Καλή ελληνική κουζίνα και απίθανα επιδόρπια στο Κουκουνάρι στον Χολαργό

Καλή ελληνική κουζίνα και απίθανα επιδόρπια στο Κουκουνάρι στον Χολαργό Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
0


 

Το Κουκουνάρι είναι ένα εστιατόριο στο Χολαργό που τρως πιάτα ελληνικής κουζίνας σε τιμές πολύ προσιτές. Με έστειλε ψαγμένος ταβερνιάρης και όταν ο ταβερνιάρης σε στέλνει αλλού για φαγητό, σημαίνει ότι θα φας καλά.

Το Κουκουνάρι είναι ωραία εξέλιξη, σαν μετά-ταβέρνα, ή έτσι όπως θα έπρεπε να είναι οι ταβέρνες το ’16. Καθαρές, με νόστιμο ελληνικό φαγητό, ελαφρώς πειραγμένο. Δηλαδή κλείνει το μάτι στο πειραματισμό, αλλά δεν ξεφεύγει από τις παραδοσιακές γεύσεις. Το Κουκουνάρι πήρε το όνομα του από μια κουκουναριά που βρήκαν έξω από το μαγαζί όταν έκαναν τις προετοιμασίες για να το ανοίξουν. Είναι Κυριακή  μεσημέρι,  τα τραπέζια είναι όλα γεμάτα, όμως οι σερβιτόροι παραμένουν χαμογελαστοί εξυπηρετικοί και τα πιάτα δεν αργούν. Είναι ζεστά και καλομαγειρεμένα.

Στο Κουκουνάρι ο στόχος ήταν το μέτρο. Η κανονικότητα που 'ναι τόσο εύκολη να την λες και τόσο δύσκολη να την πετύχεις. «Να έρθει ένας άνθρωπος να φάει καλά, άριστο φαγητό και να μην χλομιάσει όταν έρθει ο λογαριασμός».

Ο κατάλογος είναι μικρός, που μαρτυρά ότι κάθε μέρα τα φαγητά φεύγουν και δεν τρως ξαναζεσταμένο φαγητό. Ο Τάσος Σταματιάδης, ο σεφ,  είχε περάσει από τα ξενοδοχεία Ελούντα και, πέρα απ την πολυετή του πείρα, έβγαλε όλο του το προσωπικό μεράκι του στο Κουκουνάρι Την μεγαλύτερη βαρύτητα την  έδωσαν στο κρέας. Μαθαίνω ότι οι περισσότεροι θαμώνες έρχονται για το κότσι και το κοντοσούβλι.

Δοκιμάζω το ζουμερό κότσι που αξίζει να χυθεί πολύ μελάνι για αυτό. Μαρινάρεται, καλοψήνεται για οκτώ ώρες στα ζουμάκια του, σε πολύ σιγανή φωτιά, βάζουν μέσα μια βελόνα με αισθητήρα και μόλις φτάσει στο εκατό τις εκατό το ψήσιμο, το βάζουν στη γάστρα, και στην συνέχεια περνάει τη διαδικασία της «τραγανιστής πέτσας». Ψήνεται για ακόμα μια ώρα E VOILA! Το σερβίρουν με ένα μεγάλο μαχαίρι που το διαλύει ηδονικά και το κόκκαλο αποχωρίζεται την τρυφερή σάρκα . «Κρατς», βάζεις στο στόμα την μπουκιά και συγχωρείς όλο τον κόσμο. Όπως και να το ονομάσεις, χαλάλι η δίαιτα, αξίζει θυσίες εβδομάδων για να το απολαύσεις μέχρι τη τελευταία μπουκιά χωρίς ενοχές. Ακούω απ’ τα δίπλα τραπέζια μικρο- μουγκρητά ευχαρίστησης καθώς το δοκιμάζουν οι γύρω παρέες. Το κοντοσούβλι όμως είναι η πιο μεγάλη επιτυχία του μαγαζιού, με τρυφερό κρέας κοτόπουλου ή χοιρινού, εντυπωσιακά σερβιρισμένο στη σούβλα, στάζοντας πάνω σε έναν μικρό σωρό από πίτες.

Από τα συνοδευτικά, η σαλάτα με κοτόπουλο, κατίκι και πιπεριά ήταν όσο θα έπρεπε δροσερή, με φίνο ντρέσινγκ. Ξεχωρίσαμε τα μπουρεκάκια μελιτζάνας με μους μάραθου και φέτα πανέ. Αξίζει να δοκιμάσει κανείς και την τηγανιτή φέτα που τη συνοδεύει μια ωραία μους από παντζάρι και μήλο.

Καλή ελληνική κουζίνα και απίθανα επιδόρπια στο Κουκουνάρι στον Χολαργό Facebook Twitter
Ξεχωρίσαμε τα μπουρεκάκια μελιτζάνας με μους μάραθου και φέτα πανέ. Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Ο υπεύθυνος του μαγαζιού Χρυσόστομος Αβερκιάδης είναι ένας πραγματικός «μερακλής της γεύσης» αλλά και ειδήμων στο κρασί. Με σπουδές μεταξύ άλλων και στο κρασί, για το Κουκουνάρι επέλεξε και πιο μικρούς παραγωγούς με υπέροχα κρασιά, σε πολύ προσιτές τιμές. Με 15 ευρώ έχεις φάει και έχεις πει και το κρασάκι σου σε έναν χώρο που αποπνέει καθαριότητα και φινέτσα. Ο ίδιος σε ρόλο φιλόξενου οικοδεσπότη σου δίνει την αίσθηση ότι σε έχει προσκαλέσει στο ευρύχωρο χώρο του και σε περιποιείται σαν εκλεχτό φίλο. «Στόχος μου ήταν και είναι να προσφέρουμε πολύ ποιοτικό φαγητό αλλά να ’ναι προσιτή η πολυτέλεια». Μιλώντας για την Ελλάδα της  κρίσης και με πολυετή πείρα ο ίδιος στα εστιατόρια, εξηγεί ότι από την χλιδή, την γκλαμουριά και την ασυδοσία του χθες που έβαζαν στα εστιατόρια πολυέλαιους  και χρυσές ταπετσαρίες και τα πιάτα ήταν τεράστια με πολύ λίγο φαγητό, περάσαμε σχεδόν εν μια νυκτί σε γαστρονομικές εκπτώσεις. Όσο πιο φτηνή η καρέκλα που κάθεσαι, τόσο πιο ψαγμένη είναι (και καλά). Έφυγαν τα κυριλέ τραπέζια και ήρθαν τραπέζια με ροδάκια, γέμισε ο τόπος βελέντζες, τσιπουράδικα και πρόχειρο φαγητό. Κακή ποιότητα, αδιάφορες γεύσεις. «Καλή η χιπστεριά, αλλά να έχει αντίκρισμα. Δεν μου λέει τίποτα αν έχεις μούσι και ποδήλατο. Δείξε μου τι τρως, να σου πω ποιος είσαι». Πες, τα χρυσόστομε.

Στο Κουκουνάρι ο στόχος ήταν το μέτρο. Η κανονικότητα που ’ναι τόσο εύκολη να την λες και τόσο δύσκολη να την πετύχεις. «Να έρθει ένας άνθρωπος να φάει καλά, άριστο φαγητό και να μην χλομιάσει όταν έρθει ο λογαριασμός».

Καλή ελληνική κουζίνα και απίθανα επιδόρπια στο Κουκουνάρι στον Χολαργό Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

 Για το τέλος σας  έχω το καλύτερο παγωτό, που φτιάχνεται σε παλιά παγωτομηχανή του τριάντα και το φτιάχνουν μόνο με αγνά υλικά και τρόπο εντελώς παραδοσιακό. Γεύσεις ποιητικές, που ξυπνούν τις μνήμες της παιδικής μας ηλικίας. Παγωτό λουκούμι τριαντάφυλλο -απλά εξαίσιο-, παγωτό περγαμόντο, παγωτό με γλυκό του κουταλιού σύκο, μερέντα, μπισκότο, απίθανο καϊμάκι. Τι να λέμε τώρα; Το παγωτό είναι μαστιχωτό, όχι πολύ παγωμένο, λιώνει ηδονικά στο στόμα. Είναι ίσως το πιο ωραίο ελληνικό παγωτό στην πόλη. Δοκιμάστε και την λεμονόπιτα, είναι σίγουρα από κορυφαίες που μπορείς να βρεις στην Αθήνα αυτή τη στιγμή.   

Το Κουκουνάρι σε εκπλήσσει ευχάριστα και στο τέλος έχει ένα ακόμα δυνατό χαρτί, τα γλυκά του. Είναι απ τα μέρη που πας περνάς καλά και στέλνεις μετά και φίλους,  με τη σιγουριά ότι θα φάνε και θα περάσουν και εκείνοι ωραία.

Κουκουνάρι Μεσογείων 262, τηλ 2106540400

 

Καλή ελληνική κουζίνα και απίθανα επιδόρπια στο Κουκουνάρι στον Χολαργό Facebook Twitter
Η σαλάτα με κοτόπουλο, κατίκι και πιπεριά ήταν όσο θα έπρεπε δροσερή, με φίνο ντρέσινγκ. Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Καλή ελληνική κουζίνα και απίθανα επιδόρπια στο Κουκουνάρι στον Χολαργό Facebook Twitter
Τηγανιτή φέτα που τη συνοδεύει μια ωραία μους από παντζάρι και μήλο.: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Καλή ελληνική κουζίνα και απίθανα επιδόρπια στο Κουκουνάρι στον Χολαργό Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Καλή ελληνική κουζίνα και απίθανα επιδόρπια στο Κουκουνάρι στον Χολαργό Facebook Twitter
Το παγωτό φτιάχνεται σε παλιά παγωτομηχανή του τριάντα. Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Καλή ελληνική κουζίνα και απίθανα επιδόρπια στο Κουκουνάρι στον Χολαργό Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Καλή ελληνική κουζίνα και απίθανα επιδόρπια στο Κουκουνάρι στον Χολαργό Facebook Twitter
Το Κουκουνάρι σε εκπλήσσει ευχάριστα και στο τέλος έχει ένα ακόμα δυνατό χαρτί, τα γλυκά του. Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Καλή ελληνική κουζίνα και απίθανα επιδόρπια στο Κουκουνάρι στον Χολαργό Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Καλή ελληνική κουζίνα και απίθανα επιδόρπια στο Κουκουνάρι στον Χολαργό Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Καλή ελληνική κουζίνα και απίθανα επιδόρπια στο Κουκουνάρι στον Χολαργό Facebook Twitter
Για το τέλος σας έχω το καλύτερο παγωτό, διά χειρός κύριου Καραγιάννη. Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Καλή ελληνική κουζίνα και απίθανα επιδόρπια στο Κουκουνάρι στον Χολαργό Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ