Ευρωεκλογές 2024

2024: Η χρονιά των κρίσιμων ευρωεκλογών

ΕΠΕΞ 2024: Η χρονιά των κρίσιμων ευρωεκλογών Facebook Twitter
Η Ευρώπη, που βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και έχει αντιμετωπίσει ήδη πολυάριθμες προκλήσεις, όπως η πανδημία, η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, οδηγείται ίσως στις σημαντικότερες εκλογές της ιστορίας της.
0


ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ κινεζική αστρολογία, το 2024 θα είναι ένα από τα έτη «του Ξύλινου Δράκου». Ο Δράκος συμβολίζει για τους Κινέζους τη δύναμη, την αντοχή, την υγεία, την αρμονία και τη διαύγεια. Το έτος 2024, όπως προμηνύει το κινεζικό ωροσκόπιο, προβλέπεται να είναι ένα έτος μεταμόρφωσης, ευημερίας, ανάπτυξης, μετασχηματισμού και αφθονίας. 

Άραγε, θα μπορέσουν να επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις και για την Ενωμένη Ευρώπη, ειδικά ως προς τα αποτελέσματα των επερχόμενων ευρωεκλογών; Το βέβαιο είναι ότι σε ένα έτος με αλλεπάλληλες σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις παγκοσμίως, τον φετινό Ιούνιο αναμένεται να διεξαχθούν οι μεγαλύτερες διασυνοριακές εκλογές στον κόσμο, αφού πάνω από 450 εκατομμύρια άνθρωποι, ψηφοφόροι στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε., θα επιλέξουν τους 720 βουλευτές που θα τους εκπροσωπούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το μοναδικό άμεσα εκλεγμένο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι το 2029.

Τη στιγμή λοιπόν που η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και έχει αντιμετωπίσει ήδη πολυάριθμες προκλήσεις, όπως η πανδημία, η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, οδηγείται ίσως στις σημαντικότερες εκλογές της ιστορίας της. Τα μεταναστευτικά κύματα, η άνοδος της ακροδεξιάς, ο αυξημένος πληθωρισμός, η σύγκρουση Ισραήλ - Γάζας, το σκάνδαλο Qatargate, το κλίμα ανασφάλειας και ανησυχίας για εκατομμύρια πολίτες είναι θέματα που ενισχύουν τον ευρωσκεπτικισμό και έχουν απομακρύνει από την ευρωπαϊκή κάλπη πολλούς πολίτες.

«Υπό τις νέες παγκόσμιες συνθήκες, η Ευρώπη ασθμαίνει να συνεχίσει να είναι αποτελεσματική στο πλαίσιο του τριπλού γενεσιουργού προτάγματος ειρήνης - δημοκρατίας - ευημερίας. Αυτή ακριβώς είναι και η νέα αποστολή που η πλειοψηφία των πολιτών προσδοκά από αυτή: να συνεχίσει να παρέχει στη βάση αυτού του τριπτύχου, λειτουργώντας ως ασπίδα προστασίας από τις απειλές ενός χαοτικού παγκόσμιου περιβάλλοντος».

Πρόσφατα ταξίδεψα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχω σε ένα δημοσιογραφικό σεμινάριο. Οι συζητήσεις που μονοπώλησαν τα «πηγαδάκια» των ανώτατων αξιωματούχων με τους δημοσιογράφους στους διαδρόμους αφορούσαν τις γεωπολιτικές προκλήσεις αλλά και τη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κλίμα, σε γενικές γραμμές, παραμένει αισιόδοξο. Παρά τους πρόσκαιρους κλυδωνισμούς, άλλωστε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέτυχε πολλά στη διάρκεια αυτού του εκλογικού κύκλου.

cover
Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, 
επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

Από την ισότητα των φύλων και το σχέδιο νομοθεσίας για την ενίσχυση του δικαιώματος στην επισκευή και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της μαζικής κατανάλωσης, την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και τη συμφωνία για περισσότερη αλληλεγγύη όσον αφορά το άσυλο και τη μετανάστευση, ως τη θέσπιση νομοθεσίας για καθαρότερο αέρα και ισχυρότερες οικονομίες. Φυσικά, μην ξεχνάμε ότι η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης αποτέλεσε μια ιστορική ευκαιρία και ένα γεγονός υψηλής συμβολικής σημασίας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένα από τα σημαντικότερα θεσμικά όργανα, στις αίθουσές του διεξάγονται ενδιαφέρουσες πολιτικές συζητήσεις και λαμβάνονται πολιτικές αποφάσεις. Έχει αποκτήσει ουσιώδεις νομοθετικές και δημοσιονομικές εξουσίες, οι οποίες του επιτρέπουν να χαράσσει, από κοινού με τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων των κρατών-μελών στο Συμβούλιο, την κατεύθυνση προς την οποία κινείται το ευρωπαϊκό εγχείρημα. 

Αυτός είναι και ένας από τους σοβαρούς λόγους για τους οποίους αυτές οι εκλογές μας αφορούν όλους. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις της Προέδρου του Ε.Κ., Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία τόνισε στο μήνυμά της για τις ευρωεκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 6-9 Ιουνίου 2024: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξελίσσεται συνεχώς. Ο κόσμος αλλάζει και πρέπει να αλλάξουμε μαζί του. Χρειαζόμαστε μεταρρύθμιση. Δεν γίνεται να φοβόμαστε την αλλαγή. Η Ε.Ε. δεν είναι τέλεια. Πρέπει να το αποδεχτούμε, καθώς συνεχίζουμε να αφουγκραζόμαστε, συνεχίζουμε να εξηγούμε και συνεχίζουμε να ανταποκρινόμαστε. Ενθαρρύνω κάθε πολίτη να ανακτήσει το αίσθημα ελπίδας και τις ευκαιρίες που αντιπροσωπεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ψήφισε. Μην αφήσεις άλλους να επιλέξουν για εσένα. Πάρε μέρος στη μεγαλύτερη δημοκρατική διαδικασία στην Ευρώπη».

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αποτελέσματα του τελευταίου ευρωβαρόμετρου, στο οποίο το 58% των Ελλήνων δηλώνει ότι ενδιαφέρεται για τις ευρωεκλογές 2024, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. είναι 57%. Μάλιστα, το 75% των Ελλήνων ερωτηθέντων απαντά ότι πιθανόν θα ψήφιζε, αν οι ευρωεκλογές 2024 διεξάγονταν την ερχόμενη εβδομάδα. Το αντίστοιχο ποσοστό των πολιτών της Ε.Ε. είναι 68%. 

«To 2024 η δημοκρατία θα δοκιμαστεί. Οι ευρωπαϊκές εκλογές στις 9 Ιουνίου θα είναι μία από τις κρίσιμες μάχες στον πόλεμο ενάντια στον αυταρχικό αναθεωρητισμό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει νέο περιεχόμενο και βάθος στη δημοκρατία και ήδη στοχοποιείται ως βασικός εχθρός εκείνων που αμφισβητούν τη δημοκρατία – όχι άδικα, καθώς η υπεράσπιση της δημοκρατίας αποτελεί πλέον υπαρξιακό της πρόταγμα» δηλώνει στη LiFO o επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης.

Και συνεχίζει: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε ως δύναμη ειρήνης για να αντιμετωπιστεί η ενδημική απειλή του πολέμου στον απόηχο της βιωμένης φρίκης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κάτι που επιδίωξε και πέτυχε μέσω της εδραίωσης και της εμβάθυνσης της δημοκρατίας. Πράγματι, η δημοκρατία στην Ευρώπη απέκτησε νέο περιεχόμενο, το οποίο εκφράζεται μέσα από ένα σύστημα αξιών και μία νομική τάξη που προσδιορίζει μια μοναδική στον κόσμο πρόταση κοινωνικοπολιτικής οργάνωσης.

Για δεκαετίες οι συνθήκες ειρήνης και δημοκρατίας δημιούργησαν το υπόβαθρο μιας ευημερίας για τους πολλούς μέσω της οικοδόμησης ενός κοινωνικού κράτους με μοναδικά επίπεδα παροχών και προστασίας. Υπό τις νέες παγκόσμιες συνθήκες, η Ευρώπη ασθμαίνει να συνεχίσει να είναι αποτελεσματική στο πλαίσιο του τριπλού γενεσιουργού προτάγματος ειρήνης - δημοκρατίας - ευημερίας. Αυτή ακριβώς είναι και η νέα αποστολή που η πλειοψηφία των πολιτών προσδοκά από αυτή: να συνεχίσει να παρέχει στη βάση αυτού του τριπτύχου, λειτουργώντας ως ασπίδα προστασίας από τις απειλές ενός χαοτικού παγκόσμιου περιβάλλοντος, αλλά και ως όχημα προόδου για την αξιοποίηση των ευκαιριών που προκύπτουν στον κόσμο που γεννιέται».

Γιατί η ψήφος μας είναι σημαντική; «Κατά τον πενταετή πολιτικό κύκλο που ολοκληρώνεται, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε ένα σύγχρονο υπόδειγμα για ανάπτυξη πράσινη, ψηφιακή και δίκαιη. Η καταλληλόλητα του βασικού αυτού υποδείγματος επιβεβαιώθηκε στην πετυχημένη αντιμετώπιση αλλεπάλληλων κρίσεων, όπως της υγειονομικής, που συνοδεύτηκε από ενεργειακή και οικονομική. Κατά την επόμενη πενταετία, η πολιτική εντολή των πολιτών θα ορίσει την πρόταση της Ένωσης για την αντιμετώπιση ακόμη μεγαλύτερων κρίσεων. Τελικά, στις 9 Ιουνίου 2024, οι πολίτες θα κληθούμε να υπερασπιστούμε όχι μόνο ένα σύστημα αξιών και τις εύλογες προσδοκίες μας, αλλά κυριολεκτικά έναν τρόπο ζωής», καταλήγει ο κ. Τσουτσοπλίδης.

Τι χρειάζεται να ξέρεις:

— Πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές;
Οι εκλογές στην Ελλάδα θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου 2024, από τις 07:00 το πρωί ως τις 19:00 το απόγευμα.

— Πόσα μέλη εκλέγονται;
Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν 21 ευρωβουλευτές το 2024, όπως και στις εκλογές του 2019.

— Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου;
Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου στις ευρωεκλογές έχουν όσοι:

• Συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών (άρα οι γεννηθέντες ως τις 31/12/2007)

• Είναι είτε Έλληνες πολίτες ή πολίτες κράτους-μέλους της Ε.Ε. με νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα, είτε Έλληνες πολίτες που διαμένουν σε άλλο κράτος-μέλος.

• Είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους εντός της ισχύουσας προθεσμίας (για Έλληνες εκλογείς εξωτερικού).

Επιστολική ψήφος: Ποια διαδικασία θα ακολουθείται

Για το εξωτερικό θα έχουμε μόνο επιστολική ψήφο, άρα στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 δεν θα στηθούν εκλογικά τμήματα εκτός Ελλάδας. Οι ενδιαφερόμενοι θα δηλώνουν την πρόθεσή τους να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο με αίτηση που θα υποβάλουν ηλεκτρονικά σε πλατφόρμα, η οποία θα δημιουργηθεί γι' αυτόν το σκοπό. Η είσοδος στην πλατφόρμα θα γίνεται με τους κωδικούς του taxisnet και η προθεσμία θα λήγει 40 ημέρες πριν από τις εκλογές. Ο εκλογέας θα παραλαμβάνει το εκλογικό υλικό στη διεύθυνση που θα δηλώσει.

Ο εκλογικός φάκελος θα περιέχει τον φάκελο επιστροφής της επιστολικής ψήφου, τον φάκελο της ψηφοφορίας, το ψηφοδέλτιο, ένα έντυπο με οδηγίες και με κατάλογο των υποψηφίων και ένα έντυπο υπεύθυνης δήλωσης. Οι φάκελοι θα έχουν εξωτερικά ανάγλυφο γνώρισμα, ώστε να μην μπορούν να πλαστογραφηθούν.

Τι γίνεται αμέσως μετά τις εκλογές;

Οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές εργάζονται για να σχηματίσουν πολιτικές ομάδες. Στην πρώτη σύνοδο της Ολομέλειας, όπου συνεδριάζουν όλοι οι ευρωβουλευτές, το νέο κοινοβούλιο εκλέγει πρόεδρο. Σε επόμενη σύνοδο, το κοινοβούλιο θα εκλέξει τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αργότερα θα εξετάσει και θα εγκρίνει ολόκληρο το Σώμα των Επιτρόπων.

Ευρωεκλογές 2024
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης: «Η Ευρώπη πρέπει να ξαναχτίσει πάνω στα ερείπια του κορωνοϊού μια νέα οικονομία»

Radio Lifo / Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης: «Η Ευρώπη πρέπει να ξαναχτίσει πάνω στα ερείπια του κορωνοϊού μια νέα οικονομία»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συνομιλεί με τον επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κωνσταντίνο Τσουτσοπλίδη. Μια συζήτηση για την Ευρώπη σήμερα, την πανδημία, το Ταμείο Ανάκαμψης, τα 40 χρόνια Ε.Ε. – Ελλάδας, τις προκλήσεις του περιβάλλοντος, την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την ψηφιακή μετάβαση.
THE LIFO TEAM
Γιατί η ακροδεξιά τρομάζει την Ευρώπη;

Διεθνή / Η ακροδεξιά τρομάζει την Ευρώπη

Τα πρόσωπα, οι αιτίες και οι δυσοίωνες προβλέψεις για την άνοδο του ακροδεξιού εξτρεμισμού. Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην πρεσβευτής-σύμβουλος ΥΠ.ΕΞ. και μέλος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ευρωεκλογές ως νέο πολιτικό ορόσημο 

Ρεπορτάζ / Οι ευρωεκλογές ως νέο πολιτικό ορόσημο 

Το ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια, ίσως επειδή θα καταγραφούν οι δυνάμεις και οι συσχετισμοί ενός παράξενου και ασυνήθιστου πολιτικού τοπίου, όπως αυτό που έχει προκύψει στην Ελλάδα μετά την κρίση και λίγο πριν από τη διαμόρφωση του νέου πολιτικού περιβάλλοντος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ιστορίες που μας υπενθυμίζουν ότι η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη

Ευρωεκλογές 2024 / Ιστορίες που μας υπενθυμίζουν ότι η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη

Η δεύτερη φάση της επικοινωνιακής εκστρατείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεκίνησε σήμερα με ένα συγκινητικό βίντεο που τονίζει τη σημασία της ψήφου στις φετινές Ευρωεκλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ευρωεκλογές 2024: Ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου - Μπλόκο στους Σπαρτιάτες

Από τα 46 κόμματα που ζήτησαν να λάβουν μέρος, ο Άρειος Πάγος ενέκρινε τη συμμετοχή για 31 κόμματα και συνασπισμούς κoμμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του 2024
NEWSROOM