Το πιο εκλεκτό μέλι στον κόσμο φτιάχνεται από 3 Έλληνες

Το πιο εκλεκτό μέλι στον κόσμο φτιάχνεται από 3 Έλληνες Facebook Twitter
"Πιστεύουμε ότι οι μέλισσες δικαιούνται να τρώνε το μέλι που έχουν παράξει οι ίδιες με τόσο κόπο", εξηγεί χαμογελώντας η κ. Βασιλοπούλου. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Όλα ξεκίνησαν από μια οικογενειακή κουβέντα μέσα στην κουζίνα. «Πρέπει να τρώμε μέλι, είναι καλό για την υγεία μας», είπε η Αλίκη Βασιλοπούλου στον σύζυγό της Πάνο Κιρνίδη, ο οποίος αμέσως προσφέρθηκε να πάει να της αγοράσει από το σουπερμάρκετ μαζί με τον φίλο του τον Θωμά Τσιλάλη που βρισκόταν μαζί τους εκείνη τη μέρα. «Ναι, αλλά ποιο μέλι είναι καλό;», ήταν το ερώτημα που δημιουργήθηκε αμέσως μετά και το οποίο σιγά- σιγά εξελίχθηκε σε ένα είδος κυνηγιού αυτής της αρχαίας τροφής του ανθρώπου. Και κάπως έτσι οι τρεις τους βρέθηκαν να δημιουργούν την εταιρεία FoodsCross που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία brands όλου του κόσμου και που πρόσφατα επιλέχθηκε από την Rolls Royce Bentley για το επετειακό άλμπουμ "A Legacy of Luxury". Μάλιστα σε αυτή την συλλεκτική πολυτελή έκδοση η FoodsCross είναι η μοναδική εταιρεία στην κατηγορία των τροφίμων, στην οποία αφιερώθηκαν τέσσερις ολόκληρες σελίδες!

Για να εξηγούμαστε το μέλι της FoodsCross, η ναυαρχίδα των προϊόντων της εταιρείας, δεν είναι απλά ένα ακόμα καλό μέλι που έχει μπει σε ένα ακριβό βαζάκι με μια καλοσχεδιασμένη ετικέτα. Όχι ότι δεν είναι ωραία η συσκευασία του. Τουναντίον, η εταιρεία Mousegraphics, μια από τις πιο πετυχημένες φίρμες ντιζάιν στην Αθήνα, έχει βραβευθεί για τον συγκεκριμένο σχεδιασμό. Πρόκειται όμως για ένα μέλι με εξαιρετικά υψηλή συγκέντρωση γυρεόκοκκων αγνού θυμαριού που έχει φτάσει και το 80% και για ένα σπάνιο επί της ουσίας, φυσικό προϊόν, περιορισμένης, οικολογικής παραγωγής, η οποία προσφέρεται σε αριθμημένα βάζα. Μάλιστα πρόκειται για το πρώτο μέλι στην συσκευασία του οποίου αναγράφεται το ποσοστό του γυρεόκοκκου. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό ούτε κι εγώ ήξερα, μέχρι που συνάντησα την κ. Βασιλοπούλου που μου εξήγησε: "Σύμφωνα με τη νομοθεσία και συγκεκριμένα με τον κώδικα τροφίμων και ποτών, στο άρθρο 11 για το θυμαρίσιο μέλι αναφέρεται ότι αυτόν τον τίτλο μπορεί να τον φέρει το μέλι που έχει σε ποσοστό 18% γυρεόκοκκο κατά το ελάχιστο. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως κάποιος μπορεί να αναμείξει μια μικρή ποσότητα μελιού, αλλά υψηλή σε περιεκτικότητα σε γυρεόκοκκο με μια μεγάλη ποσότητα, αλλά χαμηλότερης θρεπτικής αξίας και να συσκευάσει το μέλι που θα προκύψει, "βαπτίζοντάς" το θυμαρίσιο, εφόσον τηρεί το ελάχιστο ποσοστό της τάξης του 18% και να είναι νόμιμος και με τη βούλα. Μάλιστα, σχεδόν όλοι αγνοούμε ότι αυτή η πρόσμιξη γίνεται με θερμική επεξεργασία, η οποία ως γνωστό καταστρέφει τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού."

Το γνωρίζουμε ότι η τιμή είναι απαγορευτική για μαζική κατανάλωση. Αυτός όμως που τελικά θα το αγοράσει πρέπει να το δει ως φάρμακο. Αυτό που θα πρέπει να αναρωτιόμαστε καμιά φορά δεν είναι το γιατί είναι κάτι πολύ ακριβό αλλά γιατί είναι τόσο φθηνό.

Τελικά πόσο θρεπτικό είναι το μέλι που κυκλοφορεί στην αγορά;

Εξίσου σημαντικό σχετικά με τον τρόπο της παραγωγής του μελιού και κυρίως των συσκευασμένων μελιών ευρείας κατανάλωσης, είναι να αναφέρουμε ότι το ανθρώπινο χέρι παρεμβαίνει κατά πολύ στο φυσικό τρόπο της μέλισσας. Ως γνωστόν, το μέλι αποτελεί την τροφή και το φάρμακο των μελισσών. Οι μέλισσες τρυγούν τα άνθη από τα αγριολούλουδα και τα άνθη των θάμνων και των δέντρων και παράγουν το μέλι, στο οποίο όμως οφείλουν και την επιβίωση και την αναπαραγωγή τους. Χωρίς το μέλι οι μέλισσες είναι ευάλωτες σε ασθένειες. Συλλέγοντας λοιπόν το μέλι ο μελισσοκόμος στην ουσία στερεί από τις μέλισσες την τροφή τους και το φυσικό τους «αντιβιοτικό» γεγονός που τις εκθέτει σε κινδύνους για τη ζωή τους. Θέλοντας λοιπόν να τις κρατήσει στη ζωή μια συνηθισμένη πρακτική είναι η χορήγηση ειδικών τροφών (ως επί των πλείστων γλυκαντικών ουσιών) και φαρμάκων (αντιβιοτικών).

Το πιο εκλεκτό μέλι στον κόσμο φτιάχνεται από 3 Έλληνες Facebook Twitter
Θεωρούμε ότι το μέλι μας είναι ονομασίας προέλευσης, όπως και το κρασί. Προς το παρόν έχουμε από την Αστυπάλαια και την Κρήτη. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Κάτι που επίσης δεν γνώριζα είναι ότι οι μέλισσες τρυγούν δύο φορές τον χρόνο, την άνοιξη και το καλοκαίρι. Και ενώ στην συμβατική μελισσοκομία ο μελισσοκόμος συλλέγει και στις δύο περιπτώσεις, σε αυτήν της FoodsCross κάνουν το εξής: "Στην αρχή του καλοκαιριού συλλέγουμε μέρος του μελιού που έχουν αποθηκεύσει στις κυψέλες οι μέλισσες και το διατηρούμε στην άκρη. Αυτό το μέλι είναι προϊόν του ανοιξιάτικου τρύγου. Τότε που υπάρχουν περισσότερα αγριολούλουδα και άλλα άνθη εκεί έξω στη φύση. Το αφήνουμε λοιπόν στις μέλισσες να το φάνε και να θωρακιστούν με τα θρεπτικά του συστατικά. Προτιμάμε να συλλέγουμε το μέλι στις αρχές του φθινοπώρου που προκύπτει από τον τρύγο του καλοκαιριού, τότε που τα άνθη των θυμαριών βρίθουν εκεί έξω. Και φυσικά επιστρέφουμε στις μέλισσες το ανοιξιάτικο μέλι που είχαμε φυλάξει στην άκρη για να είναι όλοι χορτάτοι και ευχαριστημένοι. Πιστεύουμε ότι οι μέλισσες δικαιούνται να τρώνε το μέλι που έχουν παράξει οι ίδιες με τόσο κόπο", εξηγεί χαμογελώντας η κ. Βασιλοπούλου.

Φέτος, το μέλι που προέκυψε από την τελευταία συγκομιδή στην Αστυπάλαια απέδωσε 70% γυρεόκοκκο θυμαριού, δηλαδή είχε μια μικρή πτώση σε σύγκριση με το ποσοστό του 80% που είχε αγγίξει η περσινή, κι αυτό δεν το κρύβουν οι δημιουργοί της FoodsCross. Αντιθέτως περιμένουν το αποτέλεσμα του τρύγου της μέλισσας όπως ο οινοποιός αυτόν του τρύγου απ' τα αμπέλια του. "Τα ποσοστά του γυρεόκοκκου δεν είναι σταθερά, όπως και το χρώμα, το άρωμα και το σύνολο της γεύσης. Το μέλι είναι πραγματικά σαν το κρασί. Διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, το επηρεάζουν οι καιρικές συνθήκες και τον "χαρακτήρα" του επηρεάζουν ακόμα και οι ίδιες οι μέλισσες. Εμείς δεν αναμιγνύουμε μέλια από διαφορετικές περιοχές. Θεωρούμε ότι το μέλι μας είναι ονομασίας προέλευσης, όπως και το κρασί. Προς το παρόν έχουμε από την Αστυπάλαια και την Κρήτη."

Το πιο εκλεκτό μέλι στον κόσμο φτιάχνεται από 3 Έλληνες Facebook Twitter
Μεταξύ των προϊόντων τους έχουν κυκλοφορήσει και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης και χαμηλής οξύτητας αρωματισμένο με λευκή ή μαύρη τρούφα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Όσον αφορά την αρκετά τσουχτερή τιμή αυτού του μελιού, που προφανώς προκύπτει και από αυτή την τόσο επιλεκτική διαδικασία παραγωγής του, η κ. Βασιλοπούλου έχει να απαντήσει το εξής: "Ναι, το γνωρίζουμε ότι η τιμή είναι απαγορευτική για μαζική κατανάλωση. Αυτός όμως που τελικά θα το αγοράσει πρέπει να το δει ως φάρμακο. Ένα κουταλάκι του γλυκού είναι αρκετό για να πάρει στον μέγιστο βαθμό τα θρεπτικά συστατικά αυτού του φυσικού προϊόντος. Αυτό που θα πρέπει να αναρωτιόμαστε καμιά φορά δεν είναι το γιατί είναι κάτι πολύ ακριβό αλλά γιατί είναι τόσο φθηνό".

Στην ίδια λογική κινούνται και τα προϊόντα λευκής και μαύρης ελληνικής τρούφας της εταιρείας. Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης και χαμηλής οξύτητας αρωματισμένο με λευκή ή μαύρη τρούφα, εξαιρετικό αγελαδινό βούτυρο με κομμάτια λευκής ή μαύρης τρούφας, ένα εκλεκτό πατέ που συνδυάζει πορτσίνι και μαύρη τρούφα από τα ελληνικά βουνά και τέλος αλάτι με καλοκαιρινή μαύρη τρούφα. Ενώ, έχουν ήδη βάλει στο μικροσκόπιο και ένα σωρό άλλες τροφές θέτοντας πάντα έναν και μοναδικό στόχο να βρίσκουν και να προσφέρουν τα πιο αγνή και ακατέργαστη φυσική τροφή.

Το πιο εκλεκτό μέλι στον κόσμο φτιάχνεται από 3 Έλληνες Facebook Twitter
Η FoodsCross επιλέχθηκε από την Rolls Royce Bentley για το επετειακό άλμπουμ "A Legacy of Luxury". Μάλιστα σε αυτή την συλλεκτική πολυτελή έκδοση η FoodsCross είναι η μοναδική εταιρεία στην κατηγορία των τροφίμων στην οποία αφιερώθηκαν τέσσερις ολόκληρες σελίδες! Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ