Έλληνες στην καρδιά, Έλληνες και στα χαρτιά

Έλληνες στην καρδιά, Έλληνες και στα χαρτιά Facebook Twitter
16

Γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ. Αισθάνονται και θέλουν να είναι Έλληνες. Περίπου 200.000 παιδιά, γεννημένα ή μεγαλωμένα στην Ελλάδα, έχουν γονείς μετανάστες. Αυτά τα παιδιά δεν αναγνωρίζονται επίσημα από το ελληνικό κράτος, το οποίο τους αρνείται το δικαίωμα στην ιθαγένεια. Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια την περιθωριοποίησή τους αφού τους στερεί το αίσθημα του ανήκειν στην ελληνική κοινωνία.

  • Φαντάσου να είχες γεννηθεί και/ή μεγαλώσει σε μια χώρα, η οποία αρνείται να σου αναγνωρίσει τα νόμιμα δικαιώματα ενός πολίτη.
  • Φαντάσου να μην σου χορηγεί ταυτότητα η χώρα στην οποία γεννήθηκες και/ ή μεγάλωσες.
  • Φαντάσου να χρειάζεσαι άδεια διαμονής για να ζεις νόμιμα στη χώρα που γεννήθηκες και/ ή μεγάλωσες.
  • Φαντάσου να μην έχεις δικαίωμα ψήφου στη χώρα όπου γεννήθηκες και/ ή μεγάλωσες.
  • Φαντάσου να μην έχεις πλήρη πρόσβαση στην αγορά εργασίας της χώρας όπου γεννήθηκες και/ ή μεγάλωσες.

Η Generation 2.0 που διεκδικεί τα δικαιώματα 200.000 συμπατριωτών μας και συγκεντρώνει ηλεκτρονικά υπογραφές στο www.ithageneia.org. Ενώστε και τη δική σας φωνή μαζί τους. Είναι Έλληνες όσο κι εσύ!

16

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

6 σχόλια
ως δικηγορος, θελω να διευκρινισω, για να ειναι ξεκαθαρο και να μην υπαρχει καμια συγχυση, οτι για τον νομο ιθαγενεια και υπηκοοτητα ειναι έννοιες ταυτοσημες. Οχι συνώνυμες, ταυτοσημες. http://www.hlhr.gr/index.php?MDL=pages&SiteID=731
Τα πραγματα είναι απλά. Απο την στιγμή που κάποιος γεννιεται εδω, μιλάει ελληνικά, πηγαίνει σε ελληνικό σχολείο και ζεί στην Ελλάδα για ένα χρονικο διαστήμα πρέπει να μπορεί να πάρει την ελληνική υπηκόοτητα. Είναι απαράδεκτο παιδία τα οποία γεννιούνται εδώ και μεγαλώνουν στην Ελλάδα να μην μπορούν να πάρουν ελληνική υπηκοοτητα. Έλληνας δεν είναι αυτός που πρόερχεται απο Έλληνες γονείς αλλά αυτός που έχει ελληνική παιδεία. Πόσα παιδία Ελλήνων μεταναστών δεν έχουν καμία επαφη με την χώρα μας; Και όμως αυτοι θεωρούνται πιο Έλληνες απο ένα παιδι απο Αλβανούς γονείς που έχει περάσει όλη του την ζωη εδώ. Ντροπη!
Ναι, εδώ δεν είναι Καναδάς. Το έχουμε κάνει επιστήμη το να δίνουμε στους πολίτες τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ δικαιώματα. Τί σε νοιάζει τί κάνουν αλλού;; Κόπηκες για τη μεταναστευτική πολιτική της Αυστραλίας π.χ.; Το σωστό και το ηθικό, δεν σε απασχολούν;; Να σας δω ως μετανάστες επιστήμονες, να σφουγγαρίζετε το πάτωμα κάποιας χοντροκώλας Γερμανίδας πωλήτριας δ' σε παντοπωλείο - και οι αλβανές τα ίδια πέρασαν. Εμένα το σπίτι μου, το καθάριζε μία Κυρία η οποία ήταν πτυχιούχος νομικής και υπάλληλος στο υπουργείο παιδείας της Αλβανίας και τα παιδιά της σήμερα, 15 χρόνια μετά, φοιτητές σε ελληνικό πανεπιστήμιο δεν έχουν την ιθαγένεια. Σ'αρέσει;;;;
Ο τρόπος κτήσης της ιθαγένειας σε κάθε κράτος διαφέρει. Η Ελλάδα για ιστορικούς λόγους έχει επιλέξει να αποδίδει την ιθαγένεια βάσει της λεγόμενης "αρχής του αίματος". Η επιλογή αυτή, όταν έγινε, είχε σοβαρή βάση. Συμφωνώ ότι είναι άδικο να εφαρμόζεται σε απόλυτο βαθμό, ιδιαίτερα σε παιδιά που γεννιούνται εδώ και τελειώνουν εδώ το σχολείο, αποκτούν την ελληνική κουλτούρα και παιδεία. Μη σας ξενίζει τόσο πολύ όμως, γιατί δεν είμαστε οι μόνοι. Και άλλα ευρωπαϊκά κράτη έχουν την ίδια αρχή (ακόμη και εάν δέχονται κάποιες, περιορισμένες, εξαιρέσεις). Και πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες θα λύνονταν εάν υπήρχε ένα καθεστώς εξομοίωσης ως προς τα δικαιώματα και υποχρεώσεις (πχ ψήφος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως είχε τεθεί ως θέμα) χωρίς να δίνεται απαραίτητα η ιθαγένεια.
οι γονείς σου μπήκαν παράνομα στον Καναδά; Αν κάποιος έρθει παράνομα στον Καναδά πόσο καιρό μπορεί να μείνει; Πόσοι Πακιστανοί , ιρακινοί κλπ που μπήκαν παράνομα στον Καναδά είναι αυτή τη στιγμή νόμιμοι Καναδοι υπήκοοι;
Αναλόγως σε ποιό κράτος της ΕΕ αναφέρεσαι. Εγώ πχ γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Γερμανία (μέχρι τα 18 μου μόνιμα εκεί) με γονείς Έλληνες μετανάστες. Ωστόσο πάει με την καταγωγή η ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ (ισχύει κ στην Ελλάδα) κάτι το οποίο και θεωρώ απόλυτα σωστό. Τώρα όσον αφορά την γερμανική ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ την παίρνεις ή με την περίπτωση την δική μου ή με την παραμονή κάποιων χρόνων εκεί και την επιτυχία σε κάτι εξετάσεις που αφορούν την γερμανική γλώσσα, ιστορία και πολιτική. Πάντως το μόνο παραπάνω που σου προσφέρει είναι δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές. Με την ελληνική που έχω δεν έχει κανείς πρόβλημα γιατί είναι εντός ΕΕ (μπορείς δλδ να μπεις σε πανεπιστήμιο, στο δημόσιο και να ψηφίσεις στις Δημοτικές). Κρίμα πάντως αυτά τα παιδιά εδώ στην Ελλάδα, δικαιούνται μία υπηκοότητα, και απ ότι κατάλαβα πρόβλημα έχουν κυρίως όσοι είναι από χώρα εκτός ΕΕ...
Στην Γερμανια μπορεις να παρεις Γερμανικη ιθαγενια εχοντας ζησει στην χωρα για 5 χρονια τουλαχιστον . πρεπει να εισαι γνωστης γερμανικων σε επίπεδο Β1 ή Β2 .
Υπηκοότητα μάλλον εννοείς γιατί η ιθαγένεια είναι άλλο πράγμα. Και να φτάνει και το Β2 μαζί με κάτι εξετάσεις ειδικές που λέω πιο πάνω. Και σαυτά τα 5 χρόνια που λες, πρέπει να εργάζεσαι κιόλας νόμιμα.