ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Franz Schubert: Πέντε Γερμανικοί Χοροί για έγχορδα
Franz Schubert: Σονάτα “Arpeggione”, για βιόλα και ορχήστρα εγχόρδων (μεταγραφή Νίκος Αθηναίος). Σολίστ: Ενκέλα Κοκολάνη
Jean Sibelius: Impromptu, έργο 5
Edvard Grieg: Σουίτα Holberg, έργο 40
Collegium Musicum Αθηνών
Πρώτα βιολιά: Φραντς Σεστάνι (εξάρχων), Ηλέκτρα Βεζύρογλου, Νεκτάριος Λανάρας, Ελένη Παπαδοπούλου
Δεύτερα βιολιά: Αντωνέλα Τσεφά, Αλεξάνδρα Νούσια, Παναγιώτης Μαυροειδής
Βιόλες: Αριόνα Μουτσάι, Λιντίτα Νίνα, Αυγούστα Σεστάνι
Βιολοντσέλα: Βαγγέλης Νίνα, Γιάννος Γιόβανος
Κοντραμπάσο: Δημήτρης Τίγκας
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Το Collegium Musicum Αθηνών (CMA) ιδρύθηκε τον Μάιο του 2023 από τον μαέστρο και συνθέτη Νίκο Αθηναίο. Πρόκειται για ένα σύνολο εγχόρδων που συνδυάζει την ικανότητα και την πείρα καταξιωμένων επαγγελματιών μουσικών με το ταλέντο και των ενθουσιασμό νέων συναδέλφων, αριστούχων αποφοίτων Ελληνικών Ωδείων ή Ανωτάτων Μουσικών Ιδρυμάτων του εξωτερικού.
Το CMA πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη εμφάνιση στο Φεστιβάλ Κύθνου στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου 2023, με τα «Έξι Βρανδεμβούργια Κονσέρτα» του Johann Sebastian Bach. Είναι από την καλλιτεχνική περίοδο 2023/24 ensemble in residence στο Ωδείο Αθηνών, όπου τον Δεκέμβριο του 2024 την πρώτη του συναυλία στην Αίθουσα Άρης Γαρουφαλής. Εμφανίστηκε επίσης για πρώτη φορά στις 16 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με το οποίο προγραμματίζεται και στο μέλλον μία στενή συνεργασία
Η Ενκέλα Κοκολάνη γεννήθηκε στο Αργυρόκαστρο. Παρακολουθησε τα πρώτα της μαθήματα βιολιού, σε ηλικία, μόλις, 6 ετών, στο μουσικό σχολείο Αργυρόκαστρου, όπου, αργότερα, συνέχισε με την εκμάθηση βιόλας. Μετα την ολοκλήρωση της φοίτησης της, στο μουσικό σχολείο, επόμενος σταθμός των σπουδών της, απετέλεσε η Ακαδημία Καλών τεχνών των Τιρανων, με καθηγητές βιόλας τους Gjegj Pekmezi και Arben LLozi όπου και έλαβε δίπλωμα με βαθμό “Άριστα”. Επι δυο συναπτά έτη, υπήρξε μέλος της “New Mediterranean Orchestra” στο Aix en Provance” της Γαλλία. Το 1996, προσλαμβάνεται στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, αρχικά ως έκτακτο και εν συνεχεία ως μόνιμο μέλος ενώ παράλληλα την περίοδο 1997-2000, διατελεί Α΄κορυφαία στην Ορχήστρα του Δήμου Αθηνών.
Το 2011, ύστερα, από εκπαιδευτική άδεια, μετέβη στο Πανεπιστήμιο του Graz Αυστρίας, από όπου και έλαβε τον τίτλο του Master of Arts φοιτώντας, στην τάξη του καθηγητή Christian Euler.Στο διαστημα αυτο, εκτελελεσε χρεη κορυφαιας Α’ στην Woctland Philharmony στη Γερμανια και Kaertner Symphony Orchestra στην Αυστρια. Από το 2017, κατέχει την θέση Β’ Κορυφαίας, στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.
Έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, όπως: το Διεθνές Φεστιβάλ Κυκλάδων στη Σύρο, το Nyiregyhaza Festival Hungary, το Φεστιβάλ των Παξών και το Φεστιβάλ Musikυθνος. Ήταν μέλος του κουαρτέτου εγχόρδων intermezzo από το 2007 και τώρα μέλος του κουιντέτου εγχόρδων “Quintarco”.
Ως σολίστ έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα, ερμηνεύοντας τo κονσέρτo του L. E. Larson σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση με την Κ.Ο.Α στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2003, το κονσέρτο F. A. Hoffmeister με την ορχήστρα Intrarti, τα Βρανδεμβουργια κονσέρτα στην Κύθνο το 2023 με την COLLEGIUM MUSICUM ΑΘΗΝΩΝ. Έχει λάβει μέρος σε masterclasses με τους καθηγητές, Bruno Pasque,Rainer Moog και Grigori Zhislin. Διδάσκει Βιολί και Βιόλα, στο Εθνικό Ωδείο Υμηττού και Διεθνές Ωδείο Ηλιούπολης.
Ο Νίκος Αθηναίος είναι μαέστρος, συνθέτης, πιανίστας. Σπούδασε πιάνο, σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας στην Αθήνα (Ωδείο Αθηνών) και στην Ανώτατη Μουσική Σχολή της Ρηνανίας (Αν Μουσ. Σχ. Κολωνίας και Ινστιτούτο Robert Schumann του Ντύσσελντορφ).
Μακρόχρονη θητεία ως μαέστρος όπερας σε διάφορα σημαντικά Μουσικά Θέατρα στην Γερμανία και Ελβετία. Από το 1990 ως το 2001 Γενικός Μουσικός Διευθυντής και Αρχιμουσικός της Κρατικής Ορχήστρας του Βραδεμβούργου. Περιοδείες σε πολλές χώρες της Ευρώπης και συναυλίες στα σημαντικότερα μουσικά κέντρα (Βερολίνο, Βιέννη, Μόναχο, Παρίσι, Μόσχα, Άμστερνταμ κ.α.). Ηχογραφήσεις μίας μεγάλης σειράς CD με σημαντικές διακρίσεις και βραβεία. Έχει διευθύνει επανειλημμένα πολλές σημαντικές ορχήστρες του εξωτερικού και όλες τις σημαντικές ελληνικές ορχήστρες.
Από το Μάιο του 2000 μέχρι τον Απρίλιο του 2010 υπήρξε ο πρώτος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το 2012 διορίστηκε Διευθυντής του Ωδείου Αθηνών. Από το 2019 ανέλαβε την Γενική Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Ωδείου. ενώ παράλληλα υπήρξε μέχρι τον Οκτώβριο του 2022 Καλλιτεχνικός Διευθυντής και μαέστρος της Ορχήστρας “Academica” του Ωδείου Αθηνών. Τον Μάϊο του 2023 ίδρυσε το “Collegium Musicum” Αθηνών, του οποίου είναι ταυτόχρονα Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Μαέστρος.
- Facebook
- Twitter
- E-mail
0