Τρία νέα προϊόντα που παράγονται από την ελιά και δεν έχουν να κάνουν με ελαιόλαδο

Τρία νέα προϊόντα που παράγονται από την ελιά και δεν έχουν να κάνουν με ελαιόλαδο Facebook Twitter
Tο τσάι από φύλλα ελιάς έχει ένα ήπιο γλυκό άρωμα και αρκετά ευχάριστη γεύση. Θυμίζει λίγο ελιά αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι λιπαρό.
0

Έχουν γραφτεί πολλά τα τελευταία χρόνια για το ελαιόλαδο και τα οφέλη του για την υγεία. Πολύ λιγότερα όμως έχουν ακουστεί για τις ελιές και ακόμα λιγότερα για τα φύλλα της ελιάς.

Ωστόσο, και τα δύο προϊόντα κρύβουν έναν «δυναμίτη» ευζωίας και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι πρόκειται για το δικό μας, εντελώς ελληνικό super food.

Κάποιες ελληνικές εταιρίες σκέφτηκαν να αναδείξουν τα προϊόντα που παράγονται από την ελιά, με ένα δικό τους δημιουργικό τρόπο.

Υπάρχει ένα κτήμα στην περιοχή της Επιδαύρου, το Melissa Farm, το οποία διαθέτει μεγάλους πορτοκαλεώνες που εκτός από πορτοκάλια δίνει και ένα υπέροχο, γευστικό μέλι.

Ανάμεσα στις πορτοκαλιές λοιπόν, στο κτήμα υπάρχουν και ελιές. Γνωρίζοντας ότι τα φύλλα της ελιάς έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική, οι άνθρωποι του Melissa Farm αποφάσισαν να τα συλλέξουν και να τα προτείνουν ως ρόφημα.

Τα φύλλα προέρχονται από τις ποικιλίες Αγριελιά, Κορωνέικη και Καλαμών, από δέντρα που υπάρχουν στο κτήμα.

«Οι ελιές είναι αράντιστες και τα φύλλα τους έχουν καθαρισθεί, είναι ακέραια κι όχι θρυμματισμένα», μου εξηγεί η Κατερίνα Κρυώνη από το Melissa Farm και συνεχίζει: «το ρόφημα από τα φύλλα ελιάς αυξάνει την ενεργητικότητα, ελαττώνει την αρτηριακή πίεση, μειώνει την LDL χοληστερίνη και αυξάνει την αιμάτωση των στεφανιαίων αγγείων. Έχει αντιοξειδωτική δράση κι αποτοξινώνει τον οργανισμό».

Σημαντικό πάντως είναι να σημειωθεί ότι νεότερες μελέτες λένε ότι το τσάι ελιάς περιέχει ακόμα περισσότερα αντιοξειδωτικά απ' ότι το πράσινο τσάι το οποίο θεωρούνταν μέχρι σήμερα το πιο υγιεινό σ' όλο τον κόσμο

Περίεργη όπως είμαι δοκίμασα αμέσως το τσάι από φύλλα ελιάς και διαπίστωσα ότι έχει ένα ήπιο γλυκό άρωμα και αρκετά ευχάριστη γεύση. Θυμίζει λίγο ελιά αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι λιπαρό. Η υφή του είναι όπως κάθε άλλο τσάι και του πάει πολύ μια κουταλιά μέλι ή και μια φέτα λεμόνι.

Τρία νέα προϊόντα που παράγονται από την ελιά και δεν έχουν να κάνουν με ελαιόλαδο Facebook Twitter
Οι χειροποίητες ταλιατέλες με χωριάτικο αλεύρι και πάστα μαύρης ελιάς, μου φάνηκαν απλά τέλειες. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Σημαντικό πάντως είναι να σημειωθεί ότι νεότερες μελέτες λένε ότι το τσάι ελιάς περιέχει ακόμα περισσότερα αντιοξειδωτικά απ' ότι το πράσινο τσάι το οποίο θεωρούνταν μέχρι σήμερα το πιο υγιεινό σ' όλο τον κόσμο.

Λατρεύω τις ελιές -πράσινες, τσακιστές, χαραχτές, Καλαμών, θρούμπες, Χαλκιδικής, ξιδάτες- όμως τώρα τελευταία δοκίμασα για πρώτη φορά αποξηραμένες ροδέλες ελιάς, κάτι σαν τσιπς ελιάς, ένα πράγμα.

Μου έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση η εκρηκτική γεύση τους που έψαξα αμέσως να βρω ποιος είχε σκεφτεί αυτό τον τρόπο επεξεργασίας τους.

Η εταιρεία που τις έχει λανσάρει ονομάζεται Γνήσιες Γεύσεις- μια παραγωγική μονάδα στη περιοχή του Κιάτου Κορινθίας- και οι άνθρωποι πίσω από αυτή είναι ένας καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Δρ. Μιχάλης Τσαμπαρλής και ο γιος του, ο 30χρονος Δημήτρης, ο οποίος έχει σπουδάσει Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς αλλά είναι και «δοσμένος» στη ραπ μουσική.

Ο Τσαμπαρλής (ο πρεσβύτερος) λοιπόν ανέπτυξε την πρωτοποριακή τεχνικής της βιολογικής μεταποίησης πηγαίνοντας πολλά βήματα παρακάτω την αρχαιότερη μέθοδο διατήρησης των τροφίμων που είναι η ξήρανση.

Η εταιρία του είναι γνωστή για την βιολογική αποξήρανση φρούτων και λαχανικών όπως chips κόκκινου και πράσινου μήλου, βιολογική ημίξερη τομάτα, βιολογικό ημίξερο σύκο, βιολογικό μαύρο σκόρδο, τσαμπί αποξηραμένου σταφυλιού αλλά και για τις βιολογικές ανάλατες ελιές που δοκίμασα.

Τρία νέα προϊόντα που παράγονται από την ελιά και δεν έχουν να κάνουν με ελαιόλαδο Facebook Twitter
Oι αποξηραμένες ροδέλες ελιάς είναι κάτι σαν τσιπς ελιάς, ένα πράγμα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Οι αποξηραμένες ροδέλες ελιάς είναι ιδανικές για να συνοδέψουν το τσίπουρο ή ούζο ενώ είναι εξίσου υπέροχες και πάνω σε πίτσα, σαλάτες, ελιόψωμα αλλά και ενεργειακές μπάρες.


To εργαστήριο της εταιρείας Nostimon βρίσκεται σε ένα πανέμορφο ορεινό χωριό που ονομάζεται Οίτη, στην Φθιώτιδα, γνωστό παλαιότερα ως Γαρδικάκι, μόλις 38 χλμ. από την Λαμία, μεταξύ Μπράλου και Παύλιανης.

Εκεί, φτιάχνουν κάτι υπέροχα ζυμαρικά με αγνά υλικά, αρκετά από τα οποία έχουν και απροσδόκητους συνδυασμούς όπως «σπανάκι και μοσχοκάρυδο», «λεμόνι και μαύρο πιπέρι» ή «αυγά, κάρυ, βασιλικό και μελάνι σουπιάς».


Αν και δεν έχω δοκιμάσει ακόμα αυτά τα «περίεργα», οι απλές, χειροποίητες ταλιατέλες με χωριάτικο αλεύρι και πάστα μαύρης ελιάς, μου φάνηκαν απλά τέλειες.

Τρίβοντας λίγη ξερή μυζήθρα και βάζοντας λίγο ελαιόλαδο στο πιάτο έχεις ένα πεντανόστιμο και κυρίως υγιεινό πιάτο ζυμαρικών.

Και τα τρία προϊόντα ελιάς τα βρήκα στο Παντοπωλείο Αλεξανδρής, Ηρώων Πολυτεχνείου 30, πλ. Αεροπορίας, Ηλιούπολη, 210 9918 730

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM