Ένα παλαιοπωλείο στην Κυψέλη φέρνει τους θησαυρούς μιας άλλης εποχής στο σήμερα

Ένα παλαιοπωλείο στην Κυψέλη φέρνει τους θησαυρούς μιας άλλης εποχής στο σήμερα Facebook Twitter
Πολλές φορές μέσα από τα έπιπλα ανακαλύπτουν την ιστορία, το γούστο και τις συνήθειες των πρώην ιδιοκτητών τους.
0

Λίγα μέτρα μακριά από την άλλοτε πολυσύχναστη γειτονιά της Φωκίωνος Νέγρη με τα δεκάδες νυχτερινά μαγαζιά, στην οδό Τενέδου, βρίσκεται ένα παλαιοπωλείο που μέσα του κρύβει την αίγλη των σπιτιών της παλιάς Αθήνας. Έπιπλα από την εποχή του μεσοπολέμου μέχρι τη δεκαετία του '70 περιμένουν το ένα δίπλα στο άλλο τους ανθρώπους που θα τους δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία, που θα τους δώσουν και πάλι ζωή.

Στην είσοδο του Retronion, μια κλασική μουσταρδί πολυθρόνα και ένας σκαλιστός ξύλινος μπουφές του μεσοπολέμου υποδέχονται τους επισκέπτες και τους προετοιμάζουν για ένα ταξίδι στο παρελθόν. Το Retronion είναι δημιούργημα δύο νεαρών γυναικών, της Ελένης και της Βασιλικής. Η Βασιλική εργαζόταν για περίπου μια δεκαετία ως ιστορικός, όμως, η διαφωνία της με το εκπαιδευτικό σύστημα την οδήγησε στην αναζήτηση μιας νέας εργασίας. Δούλεψε μερικά χρόνια στο χώρο του επίπλου, όπου γνώρισε και την Ελένη. Πριν από περίπου τρία χρόνια ήρθαν αντιμέτωπες με την ανεργία και τότε αποφάσισαν να κάνουν κάτι δικό τους, να χτίσουν μια επιχείρηση από την αρχή.

  

Έπιπλα από την εποχή του μεσοπολέμου μέχρι τη δεκαετία του '70 περιμένουν το ένα δίπλα στο άλλο τους ανθρώπους που θα τους δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία, που θα τους δώσουν και πάλι ζωή.

Κάπως έτσι και μετά από μεγάλο προσωπικό κόπο, άρχισαν το «κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού». Όπως ανέφεραν, τα έπιπλα τα βρίσκουν σε αποθήκες, αλλά και από ιδιώτες που άλλοτε οδηγήθηκαν στο ξεπούλημα των πραγμάτων της οικογένειάς τους για να επιβιώσουν και άλλοτε γιατί απλώς δεν είχαν τι να τα κάνουν και ήθελαν να τα ξεφορτωθούν. Άλλωστε, δεν είναι όλοι λάτρεις του vintage.

Ένα παλαιοπωλείο στην Κυψέλη φέρνει τους θησαυρούς μιας άλλης εποχής στο σήμερα Facebook Twitter
«Γενικά, η σχέση που έχει κάποιος με το vintage έπιπλο είναι σαν το αλάτι στο φαγητό. Σε άλλους αρέσει και σε άλλους όχι. Υπάρχουν και αυτοί που τους περνά εντελώς αδιάφορο».

«Γενικά, η σχέση που έχει κάποιος με το vintage έπιπλο είναι σαν το αλάτι στο φαγητό. Σε άλλους αρέσει και σε άλλους όχι. Υπάρχουν και αυτοί που τους περνά εντελώς αδιάφορο. Μπορεί κάποιος να πετάξει ένα σκαλιστό σαλόνι από μασίφ τύπου Λουί Κενζ για να βάλει μέσα έπιπλα μαζικής παραγωγής με ζωή πενταετίας» ανέφερε η Βασιλική, συνιδιοκτήτρια του Retronion. «Η αντίληψη για τη διακόσμηση, την ιστορία και την αξία του επίπλου είναι υποκειμενική», συμπλήρωσε.

  

Από τα χέρια τους έχουν περάσει εκατοντάδες έπιπλα που παρόμοιά τους πιθανότατα δεν θα κυκλοφορήσουν ξανά. Ανάμεσά τους έπιπλα του φημισμένου Κωνσταντινοπολίτη επιπλοποιού Ψάλτη και τα αριστοτεχνικά έπιπλα υψηλής αισθητικής του Ελευθέριου Σαρίδη, που κατάφεραν να μπουν στα σπίτια μεγάλων οικογενειών της Ελλάδας και όχι μόνο. Διάσημοι, εφοπλιστές και γαλαζοαίματοι, αλλά και πρεσβείες, πρωθυπουργικά μέγαρα από όλο τον κόσμο εμπιστεύονταν τον «Οίκο Σαρίδη». Συνήθως, αυτά είναι και τα έπιπλα που γίνονται ανάρπαστα. Πολλοί λάτρεις του παλιού καλού επίπλου τρέχουν να τα κάνουν δικά τους πριν ακόμη προλάβουν να τα κατεβάσουν από το φορτηγό. Και αυτό γιατί αν δεχτούν τη σωστή φροντίδα και συντήρηση, είναι έπιπλα που μπορούν να κρατήσουν μια ζωή.

«Τα σημερινά έπιπλα έχουν γίνει "fast food", όπως τα κινητά και τα αυτοκίνητα. Κάποτε έπαιρναν αμάξι και το κρατούσαν 40 χρόνια. Τώρα περνούν 10 χρόνια και τα πουλάμε. Αυτό συμβαίνει και με το έπιπλο. Εξαιτίας της προχειρότητας και της κακής ποιότητας των υλικών το έπιπλο έχει γίνει απρόσωπο και ουδέτερο, ενώ η διάρκεια ζωής του έχει μειωθεί. Έχει γίνει εργοστασιακό και βιομηχανοποιημένο και ο κόσμος έχει ανάγκη για κάτι άλλο» ανέφεραν οι ιδιοκτήτριες του Retronion.

Ένα παλαιοπωλείο στην Κυψέλη φέρνει τους θησαυρούς μιας άλλης εποχής στο σήμερα Facebook Twitter
«Τα σημερινά έπιπλα έχουν γίνει "fast food", όπως τα κινητά και τα αυτοκίνητα. Κάποτε έπαιρναν αμάξι και το κρατούσαν 40 χρόνια. Τώρα περνούν 10 χρόνια και τα πουλάμε».

Πολλές φορές μέσα από τα έπιπλα ανακαλύπτουν την ιστορία, το γούστο και τις συνήθειες των πρώην ιδιοκτητών τους. Όπως όταν βρήκαν το γράμμα μιας νεαρής κοπέλας που εγκατέλειψε το σπίτι της για να μονάσει. Έγραφε στους γονείς πόσο καλά ζούσε στο μοναστήρι και πόσο ικανοποιημένη ήταν με την επιλογή της. Μια άλλη φορά στα χέρια τους έφτασε ένα έγγραφο που επικύρωνε την άνοδο ενός άνδρα στην ιεραρχία των Μασόνων.

  

Το όνομα του παλαιοπωλείου είναι σύνθετο από το ρετρό και το νετρόνιο. Και αυτό γιατί όπως το νετρόνιο αλληλεπιδρά με το πρωτόνιο για τη σύσταση του πυρήνα ενός ατόμου στη φυσική, έτσι και το vintage έπιπλο αλληλεπιδρά και μπορεί να συνυπάρξει με το μοντέρνο στον «πυρήνα» ενός σπιτιού.

Η Βασιλική και η Ελένη καλούν τον κόσμο σε μια περιπλάνηση στα εκατοντάδες αντικείμενα του παρελθόντος που σίγουρα έχουν μέλλον. Όπως κάποτε ήταν κομμάτι των αναμνήσεων μιας άλλης γενιάς, έτσι θα χτίσουν και τις μνήμες του αύριο.

Ένα παλαιοπωλείο στην Κυψέλη φέρνει τους θησαυρούς μιας άλλης εποχής στο σήμερα Facebook Twitter
Από τα χέρια τους έχουν περάσει εκατοντάδες έπιπλα που παρόμοιά τους πιθανότατα δεν θα κυκλοφορήσουν ξανά.
Ένα παλαιοπωλείο στην Κυψέλη φέρνει τους θησαυρούς μιας άλλης εποχής στο σήμερα Facebook Twitter
Ένα παλαιοπωλείο στην Κυψέλη φέρνει τους θησαυρούς μιας άλλης εποχής στο σήμερα Facebook Twitter
Ένα παλαιοπωλείο στην Κυψέλη φέρνει τους θησαυρούς μιας άλλης εποχής στο σήμερα Facebook Twitter
Ένα παλαιοπωλείο στην Κυψέλη φέρνει τους θησαυρούς μιας άλλης εποχής στο σήμερα Facebook Twitter

Info

Retronion

Τενέδου 61 & Μεγίστης 1, Αθήνα, 2114042119

[email protected]

Μπορείτε να δείτε τα έπιπλα του Retronion και στο e-shop του.

 

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«A Future for the Past» μια έκθεση στο μουσείο Μπενάκη συνδέει την παραδοσιακή μαρμαροτεχνία με το σύγχρονο design

Design / Μια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη συνδέει την παραδοσιακή μαρμαροτεχνία με το σύγχρονο design

Η Νίκη και η Ζωή Μοσκόφογλου εξερευνούν τη μαγεία του μαρμάρου, συνδέοντας το παρελθόν και το παρόν ενός πολύτιμου υλικού με έργα σύγχρονου design και Τηνιακών μαρμαρογλυπτών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Δημιουργώντας σύγχρονα, βιώσιμα κτίρια που ενθαρρύνουν το ευ ζην των χρηστών-εργαζομένων

ADM 2024: The New Vision / Σύγχρονα, βιώσιμα κτίρια που ενθαρρύνουν το ευ ζην των χρηστών-εργαζομένων

Έχοντας σε προτεραιότητα τη βιώσιμη και αρχιτεκτονική μετεξέλιξη των έργων της, η Hellenic Properties συνεχίζει να επενδύει με προσήλωση και αφοσίωση στον πράσινο χαρακτήρα των έργων της, κάτι που αποδεικνύεται από τις πιστοποιήσεις με το διεθνές πρότυπο LEED.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
Ίμπιζα- Κάιρο- Σενζέν: Το ελληνικό γραφείο Minas Kosmidis Architects εξασκεί το εκλεκτικό του ύφος σε τρεις πόλεις-σταθμούς

ADM 2024: The New Vision / Ίμπιζα- Κάιρο- Σενζέν: Το ελληνικό γραφείο Minas Kosmidis Architects εξασκεί το εκλεκτικό του ύφος σε τρεις πόλεις-σταθμούς

Με έργα σε απροσδόκητα μέρη του πλανήτη, οι Minas Kosmidis Architects δημιουργούν, με επίκεντρο τις καθαρές γραμμές, τις εκάστοτε πολιτιστικές επιρροές και τα εκλεκτικά στοιχεία, με στόχο μια πολυαισθητηριακή εμπειρία κατοίκησης.
ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
Εξερευνώντας τα όρια του χώρου: Το όραμα του γραφείου PETRĀS architecture για το μέλλον της αρχιτεκτονικής

ADM 2024: The New Vision / Εξερευνώντας τα όρια του χώρου: Το όραμα του γραφείου PETRĀS architecture για το μέλλον της αρχιτεκτονικής

Ο Τσαμπίκος Πετράς διερευνά την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής στο πλαίσιο των σύγχρονων αλλαγών, αναζητώντας, μέσω της δημιουργικής προσέγγισης του γραφείου PETRĀS architecture, νέους τρόπους σύνδεσης των έργων με τον χρήστη, την ύλη και το νόημα.
ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
Αρχιτεκτονική και healthy living: Η ISOMAT δεσμεύεται στη βιώσιμη ανάπτυξη

ADM 2024: The New Vision / Αρχιτεκτονική και healthy living: Η ISOMAT δεσμεύεται στη βιώσιμη ανάπτυξη

Από την ανακαίνιση του Hilton Athens μέχρι το πρώτο ολοκληρωμένο κτίριο του Ελληνικού, τα καινοτόμα προϊόντα της ISOMAT ενισχύουν τα κορυφαία αρχιτεκτονικά έργα με λύσεις που υποστηρίζουν τις πιστοποιήσεις LEED, BREEAM και WELL.
THE LIFO TEAM
Στέλλα Πιερή: «Η αρχιτεκτονική της αειφορίας αναζωογονεί περιβάλλον και συναίσθημα»

ADM 2024: The New Vision / Στέλλα Πιερή: «Η αρχιτεκτονική της αειφορίας αναζωογονεί περιβάλλον και συναίσθημα»

Σε μια εποχή αυξανόμενων περιβαλλοντικών προκλήσεων, το αρχιτεκτονικό γραφείο Pieris.Architects αποδεικνύει ότι το κτίριο του αύριο μπορεί να είναι φιλικό προς το περιβάλλον και την κοινωνία, συνδυάζοντας τη βιωσιμότητα με την αισθητική και την ανθρώπινη ευεξία.
ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
Votanikos Business Park: Η Dimand μεταμορφώνει τις πρώην εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας

ADM 2024: The New Vision / Votanikos Business Park: Η Dimand μεταμορφώνει τις πρώην εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας

Tο όραμα της Dimand, που μέχρι σήμερα μεταφράζεται σε ένα χαρτοφυλάκιο γεμάτο καινοτόμα large-scale projects, εμπλουτίζεται με έναν κόμβο επιχειρηματικής δραστηριότητας που συνδυάζει χώρους πρασίνου και σύγχρονες υποδομές για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Βοτανικού.
ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Ρένα Σακελλαρίδου: «Θέλω η αρχιτεκτονική να έχει βάθος, σύνθεση, δομή»

ADM 2024: The New Vision / Ρένα Σακελλαρίδου: «Θέλω η αρχιτεκτονική να έχει βάθος, σύνθεση, δομή»

Η επικεφαλής του αρχιτεκτονικού γραφείου RS SPARCH και καθηγήτρια Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κοιτάζει πέρα από τα renders, προτείνει λύσεις για μια νέα σχέση μεταξύ πολιτείας και αρχιτεκτόνων και εξηγεί τη θέση της για μια αρχιτεκτονική με ουσία – και με φαντασία!
ΗΡΑ ΣΙΝΙΓΑΛΙΑ
Η A&M ARCHITECTS επαναπροσδιορίζει τον αρχιτεκτονικό ορίζοντα της Αθήνας αναβιώνοντας ένα κτίριο γραφείων γύρω από το ιστορικό κέντρο

ADM 2024: The New Vision / Η A&M ARCHITECTS επαναπροσδιορίζει τον αρχιτεκτονικό ορίζοντα της Αθήνας αναβιώνοντας ένα κτίριο γραφείων γύρω από το ιστορικό κέντρο

Ένας μοντέρνος ανασχεδιασμός που αγκαλιάζει την αρχαία κληρονομιά και εμπνέει τη σύγχρονη κουλτούρα στον χώρο εργασίας.
ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ