Ρεμβασμός στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου

Ρεμβασμός στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου Facebook Twitter
Φωτο: Γιάννης Πανταζόπουλος / LiFO
0

Η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου είναι ένα τόπος σπάνιας ομορφιάς. Από την πρώτη στιγμή που φτάνεις εκεί απλώνεται μπροστά σου ένας φυσικός καμβάς όπου το υδάτινο στοιχείο κυριαρχεί και οι εκβολές δύο ποταμών, του Αχελώου και του Εύηνου, συναντούν τα νερά της θάλασσας, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό οικοσύστημα. Στη συνέχεια, θα δεις σπάνια είδη πουλιών, καλαμιώνες, λασπότοπους και εκτάσεις με πλούσια βλάστηση. Για να φτάσεις εκεί, θα αφήσεις πίσω σου την πόλη του Μεσολογγίου, αφού περάσεις από το ιστορικό τείχος και κατευθυνθείς προς την Τουρλίδα. Στον δρόμο θα εντυπωσιαστείς βλέποντας τους περισσότερους κατοίκους του Μεσολογγίου να χρησιμοποιούν ποδήλατο για τις μετακινήσεις και τις βόλτες τους, κι αυτό γιατί το επίπεδο έδαφος της πόλης βοηθά. Άλλωστε, είναι μια διαδρομή που ενδείκνυται για βόλτα και το μαγευτικό τοπίο θα σε αποζημιώσει, είτε επιλέξεις τους πεζόδρομους είτε τους ποδηλατόδρομους.


Περπατώντας κατά μήκος της λιμνοθάλασσας, θα αντικρίσεις τις πελάδες, ψαράδικες καλύβες που είναι χτισμένες πάνω στο νερό με πασσάλους, τις γαΐτες, βάρκες που χρησιμοποιούν οι ψαράδες, και τα ιβάρια, δηλαδή τα ιχθυοτροφεία. Όλα τα σπίτια σχεδόν είναι κλειστά και θα ανοίξουν σε λίγες μέρες, με την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου. Οι λίγοι ψαράδες που θα συναντήσεις είναι άνθρωποι με πρόσωπα ρυτιδιασμένα και χέρια κοκκινισμένα. Θα σου μιλήσουν για το χθες και το σήμερα, θα εκφράσουν αγωνίες και παράπονα και θα σταθούν έντονα στην εγκατάλειψη και στη γραφικότητα που έχει χαθεί, στη μείωση της παραγωγής και στο αβέβαιο αύριο. Δεν παραλείπουν να αναφέρουν ότι για πολλές δεκαετίες το εισόδημα των κατοίκων προερχόταν από την αλιεία αλλά και τις εξαγωγές του αυγοτάραχου, του «ελληνικού χαβιαριού», όπως θα ακούσεις να λένε. Πάντως, οι ψαροταβέρνες της περιοχής προσφέρονται για να απολαύσει κάποιος τις τοπικές νοστιμιές και την απέραντη θέα.

Ρεμβασμός στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου Facebook Twitter
Φωτο: Γιάννης Πανταζόπουλος / LiFO
Ρεμβασμός στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου Facebook Twitter
Φωτο: Γιάννης Πανταζόπουλος / LiFO


Ο χρόνος είναι λίγος για να προλάβεις να εξερευνήσεις όλες τις ομορφιές της περιοχής. Αν εξαιρέσεις το πρόβλημα των κουνουπιών, η καλύτερη ώρα για να επισκεφθείς την περιοχή είναι το σούρουπο. Τα χρώματα του δειλινού δημιουργούν μια φυσική ζωγραφιά που μπορεί να σε κάνει να χαζεύεις για πολλή ώρα τις υπέροχες και ανεξάντλητες εικόνες.

Ρεμβασμός στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου Facebook Twitter
Οι λίγοι ψαράδες που θα συναντήσεις είναι άνθρωποι με πρόσωπα ρυτιδιασμένα και χέρια κοκκινισμένα. Φωτο: Γιάννης Πανταζόπουλος / LiFO
Ρεμβασμός στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου Facebook Twitter
Φωτο: Γιάννης Πανταζόπουλος / LiFO
Ρεμβασμός στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου Facebook Twitter
Φωτο: Γιάννης Πανταζόπουλος / LiFO
Ρεμβασμός στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου Facebook Twitter
Φωτο: Γιάννης Πανταζόπουλος / LiFO
Ταξίδια
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Πριν από πέντε χρόνια και μέσα σε μόλις τρεις μέρες, η Βασιλική Κοϊμτζίδου επέλεξε να ζήσει στο ορεινό Πετρίλο που μετρά δέκα μόνιμους κατοίκους και προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να τολμήσουν να κατοικήσουν και άλλοι νέοι στο χωριό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ελένη Τσομπανίδου γύρισε στο χωριό της, τα Δίκαια του Έβρου και βρήκε αυτό που έψαχνε χρόνια στο εξωτερικό

Γειτονιές της Ελλάδας / «Σε ένα χωριό με εκατό ανθρώπους, μπορείς να κάνεις τη διαφορά πιο εύκολα»

Αφήνοντας πίσω της τη ζωή στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, η Ελένη Τσομπανίδου επέστρεψε στα Δίκαια Έβρου και ζωντανεύει ανενεργούς χώρους μέσα από την τέχνη και τη συνεργασία με την τοπική κοινότητα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οικοτοπία: Η νέα πρωτοβουλία αναβίωσης του Καλοχωρίου στην Ήπειρο δείχνει τον δρόμο για την αναζωογόνηση και άλλων ορεινών χωριών σε όλη την Ελλάδα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Θα βάλουμε τα δυνατά μας να αναζωογονήσουμε το Καλοχώρι»

Με ένα συνεργατικό καφενείο και με οργανικά μποστάνια, αναβαθμίζοντας μονοπάτια και ανακαινίζοντας πέτρινες κατοικίες, μια μικρή ομάδα φιλοδοξεί να ξαναζωντανέψει το καταπράσινο χωριό της Ηπείρου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Έπειτα από μια ανάβαση στο φαράγγι του Ανθοχωρίου, ο Χρήστος Αθανασιάδης ανακάλυψε το ησυχαστήριό του, ένα πετρόχτιστο κονάκι χωρίς ρεύμα, και άφησε πίσω του την Αθήνα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Εφόσον ντρέπεσαι να μας πεις από ποιο χωριό είσαι, φρόντισε να μάθουμε το χωριό σου μέσα από την τέχνη σου, για να έρθουμε κιόλας»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Εφόσον ντρέπεσαι να μας πεις από ποιο χωριό είσαι, φρόντισε να το μάθουμε μέσα από την τέχνη σου»

Δύο 26χρονοι επέστρεψαν στον τόπο καταγωγής τους, το Φανάρι Καρδίτσας, και του έδωσαν νέα ζωή μέσα από το καλλιτεχνικό φεστιβάλ Nowstalgism.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Νικόλας και η Ευσεβία ευχήθηκαν πριν από 11 χρόνια να αφήσουν την Αθήνα για τη Δημητσάνα και η μοίρα τούς έκανε το χατίρι

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Δημητσάνα βρήκαμε μια οικογένεια που πραγματικά νοιάζεται»

Η επαγγελματική υποβάθμιση του Νικόλα έγινε η αρχή για μια νέα, καλύτερη ζωή με την Ευσεβία. Αφήνοντας πίσω τα ακατόρθωτα deadlines, τώρα ανοίγουν το παράθυρό τους κάθε πρωί και βλέπουν ένα ελατόδασος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αργυρό Πηγάδι

Γειτονιές της Ελλάδας / «Καθημερινά χαιρετώ τον ήλιο που ξεπροβάλλει μέσα από τις κορυφές των βουνών»

Ο Βασίλης Κωνσταντινίδης επέστρεψε στο Αργυρό Πηγάδι Αιτωλοακαρνανίας έπειτα από είκοσι επτά χρόνια στην Αθήνα και πλέον ηγείται του καφενείου και του ξενώνα του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Γειτονιές της Ελλάδας / Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Ο Άκης Φράγκος κατάφερε να κάνει το πάθος του επάγγελμα και να ζει από τις καταδύσεις, έχοντας γεννηθεί, μεγαλώσει και συνεχίζοντας να μένει στο ίδιο χωριό της Βόρειας Εύβοιας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ρούλα Αντωνίου άφησε τις πόλεις για την Καλλονή, ένα μικρό χωριό στα Τζουμέρκα, εκεί που η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα.

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στα Τζουμέρκα η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα»

Μέλος μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στη φιλοξενία, την εστίαση, τη μελισσοκομία και την αγροτική παραγωγή, η Ρούλα Αντωνίου υποστηρίζει πως η ζωή στο χωριό μπορεί να είναι εξίσου γεμάτη, όπως και στην πόλη, αλλά με περισσότερο νόημα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Στο Μπουράνο μασουλώντας μπουσολάι

Nothing Days / Δαντέλες, μπισκότα, ανεξέλεγκτος τουρισμός: Μια βόλτα στο πολύχρωμο Μπουράνο

Το νησί της Βενετίας, που κάποτε ήταν ένα ψαροχώρι και κέντρο της τοπικής δαντελοποιίας, βρίσκεται στο έλεος του υπερτουρισμού, κινδυνεύοντας να χάσει τον χαρακτήρα και τους κατοίκους του.  
M. HULOT