Έχω πάνω από ένα χρόνο να χρησιμοποιήσω usb stick.
Πάνω από τρία χρόνια να γράψω κάτι σε cd/dvd.
Κάποιος προχθές στη δουλειά χρησιμοποίησε τη λέξη "δισκέτα".
Νομίζω πως ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τα cloud services..
Τι είναι το cloud; Ένα ωραίο, ευάερο, ευήλιο, και προπαντός εικονικό μέρος όπου μπορείς να συγκεντρώσεις όλη τη σημαντική για σένα πληροφορία, και να έχεις πρόσβαση σ'αυτήν από οπουδήποτε.
ΟΚ, τα ξέρεις όλα αυτά. Μπορείς να προχωρήσεις στο επόμενο LifO blog post. Ή να δεις πιο κάτω αν πραγματικά χρησιμοποιείς όλα αυτά που έχουν να σου προσφέρουν.
Συνειδητοποίησα λοιπόν πρόσφατα πως οι περισσότεροι χρήστες του internet εκεί έξω δε γνωρίζουν ότι μπορούν πλέον να επωφεληθούν από μια σειρά υπηρεσιών που καθιστούν την εργασία τους πιο εύκολη, γρήγορη και ασφαλή.
Γνωρίζεις λοιπόν ότι μπορείς, εύκολα και εντελώς δωρεάν:
1. Να σώσεις όλα τα σημαντικά σου δεδομένα, έγγραφα, φωτογραφίες κλπ, από τους υπολογιστές σου ή τις κινητές σου συσκευές σε έναν κοινό χώρο; Ότι αυτά θα συγχρονίζονται αυτόματα σε όλες τις συσκευές αυτές σε όποια και να τα αποθηκεύσεις, και ότι θα έχεις πρόσβαση σ'αυτά έστω κι αν δεν έχεις φυσική πρόσβαση σε καμία από τις συσκευές αυτές;
Enter Dropbox.
Ο πρωτοπόρος. Απλό, εύχρηστο και συμβατό με πάρα πολλές εξωτερικές εφαρμογές. Η φράση 'Drop It' τείνει να γίνει το ίδιο αναγνωρίσιμη του 'Google It'. Θα γίνει το iCloud ένα Dropbox killer; Θα το δούμε σύντομα.
~*~*~
2. Να'χεις ακόμη και αυτά τα έγγραφα, λογιστικά φύλλα κλπ όχι ως αρχεία στον υπολογιστή σου αλλά ως δεδομένα που μπορεί να απεικονίσει ένας οποιοσδήποτε browser από οπουδήποτε, και, κυρίως, ως δεδομένα που μπορείς να μοιραστείς με άλλους;
Enter Google Docs.
Αν δεν είσαι φαν του MS Office, και κυρίως, αν θέλεις να μοιραστείς κάποια δεδομένα ή/και να συνεργαστείς πάνω σ'αυτά με έναν ή περισσότερους ανθρώπους (Ομαδικά projects, προγραμματισμοί αδειών, χρήσιμες λίστες, manuals, how-to's κλπ) τότε το Google Docs είναι πραγματικά σωτήριο.
~*~*~
3. Να έχεις ένα φάκελο στο desktop σου κοινό με κάποιο φίλο / συγγενή / συνεργάτη, στον οποίο μπορείς να ρίξεις οτιδήποτε και αυτόματα να εμφανιστεί σ'έναν αντίστοιχο φάκελο στο δικό του desktop;
Enter Sugarsync.
Το τέλος του "στείλτο μου μ'ένα mail". Το σέρνω απλά μέσα στο φάκελό σου και ησυχάζω. Μόλις ανοίξεις τον ΗΥ σου θα το δεις να κατεβαίνει στον αντίστοιχο φάκελο. Ιδανικό για να στέλνεις πράγματα σε ανθρώπους που δε θέλουν να παιδευτούν και πολύ για να τα πάρουν ή δεν είναι και πολύ σχετικοί με το αντικέιμενο γενικότερα.
Ανταγωνιστική με το Dropbox υπηρεσία, υπερέχει όμως στο sharing και δίνει 5GB δωρεάν χώρο εκεί που το Dropbox δίνει 2GB.
~*~*~
4. Να γράψεις σημειώσεις στον υπολογιστή σου κι αυτές να εμφανιστούν αυτόματα στο κινητό σου? Ή αντίστροφα να τραβήξεις φωτογραφίες στο κινητό σου κι αυτές να εμφανιστούν αυτόματα στον υπολογιστή σου;
Enter Evernote.
Λίστες με ψώνια, σκέψεις, ιδέες, to do lists, σημειώσεις, links, clip selections από την οθόνη, mobile pics, όλα συγκεντρωμένα και συγχρονισμένα στο όμορφο, βολικό πλέγμα του Evernote.
~*~*~
5. Να μεταφέρεις όχι και τόσο σημαντικά σου δεδομένα ή να πάρεις ένα δεύτερο backup των σημαντικών σου δεδομένων, σε έναν χώρο αποθήκευσης δεκάδων δωρεάν gigabytes ελευθερώνοντας το χώρο από το δίσκο σου;
Enter SkyDrive, ADrive
Κάποιες δισκογραφίες τις κατέβασες έστω κι αν μέσα σου ξέρεις πως θα τις ακούσεις μόνο αφού βγεις στη σύνταξη (ξέρεις, εκεί κοντά στα 75). Δε θέλεις όμως και να τις σβήσεις, που να τις ξαναβρίσκεις μετά.. 50GB δωρεάν αποθηκευτικού χώρου σου φτάνουν; (Όχι; άνοιξε και δεύτερο λογαριασμό με άλλο email. Εγώ έχω ένα διαφορετικό Google account / mail για κάθε ένα από τους 5 βασικούς browsers. Αλλά αυτή είναι συζήτηση για αργότερα)
~*~*~
6. Να έχεις πάντα τη μουσική σου συλλογή μαζί σου και να μπορείς να την ακούς νόμιμα από οποιονδήποτε υπολογιστή;
Enter mspot.
Τρέχει πάντα στο παρασκήνιο στον βασικό σου ΗΥ, εκεί που κρατάς συγκεντρωμένη τη μουσική σου. Ενημερώνεται συνεχώς για τις αλλαγές στη μουσική σου βιβλιοθήκη και ανεβάζει στον online λογαριασμό σου οτιδήποτε προστίθεται σε αυτήν. Έτσι από οποιονδήποτε ΗΥ με πρόσβαση στο ίντερνετ μπορείς να κάνεις stream τη μουσική που ακούς και στο σπίτι σου. Προχώρα λοιπόν Γιάννη ή όπωστοκαλοσελένε. Πήγαινε στο πάρτυ και παίξε τη slow μουσική που σου αρέσει χωρίς να χρεώνεσαι στο κινητό σου. Έτσι, για να ευθυμήσουμε..
~*~*~
7. Να σώσεις οτιδήποτε ενδιαφέρον στο web και να το διαβάσεις με την ησυχία σου αργότερα; Δημιουργώντας έτσι ένα αρχείο με όλα τα ενδιαφέροντα πράγματα που συναντάς; Να μοιραστείς όποια από αυτά θέλεις με τον υπόλοιπο κόσμο; Γνωρίζοντας ταυτόχρονα πόσοι από αυτούς έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα μ'εσένα;
Enter instapaper, bit.ly, pinterest
Προσωπικά σώζω αυτά που με ενδιαφέρουν για αργότερα με το Instapaper, μοιράζομαι με τους twitter followers, φίλους και συνεργάτες μου αυτά που θέλω με το bit.ly, και φτιάχνω boards για τα διάφορα ενδιαφέροντά μου με το Pinterest.
~*~*~
8. Να έχεις το δικό σου προσωπικό Google στο οποίο θα ψάχνεις από τις πηγές που σε ενδιαφέρουν και μόνο;
Enter Google Reader.
Ναι, κάτι σου είπα τώρα. Αρχικά, όπως κι εγώ, ίσως προσέθετες λίγα και καλά sites, blogs κλπ, προσπαθώντας να διαβάζεις όλα τα posts, ίσως αγχωνόσουν όταν ο αριθμός των 'αδιάβαστων' μεγάλωνε επικίνδυνα. Παρ'το απόφαση: Δε μπορείς να τα διαβάσεις και να τα προλάβεις όλα. Πρόσθεσε στο Reader σου όποιο ενδιαφέρον site / blog / twitter account βρεις. Χώρισέ τα σε κατηγορίες. Εδώ τα μουσικά blogs, εδώ τα κινηματογραφικά, εδώ τα ελληνικά, εδώ τα αθλητικά (μην τολμήσεις), εδώ τα ειδησεογραφικά, εδώ τα weird, εδώ τα nsfw, εδώ η μόδα, εδώ η μαγειρική, εδώ τα απολύτως αγαπημένα σου.. Όσες περισσότερες κατηγορίες και όσες περισσότερες πηγές (feeds) τόσο το καλύτερο. Όταν χρειαστεί να ψάξεις ποιος τουίταρε εκείνο το link με το video της Ξανθής Περάκη στο youtube, εκείνο το τραγούδι που είχε ίσως τη λέξη sympathy στον τίτλο (ναι, αυτό), ότι έγραψαν τα αγαπημένα σου blogs (και μόνο) για τις Άλπεις.. Δε θα τα διαβάσεις ποτέ όλα, θα'χεις όμως το δικό σου μικρό προσωπικό ίντερνετ, προσαρμοσμένο στα δικά σου ενδιαφέροντα, αποτελούμενο από αξιόπιστες και ενδιαφέρουσες πηγές. (Κάπως έτσι βρίσκω όλα αυτά τα απίθανα, συναρπαστικά πράγματα που ποστάρω εδώ για τους τρεις που τα διαβάζουν). Και μην ξεχνάς: καλύτερα να ψάξεις για μια είδηση ανάμεσα σε 10-15 ειδησεογραφικά sites που εμπιστεύεσαι, παρά να ψάξεις στο Google με 'τρομακτικά' αποτελέσματα..
~*~*~
9. Να συνδυάσεις όλα τα παραπάνω σε νέου τύπου 'έξυπνες' υπηρεσίες, να δέχεσαι πχ ένα μήνυμα στο κινητό σου όταν πρόκειται να βρέξει την επόμενη ημέρα;
Enter ifttt.
If This Then That δηλαδή. Αν γράψω ένα tweet βάλ'το στο Google Calendar. Αν ανεβάσω μια φωτό στο instagram σώσε την στο Dropbox. Αν σώσω κάτι στο Reader βαλ'το και στο Instapaper. Στείλε έναν χαιρετισμό σε κάθε νέο μου twitter follower. Α και που'σαι, στείλε μου κι ένα sms με την αυριανή καιρική πρόγνωση. Δεν είναι η Siri αλλά δεν κοστίζει και 800 ευρώ.
~*~*~
10. Να έχεις το δικό σου προσωπικό σύννεφο / λειτουργικό σύστημα με συγκεντρωμένες τις περισσότερες από τις παραπάνω υπηρεσίες;
Enter Jolicloud.
Εδώ και καιρό το ευαγγελίζονται κάποιοι (κυρίως η Google), για να δούμε ποιος θα το υλοποιήσει καλύτερα, απλούστερα και φυσικά, πρώτος. Το Jolicloud συγκεντρώνει αρκετές από τις παραπάνω υπηρεσίες σ'ένα interface που θυμίζει οθόνη ipad. Καθόλου άσχημο.
~*~*~
Συγκεντρώστε και οργανώστε λοιπόν την ψηφιακή σας δραστηριότητα στο cloud. Μόνο να κερδίσετε έχετε απ'αυτό.
Παρατηρήσεις / προσθήκες / προτάσεις δεκτές στα σχόλια
Follow me on Twitter @RenoDakota
σχόλια