Marketta: Φαγητό πικνίκ και κρασί σε μια σπιτική κουζινο-τραπεζαρία στο Σύνταγμα

Marketta: Φαγητό πικνίκ και κρασί σε μια σπιτική κουζινο-τραπεζαρία στο Σύνταγμα Facebook Twitter
Τα ράφια είναι γεμάτα με δικά της αγαπημένα αντικείμενα, από βιβλία μαγειρικής, πορσελάνινα και κεραμικά βάζα, φυτά και μπαχαρικά, μέχρι όμορφα μπουκάλια με φίνα ξίδια και μεγάλα δοχεία με πίκλες που φτιάχνει μόνη της. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Χαριτωμένο και κομψό, το Marketta θα σου τραβήξει την προσοχή καθώς περνάς απ' έξω, παρότι είναι τοσοδούλικο. Η επιγραφή του λέει «μεσογειακές σαλάτες, σάντουιτς και κρασί» και αν σταθείς στη βιτρίνα, θα δεις την Έρρικα να κινείται στο εσωτερικό, που μοιάζει κάπως με μοντέρνο παριζιάνικο μπιστρό, περισσότερο όμως με σπιτική κουζινο-τραπεζαρία, στυλάτη, αλλά ζεστή και ανεπιτήδευτη.


Με καταγωγή από τον Καναδά, η ιδιοκτήτρια/μαγείρισσα/οικοδέσποινα του μαγαζιού μένει τα τελευταία δεκατρία χρόνια στην Ελλάδα, μιλάει τέλεια ελληνικά και στα τέσσερα τραπεζάκια του Marketta προσφέρει εδώ και λίγες μέρες κάτι που έλειπε από το κέντρο της Αθήνας.

«Ήθελα να κάνω κάτι μικρό με αυτό που οι Γάλλοι λένε "garde manger", κρύα κουζίνα, κάτι σαν "φαγητό πικνίκ", και να βρω έναν τρόπο να ενσωματώσω ελληνικές γεύσεις μέσα σε αυτό. Η μάνα μου είναι από το Μαρόκο και έχω και τέτοιες επιρροές. Ήθελα να τα συνδυάσω όλα αυτά και να κάνω κάτι με φρεσκάδα και ελληνικές γεύσεις, αλλά λίγο αλλιώς. Βασίζομαι αρκετά στα λαχανικά, αλλά η κουζίνα δεν είναι αποκλειστικά vegeterian. Είναι υγιεινή μεσογειακή διατροφή».

Το ελληνικό φαγητό μού έκανε πάντα εντύπωση. Η πρώτη ύλη, αλλά όχι μόνο. Είναι και το συναίσθημα, η αφθονία, όπως όταν πας στη λαϊκή και οι πάγκοι είναι γεμάτοι. Και το γευστικό προφίλ, η πίκρα, το ελαιόλαδο.


Έτσι ακριβώς είναι το μενού του Marketta, με μετρημένα στα δάχτυλα σάντουιτς και σαλάτες που τιμούν τα λαχανικά και τα αναδεικνύουν, δίνοντάς τους τις εντάσεις που πολλές φορές λείπουν από αντίστοιχα προϊόντα.

Το «Βeetbouleh», για παράδειγμα, έχει τριμμένο παντζάρι αντί για την ντομάτα του ταμπουλέ, πλιγούρι, φρέσκα berries και πολλά μυρωδικά. Μια άλλη σαλάτα έχει kale, αλλά δεν είναι καθόλου αυτό που περιμένεις από μια τυπική σαλάτα με superfoods. Συνδυάζοντας την πρασινάδα με φακές, πορτοκάλι και ελιές, αμύγδαλα, φέτα και μια ωραία βινεγκρέτ, θυμίζει όντως Μαρόκο, είναι δροσερή και έχει χαρακτήρα.

Το σάντουιτς «Guilty Pleasure» από την άλλη κλείνει μέσα σε ωραίο ψωμί ένα λεπτό σνίτσελ κοτόπουλο που τηγανίζεται σε βούτυρο κλαριφιέ, λίγα φύλλα ραντίτσιο και αντίβ για την πίκρα και μαγιονέζα με αλεσμένη κάππαρη.

Marketta: Φαγητό πικνίκ και κρασί σε μια σπιτική κουζινο-τραπεζαρία στο Σύνταγμα Facebook Twitter
Σαλάτα με kale, φακές, πορτοκάλι και ελιές, αμύγδαλα, φέτα και μια ωραία βινεγκρέτ. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Marketta: Φαγητό πικνίκ και κρασί σε μια σπιτική κουζινο-τραπεζαρία στο Σύνταγμα Facebook Twitter
Σάντουιτς λαχανικών με φέτα βαρελίσια και πικάντικη, βραστό αυγό και πολλά μυρωδικά. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Το μενού προσφέρεται για take-away, αλλά ο χώρος του Marketta, σχεδιασμένος από τους South, είναι τόσο ζεστός και θελκτικός, που γίνεται ιδανικός για να πιεις ένα ποτήρι κρασί ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο τρως το φαγητό σου.

Όσο κάθεσαι, ακριβώς απέναντι, στον ανοιχτό πάγκο, η Έρρικα μπορεί να κόβει λίγο ψωμί για να σου δώσει να δοκιμάσεις, να γεμίζει ποτήρια με κρασί και σπιτικά virgin ποτά, πραγματικά σαν να είσαι στο σπίτι της. «Τα κρασιά που διάλεξα είναι αυτό που λένε "vin de soif", δροσερά κρασιά, όχι "σοβαρά" κρασιά, για να τα μυρίζουμε και να γράφουμε ποιήματα. Ωραία, δροσερά, εύκολα. Και, φυσικά, κρασιά όπως το Μαύρο Καλαβρυτινό από τον Τετράμυθο, Sant'Or κ.ά.» λέει η ίδια.


Τα ράφια είναι γεμάτα με δικά της αγαπημένα αντικείμενα, από βιβλία μαγειρικής, πορσελάνινα και κεραμικά βάζα, φυτά και μπαχαρικά, μέχρι όμορφα μπουκάλια με φίνα ξίδια και μεγάλα δοχεία με πίκλες που φτιάχνει μόνη της, ανάλογα με την εποχή και το τι βρίσκει κάθε φορά στη λαϊκ ‒ αυτές τις μέρες, παντζάρια, καρότα με λίγο μαραθόσπορο από τη Χίο και ολόκληρα, παστά λεμόνια.

Σερβίρει ένα σάντουιτς λαχανικών με φέτα βαρελίσια και πικάντικη, βραστό αυγό και πολλά μυρωδικά και βάζει στο τραπέζι σπιτική λεμονάδα. «Ήρθα γιατί ο άντρας μου είναι Έλληνας. Αλλά δεν ήταν η παραδοσιακή ιστορία, μ' εμένα να έχω έρθει για διακοπές, κάθε άλλο. Ήμουν στο πανεπιστήμιο στον Καναδά και σπούδαζα Φιλοσοφία. Ένας πολύ καλός μου φίλος, που ήταν Έλληνας, προσκάλεσε τον άντρα μου στον Καναδά για ένα καλοκαίρι κι έτσι γνωριστήκαμε» λέει. Ο σύζυγός της, φυσικός στο επάγγελμα, βοηθάει κι εκείνος και οι δυο τους μόνοι τρέχουν το μαγαζί.

Marketta: Φαγητό πικνίκ και κρασί σε μια σπιτική κουζινο-τραπεζαρία στο Σύνταγμα Facebook Twitter
Το «Βeetbouleh» έχει τριμμένο παντζάρι αντί για την ντομάτα του ταμπουλέ, πλιγούρι, φρέσκα berries και πολλά μυρωδικά. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


«Εγώ πάντοτε ασχολιόμουν με το φαγητό, αλλά όχι ως σεφ. Ήμουν food geek ‒ μαγείρευα συνέχεια και διάβαζα πολύ σχετικά. Επίσης δούλευα για χρόνια σε εστιατόρια και ως sommelier. Το ελληνικό φαγητό μού έκανε πάντα εντύπωση. Η πρώτη ύλη, αλλά όχι μόνο. Είναι και το συναίσθημα, η αφθονία, όπως όταν πας στη λαϊκή και οι πάγκοι είναι γεμάτοι. Και το γευστικό προφίλ, η πίκρα, το ελαιόλαδο.


Όλα τα φαγητά μας έχουν πολλά μυρωδικά. Η μακαρονοσαλάτα έχει ντρέσινγκ "Green Goddess", πάρα πολλά μυρωδικά και λίγη αντζούγια, γιαούρτι και ελαιόλαδο. Η σαλάτα κοτόπουλο ντρέσινγκ γιαουρτιού, αγγούρι, πίκλα κρεμμυδάκι, γκρέιπφρουτ, ραντίτσιο. Δεν θέλω να κρύψω το πικρό» συνεχίζει.


Αν δεν θέλεις να συνοδεύσεις το φαγητό σου με κρασί, εκτός από τη λεμονάδα, η Έρρικa φτιάχνει ένα κατακόκκινο κρύο ρόφημα από ιβίσκο, πραγματική βανίλια και λίγο τσίλι αλλά και arnold palmers (3/4 λεμονάδα και 1/4 παγωμένο τσάι earl grey), στα οποία, αν έχεις όρεξη, μπορεί να σου προσθέσει και λίγη βότκα. «Στα σχέδιά μου είναι να κάνω day cocktails, με λίγο αλκοόλ» λέει και ακούγεται ιδανική επιλογή για το casual, φωτεινό και παρεΐστικο περιβάλλον.

Marketta: Φαγητό πικνίκ και κρασί σε μια σπιτική κουζινο-τραπεζαρία στο Σύνταγμα Facebook Twitter
Το μενού προσφέρεται για take-away, αλλά ο χώρος του Marketta, σχεδιασμένος από τους South, είναι τόσο ζεστός και θελκτικός, που γίνεται ιδανικός για να πιεις ένα ποτήρι κρασί ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Marketta: Φαγητό πικνίκ και κρασί σε μια σπιτική κουζινο-τραπεζαρία στο Σύνταγμα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Marketta, Λέκκα 10, Σύνταγμα, 210 3225388

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυθεντική κουζίνα από τη Συρία στη «Δαμασκό» της Κυψέλης

Γεύση / Αυθεντική κουζίνα από τη Συρία στη «Δαμασκό» της Κυψέλης

Μια οικογένεια από τη Συρία με παράδοση στην εστίαση άνοιξε ένα μικρό εστιατόριο με τις πιο αυθεντικές, ανατολίτικες γεύσεις και το πιο μικρό και περιεκτικό μενού. Δοκιμάζοντας τις γεύσεις του, ανακαλύψαμε και την κοινωνική του δράση.
Στοα Φιξ: Η Γωγώ Δελογιάννη άνοιξε γαστρο-καφενείο σε μια στοά του κέντρου

Γεύση / Στοα Φιξ: Η Γωγώ Δελογιάννη άνοιξε γαστρο-καφενείο σε μια στοά του κέντρου

Κατεβήκαμε τα σκαλάκια της Στοάς Φιξ και συναντήσαμε τη δημοφιλή σεφ στο πρώτο προσωπικό της βήμα, ένα γαστρονομικό καφενείο που ίδια η ήθελε να μοιάζει με «κάτι ανάμεσα σε Ζόναρς και Δίπορτο».
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ