ΚΙΝΗΣΗ

5D Disc: αυτό το δισκάκι ίσως να είναι η μνήμη της ανθρωπότητας

5D Disc: αυτό το δισκάκι ίσως να είναι η μνήμη της ανθρωπότητας Facebook Twitter
1

Πριν από έναν ακριβώς χρόνο, ένας από τους "πατέρες" του Internet, o Βιντ Σερφ, προειδοποιούσε ότι ένας από τους κινδύνους της ανθρωπότητας είναι η ψηφιακή αμνησία της ανθρωπότητας, όταν στο βαθύ μέλλον δεν θα έχει επιβιώσει καμμιία τεχνολογία ικανή να διαβάσει κανένα απ' όσα αρχεία φυλάσσουμε σήμερα ως 0 και 1 στα ευαίσθητα οπτικά μέσα εγραφής. 

Έτσι, η διατήρηση του ανθρώπινου πολιτισμού, παρά την τεχνολογική πρόοδο, μετατρέπεται από μαραθώνιο σε σκυταλοδρομία μεταφέροντας το συλλογικό αρχείο που την αφορά, τη μνήμη της δηλαδή, από γενιά σε γενιά και από μέσο σε μέσο.

Οι χάρτινες σελίδες των βιβλίων αποσυντίθενται, οι φωτογραφίες ατονούν, τα οπτικά μέσα -ακόμα και οι σκληροί δίσκοι- φθείρονται. Κι όμως αυτό μπορεί να αλλάξει υποστηρίζει μια ομάδα επιστημόνων από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, οι οποίοι δημιούργησαν μια νέα μέθοδο αποθήκευσης δεδομένων που κωδικοποιεί τεράστιες ποσότητες πληροφορίας σε νανοδομές 5 διαστάσεων, οι οποίες αποτυπώνονται σε γυαλί.

Ένα θερμικά σταθερό δισκάκι από γυαλί είναι ικανό να αποθηκεύσει 360 terabytes δεδομένων, κωδικοποιημένα στο νέο φορμά, και έχει διάρκεια ζωής 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια ακόμα και σε θερμοκρασία 190 βαθμών κελσίου. Δηλαδή για ένα διάστημα περίπου όσο η γνωστή ηλικία του σύμπαντος και τριπλάσιο από την ηλικία της Γής

Η μέθοδος που εφήυραν οι επιστήμονες ονομάζεται πενταδιάστατη αποθήκευση δεδομένων και πρωτοπαρουσιάστηκε το 2013, ενώ από τότε έχει τελειοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό που είναι έτοιμη για εμπορική εκμετάλλευση. "Δεν μας περιορίζει τίποτα", υποστηρίζει ένας από τους ερυνητές, ο μεταπτυχιακός φοιτητής Aabid Patel, "είμαστε σε θέση να κωδικοποιήσουμε οτιδήποτε. Δώστε μας το αρχείο και το εκτυπώνουμε άμεσα στο δισκάκι".

5D Disc: αυτό το δισκάκι ίσως να είναι η μνήμη της ανθρωπότητας Facebook Twitter

Η εκτύπωση γίνεται χαράσσοντας στην γυάλινη επιφάνεια μικροσκοπικές τελείες σε τρία επίπεδα, μέσα σε 1 τρισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου (femtosecond) με τέτοιο τρόπο ώστε να κωδικοποιείται ακόμα ο τρόπος πόλωσης του φωτός, ενώ η ανάγνωση κάθε δίσκου απαιτεί τη χρήση μικροσκοπίου.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, ίσως εφευρεθεί ένα μέσο ανάγνωσης των δισκίων, που θα λειτουργεί όπως ένα DVD player, που θα συμβάλει στην εμπορευματοποίηση της εφέυρεσής τους. Παρόλα αυτά, η μέθοδος χάραξής τους παραμένει μια πανάκριβη εργαστηριακού επιπέδου τεχνολογία, η οποία γνωρίζει ήδη ανταγωνισμό, με μεγάλες εταιρείες, όπως η Hitachi, να τεστάρουν μέσα αποθήκευσης με βάση το γυαλί ή ακόμα και "υγρούς σκληρούς δισκους με νανοσωματίδια.

Εντούτοις, από τις μέχρι τώρα μεθόδους αποθήκευσης δεδομένων, η τεχνολογία των επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, δείχνει να είναι η πιο πολλά υποσχόμενη αλλά και φιλόδοξη, για να γίνει η επόμενη "μνήμη της ανθρωπότητας.

"Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει σε χιλιάδες χρόνια από τώρα, αλλά αυτό που μπορούμε να εγγυηθούμε είναι ότι έχουμε πλέον τη δυνατότητα να αποθηκεύσουμε τους πολιτισμούς, τις γλώσσες, την πεμπτουσία της ανθρωπότητας σε ένα απλό κομμάτι γυαλί. Για τις μελλοντικές γενεές και πολιτισμούς ή οτιδήποτε μπορεί να βρίσκεται εκεί έξω", δήλωσε ο Aabid Patel.

 

Δείτε τη διαδικασία χάραξης ενός δίσκου 5D:


Τech & Science
1

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια