύας και της ζεστής αγοράς».


«Η μικρή παραγωγή μπίρας δίνει τη δυνατότητα ευελιξίας με τα προϊόντα, πειραματισμού με αρώματα και γεύσεις, γρήγορης αλλαγής στην παραγωγή αλλά και υιοθέτησης βιολογικών διαδικασιών. Η φιλοσοφία του μικροζυθοποιείου στην Πάρο δεν σχετίζεται μόνο με τον ποσοτικό προσδιορισμό της ετήσιας παραγωγής αλλά κυρίως με τους ποιοτικούς στόχους της. Θέλουμε να πειραματιστούμε επιπλέον με την παραγωγή της νησιωτικής γης, όπως με το μέλι και άλλα προϊόντα που θα προσδώσουν ιδιαιτερότητα στις ποικιλίες μπίρας που θα παραχθούν» λέει ο Νικόλας και προσθέτει: «Η δημιουργία της παριανής μπίρας συνδυάζει αρμονικά τη γεωργική παραγωγική παράδοση του νησιού με τη σύγχρονη μικροοικονομία της Πάρου, στην οποία η τουριστική βιομηχανία παίζει σημαντικό ρόλο. Αγκαλιάζει όχι μόνο την τοπική κοινωνία αλλά προτείνει και ένα αξιόλογο ντόπιο προϊόν στους ξένους επισκέπτες».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ