Στο botilia.gr μπορείς να παραγγείλεις κρασιά Ελλήνων παραγωγών σε τιμές οινοποιείου

Στο botilia.gr μπορείς να παραγγείλεις κρασιά Ελλήνων παραγωγών σε τιμές οινοποιείου Facebook Twitter
Το botilia.gr eίναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που αλλάζει τα δεδομένα στον χώρο του κρασιού, φέρνοντας σε επαφή τους οινοπαραγωγούς με τους καταναλωτές και προσφέροντας υπηρεσίες ανακάλυψης και διάθεσης των καλύτερων κρασιών Ελλήνων μικρών παραγωγών σε τιμή οινοποιείου Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
1

Στο botilia.gr μπορείς να παραγγείλεις κρασιά Ελλήνων παραγωγών σε τιμές οινοποιείου Facebook Twitter
Το ελληνικό κρασί αποκτά σταδιακά αναγνώριση και τη θέση που του αξίζει στη διεθνή αγορά. Είναι κρίμα να μη γνωρίζουμε κάποια εξαιρετικά κρασιά του τόπου μας. Γενικά, υπάρχουν εκατοντάδες Έλληνες παραγωγοί με εξαιρετικά κρασιά, που όμως δεν έχουν πρόσβαση στο ευρύτερο κοινό. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

 

Τι ακριβώς είναι το site botilia;

Το botilia.gr είναι ο νέος, διαφορετικός τρόπος να αγοράζεις από το σπίτι, σε τιμή οινοποιείου, εγγυημένα εξαιρετικά κρασιά Ελλήνων παραγωγών, επιλεγμένα από ομάδα ειδικών οινολόγων και sommeliers. Είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που αλλάζει τα δεδομένα στον χώρο του κρασιού, φέρνοντας σε επαφή τους οινοπαραγωγούς με τους καταναλωτές και προσφέροντας υπηρεσίες ανακάλυψης και διάθεσης των καλύτερων κρασιών Ελλήνων μικρών παραγωγών σε τιμή οινοποιείου. Η παρουσίαση και διάθεση των επιλεγμένων κρασιών γίνεται μέσα από το site του botilia.gr (www.botilia.gr) που λειτουργεί με μέλη, χωρίς όμως κανένα κόστος εγγραφής ή συνδρομής. Κάθε κρασί περιγράφεται αναλυτικά με περιεχόμενο εκπαιδευτικού χαρακτήρα και εκτενή παρουσίαση του παραγωγού του και των λόγων επιλογής του. Προτείνονται συνδυασμοί με φαγητό και παρατίθενται αναλυτικές συνταγές που ταιριάζουν με κάθε κρασί. Παράλληλα, συνεργαζόμαστε με επιλεγμένα εστιατόρια και wine bars σε όλη την Ελλάδα, αλλά πλέον και στην Ευρώπη, προτείνοντας και διαθέτοντάς τους ξεχωριστά και δυσεύρετα ελληνικά κρασιά.

 

Θέλουμε τόσο το οινόφιλο κοινό όσο και ο απλός καταναλωτής που θα μπει στο botilia.gr να είναι σίγουρος ότι θα βρει τα καλύτερα ελληνικά κρασιά, επιλεγμένα πολύ αυστηρά

Απ’ ό,τι γνωρίζω, προέρχεσαι από τον τραπεζικό κλάδο. Το κρασί πώς προκύπτει;

Συγκεκριμένα, προέρχομαι από τον χώρο της πληροφορικής. Για αρκετά χρόνια εργάστηκα σε κάποιες από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες στην ανάπτυξη, αλλά κυρίως στο project management, για τη δημιουργία των συστημάτων e-banking. Το κρασί ήταν πάντα μεγάλο πάθος. Κυρίως, τα τελευταία 15 χρόνια είχα την τύχη να έχω τις σωστές παρέες. Πολλά οινικά ταξίδια, εκπαίδευση, διάβασμα και άπειρες δοκιμές.

Γιατί αποκλειστικά κρασί και γιατί ελληνικό;

Είμαστε οπαδοί της εξειδίκευσης και θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντική σε ό,τι κι αν κάνεις. Κρασί, γιατί αυτό ξέρουμε καλά. Όλη η ομάδα αποτελείται από οινολόγους και sommeliers με μεγάλη εμπειρία στον χώρο. Μπορεί να ακούγεται εμμονικό, αλλά θέλουμε τόσο το οινόφιλο κοινό όσο και ο απλός καταναλωτής που θα μπει στο botilia.gr να είναι σίγουρος ότι θα βρει τα καλύτερα ελληνικά κρασιά, επιλεγμένα πολύ αυστηρά. Ίσως, όταν αυτό θα μπορέσουμε να το εξασφαλίσουμε και για άλλα προϊόντα στον βαθμό που το κάνουμε τώρα για το κρασί, να το ξανασκεφτούμε. Η Ελλάδα είναι σίγουρα μία από τις ταχύτερα ανερχόμενες οινικά χώρες στην Ευρώπη, ίσως και παγκόσμια. Το ελληνικό κρασί αποκτά σταδιακά αναγνώριση και τη θέση που του αξίζει στη διεθνή αγορά. Είναι κρίμα να μη γνωρίζουμε κάποια εξαιρετικά κρασιά του τόπου μας. Γενικά, υπάρχουν εκατοντάδες Έλληνες παραγωγοί με εξαιρετικά κρασιά, που όμως δεν έχουν πρόσβαση στο ευρύτερο κοινό. Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από αμπελουργικές οικογένειες που προχώρησαν στην εμφιάλωση κρασιού χωρίς να έχουν την ικανότητα, τον χρόνο και την οικονομική δυνατότητα για να το προωθήσουν.

Στο botilia.gr μπορείς να παραγγείλεις κρασιά Ελλήνων παραγωγών σε τιμές οινοποιείου Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Η επιλογή των οινοποιείων με ποια κριτήρια γίνεται;

Όλα τα κρασιά που διατίθενται μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του botilia.gr επιλέγονται με πολύ αυστηρά ποιοτικά κριτήρια ανάμεσα σε χιλιάδες κρασιά μικρών, Ελλήνων οινοπαραγωγών. Κάθε εβδομάδα δοκιμάζονται δεκάδες νέα κρασιά που υποβάλλονται από οινοπαραγωγούς ή ανακαλύπτονται από την ομάδα του botilia.gr. Με την εφαρμογή αλγορίθμου ανάλυσης, κατηγοριοποίησης και αντικειμενικής αξιολόγησης που έχουμε αναπτύξει ανακαλύπτουμε, επιλέγουμε και φιλτράρουμε τα καλύτερα και ποιοτικότερα κρασιά μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα. Καθοριστικό ρόλο παίζει πάντα η σχέση ποιότητας/τιμής. Τα περισσότερα επιλεγμένα κρασιά είναι δυσεύρετα και κάποιες φορές σπάνια και συλλεκτικά. Ενδεικτικά, περίπου 1 στα 10 κρασιά που δοκιμάζονται επιλέγεται και διατίθεται μέσω της πλατφόρμας.

Υπάρχει πραγματικά σημαντικό ποσοστό οινόφιλων στην Ελλάδα ή δείχνει μια τάση της εποχής με ημερομηνία λήξης;

Οι εκθέσεις και οι εκδηλώσεις δείχνουν ότι το οινόφιλο κοινό στην Ελλάδα συνεχώς αυξάνεται. Σίγουρα είναι και μόδα. Εδώ υπάρχει και τηλεοπτικό σίριαλ σχετικό με οινοπαραγωγούς! Το καλό είναι ότι το ελληνικό κρασί είναι τόσο καλό, που σίγουρα δεν απογοητεύει τους καταναλωτές και δημιουργεί προσδοκίες. Το γεγονός ότι δεν είναι σταθερό εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και ένα σωρό άλλους παράγοντες, του χαρίζει γοητεία που δείχνει να μπαίνει στη νοοτροπία του κοινού. Προσωπικά, ενθουσιάζομαι όταν σε εκθέσεις συναντάω κόσμο με πραγματικές γνώσεις κρασιού, κυρίως νέους ανθρώπους με μεγάλη φυσική περιέργεια και διάθεση για μάθηση. Θεωρώ, λοιπόν, ότι η τωρινή «μόδα» λειτουργεί προπαρασκευαστικά για το ώριμο οινόφιλο κοινό του αύριο.

 

Ανάλογα με την ηλικία ή τη γεωγραφική προέλευση των καταναλωτών, παρατηρείς κάποιες ιδιαιτερότητες στις προτιμήσεις;

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το ότι η Βόρεια Ελλάδα έχει μεγάλη αδυναμία στην Κρήτη, ενώ αντίστοιχα οι Κρητικοί αγαπούν το Ξινόμαυρο. Γενικά, η επαρχία έχει μεγάλο ενδιαφέρον για το κρασί. Το αξιοσημείωτο είναι ότι, αντίθετα με τη σημαντικά μεγαλύτερη κατανάλωση λευκού κρασιού σε σχέση με το κόκκινο που παρατηρείται στην Ελλάδα, τα μέλη του botilia.gr δείχνουν τεράστια αγάπη στα κόκκινα κρασιά, προτιμώντας τα σε ποσοστό περίπου 65%! Οι Βέλγοι αγαπούν το Ξινόμαυρο, ενώ οι Άγγλοι προτιμούν τα blends ελληνικών με διεθνείς ποικιλίες. Ηλικιακά τώρα, οι ηλικίες 25-35 δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για σπάνιες και γενικά ιδιαίτερες ποικιλίες, ενώ μεγαλύτερες ηλικίες δείχνουν να έχουν πιο κλασικές επιλογές. Η ποικιλία με την πιο ανοδική τάση είναι το Βιδιανό της Κρήτης, ενώ από τις ερυθρές ξεχωρίζει το Λημνιό.

 

Αυτό είναι το top 10 της πλατφόρμας

 

1. Merlot 2012 (Merlot) - Κτήμα Μπουγιούρη, Αττική

2. Μικροί Οινοποιοί (Touriga Nacional, Αγιωργίτικο) - Κτήμα Παπαργυρίου, Ορεινή Κορινθία

3. Διαμαντόπετρα (Syrah, Μανδηλαριά) - Οινοποιείο Διαμαντάκη, Κρήτη

4. Old Roots (Ξινόμαυρο) - Κτήμα Τάτση, Γουμένισσα

5. Μαλαγουζιά - Κτήμα Μπουγιούρη, Αττική

6. Άβδηρος Ροζέ (Παμίτι, Syrah) - Κτήμα Βουρβουκέλη, Άβδηρα

7. Le roi des montagnes cuvee (Cabernet Sauvignon, Μαυροδάφνη, Touriga Nacional) - Κτήμα Παπαργυρίου, Ορεινή Κορινθία

8. Ξινόμαυρο - Κτήμα Μαρκοβίτη, Νάουσα

9. Κοτσιφάλι - Merlot - Οινοποιείο Καραβιτάκη, Κρήτη

10. Βίος Πρώτος (Βιδιανό) - Οινοποιείο Διγενάκη, Κρήτη

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ