Κι όμως, αυτά τα τροπικά φρούτα παράγονται στη Νότια Κρήτη

Κι όμως, αυτά τα τροπικά φρούτα παράγονται στη Νότια Κρήτη Facebook Twitter
Oι σπόροι της παπάγιας έχουν αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση.
0

Φρούτα του πάθους, παπάγια, πεπίνο, γκουάβα, πασιφλόρα. Φρούτα που αν και μας φέρνουν στο μυαλό μακρινά, ασυνήθιστα και πολύχρωμα, όπως οι καρποί τους, μέρη, μπορούμε να τα βρούμε και με ελληνική προέλευση και μάλιστα σε εξαιρετική ποιότητα, «αρκεί κανείς να ψάξει», όπως λέει ο Γιώργος Γιανναδάκης, παραγωγός τέτοιων μικρών θησαυρών στη νοτιοανατολική Κρήτη.

Στην οικογενειακή επιχείρηση Η Πράσινη Γη Μου ακολουθούσαν για χρόνια τη μέθοδο της συγκαλλιέργειας- διαφορετικά φυτά και δέντρα καλλιεργούνται μαζί στον ίδιο χώρο, δημιουργώντας μια δική τους «κοινότητα» μέσα στην οποία αλληλεπιδρούν και ευνοούν σημαντικά το οικοσύστημά τους- μέχρι που αποφάσισαν να δοκιμάσουν να προσθέσουν στην καλλιέργεια αυτή εξωτικά αλλά και γηγενή πιο ασυνήθιστα φυτά όπως η φυσαλίδα -το φρούτο της μοιάζει με τοματίνι- χρησιμοποιώντας διάφορους σπόρους από όλον το κόσμο.

Σε αυτή τη μέθοδο δεν χρησιμοποιούνται χημικά σε δέντρα, φυτά και γη - η λίπανση για παράδειγμα γίνεται μέσω της κομποστοποίησης- ούτε μηχανήματα όργωσης.

Τα βιολογικά προϊόντα της παραγωγής αυτής προσφέρονται στο τελικό στάδιο ωρίμανσής τους χωρίς να έχουν υποστεί καμία τεχνική για να ωριμάσουν γρηγορότερα ή βραδύτερα. 

Αν και το υποτροπικό κλίμα της περιοχής είναι κατάλληλο για τέτοιου είδους καλλιέργειες, για μερικά από τα όχι τόσο «ξένα» φυτά χρειάστηκαν ακόμη και δέκα χρόνια για να υπάρξει κάποια απόδοση.

Τα βιολογικά προϊόντα της παραγωγής αυτής προσφέρονται στο τελικό στάδιο ωρίμανσής τους χωρίς να έχουν υποστεί καμία τεχνική για να ωριμάσουν γρηγορότερα ή βραδύτερα. Προωθούνται σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων -πολλά από αυτά και στην Αθήνα-, αλλά και σε σεφ που χρησιμοποιούν αυτά τα ιδιαίτερα συστατικά σε πιάτα τους.

Κι όμως, αυτά τα τροπικά φρούτα παράγονται στη Νότια Κρήτη Facebook Twitter
Εκχυλίσματα από το φυτό της πασιφλόρας προσφέρουν σημαντική βοήθεια στην καρδιά και σε διαταραχές του νευρικού συστήματος -μπορεί να δράσει ως ισχυρό αντισπασμωδικό.

Το ενδιαφέρον στην παραγωγή της επιχείρησης αυτής δεν είναι μόνο το αξιοπερίεργο του περιεχομένου της, αλλά και η φιλοσοφία πίσω από αυτήν. Πρόκειται για φυσικές καλλιέργειες, με τους ανθρώπους που τη διεκπεραιώνουν να ενημερώνονται και να μαθαίνουν συνεχώς για τις καλλιεργητικές μεθόδους αλλά και τις ιδιότητες των καρπών που παράγουν, πιστεύοντας στη δύναμη της φύσης.

Τα φρούτα αυτά έχουν οφέλη που στην Ελλάδα μάλλον αγνοούμε. Παραδείγματος χάρη, ο καρπός της γκουάβα και του πεπίνο (που μοιάζει στη γεύση με πεπόνι) έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, με τον πρώτο να είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών C και λυκοπενίου, ενώ ο δεύτερος να βοηθάει στην μείωση του σακχάρου του αίματος χάρις στο κάλιο που περιέχει.

Όσο για τη πασιφλόρα, της οποίας το λουλούδι μας είναι γνώριμο, το φρούτο της έχει μεταξύ άλλων ήπια ηρεμιστική επίδραση.

Κι όμως, αυτά τα τροπικά φρούτα παράγονται στη Νότια Κρήτη Facebook Twitter
Το φρούτο της φυσαλίδας μοιάζει με τοματίνι.

Ο κ. Γιανναδάκης μας εφιστά τη προσοχή και στις ιδιότητες των υπολοίπων κομματιών των τροπικών αυτών δέντρων και φυτών. Οι σπόροι της παπάγιας έχουν αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση, όπως και οι ρίζες της, ενώ έρευνες δείχνουν πως εκχύλισμα από τα αποξηραμένα φύλλα της έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Εκχυλίσματα από το φυτό της πασιφλόρας προσφέρουν σημαντική βοήθεια στην καρδιά και σε διαταραχές του νευρικού συστήματος -μπορεί να δράσει ως ισχυρό αντισπασμωδικό.

Το γεγονός ότι υπάρχουν παραγωγοί που μας δίνουν την ευκαιρία να προμηθευτούμε ένα εγχώριο αλλά και εξωτικό ταυτόχρονα βιολογικό προϊόν, το οποίο όχι μόνο συνδράμει στη καλή μας υγεία, αλλά δίνει πολλές νέες δυνατότητες και γεύσεις στους γαστρονομικά ανήσυχους μας πείθει να δοκιμάσουμε.

Κι όμως, αυτά τα τροπικά φρούτα παράγονται στη Νότια Κρήτη Facebook Twitter
Φρούτα του πάθους
Κι όμως, αυτά τα τροπικά φρούτα παράγονται στη Νότια Κρήτη Facebook Twitter
Μπανάνες
Κι όμως, αυτά τα τροπικά φρούτα παράγονται στη Νότια Κρήτη Facebook Twitter

Βρείτε τα εξωτικά φρούτα της Κρήτης εδώ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα πάντα για τις ορχιδέες από έναν ειδικό

Ρώτα τον Υπεύθυνο / Τα πάντα για τις ορχιδέες από έναν ειδικό

Ρωτήσαμε τον Δήμο Τσορμπατζόγλου, συντηρητή έργων τέχνης - εικαστικό και μέλος της πρώτης Ελληνικής Εταιρείας Φίλων της Ορχιδέας κάποια πράγματα για τα τροπικά φυτά και επί τη ευκαιρία μοιράστηκε τις γνώσεις τους για τις ορχιδέες.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ