Λίμνη Τριχωνίδα: Εκδρομή στο "πολύ" μιας άλλης Ελλάδας

Λίμνη Τριχωνίδα: Εκδρομή στο "πολύ" μιας άλλης Ελλάδας Facebook Twitter
Αν κάνετε ποδήλατο και έχετε τα κότσια, μπορείτε να ακολουθήσετε και την περιφερειακή της λίμνης διαδρομή, που καλύπτει μεν αρκετή απόσταση, αλλά δίνει τη δυνατότητα για μία πάρα πολύ όμορφη εκδρομή.
0

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΩΤΗΡΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ

Λίμνη Τριχωνίδα: Εκδρομή στο "πολύ" μιας άλλης Ελλάδας Facebook Twitter

Ξεκινώντας για το ταξίδι στη λίμνη Τριχωνίδα και το Θέρμο, δεν ήξερα τι να περιμένω από αυτή την πλευρά της Ελλάδας που πρώτη φορά επισκεπτόμουν.

Μετά τη γέφυρα του Ρίου, επέλεξα τη διαδρομή μέσω του παλιού επαρχιακού δρόμου Ναυπάκτου - Θέρμου που είναι όμορφη και γραφική. Ο δρόμος είναι αρκετά στενός και χρειάζεται προσοχή. Έχει ένα ιδιαίτερα όμορφο σημείο, τη μεταλλική γέφυρα Μπανιά, την οποία διασχίζει ο ποταμός Εύηνος.

Φτάνοντας στο Θέρμο, έπειτα από μια σύντομη στάση, προχώρησα στη λίμνη Τριχωνίδα και στην περιοχή της Μυρτιάς. Τα τραπεζάκια των καφετεριών ακριβώς δίπλα στη λίμνη ήταν πολύ όμορφα.

Γενικότερα, διαπίστωσα ότι η περιοχή της λίμνης Τριχωνίδας είναι ένα μέρος με ελάχιστη ανάπτυξη, πανέμορφο όμως από πλευράς φύσης, μορφολογίας, νερών, περιπάτων.

Η διαδρομή μου με βγάζει στα Λουτρά Μυρτιάς. Βρίσκονται στη βορειανατολική παραλία της Τριχωνίδας και είναι γνωστά ως «Κόκκινο Στεφάνι», ονομασία που πήραν από το χρώμα του βράχου, που κάθε ηλιοβασίλεμα γίνεται κόκκινος και στεφανώνει τα λουτρά. Η πηγή είναι από τις πρώτες στον ελληνικό χώρο που ανακηρύχθηκε επισήμως «ιαματική» και αναφέρεται ως «ψυχρή, θειούχος πηγή», με θερμοκρασία 20°C. Για να φτάσεις εκεί, παίρνεις έναν χωματόδρομο που ακολουθεί τις όχθες της λίμνης και είναι ευχάριστος.

Αν στην επιστροφή θελήσετε να κάνετε στάση για φαγητό, επιλέξτε την Ταβέρνα του Νταλ με τον εκπληκτικό λεμονόκηπο.

Την επόμενη μέρα επιλέγω τη διαδρομή Θέρμο-Πλάτανος. Ο Πλάτανος απέχει 28 χλμ. από το Θέρμο και είναι με διαφορά από τα πιο όμορφα και ιστορικά χωριά της Ρούμελης. Αξίζει να το επισκεφτεί κανείς όχι μόνο για την ομορφιά της φύσης αλλά και για το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει. Δικαίως η πλατεία του χωριού θεωρείται μία από τις ομορφότερες στην Ελλάδα.

Γενικότερα, διαπίστωσα ότι η περιοχή της λίμνης Τριχωνίδας είναι ένα μέρος με ελάχιστη ανάπτυξη, πανέμορφο όμως από πλευράς φύσης, μορφολογίας, νερών, περιπάτων. Αν κάνετε ποδήλατο και έχετε τα κότσια, μπορείτε να ακολουθήσετε και την περιφερειακή της λίμνης διαδρομή, που καλύπτει μεν αρκετή απόσταση αλλά δίνει τη δυνατότητα για μία πάρα πολύ όμορφη εκδρομή.

Για κάτι πιο... πολυτελείας ή αστικό, αξίζει να επισκεφτείτε το κτήμα Πιθάρι, στην περιοχή Δογρή, για καφέ ή φαγητό. Διαθέτει έναν εκπληκτικό εξωτερικό χώρο δίπλα στη λίμνη, με εκτάσεις γκαζόν και πλατάνια.

Λίγο πριν από την Άνω Μυρτιά βρίσκεται το μοναστήρι των Εισοδίων της Θεοτόκου που χρονολογείται τον 13ο-14ο αιώνα. Έχει ωραίο περιβάλλοντα χώρο και όμορφη θέα προς τη λίμνη.

Λίμνη Τριχωνίδα: Εκδρομή στο "πολύ" μιας άλλης Ελλάδας Facebook Twitter
Λίγο πριν από την Άνω Μυρτιά βρίσκεται το μοναστήρι των Εισοδίων της Θεοτόκου που χρονολογείται τον 13ο-14ο αιώνα. Έχει ωραίο περιβάλλοντα χώρο και όμορφη θέα προς τη λίμνη.

Όταν βρεθείτε στο χωριό, ακολουθήστε τον δρόμο που βγάζει στο κοιμητήριο του χωριού. Διασχίζοντάς το, θα φτάσετε στο πάρα πολύ γραφικό εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, με την εκπληκτικότερη θέα στη λίμνη και στην περιοχή ολόκληρη. Είναι χτισμένο πάνω σε έναν βράχο, δίπλα σε γκρεμό, και είναι του 1636.

Δοκιμάστε κι εσείς κάποια στιγμή να κάνετε αυτό το ταξιδάκι για να ανακαλύψετε καινούργια πράγματα, χαράσσοντας τη δική σας διαδρομή!

Λίμνη Τριχωνίδα: Εκδρομή στο "πολύ" μιας άλλης Ελλάδας Facebook Twitter
Όταν βρεθείτε στο χωριό, ακολουθήστε τον δρόμο που βγάζει στο κοιμητήριο του χωριού. Διασχίζοντάς το, θα φτάσετε στο πάρα πολύ γραφικό εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, με την εκπληκτικότερη θέα στη λίμνη και στην περιοχή ολόκληρη.
Λίμνη Τριχωνίδα: Εκδρομή στο "πολύ" μιας άλλης Ελλάδας Facebook Twitter
Για κάτι πιο... πολυτελείας ή αστικό, αξίζει να επισκεφτείτε το κτήμα Πιθάρι, στην περιοχή Δογρή, για καφέ ή φαγητό. Διαθέτει έναν εκπληκτικό εξωτερικό χώρο δίπλα στη λίμνη, με εκτάσεις γκαζόν και πλατάνια.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Καπουτζίδης: «Στη Νέα Ζηλανδία είδα πραγματικά ευτυχισμένους ανθρώπους»  «Στη Νέα Ζηλανδία είσαι πάρα μα πάρα πολύ μακριά από οτιδήποτε» Ο Γιώργος Καπουτζίδης θα μπορούσε να ζήσει για πάντα στη Νέα Ζηλανδία

Γιώργος Καπουτζίδης / «Στη Νέα Ζηλανδία δεν εκνευρίζονται, δεν κορνάρουν»

O γνωστός σεναριογράφος και ηθοποιός ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του κόσμου για να γνωρίσει από κοντά μια χώρα που, πέρα από την επιβλητική της φύση, φαίνεται να έχει επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Και με το που προσγειώθηκε, τον υποδέχτηκε… μία Καρυάτιδα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Για 15 χρόνια, ο Ανδρέας Γεωργίου πηγαινοερχόταν στη δουλειά του, από ένα χωριό της Κορινθίας ως το κέντρο της Αθήνας. Η απόφαση να μετακομίσει σε ένα χωριό της Ζακύνθου δεν ήταν εύκολη. Μια φράση της κόρης του όμως τον έπεισε κι έτσι τώρα πια ζει σε ένα μέρος με ατελείωτους ελαιώνες και μεγάλη αγάπη για την ποίηση και το παραδοσιακό τραγούδι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Ταξίδια / Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Οι διαδρομές ανάμεσα σε επιβλητικά μοναστήρια και σκήτες, όπως και η φροντίδα για την προστασία τους, ενώνουν ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο: έναν Αυστραλό δικαστή, έναν Βέλγο τραπεζικό, έναν ψυχίατρο από το Ομάν, έναν Άγγλο εκδότη και έναν Έλληνα μηχανικό αεροσκαφών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Οι επαρχίες μας / «Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Η Δέσποινα Τζιουβάρα άφησε την Αθήνα για τον Βουτσαρά, ένα από τα Κουρεντοχώρια, και ευελπιστεί να βοηθήσει την περιοχή να περάσει σε μια νέα εποχή μετά την απότομη ερήμωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τρεις φίλοι από την Αθήνα δημιούργησαν μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία, έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία

Γειτονιές της Ελλάδας / «Είναι ωραίο να μη γυρίζουν όλα γύρω από τα λεφτά»

Τρεις Αθηναίοι δημιούργησαν το Yamochori, μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία – έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση, οργανώνοντας δράσεις και αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Λάρισα

Ταξίδια / 48 ώρες στη Λάρισα

Από τα αρχαία θέατρα που κρύβονται στο κέντρο της, μέχρι το καλλιτεχνικό χωριό της που ζωντανεύει κάτω από τον ήλιο, η πόλη αυτή δεν είναι απλώς μια ενδιάμεση στάση προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά προσφέρει πολλά μαζί με το τσίπουρο Τυρνάβου και τον χαλβά Φαρσάλων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Οι άνθρωποι του χωριού είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Επέλεξα να ζήσω ανάμεσά τους και όχι σε παλάτια. Κοντά τους όμως νιώθω βασιλιάς».

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ζώντας κοντά στους ανθρώπους του χωριού νιώθω βασιλιάς»

Ο Νίκος Πατερέκας μετακόμισε ξαφνικά στη Νέα Αβόρανη, έγινε αγρότης και, αν και κάποια αγαπημένα του πρόσωπα μπορεί να μην τον στήριξαν σε αυτή την απόφαση, πορεύεται με οδηγό την υπόσχεση που έδωσε όταν έχασε τους παππούδες του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στον Βόλο

Ταξίδια / 48 ώρες στον Βόλο

Από ένα έργο του Πικιώνη και ένα ιστορικό κινηματοθέατρο μέχρι τα παραδοσιακά τσιπουράδικα και τα βιομηχανικά μνημεία, ο Βόλος αποκαλύπτει την πολυπολιτισμική του κληρονομιά. Εδώ, το παλιό συναντά το νέο, με την παραλία και τα Παλαιά να είναι μόνο η αρχή για μια συναρπαστική εξερεύνηση.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Η Χαρά Δελή άφησε τη δουλειά της ως πολιτικός μηχανικός στην Αθήνα για να ζήσει από τη σαπωνοποιία στην Τρίπολη. Αν και η μετάβαση δεν ήταν εύκολη, τώρα δεν φαντάζεται τη ζωή της χωρίς τον χρόνο που απέκτησε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Ηχητικά Άρθρα / Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Το Μιλάνο μπορεί να έχει μια απωθητική μουσολινική αισθητική στα κτίρια και τον χειρότερο κόσμο που μπορείς να συναντήσεις σε κέντρο πόλης, αλλά δεν είναι ούτε άσχημο, ούτε αδιάφορο.
M. HULOT
«Βγαίνεις ένα χειμωνιάτικο πρωινό από το σπίτι σου, ο ήλιος ανατέλλει και οι χιονισμένες βουνοκορφές βάφονται ροζ. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από τη ζωή»;

Ταξίδια / «Στη Μαντίνεια οι μέρες γεμίζουν με πράγματα που έχουν πραγματική αξία και νόημα»

Όταν ένιωσε ότι ο χρόνος στην Αθήνα φεύγει χωρίς να τον αντιλαμβάνεται, η Μαριλένα Παναγοπούλου επέστρεψε στο χωριό της, αφοσιώθηκε στο κρασί και απολαμβάνει πια τη ζωή σε έναν τόπο όπου ο ήλιος ανατέλλει και οι χιονισμένες βουνοκορφές βάφονται ροζ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ