Tι θα έκανε ένας αθλητής αν τραυματιζόταν 2.500 χρόνια πριν;
H νέα έκθεση του Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει την εξέλιξη των θεραπευτικών πρακτικών από τις μαγικό-θρησκευτικές θεραπείες και πρακτικές στην ορθολογική και επιστημονική ιατρική.
Φρόντιζαν τη διατροφή και το σώμα τους στην Αρχαία Ελλάδα; Πώς θεραπεύονταν οι αθλητές που τραυματίζονταν πριν από δύο χιλιάδες χρόνια; Υπήρχαν χειρουργικά εργαλεία; Ποια ήταν τα πιο διαδεδομένα φάρμακα; Ποιες είναι οι πιο σημαντικές αλλαγές που παρατηρήθηκαν στην ανθρώπινη σκέψη και στις ιατρικές μεθόδους μέσα στους αιώνες; Πώς ακριβώς φτάσαμε από την εποχή όπου οι ασθένειες θεωρούνταν σημάδια θεϊκής οργής και δυσαρέσκειας στην ορθολογική ιατρική και στις στοχευμένες θεραπείες;
Η νέα, μεγάλη έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με τίτλο Ίασις επιχείρει να δώσει απαντήσεις σε μία σειρά ανάλογων ερωτημάτων, μέσα από την παρουσίαση σχεδόν 300 αρχαίων αντικειμέnων που προέρχονται από τις συλλογές 41 μουσείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τα εκθέματα είναι χωρισμένα σε τρεις ενότητες (Υγεία, Νόσος και Θεραπεία) και χρονικά καλύπτουν ένα διάστημα περίπου από το 1200 π.Χ. έως τον 3ο αι. μ.Χ. Η έκθεση «Ίασις», μαζί με την έκθεση «Επέκεινα» που παρουσιάζεται στις 11 Δεκεμβρίου, ολοκληρώνει την τριλογία αρχαιολογικών εκθέσεων που πραγματεύεται πανανθρώπινα θέματα και ξεκίνησε με την έκθεση «Έρως» το 2009.
Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφουν ο διευθυντής του Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Καθ. Νίκος Σταμπολίδης και ο επιμελητής αρχαιοτήτων ΜΚΤ, Γιώργος Τασούλας. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31/5.
Info:
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4 - Βασ. Σοφίας & Ηροδότου 1, 210 7228321-3, 19/11-31/5.
Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ., Παρ., Σάβ. 10.00-17.00, Πέμ. 10.00-20.00, Κυρ. 11.00-17.00, www.cycladic.gr