Ενθουσιαστήκατε κι εσείς με όσους διεκδικούν τηλεοπτικές άδειες;

Ενθουσιαστήκατε κι εσείς με όσους διεκδικούν τηλεοπτικές άδειες; Facebook Twitter
18

11 επιχειρηματίες ή επιχειρηματικοί όμιλοι ζητούν άδεια τηλεοπτικού καναλιού, και, όπως πετυχημένα γράφει η Παραπολιτική, τελικά δεν διεκδικούν τις τηλεοπτικές άδειες τίποτα άγγελοι...

Μεταξύ αυτών οι εν λειτουργία σήμερα τηλεοπτικοί σταθμοί (Σκάι, Star, Αντέννα, Αλφα, Mega, Art-City, E-TV) αλλά και νέες εταιρείες όπως οι Dimera Media, Αλτερ Εγκο, Χ.Καλογρίτσας Μ.Ε.Π.Ε, και Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος ΑΕ, με τις δύο πρώτες να θεωρούνται συμφερόντων των κ. Ι. Σαββίδη και Ευ. Μαρινάκη, αντιστοίχως.

Όπως μπορεί κανείς εύλογα να διαπιστώσει, δεν βρέθηκαν τελικά τίποτα άγγελοι να διεκδικήσουν τις τηλεοπτικές άδειες. Εδραιωμένοι επιχειρηματίες (και μάλιστα με την απόλυτα ελληνική έννοια του όρου) βρέθηκαν, των οποίων υποθέτω ότι η πρώτη προτεραιότητα δεν είναι η αναβάθμιση του τηλεοπτικού προϊόντος. Και καλά κάνουν από τη μεριά τους.

Σε όλον τον κόσμο, τα περισσότερα μεγάλα ΜΜΕ ανήκουν σε επιχειρηματικούς ομίλους οι οποίοι τα αξιοποιούν υπέρ των δραστηριοτήτων τους, γι' αυτό και ήταν πάντα λάθος να υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι το πρόβλημα είναι προσωπικό κι αφορά τον κάθε Μπόμπολα ή τον κάθε Βαρδινογιάννη. Η διαπλοκή δεν αντιμετωπίζεται με αλλαγή... γενιάς ιδιοκτητών αλλά με θεσμούς και κανόνες.

Προσωπικά, δεν θα είχα κανένα πρόβλημα αν και όλοι οι παραπάνω αποκτούσαν από μια τηλεοπτική άδεια. Αυτό που με ενδιαφέρει να δω είναι τι είδους δεσμεύσεις θα αναλάβουν έναντι της Πολιτείας και ποιο θα είναι το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους. Το να κλείσει το Mega είναι εύκολο, το δύσκολο είναι να μην ανοίξουν αμέσως 3-4 νέα Μega...

 

Αν φύγει ο 'κακός' Αλαφούζος και έρθουν οι 'καλοί' άλλοι, θα νιώθει περήφανος ο ΣΥΡΙΖΑ ότι πάταξε τη διαπλοκή; Ή απλώς θα έχει βάλει στο παιχνίδι άλλους επιχειρηματίες που θα επηρεάζουν όλες τις εξελίξεις για τις επόμενες δεκαετίες;

 

Πρέπει να μπει τάξη επιτέλους στα κανάλια, δηλαδή να αγοράσουν άδειες και να πληρώνουν ό,τι πρέπει στο κράτος. Πολύ καλό αυτό, όμως λύνεται όμως έτσι το πρόβλημα; Ή, τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεφορτωθεί τα κάθε είδους "Mega" που στήριζαν την αντιπολίτευση και θα ανοίξει διάφορα άλλα "Mega" που θα στηρίζουν την κυβέρνηση;

Ομολογώ πως ήλπιζα (ουτοπικά φυσικά) αυτοί που ζητούσαν άδειες να ήταν συνασπισμοί δημοσιογράφων ή ενδιαφέροντες άνθρωποι που θα έφερναν κάτι διαφορετικό στην τηλεόραση. Ποιότητα και αξιοπιστία. Αυτά δηλαδή που έταζε η κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα από κάποιους επιχειρηματίες που νοιάζονται για τα συμφέροντά τους, θα πάμε σε κάποιους άλλους επιχειρηματίες που νοιάζονται για τα συμφέροντά τους. Κι έτσι γίνεται παντού. Η κυβέρνηση όμως είχε ανεβάσει τόσο πολύ τον πήχη των προσδοκιών, που κοιτώντας τη λίστα με τους επιχειρηματίες νιώθεις μια άλφα απογοήτευση, μην πω κι απελπισία. 

Ενθουσιαστήκατε κι εσείς με όσους διεκδικούν τηλεοπτικές άδειες; Facebook Twitter
Ο Χρήστος Καλογρίτσας (δεξιά) με τον Ανδρέα Παπανδρέου τη δεκαετία του '80

Αν φύγει ο 'κακός' Αλαφούζος και έρθουν οι 'καλοί' άλλοι, θα νιώθει περήφανος ο ΣΥΡΙΖΑ ότι πάταξε τη διαπλοκή; Ή απλώς θα έχει βάλει στο παιχνίδι άλλους επιχειρηματίες που θα επηρεάζουν όλες τις εξελίξεις για τις επόμενες δεκαετίες;

Αν πάρει άδεια, όπως ακούγεται, ο Χρήστος Καλογρίτσας (εξαγόρασε την εταιρία του μπαμπά του Τσίπρα, φίλος του Παππά, κουμπάρος του Σπίρτζη και του Καμμένου) για να φτιάξει κάτι σαν ΣΥΡΙΖΑ TV, θα έχει επιτέλους καθαρίσει το βρώμικο τοπίο των καναλιών; 

Είναι πολύ σωστό αυτό: «Η διαπλοκή δεν αντιμετωπίζεται με αλλαγή... γενιάς ιδιοκτητών αλλά με θεσμούς και κανόνες». Μακάρι η κυβέρνηση να έχει το κουράγιο να επιβάλλει κανόνες στον Μαρινάκη ή τον Καλογρίτσα, αλλά δεν το βλέπω. 

+ Για τον τελευταίο:

Χρήστος Καλογρίτσας: Φτιάχνει το κανάλι του ΣΥΡΙΖΑ;

Αποσπάσματα απ' το ρεπορτάζ της Αθηνάς Λάρδη στο mononews.gr

  

Πίσω από αυτή την τολμηρή απόφαση του Καλογρίτσα, ίσως και να βρίσκεται η δυνατή του σχέση με την Αριστερά και κυρίως με το Ν. Παππά, αφού είναι γνωστό πως ο τελευταίος εκτιμά και σέβεται ιδιαίτερα την πορεία του Καλογρίτσα. Μήπως, λοιπόν, η κίνηση αυτή δεν είναι τυχαία, αλλά αντίθετα αποσκοπεί στη δημιουργία ενός καναλιού για τον ΣΥΡΙΖΑ; (...)

 

Ποιος είναι ο Χρήστος Καλογρίτσας

Η εφημερίδα “Πρώτη” πρωτοεκδόθηκε τον Απρίλιο του 1986 και κατέβασε ρολά το Σεπτέμβριο του 1990. Ήταν ένα σύντομο εκδοτικό εγχείρημα που όπως λένε και οι απόμαχοι του Περισσού εκείνης της εποχής, στην ουσία αποτέλεσε τη γέφυρα του ΚΚΕ για να φτιαχτεί ο Συνασπισμός. Όταν ο Περισσός αποφάσισε να αποχωρήσει από το ΣΥΝ και δεν τη χρειαζόταν άλλο, την έκλεισε. Ένας από τους βασικούς μετόχους της έκδοσης ήταν ο Χρήστος Καλογρίτσας. Στέλεχος του ΚΚΕ που είχε την απόλυτη εμπιστοσύνη του “καπετάν-Γιώτη” κατά κόσμον Χαρίλαου Φλωράκη και παράλληλα διατηρούσε στενές σχέσεις με το “σύστημα Ανδρουλάκη”.

Δε χρειάζεται λοιπόν να πούμε άλλα για το γεγονός πως ο Χρήστος Καλογρίτσας διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με το Μέγαρο Μαξίμου, καθότι πολλοί πλέον ένοικοί του είναι παλιοί του “σύντροφοι”.  Ο 68χρονος Καρδιτσιώτης διατηρεί όμως στενές επαφές και με τον εταίρο συνδαιτυμόνα της κυβέρνησης καθώς είναι κουμπάρος με τον Πάνο Καμμένο  -μέσω του γιου του Γιάννη- ενώ η φιλία του με τον νυν υπουργό Υποδομών και πρώην πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος, Χρήστο Σπίρτζη, μετεξελίχθηκε και αυτή σε κουμπαριά.

 

Τοξότης στα δημόσια έργα. Εξαγόρασε την εταιρία του Παύλου Τσίπρα  

Ο Χρήστος Καλογρίτσας ακολουθεί την πεπατημένη των εκδοτών και ασχολείται με τα δημόσια έργα. Παράλληλα μπαίνει δυνατά στο χώρο των δημοσκοπήσεων μέσα από την παρουσία του γιου του Γιάννη στο βασικό μετοχικό σχήμα της γνωστής GPO.  H εταιρεία του λαμβάνει μέρος σε μια ενδιαφέρουσα συγχώνευση πολλών εταιρειών, μεταξύ των οποίων είναι και η εταιρεία Τοξότης η οποία τίθεται επικεφαλής του σχήματος. Και κάπου εδώ ο Χρήστος Καλογρίτσας, έστω και τυχαία, συναντά και πάλι τους συντρόφους του καθώς η Τοξότης εξαγοράζει την εταιρεία Μέδουσα, όπως ακριβώς μετονομάστηκε η εταιρεία Τσίπρας ΑΤΕ, του Παύλου Τσίπρα, πάτερα του Πρωθυπουργού μετά την αποχώρησή του από το εταιρικό σχήμα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το Μαξίμου, έχει ήδη δώσει το δαχτυλίδι του γάμου ανάμεσα στη γαλλική Suez και τον κ. Καλογρίτσα, για μια σειρά από στρατηγικές επενδύσεις, μεταξύ των οποίων η διαχείριση απορριμμάτων και το νερό. 

Η δραστήρια εταιρεία εμφανίζει πολλές και διαφορετικές συνέργειες, κυρίως με την Άκτωρ του Μπομπολα, γεγονός που οφείλεται στο ότι έχει μεγάλη ανάγκη από σοβαρή τεχνογνωσία και δάνεια εμπειρία, όπως λέγεται τεχνικά και νομικά ο όρος, για την υλοποίηση των έργων. Παρόλα αυτά η παρουσία του Χρήστου Καλογρίτσα είναι σιωπηλή και παραμένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Μέχρι το ημερολόγιο να γράψει 25 Ιανουαρίου 2015, όπου οι παλιοί του σύντροφοι παίρνουν το τιμόνι της χώρας.

Το γαλλικό κλειδί ανοίγει την κάνουλα

Το πρόβλημα του Τοξότη ήταν πάντα η ανάγκη για δάνεια εμπειρία αναφορικά με δυνατότητά του να κατέρχεται σε μεγάλους διαγωνισμούς και να χτυπάει τα “σοβαρά” δημόσια έργα.  Πριν από λίγο καιρό, η θυγατρική της Suez- παραδοσιακού στρατηγικού εταίρου του Άκτωρα- SITA CZ με έδρα την Πολωνία, εμφανίστηκε σε πρόσφατο διαγωνισμό για την αποκατάσταση χωματερών σε Σέρρες, Κιλκίς, Πολύγυρο και Ανθεμούντα δανείζοντας την τεχνογνωσία της στην εταιρεία Τοξότης που ελέγχεται από τον κ. Χρήστο Καλογρίτσα.

Παράλληλα, η κάθοδος της Τοξότης στους διαγωνισμούς του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων της Κεντρικής Μακεδονίας έχει φουντώσει τις φήμες για ένα ιδιότυπο deal μεταξύ του γαλλικού ομίλου και της μεσαίας ελληνικής τεχνικής εταιρείας, το οποίο δεν αποκλείεται να μετουσιωθεί και σε άλλα έργα. Η SITA CZ άλλωστε αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς βραχίονες της Suez, καθώς εξειδικεύεται στη διαχείριση αποβλήτων, υποστηρίζοντας τα έργα της γαλλικής εταιρείας σε απαιτητικές αγορές όπως είναι αυτές του Λονδίνου, της Γερμανίας.

 

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το Μαξίμου, έχει ήδη δώσει το δαχτυλίδι του γάμου ανάμεσα στη γαλλική Suez και τον κ. Καλογρίτσα, για μια σειρά από στρατηγικές επενδύσεις, μεταξύ των οποίων η διαχείριση απορριμμάτων και το νερό. 

 

Ενδιαφέρουσες  συμπτώσεις  

Ας δούμε και δύο ενδιαφέροντα στοιχεία, πάνω στο ζήτημα αυτό.   Στις 10 Ιουλίου 2015, λίγες δηλαδή ημέρες μετά το δημοψήφισμα, ο Ιωάννης Μπενίσης,  σύντροφος της Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, τοποθετείται στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ.

Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου εν όψει της επίσκεψης στην Αθήνα του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, με υπογραφή του Υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, ο Μπενίσης βαφτίζεται ως «ειδικός εμπειρογνώμων σε θέματα αναπτυξιακού και επενδυτικού ενδιαφέροντος»  και διορίζεται «άμισθος σύμβουλος» στο Πολιτικό Γραφείο του ίδιου υπουργού ο οποίος και υπογράφει το σχετικό ΦΕΚ. (753/22-10-2015).

Ο Νίκος Παππάς τρέφει θετικά αισθήματα για τον Χρήστο Καλογρίτσα, εκτιμώντας την πορεία και την διαδρομή του. Πολλοί βέβαια υποστηρίζουν πως ο Καλογρίτσας εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της δημιουργίας “νέων τζακιών” που δε θα κουβαλάνε τα..κούτσουρα του παρελθόντος. Από την άλλη πλευρά όμως η περίφημη παρέα της Αίγινας δεν παρουσιάζει τη γνωστή “ομοιογένεια”, καθώς ο Αλέκος Φλαμπουράρης βλέπει τον Καλογρίτσα και…στρίβει. Κάποιοι κάνουν λόγο για παλιά ανεξόφλητα γραμμάτια μεταξύ των δύο, ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι ο κυρ-Αλέκος έχει στο νου του κάποιον άλλον επιχειρηματία για αυτές τις δουλειές...

TV & Media
18

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεναριογράφος κατηγορεί τον ΛεΜπρόν Τζέιμς και το Netflix ότι του έκλεψαν σενάριο ταινίας

TV & Media / Σεναριογράφος κατηγορεί τον ΛεΜπρόν Τζέιμς και το Netflix ότι του έκλεψαν σενάριο ταινίας

Ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του NBA κατηγορείται από τον σεναριογράφο Ρομπ Γκράμποου ότι, μαζί με την εταιρεία παραγωγής του, SpringHill Company, έκλεψε το σενάριό του για την αθλητική ταινία Rez Ball, η οποία κυκλοφόρησε στο Netflix τον Σεπτέμβριο
LIFO NEWSROOM
New York Times: Με απεργία την ημέρα των αμερικανικών εκλογών απειλούν οι τεχνικοί της εφημερίδας

Διεθνή / New York Times: Με απεργία την ημέρα των αμερικανικών εκλογών απειλούν οι τεχνικοί της εφημερίδας

Ζητούν υψηλότερους μισθούς και μεγαλύτερη ευελιξία στην εξ αποστάσεως εργασία - Γιατί κάποια αιτήματά τους χαρακτηρίζονται παράλογα και ποια είναι η στάση των δημοσιογράφων των New York Times
LIFO NEWSROOM

σχόλια

11 σχόλια
Εγώ δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να πάρουν και οι 11 άδεια...αλλά όπως λέει σωστά και στο άρθρο, με κανόνες διαφάνειας και με κανόνες δεοντολογίας που να εφαρμόζονται και μάλιστα χωρίς δυο μέτρα και δυο σταθμά.Τώρα είμαι πολύ περίεργος για το ποια θα είναι -υποτίθεται- τα κριτήρια με τα οποία θα επιλέξουν τους καλύτερους 4. Για τα πραγματικά κριτήρια βέβαια δεν έχω αυταπάτες,
Και τώρα που έχουμε 11 αιτήσεις ας δώσει 11 άδειες αν όλοι πληρούν τις προϋποθέσεις να τελειώνουμε.Κάθε περαιτέρω περιορισμός είναι πλήρως αντιεπιστημονικός αλλά πρωτίστως αντιδημοκρατικός.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι για όλα αυτά αποφασίζει ένας υπουργός,ο Παπάς και όχι όπως γίνεται σε όλα τα ευνομούμενα κράτη μία ανεξάρτητη αρχή.Ελπίζω να παρέμβει η Κομισιόν γιατί εδώ παραβιάζεται προφανώς το Ευρωπαϊκό δίκαιο.Επίσης δεν είναι δουλειά καμίας κυβέρνησης να ορίζει ότι "αντέχουμε" μόνο 4 ιδιωτικά κανάλια(αλλά επίσης 4 κρατικά;).Δουλειά τους είναι να ενισχύσουν την ανεξάρτητη αρχή που θα θεσπίσει κανόνες ίδιους για όλους οι οποίοι θα τηρούνται απαρέγκλιτα.
Η διαπλοκή υπήρχε,υπάρχει και θα υπάρχει και στο μέλλον ..Μία χώρα που οι πολίτες τις νόμιζουν οτί υπάρχει δημοκρατία λόγο ό,τι τους δίνετε το δικαιώμα να εκφράζουν την άποψη τους! Μία άποψη, χώρις βάρος, χωρίς υλοποίηση, χωρίς πράξη, είναι αέρας κυρίες και κύριοι.Το αποφασίζουμε και διατάζουμε είναι χαρακτηριστικό στην Ελλάδα και ο μονάρχης μας, ηγεμόνας μας θα πράξει ανάλογα.
Θυμάμαι, όταν προβλήθηκε στο Mega η Βέρα στο Δεξί, πολλοί σχολίαζαν πως να, και το κανάλι των εκδοτών κάνει σαπουνόπερα. Που σημαίνει πως το αναγνώριζαν όντως ως κάτι διαφορετικό. Ένα κανάλι με προοδευτικό αέρα. Με έμφαση στην ενημέρωση. Μια Ελλάδα που ονειρευόταν.Το Mega σήμερα δεν είναι πια το ίδιο. Και τα νέα κανάλια που θα ακολουθήσουν θα είναι ακόμη χειρότερα. Το θεωρώ δεδομένο. Ζούμε μια συνολική οπισθοχώρηση.
Ξέχασα να το αναφέρω πριν, αλλά φοβάμαι πολύ πως αν τελικά ένας-δυό από αυτούς που κατέθεσαν αίτηση για άδεια (ονόματα δε λέω) τελικά την πάρουν κιόλας, ξαφνικά το MEGA (το ίδιο MEGA που τόσο το έχουμε σιχαθεί τα τελευταία χρόνια και που τόσο συμβολίζει στα μάτια μας το κατεστημένο της διαπλοκής), θα φαντάζει τουλάχιστον BBC σε σχέση με το τι θα βλέπουν τα ματάκια μας... όμως η ποιότητα ενός καναλιού δεν είναι το ζητούμενο μιας κυβέρνησης, το ζητούμενο είναι η νομότυπες διαδικασίες και η φορολόγησή του, το άλλο σκέλος της "ποιότητας" είναι τελικά περισσότερο ευθύνη του καθενός από εμάς ξεχωριστά (αχ, αυτό το μαγικό γκατζετάκι που το λένε ρημαδό-τηλεκοντρόλ).
Μη γελιόμαστε, το τηλεοπτικό τοπίο δεν θα αλλάξει ήθη και έθιμα και ο κάθε "επιχειρηματίας" θα κοιτά να περνά τη δική του γραμμή και τα δικά του συμφέροντα... όμως μήπως στο άρθρο αυτό ξεπετάμε λίγο στα ψιλά το σημαντικότερο;; Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κάθε ΣΥΡΙΖΑ (αλλά τουλάχιστον αυτό να του το αναγνωρίσουμε, πρώτος αυτός βγάζει επιτέλους το φίδι από την τρύπα, έστω και με ιδιοτελείς σκοπούς) έχει περιοριμένη δύναμη στον να υποχρεώσει τον κάθε ΜΑΡΙΝΑΚΗ να βγάζει στον αέρα σοβαρό τηλεοπτικό προϊόν ή να κάνει αδέσμευτη (αχαχα) δημοσιογραφία.. ΟΜΩΣ το γεγονός ότι ο κάθε ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ θα έχει επιτέλους αγοράσει και ακριβοπληρώσει στο κράτος το αγαθό που εκμεταλλεύεται (και που τόσα χρόνια κατείχε αεριτζίδικα) είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για να το παραβλέπουμε έτσι ελαφρά τη καρδία.
Έλα τώρα που βγάζει ο συριζα το φίδι απ την τρύπα. Κάνει το πρώτο βήμα για έλεγχο της ενημέρωσης. Όταν θα σου ελέγξουν και το ίντερνετ θ αρχίσεις να νιώθεις.
Μήπως είστε λίγο άδικος με τους προηγούμενους; Η κυρία Μπακογιάννη το είπε καθαρά ότι λυπάται που δεν είχαν κάνει κάτι... τι άλλο θέλετε. Δεν φτάνει η γενναιότητα της παραδοχής; Αυτή πάντως η εμμονή της κυβέρνησης με τον αριθμό 4! Στο όριο του φετιχισμού!
Όταν ο Έλληνας γυρίσει κεφάλι στη (κάθε χρώματος και ιδεολογίας) κομματική σαπίλα και αποφασίσει να επιλέξει πραγματικά άξιους να τον κυβερνήσουν, η χώρα αυτή θα απογειωθεί.Και μετά θα ξυπνήσουμε...
Το να είσαι απολίτικος δεν έσωσε ποτέ κανέναν.Και όλως περιέργως όσοι μιλάτε για απολιτίκ καταστάσεις,ενστερνίζεστε και κάτι άλλα φαιδρά όπως το τέλος της ιστορίας.Και είτε έχετε συγκεκριμένη ιδεολογία οι ίδιοι(οπότε τι τέλος των ιδεολογιών τσαμπουνάτε),είτε με την στάση σας αφήνετε να ανεβούν συγκεκριμένες ιδεολογίες.Δεν είναι νέα αυτά που λες Δον.Παλιά είναι.Παλιά και επικίνδυνα.